Europa Universalis IV

poruka: 550
|
čitano: 112.766
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Europa Universalis IV
stickman1 kaže...

dal pegla tko još?

danas izlazi nova ekspanzija Wealth of Nations usporedno sa 1.6 patchem koji će izmjeniti način trgovanja i diplomaciju vezanu uz trgovinu, bit će promjena oko funkcioniranja trade nodeova, uništenje trgovačkih republika će utjecati negativno na trgovinu u regiji, moći ćemo uposliti gusare, iskapanje sueskog, panamskog i kielskog kanala, trgovački casus belli, trgovačka prijestolnica, osnivanje east indian kompanije koja više neće biti samo event sa pratećim modifierom...

čini se zanimljivo, napokon će ekspanzija u indiju i daleki istok imati smisla.

Definitivno cu isprobat.

LoL acc THCJoshi
11 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

evo je, dostupna - košta 10 eura.

1.6 patch ima 30-ak mb.

i naravno opet su morali nakenjati male dlc-ove - 4 novih dođe 13 eur...

Last bastion of real motorsport - Isle of Man TT
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Europa Universalis IV

Nisam je pokrenuo već mjesecima. Ne znam jesu sada to popravili, ali tada mi je draž u igri ubijalo to što čim se proširiš do određene veličine svaki sljedeći rat se pretvara u svjetski rat. Možda uzmem ovu ekspanziju pa isprobam ovih dana ponovno igru.

It is better to be hated for who you are, than to be loved for someone you are not.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

sa hotfixom 1.6.1 sad radi sve kako spada, jučer je agresivna e. bila nepojmljiva, a rebelsi iskakali svako malo, fino su to popravili, svaka čast paradoxu na brzom rješavanja problema.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

znači izašlo a, jbg prije tjedan dana počeo radit i to u smjenama, tako da nevjerujem da ću se baš nešto naigrat jer previše to vremena oduzme, na prijašnjem patchu je bila lijepa fora sa mingom, kad aneksiraš delhi i formiraš munghale, ostanu ti fakcije, tehnologije koštaju kao i zapadne, i imaš malterne besplatne core-ove i coreaš u roku odma (10 adm core i 1 dan da se završi hhh)

0 0 hvala 0
17 godina
Europa Universalis IV

Imam problem sa EU IV na ovom lapotpu.

Od kada sam prodao pc nisam se naigrao EU IV, turnovi mi se uzasno sporo prebacuju probao sam sve svesti na minimum i opet isto, reisntall windowsa od 7,8 kompletnog formatiranja itd nije pomoglo..

Laptop moze igrat bf4 na med postavkama a ne EU IV to jest uzasno sporo sve ide :/

Zna li netko kako rijesiti ovaj problem?

AMD Quad-Core A8-5557M
AMD Radeon HD 8750M 2 GB
8GB DDRIII 1600MHZ
1 tb toshiba(5400rpm)

psn id: mNik987
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.6.2014 12:27 (toxic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
toxic kaže...

Imam problem sa EU IV na ovom lapotpu.

Od kada sam prodao pc nisam se naigrao EU IV, turnovi mi se uzasno sporo prebacuju probao sam sve svesti na minimum i opet isto, reisntall windowsa od 7,8 kompletnog formatiranja itd nije pomoglo..

Laptop moze igrat bf4 na med postavkama a ne EU IV to jest uzasno sporo sve ide :/

Zna li netko kako rijesiti ovaj problem?

AMD Quad-Core A8-5557M
AMD Radeon HD 8750M 2 GB
8GB DDRIII 1600MHZ
1 tb toshiba(5400rpm)

nitko ne zna u cem bi mogla biti fora?

11 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

vjerojatno je do proca, meni bolje radi na dvojezgrenom i5 na laptopu (2.5-3.1 ghz sa turbom sa HT-om) nego na glavnom kompu sa q6600 na 3.4 ghz...

pod bolje mislim na brže izvođenje bez zastajkivanja kad je ingame brzina na 5x, bez blagog cukanja kad se brzo skrola po mapi itd.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Europa Universalis IV

ovo mi je mozda najbolja partija do sada

pokušavam napraviti united arabiu

sa Egyptom igram

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2014 11:17 (toxic).
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

to neki mod ili? milslim da za egipat treba admin tech 20

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
stickman1 kaže...

to neki mod ili? milslim da za egipat treba admin tech 20

extended timeline se zove mod

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.7.2014 12:47 (toxic).
17 godina
Europa Universalis IV

Evo update.. od 1444 do 1544 sam stvarno napravio puno... nitko me se ne usudi napasti.... onaj tko je pod mojom protekcijom ne bude napadnut :) bar za sada

ottomani su poceli prema europi ali cini mi se da su i tamo naletili na zid.. otvorio sam odmah koalicju protiv njih i zatvorio ih i fizicki odvoio od sebe odmah na pocetku tako da sam supporta aq q.. i dozvolio im da se sire prema rusima i u svakom ratu ih podrzao i oni me sada fizicki odvajaju od otomana a njih cu kasnije aneksirat

najteza borba mi je bila sa marokancima na njihovom tlu, uspio sam im uzet jednu provinciju a mislim ih sjebat tuto kompleto... zapravo to mi je next mission zajedno shebavanjem etiopije i onih par zemalja ispod mene iako mi i ne smetaju ali eto... zatim idem prema timuradsima i otomansima..

military rank sam broj 1, admin broj 4 a 4 sam nacija po ranku iako mislim da cu uskoro biti top... samo necu napadati bezveze uvijek mi je bolje kada aq napadne pa ja idem u pohod uzmem par provincija i napravim odvojeni mir :) i bok...

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2014 1:59 (toxic).
Moj PC  
3 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

sjutra novi dlc - Res Publica i patch 1.7

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
Europa Universalis IV

jel iko igra res publicu,kakve značajnije novine donosi?Na koji se način najbolje mogu iskoristiti featursi nove ekspanzije?

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
Europa Universalis IV

niko nista? ja taman pokrenio,mislio uzet ragusu al kad sam vidio difficulty odusta i krenio sa austrijom,s obzirom da nisam igrao od prosle godine uveli su dosta novina

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

svaki veći patch promjeni/doda neke stvari.

zadnja ekspanzija je skroz ok, napokon normalne cijene, a opet se dobije sadržaja. dodaje hrpu eventova za sve oblike vladavine i dorađuje igranje sa republikama, al definitivno najviše vezano za nizozemsku republiku, dodaje nacionalni fokus za admin/diplo/military bodove, pa se može dodatno specijalizirat.

danas opet dodali novi patch 1.7.3, dobro je što su sredili truce timer, koji je u 1.7 stvarno pretjeran bio. 15 faking godina za ispunjen 100% warscore {#}

btw, mogao si uzet raguzu, nije tako teško, samo treba odmah savez sa austrijom ili ugarskom. al ako nisi dugo igrao onda veneciju ili burgundiju pa stvorit nizozemsku, novgorod na sjeveru, hanza je isto laka za početnika...

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.7.2014 17:29 (stickman1).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
Europa Universalis IV

stickman jesi mozda primjetio da se sada casus belli dijeli kapom i sakom? iako sta vise ratujes vise te susjedi mrze

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

da, taj povećani aggressive expansion penalty je dosta pooštren još u 1.5 patchu, ako u ratovima uzimaš previše provincija i to posebno onih na koje nemaš claim, jako brzo razhebeš susede pa ulaze u koalicije protiv. casus bellija ima više, npr. onaj za trgovački rat, uvrijede, neispoštovane pozive u rat, samo je bitno da ne uzimaš provincije kojima nemaš claim.

ako si igrao austrijom i brzo uništavao one male države, to još dodatno povećava agresivnu ekspanziju pa ti tamo piše annexed member of HRE i koliko nozi negativnog odnosa.

ako ti je do brzog osvajanja, onda pravac na neku od hordi, oni stalno imaju ratnički casus belli na druge države.

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
odjavljen
stickman1 kaže...

da, taj povećani aggressive expansion penalty je dosta pooštren još u 1.5 patchu, ako u ratovima uzimaš previše provincija i to posebno onih na koje nemaš claim, jako brzo razhebeš susede pa ulaze u koalicije protiv. casus bellija ima više, npr. onaj za trgovački rat, uvrijede, neispoštovane pozive u rat, samo je bitno da ne uzimaš provincije kojima nemaš claim.

ako si igrao austrijom i brzo uništavao one male države, to još dodatno povećava agresivnu ekspanziju pa ti tamo piše annexed member of HRE i koliko nozi negativnog odnosa.

ako ti je do brzog osvajanja, onda pravac na neku od hordi, oni stalno imaju ratnički casus belli na druge države.

dobio sam casus belli za uvredu od saxsonaca,napao ih i dok je trajao rat(koji me je u najmanju ruku iznervirao)opada je relationship sa ostalim susjedima,nisam ih anexirao nit ista,samo prihvatio poslije primirije koje su mi poslali...

13 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Res Publica definitivno dodaje puno novina za republike i kako je već rečeno za Nizozemsku. Sad ima i onaj Statists/Oraginst slider i svako malo bude nekakav event koji povećava snagu jednih ili drugih (i isto tako smanjuje) što naravno ima svoje prednosti i nedostatke. Ako jedni postanu prejaki onda prelazi u Republican Dictatorship itd itd. Ja sam baš igrao sa Burgundijom i hmm.....nije baš lako. Odma od samog starta Austrija, Francuska i Engleska te stave za rivala pa si ti misli. :) Jedini onako jaki saveznik bude Castille, ali oni često, nekad čak i prečesto neće doć u rat, pogotovo ako imaju defensive attitude, što ne znam jel dodano sada ili u ranijim patchevima jer sam tek sad primjetio, pa će samo u rat protiv svojih rivala, a s obzirom da često znaju bit saveznici s Francuskom onda bude težak rat. U biti mislim da od početka nisam NITI JEDNOM otišao u rat s Francuskom. S cijelim HRE da, ali s Francuskom ne.

A ovo oko Saksonaca i da te susjedi mrze.....da nije Agressive Expansion, i činjenica da je Saksonija Elektor HRE, pa čak i ako ne ideš u rat na osnovu "Revoke Electorate" CB-a ostali te "gledaju poprijeko".

I da CB se stvarno dijele šakom i kapom. Sad ima i onaj "Trade Protection.....hunt down privateers" tako nešto.

E i da pitam. Jel vam bude da "velike države" budu često u jakom savezu. Npr. meni u par igara već su Francuska i Castille i kasnije Španjolska saveznici iako imaju granicu. Kad je moja država u pitanju border friction se samo penje i kad tad taj savez pukne. A ovaj između AI-a nikako.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.8.2014 18:04 (Boky1985).
Moj PC  
0 0 hvala 1
11 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

joj da ti elektori nose još dodatni aggressive expansion... al kad je bio patch 1.6, kad se moglo naveliko osvajati jer se AE gubio duplo brže nego sada, sa pruskom sam radio dar mar po europi, uzeo one quantity + aristocracy ideje, imao 220k vojnika, 60 heavy i 80 light brodova. u koaliciji ušle švedska koja je proguatala cijelu norvešku i ostale joj 2 provincije danske, francuska nakon onog eventa podjele burgundije i na kraju austrija kao car HRE i hrpa onih malih sranja tipa hanza, češka

na kraju mi ostalo 100k ljudi, al sam ih sve dotukao + tada op pomorske blokade... bome su brzo izašli iz koalicije :D

mislim da ima na workshopu mod koji vraća AE na razinu 1.6 patcha.

nezz, nikad mi nije otišao savez samo zbog border friction. probaj imat iste rivale kao ta država, tu dobiješ još pozitivne bodove na račun enemy of the enemy, koji sa vremenom rastu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.8.2014 20:30 (stickman1).
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
odjavljen
Europa Universalis IV

hvala vam na infu,bi li mogli navesti nacine na koje bi poboljsao odnose sa susjedima,iako sam u ratu,npr. nerealsticno mi je da mi odnos sa sjevernim saveznicima,španjolskom,francuskom odpadaju dok ja sa austrijom branim europu od turaka koji naviru na sve strane...Na kraju ispadnem budala,bolje da sklopim savez sa turcima i dam im military access pa nek oni rade dar mar po europi a ja svojim poslom.To mi jako smeta u igri.Eh da

molim vas bi li netko mogao navesti must have listu modova.

0 0 hvala 0
13 godina
Europa Universalis IV

EU IV na nuuvemu 30kn.

https://www.youtube.com/user/crazypeopleteamcro
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Ma probao sam imat i iste rivale i sve i ide Enemy of Enemy ali on ide samo do +20 i to je to. Kako ja polako rastem tako pukne savez. Ali dobro bar ne pukne onako bezveze kako je nekad bilo da te odjednom stave za rivala i onda se predomisle. :)

A ovo kako da poboljšaš odnose..... Naravno Alliance, Royal Marriage, stavi im Guarantee, daj im Military Access, probaj malo s vremena na vrijeme Transfer Trade Power (ti njima), koji Gift, gledaj da imaš iste rivale. Npr. Burgundija je u gotovo svakoj igri koju sam ja započeo s Austrijom uvijek stavila Austriju kao rivala, pa im onda ja vratim. I tu ti odma nakon nekog vremena bude +20 odnosa i sa Francuskom i Engleskom, jer čim oni riješe Stogodišnji rat i jedni i drugi stave Burgundiju za rivala. A kod Španjolske dosta često bude Aragon, dok ne bude Iberian Wedding event. Budu im rivali još i Maroko nekad, a i Francuska. I tu je problem. Iz tvog posta pretpostavljam da si u savezu i sa Francuskom i Španjolskom, što ti onda daje -25 odnosa mislim i sa jednim i sa drugim zbog "Allied to Rival."

A oko modova. Od modova koji pobošljavaju izgled preporuka moja ti je Graphical Map Improvment koji poboljšava izgled mape. Deblja slova, vidi se ime provincije iz aviona, granice su deblje itd. i Improved UI Mod koji ti podebljava slova. Znači sva. Meni, Diplomacy Wiew, ma sve sve. I igrao sam 3 moda. Jedan je Extended Timeline mod, nije loše. Možeš igrat ja mislim od 8 A.D. pa do unedogled. Od Rimskog Carstva, preko mračnog Srednjeg Vijeka, Renesanse, Prvog svjetskog rata, Drugog svjetskog rata, Hladnog rata, do današnjih dana. Ja kad sam ga skinuo za verziju 1.5 ja mislim zadnji datum je bio travanj ove godine i Krim je bio okupiran od strane pro-ruskih pobunjenika. :)

Onda sam igrao Veritas Et Fortitudo, koji je totalni overhaul mod. Više provincija, više država, teži način aneksiranja vazala, gdje treba i po 50 tak godina da ih možeš aneksirat jer ide po stadijima, pa recimo Rivarly Casus Belli, nove jedinice, itd itd. Ali meni nešto sporo radi, dosta se vuče tako da sam odustao.

Imaš onda Purple Phoenix Rising.  Mod fokusiran na Bizant, i njihovo vraćanje Rimskog Carstva. Isti početni datum kao i Vanilla igra, samo nije Byzantium nego Basilleia Rhomaion i ima jako puno eventova oko Bizanta/Rima.....možeš formirat Rimsku Republiku, Carstvo itd itd. Nije loš mod.

I da još sam čuo jako dobre stvari o MEIOU and Taxes, ali meni nije radio tako da ti ne mogu više reć o njemu. Ali eto probaj možda ova 3 što sam ti rekao, i skini si ova dva za poboljšani izgled. Mislim da ćeš bit zadovoljan. I ako ti treba još informacija, samo reci. Ako mogu kako pomoć, hoću. :)

I da evo screenshot i moje dosada najbolje igre. Imao ludu sreću da imam Austriju i Provansu u Personalnoj Uniji. Flandrija, The Palatinate, Wurzburg, Mainz (sva 3 elektori) i Hrvatska vazali plus Newfoundland i 13 Kolonija (Ok svi znamo kako to završava :) ) i Hansa, The Papal State i Nizozemska kao saveznici. I sad je cilj postat car HRE.

BTW nisam išao na One Night in Paris Achivement jer nemam još strategiju nego sam odmah po početku igre se predao Francuzima i onda čekao da 0-0-0 kralj odapne i polako gutao Irsku i Škotsku, a onda kad je došao novi kralj išlo je lagano cijepkanje Francuske između mene, Burgundije i Provanse. Ne volim kad Francuska postane Big Blue Blob. Što gotovo uvijek postane. :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.8.2014 0:30 (Boky1985).
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
odjavljen
Europa Universalis IV

da te pitam jos samo,sorry sta smaram,da li postoji neki mod za kolonizaciju koji bi olaksao drzavama poput raguse da naprave koloniju na kontinentima poput amerike i afrike...Zato jer planiram startat sa ragusom pa se onda prosirit kao kolonijalna sila,koliko znam iz povijesti dubrovnik je imao male kolonije u indiji

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Ma kakvo smaranje, samo ti pitaj slobodno. {#} Ne znam dali postoji nekakav mod koji olakšava kolonizaciju. Ako već planiraš igrat sa Ragusom i ič na kolonizaciju, onda kao prvu ideju uzmi Exploration, mislim da se tu lagano povećava Colonial Range, pa si onda uzmi Advisora koji ti daje Colonial Range i koloniziraj. Vjerujem da ćeš moć kolonizirat i da ti neče Castille i Portugal sve otet. Javi kako ide. {#} I naravno s obzirom da ćeš igrat s Ragusom, čuvaj se Venecije. {#} Odma probaj Diplomatic Reputation advisora uzet na početku i savez s Austrijom, da si miran.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
Europa Universalis IV

koliko sam vidio misljenja okolnih nacija nit su mi mađarska,srbija,bosna a ni turska naklonjene svi su hostile i aggresive i vide me pod njihovom cizmom.Na drugu stranu venecija,austrija i ostatak ekipe su neutralne pa pokusavam popraviti odnos sa njima i sklopiti poslije alijance,da bar uspijem prije nego turci dodju

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Ma odma probaj Diplomatic Reputation advisora i da riješiš to. Improve relations sa Austrijom, daj im Guarantee, daj im Military Access ako hoće i ono...ulizuj im se. :) Ali svakako probaj Diplomatic Reputation Advisora uzet, ako ga ima. Ako ne, onda Improve Relations polako. Isto probaj i sa Venecijom. Ove susjedne ignoriraj. Fokusiraj se na velike igrače.

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
odjavljen
Europa Universalis IV

ma nist odustajem,jednostavno se cini nemoguca misija,igra mi se čini nedorađena kao mnogi njeni aspekti,kad vidim da me vojska od 4 pobijedi moju od 15 nema vise smisla igrati,diplomacija nema veze s vezom,fiksna je i kako neko ima misljenje o tebi nece se promjenit iako imas 108+ relationship,najbolji primjer turci.Combat treba unaprijedi dosta i kaska jedno 14 godina koliko ga nisu ni mijenjali.Čupam kosu u frustraciji i čekam sljedeci nastavak jer ovaj nije ispunio moja očekivanja.Teško i gotovo nemoguće je se probiti sa malom državicom jer se sve čini skriptirano...Odoh sad upalit malo Supreme Rulera 1936 pa sa reichom navalit na SSSR i saveznike i dat si malo gušta

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

To se i meni događalo. Jesi gledao da nisi zašao u planine i bio na attacking side, pa te zato ta vojska pobijedila? Ili možda su imali boljeg generala. Mišljenje se mijenja, vjeruj mi, a na tebi je da to napraviš. Što se tiče Turaka, mislim da je kod njih najveći problem što si ti kao Ragusa mali i još ne spadaš u njihovu vjersku grupu. Tako da imaš puno negativnih stvari. Sigurno Military Strenght, Navy Strenght, Diplomatic Reputation i Not the same religious group, to je sve manje više negativno zato ni ne možeš nešto postić s Turcima.

S malom državicom i je teško.Ja sam danas probao dva puta baš s Ragusom, da bi me u oba puta Venecija napala jer oni odmah žele Ragusu kao dio svoje nacije i nisam stigao sklopit savez s Austrijancima.

Probaj s nekim malo većim. Venecija ili Hansa kako ti je već rečeno ako baš želiš Merchant Republic. Ili Tuscany. Imaju strašnog vođu na početku. Ili eto Novgorod, dakle još jedan Merchant Republic. Moj savjet ti je ako želiš opet probat s malom državicom da baciš pogled na Youtube i tamo vidiš gameplayeve od nekih tipova. Ja sam naučio toliko toga samo gledajući kako oni igraju. Tako da probaj to i probaj opet Ragusu. Ili možda neku drugu malu državicu.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice