Sitan overclocking zaključana tema

poruka: 23
|
čitano: 2.542
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Sitan overclocking

Imam proc : AMD Athlon x3 435 box, 2.91 ghz

I sad citam o oveclockingu, znam da je jak ali htjeo bi ga barem malo pojacat, bez ikakvog rizika, znaci na nekih 3.0 - 3.2 ghz..

Mislim da je to sasvim dovoljno za svaku jezgru posto ima 3 jezgre...

Skinio sam program orthos beta koji testira cpu, 

vec 22 minute mi je pokrenut i pokazuje ovo :

2913MHz FSB: 200MHz [200MHz x 14.5 est.]

Completed 768000 iterations without errors (9408.00 GFLOP)

Odabrao sam opciju STRESS CPU, znaci to je maximum sto moze izvuc iz njega, i radi vec 22 min neda mi se cekat vise...

Medjutim u task manageru i cpu&ram meter, meni stoji cpu usage na 66% i nemice ni vise ni manje...

Zasto mi nece ic cpu 100%? , znam da je bolje sto je manje cpu usage, da se nepregrijava previse..

Ovo kao sto vidite FSB: sto je vise to je brzi proc, meni sada mjeri 2.913 ghz..

A da stavim to FSB: sa 200 mhz (moze do 299)

da stavim na 220 mhz, kolika ce onda biti brzina? i dali cu trebati nakon overclockinga vaditi bios bateriju i resertirat ga da bi se mogao upalit?

Spominje se negdje da komp mozda nece moc bootat, nebi jos da sje*em nesto, novi je proc i nova je maticna, hladnjak za proc je onaj amdov sto se dobije s takvim procesorom...

Imam samo 1 gb rama ali je ram star par godina i DDR2 je, jel se povecanjem voltaze poveca i ram usage???

Puno glupih pitanja, xD

Da skratim, povecao bi samo malo proc da ide preko 3.0 ghz bez IKAKVOG rizika, ako je moguce :)

ii dok sam vam pisao ovo ORTHOS, je dosao do : Completed 980000 iterations without errors (12005.00 GFLOP)

...
dokle to ide ? xD

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Sitan overclocking

ma kolko se max moze overclockat da se nemora mjenjat stock hladnjak..

i kolko bi se trebalo stavit FSB?

multipler je na 14.5 to necu dirat.. :P

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Sitan overclocking

Vidim da se početnik u overclocingu, pa bi bilo najbolje da pročitaš neki vodič za overclokanje. Uglavnom ako želiš klokati svoj proc na 3.2GHz to učiniš podizanjem FSB na 221 sto kad se pomnoži sa 14,5 daje 3200MHz. Za ovu frekvenciju mislim da voltažu netreba dizati na tvom procu, ali ako slučajno nebude stabilan malo mu povečaj voltažu. Kad dižes FSB, diže se i frekvencija rama, nisi napisao koji ram imaš, al predpostavljam 800MHz. Znači ako je FSB 200 množitelj za ram je 4, pa ako povećaš fsb na 221 ram bi ti radio na 884. pa onda smanj množitelj ramu, ak veliš da je star. Ak ti komp neće moće bootat onda odi u bios i probaj povećati voltažu procesoru, al kažem vjerojatno neće trebati.  

Mrog
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.4.2010 12:26 (mrog 33).
16 godina
neaktivan
Sitan overclocking

Dobro napisano gore, i nakon svega toga staviš stress test pola sata i to je to. Na kraju pogledaš temperature te zaključiš oćeš li dalje clockati.

Koji kuler imaš?

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Sitan overclocking

e to mi je trebalo, pocetnik sam al sam dosta procitao o tome..

to ce bit moj prvi OC

evo SS svega :

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.4.2010 12:30 (pavlek).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Sitan overclocking

kuler je obican sto dodje s amd procesorom

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
pavlek kaže...

Ovo kao sto vidite FSB: sto je vise to je brzi proc, meni sada mjeri 2.913 ghz..

A da stavim to FSB: sa 200 mhz (moze do 299)

da stavim na 220 mhz, kolika ce onda biti brzina? i dali cu trebati nakon overclockinga vaditi bios bateriju i resertirat ga da bi se mogao upalit?

Da skratim, povecao bi samo malo proc da ide preko 3.0 ghz bez IKAKVOG rizika, ako je moguce :)

Uff, nisam neki profesionalac, ali evo sljedece:

Prvo skini CPUZ i Everest, u biti vecinu toga imas u temi koju je luxx stavio.

Dalje, mali clock ti se ne isplati, sta imas od toga da ga klokas sa 2,9 na 3? Nemas nista, ne znam koliko ide taj proc, ali predpostavljam da moze bar do 3,5.

Sto se tice temp, prati temperature, nemoj da su prevelike, nesmiju ti biti preko 40-45 u idle.

Za napon, napon nemoj dizati. Toliko neces clockat, samo FSB dizi.

Mnozitelj ti je 14,5 kako si rekao a fsb ti je 200, znaci 14,5*200=2900 MHz, znaci ako ti ostane mnozitelj 14,5, a povecas FSB na 221 onda ispane 14,5*221=3200 MHz (3,2GHz). A to mozes sigurno sa stock hladnjakom.

Koliko sam ja iz svega skuzio bolje ti je malo spustiti mnozitelj, recimo na 12, a FSB povecati recimo na 266, ali sve ti je to do ploce kako ce se ona ponasati. Cekaj da se javi netko ko ima vise iskusta sa slicnim stvarima.

Ja sam vec godinu dana na 3,4, a proc je e8400 tj orginal na 3,0 sa stock hladnjakom i bez dizanja temp

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
15 godina
neaktivan
Sitan overclocking

nisam siguran dal se moze mnozitelj dizat...

svakako cu provijerit u biosu,

samo me strah da nepregori nesta novi su dijelovi...

stavio sam 3 slike sa cpuz - mb, proc i ram memoriju...

prije par dana sam stavio u biosu neki profil za overclockanje, tu su bili postotci,

bilo je 3%, 5% , 7%

..

stavio sam na 5 posto i radio je normalno dok mi dns nije pri bootanju pisalo overclocking failed, i onda sam stavio na normalne postavke..

:)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
pavlek kaže...

prije par dana sam stavio u biosu neki profil za overclockanje, tu su bili postotci,

bilo je 3%, 5% , 7%

..

stavio sam na 5 posto i radio je normalno dok mi dns nije pri bootanju pisalo overclocking failed, i onda sam stavio na normalne postavke..

Nisam mislio dizati, nego da spustis mnozitelj, a dignes FSB.

Djelovi tesko da ce pregoriti, ako dode do pregrijavanja komponenti, komp ce se gasiti, tj resetirati.

Djelovi se mogu ostetiti usljed velikog napona, koji nemoj dirati ako ti sve radi stabilno, a iako budes povecavao, malo digni. I pazi uvjek na temp

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
15 godina
neaktivan
Sitan overclocking

nasao sam na tom linku ima nekih programa za overclock iz windowska,

znaci nije preko biosa..

jeli to bolje ili???
ugl sad znam kako ide preko biosa pa cu tako,

evo orthos stress cpu mi ide :

Completed 2395000 iterations without errors (29338.75 GFLOP)

2913MHz FSB: 200MHz [200MHz x 14.5 est.]

1 hour 12 minutes 51 seconds

...

stabilno za 2.9 vidit cu kad ga overclockam, ali nije mi jasno zasto nece nikako cpu vise od 66%

kao da je blokirn negdje, imam program sto cim s upali pokazuje ram i proc usage, jedino pri paljenju prvih par sec bude na 80 posto

a kad upalim 3-4 igre, programa itd. proc nece vise od 15 posto, a ram je na 100 %

moram nabavit jos gigu rama, mislim da bi se onda ovaj divljak mogo na 4.0 overclockat...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Bez brige ništa nemože izgorit ako ne klokaš previše, tj. daš previše voltaže procesoru. Sa stock coolerom preporučam ti da ga digneš kolko ide na stock voltaži, i onda na kraju provjeriš temperatute i ako nisu prek 65 u load-u nemaš frke. Ajd sad klokaj pa javi rezultate

Sretno!

Mrog
15 godina
neaktivan
goodye kaže...
pavlek kaže...

bilo je 3%, 5% , 7%

..

Nisam mislio dizati, nego da spustis mnozitelj, a dignes FSB.

Djelovi tesko da ce pregoriti, ako dode do pregrijavanja komponenti, komp ce se gasiti, tj resetirati.

Djelovi se mogu ostetiti usljed velikog napona, koji nemoj dirati ako ti sve radi stabilno, a iako budes povecavao, malo digni. I pazi uvjek na temp

mislim da nema toga za mnozitelj..

ima al je potamljeno i nemoze se dirat..

znaci temperatura max cpua moze biti ???

ocu postebeno dizat FSB ili da ga oderem odma?

ugl samo da nemoram vadit bios bateriju itd.

hvala ti puno, i hvala ostalima :)

kad vidim koliko drugi overclocaju dual core procesore, sa 2.4 ghz do preko 3.5 ..

onda uz jos 2-3 gige rama mogu overclockat ovog pun k. da ga nemoram mjenjat 3-4 god, bit ce fit i brz iako se razvija tehnologija jako brzo..

nemojte lock temu, ako ima jos netko primjedbu ili koristan prijedlog, nek kaze :)

17 godina
pavlek kaže...

nasao sam na tom linku ima nekih programa za overclock iz windowska,

znaci nije preko biosa..

Nemoj iz win-a clock, bolje iz biosa.

jednostavno idu u bios i stavi rucno podesavanje i digni FSB za 5-10, reset, ako radi vidi kolike su temp i jel sve OK, pokreni neki prog da opteretis proc da vidis da je stabilan, ako jest, ponovo isti postupak dok ne zastopa. ili dokle ti je dovoljno.

U slucaju da presres sa clockom komp se nece upaliti onda izvadis bateriju sa maticne i sacekas koji minut, vratis bateriju pa ispocetka

EIDT: ja se spremam, jucer sam ubacio novo hladenje, pa cu probati preko 4 ghz, sinoc sam legao u 2, dok sam sve to sklopio, i ocistio kuciste, malo me zezalo nesto s maticnom, uglavnom ostao je na 3,7 sinoc bez dizanja napona

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.4.2010 12:53 (goodye).
15 godina
neaktivan
Sitan overclocking

eo ga :)

stavio sam odma

FSB na 250 i reset, prvo se nije reset pa sam ga rucno,

i normalno se upalio...

mnozitelj je bio na max 14.5 kupljeno, sad sam stavio na 14.00

i radi zasad fino..

jos kad dodjem iz skole cu ga probat jos...

sad nek ostane ovako radi :)

ali voltage je bilo 1.39 V

sad je palo na 1.2 V a to nist nije dirano...

znaci sad mogu FSB povecat na 280 i multipler ostane na 14.0 voltage ce bit malo veci..

nek ide do 1.4 V

dalje nevalja, imam stock hladnjak

evo ss :

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
pavlek kaže...

eo ga :)

stavio sam odma

FSB na 250 i reset, prvo se nije reset pa sam ga rucno,

i normalno se upalio...

mnozitelj je bio na max 14.5 kupljeno, sad sam stavio na 14.00

i radi zasad fino..

jos kad dodjem iz skole cu ga probat jos...

sad nek ostane ovako radi :)

ali voltage je bilo 1.39 V

sad je palo na 1.2 V a to nist nije dirano...

znaci sad mogu FSB povecat na 280 i multipler ostane na 14.0 voltage ce bit malo veci..

nek ide do 1.4 V

dalje nevalja, imam stock hladnjak

evo ss :

Ma kani se napona, napon ne diraj, osim ako ti se ne pocme rusiti i postane nestabilan, onda malo dignes napon, ali dok radi sve normala onda napon ne diraj. pa gledaj dokle moze, polako dizi. kolike su ti temp u loadu

15 godina
neaktivan
Sitan overclocking

uhuuh nesto je poslo po zlu

na loadu u biosu :

CPU temp 41-45 C

MB temp  35 C

Vcore - 1.37 v

mislim da to nije uredu, i onda kad sam save and reboot..

nije mi se bootao pa sam ga na tipku ugasio i upalio i pisalo je overclocking failed,

jbga

f12 i sad je na default..

mozda je to zbog rama

ram je ddr2 , 800 mhz 1gb.

to nist nisam dirao..

vratio sam sad pa vidim kad dodjem iz skole 

:( :( :( :(

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.4.2010 13:14 (pavlek).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

temp su dobre, nego normalno da ti  nije uspjelo kad nisi smanjio množitelj memoriji, tj. omjer FSB:RAM. Ako ti je FSB bio 250 onda ti je mem radila 1000MHz, Što ako nije neki corsair je nemoguće. Samo trebaš spustiti množitelj memoriji da radi na što manjoj frekvenciji, pa češ onda i imati više prostora za overclock CPU-a. Neznam zašto smanjio CPU množitelj na 14, ostavi ga na 14.5, pa onda za isti overclok manje opterečeuješ matičnu i memoriju. Recimo sa množiteljem 14.5 za 3.5 bi ti trebao FSB  242, dok ti za isti takt sa množiteljem 14 treba FSB 250. I još jedna stvar, votaže u za cpu u biosu nikad ne ostaljaj na auto, nego probaj željni takt dobiti sa čim manjom voltažom, jer manja votaža=manje zagrijavanje. Mislim da ti za 3.5 netreba više od 1.35v, a ako može stavi i manje.

Mrog
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.4.2010 13:28 (mrog 33).
15 godina
neaktivan
Sitan overclocking

Savjet, kad clockas na stock cooleru, ne diraj napon.

nek prica ko sta hoce, nekih 100Mhz nije vrijedno dizanja napona, vjeruj, to mozda ide ako imas jako jako prozracno kuciste koje samo od sebe dovodi dovoljno hladnog vazduha, ali u svakom slucaju, ne diraj napon dok nemas bolji cooler..a i ako ga nabavis, ne diraj napon dok se malo ne upoznas sa time sta radis..ja jos imam malo bolji cooler, pa opet nisam diro napon prilikom clocka (i onako se sam malo poveca,bar kod mene)

neces osjetit neku razliku izmedju recimo 3.1 i 3.2-3.3, a temp ce ti bit puno vece jer ces morat dizat voltazu..to se isplati samo onima koji se takmice i ljudima koji vole da se kurche, pa sa 4.0 dignu na 4.2 uz velko dizanje napona i puno vecih temperatura..

digni ga koliko ide bez dizanja napona, i to je to, a ako kupis bolji cooler, postavi si neki realan cilj, recimo 3.6 i pokusaj doci do toga sa sto manjim naponom, ali to tek kad se malo vise kuzis u to, ovako mozes nesto zajebat radi 5% vecih performansi, sto se ne isplati

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Sitan overclocking

ma bit ce nesto od toga..

nego zapalio sam se za overclockanje, nisam otisao na 1 sat  xD
sad ce mi 2 pocet, moram ic

hvala svima

kad dodjem navece budem probao do 3.5 ghz da nastimam stabilno uz naravno vasu pomoc..

pozZz cujemo se

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
pavlek kaže...

uhuuh nesto je poslo po zlu

na loadu u biosu :

CPU temp 41-45 C

MB temp  35 C

Vcore - 1.37 v

mislim da to nije uredu, i onda kad sam save and reboot..

nije mi se bootao pa sam ga na tipku ugasio i upalio i pisalo je overclocking failed,

jbga

f12 i sad je na default..

mozda je to zbog rama

ram je ddr2 , 800 mhz 1gb.

to nist nisam dirao..

vratio sam sad pa vidim kad dodjem iz skole 

:( :( :( :(

je zbog rama ti je ako nisi smanjio multipyler na njima,onda si i njih ocao.provjeri si jesi li stavio da ti pci-e nije u skladu s procom jer ako je onda sukladno s procom dizes i pci-e.znaci ako ti pise da je syncornised (ili kak se vec pise),stavi na unsyncornised tj ono suprotno,ta vrijednost ti treba biti 100

ja sam svog athlona2 435 otkljucao i oc-ao na 3.4 maksimalno bez diranja voltaze,mislim da mi je 235 fsb x14.5 .

vise nejde,stalno mi se ruse vindovsi,al mislim da je to zbog otkljucane cetvrte jezgre koja je stabilna ali ocito ne i pri velikom OC-u

nisam jos probao ic s 3 jezgre na oc,al mislim da bi tako mogao ic i do 3.6 bez diranja napona

15 godina
neaktivan
Sitan overclocking

idem sad pomalo overclockat..

temperatura pri bootu u biosu je oko 43 C?? jel to dobro?
stavio sam  multipler od procesora na 14.5 sto je max, tak je i bilo i stavio sam FSB na 215, idem sad polako

ali opet mi se nece moc bootat zbog rama, nemogu nigdje to nac za ram, ima za procesor i ispod je za memory, ali nema nigdje multiplera samo auto i 200, 333, 565xxx mhz...

nemogu nigdje nac za ram, ram mi radi na 800 mhz ali nemogu nac na kojoj je trenutnoj vrijednosti da znam kolko mogu dizat jos FSB

help :)

EDIT:

PCIE mi je na auto, a i cpu voltage mi je na auto, smanjio bi ga malo ide do 1.40 V sto je puno za tako malo radni takt...

ako stavim na 1.35 V kako cu ja znat dali je to njemu dosta za toliki FSB???
probat cu do 3.5 ghz, ali stavio bi do 1.35 v ali mislim da mu je to malo kad na 2.913 ghz ide do 1.40 v

VAZAN EDIT:

nema nigdje postavki za mjenjanje napona na coreu

ima vcore i samo trenutna voltaza i iznad toga ima samo ignore...

kao sto nema nigdje ni multiplera za ram memoriju,

kad gledam CPU-Z na memoriji pise DRAM frequency: oko 450 mhz to znaci da je trenutno na 450 i da moze do 800???

posto mi radi do 800 mhz,

sad mi je FSB na 225 i multipler na 14.5  sto je 3.26 ghz..

uglavnom zanima me to za ram i smanjenje vcore voltaze, toga nema :(

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.4.2010 20:04 (pavlek).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
ja sam klokao svoj proc sa 2.5 na 3.5 ghz ali nisam bas dobio nes na brzini igara. Sto bi me moglo kociti?
17 godina
neaktivan
pavlek kaže...

Imam proc : AMD Athlon x3 435 box, 2.91 ghz

Pogledaj sticky teme i u njima pitaj.

World championships: 7, GP started: 254, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,379
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice