Pozdrav , moze li koji savjet kako klokati memoriju ... nisam ni malo upucen u to . konfiguracija iz moj PC ....
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav , moze li koji savjet kako klokati memoriju ... nisam ni malo upucen u to . konfiguracija iz moj PC ....
Ajd u BIOS i digni memorijski množitelj na takt koji ti odgovara,al sumnjam da ćeš nešto veliko dobit
Znaš li o kojoj se točno memoriji radi? Latencije?
U osnovi, trebaš dizati frekvenciju i/ili smanjivati latencije, naravno po potrebi korigirati i napon. Iskreno, ako to radiš čisto iz gušta onda ok ali nemoj očekivati neki zamjetan porast performansi.
može mi neko malo pojasnit oko tih latencija to mi nikad nije bilo jasno
niti meni ... mnozitelj mi je na 5.33 , to je onda kao 1066 MHz , dual chanel ( unganged = dual chanel , valjda )... memorija je od kingstona ... nemam opciju za podizanje frekvencije u biosu al ima hrpetina drugih ... dakle ili smanjit latencije ili dici frekvenciju ??
gdje onda mogu pogledat razliku u performansama , s kojim programom ?? hvala
Unganged znači da svaka jezgra proca ima pristup po jednom "keksu".
Ovo bi bilo bolje da ti objasni netko tko je radio sa tom matičnom ili netko iskusniji.
Ali u osnovi, ovako:
Treba ti zadnji BIOS. Digni za jedan korak množitelj na memoriji i provjeri dal se komp boot-a, onda odradiš stres test par min da vidiš jel stabilno, ak je ok, možeš nastaviti sa dizanjem množitelja pa opet ponovi proceduru. Kada se odbije boot-at staneš i vratiš ili digneš napon na RAM-u ako želiš ići dalje. Kada si zadovoljan sa frekvom, probaš zategnut latencije (nađi Latency, CAS Timings tipa jedno ispod drugog -> 7,7,7,22 ili 6,6,6,21) pa staviš na manual i smanjiš za jedan, nakon toga ponovo stres test...
Možda sam nešto netočno napisao ali od prilike to bi trebalo biti to.
Što se tiče stres testova to možeš sa "CCPT" ili "Prime" odraditi.
Ovo bi bilo bolje da ti objasni netko tko je radio sa tom matičnom ili netko iskusniji.
Ali u osnovi, ovako:
Treba ti zadnji BIOS. Digni za jedan korak množitelj na memoriji i provjeri dal se komp boot-a, onda odradiš stres test par min da vidiš jel stabilno, ak je ok, možeš nastaviti sa dizanjem množitelja pa opet ponovi proceduru. Kada se odbije boot-at staneš i vratiš ili digneš napon na RAM-u ako želiš ići dalje. Kada si zadovoljan sa frekvom, probaš zategnut latencije (nađi Latency, CAS Timings tipa jedno ispod drugog -> 7,7,7,22 ili 6,6,6,21) pa staviš na manual i smanjiš za jedan, nakon toga ponovo stres test...
hvala na savjetu , danas cu se malo pograt sa time ... btw unganged je dakle bolje nego ganged ??
Ništa čime se trebaš zamarati. Mislim nisam ekspert na tom području pa ti niti ne znam objasniti detalje ali eto... šta znam rekao sam ti
ja imam laptop acer aspire 7720z i memorija ukupna mi je lockana na 8 mb od mogućih 358 mb ove moje integrirane kartice.Oveclocker mi je vjerovatno zaključan jer ne mogu ništa mijenjati,a jedino bih tako malo poboljšao laptop.Pitam zato što sam na netu naletio na tipa s istim laptopom i konfiguracijom kao što je u mene,a on igra GTA IV,CoD5,Cod6...........Molim za pomoć.
ja imam laptop acer aspire 7720z i memorija ukupna mi je lockana na 8 mb od mogućih 358 mb ove moje integrirane kartice.Oveclocker mi je vjerovatno zaključan jer ne mogu ništa mijenjati,a jedino bih tako malo poboljšao laptop.Pitam zato što sam na netu naletio na tipa s istim laptopom i konfiguracijom kao što je u mene,a on igra GTA IV,CoD5,Cod6...........Molim za pomoć.
Tebe koci grafička, probaj instalirat program 3D analyzer i preko njega pokrenut igrice, i stavi da ti on emulira vertex shedere i T&L. možda uspiješ pokrenut te igre,al nemoj oćekivat neke igrive performanse
Hvala puno,djeluje!!
Ali u osnovi, ovako:
hvala na savjetu , danas cu se malo pograt sa time ... btw unganged je dakle bolje nego ganged ??
U dual channelu je širina sabirnice 128 bita, unganged znači da je svaki kanal širine 64 bita, znači 2x64 bita, ganged su udruženi kanali u jedan logički kanal širine 128 bita unutar dual channela, znači 1x128 bita... Ono što ih razlikuje u teoriji je da single thread aplikacije imaju više koristi od ganged a multi thread aplikacije od unganged moda što je i logično... Samo što je u praksi jako mala razlika pa je svejedno, svi drže na unganged radi sve češćih multi thread aplikacija
Korist od toga se ne može mjeriti normalnim 24/7 aplikacijama, trebaju ti sintetički benchmarci koji su u stanju iz toga izvući poneki promil...
Za stabilnost se koristi memtest da utvrdiš radi li memorija greške pri konkretnim postavkama, ako baca crvene greške nije dobro... Također prime95 "blend" je test za memoriju u windowsima
Da ne otvaram temu, što ja mogu dobit overclockom memorije...
...da, to i mene zanima! ima li kakve koristi u praksi, osim sto sluzi za k***nje kod razno-raznih benchmarka....
Veću propusnost...
Primjerice brže loadanje igara itd...