koji hladnjak bi bio dobar za overklok preko 4GHz?
Jako dobar hladnjak za 400KN bi ti bio Scythe Mugen 2 REV B. Imaš ga u ADM-a za 370kn ja mislim tako nešto ugl. ispod 400kn.
koji hladnjak bi bio dobar za overklok preko 4GHz?
Jako dobar hladnjak za 400KN bi ti bio Scythe Mugen 2 REV B. Imaš ga u ADM-a za 370kn ja mislim tako nešto ugl. ispod 400kn.
Trebao bi hladnjak za svoga i5... imam cm690 kuciste, ali nisam siguran da ce mi stati scythe mugen 2 u njega... pa koja je vasa preporuka za i5 na 4ghz...
ako će razlika bit stupanj ili dva onda ću radije ovaj coller master hiper 212+
E taj, kažu da je odličan cooler za te pare. Dođe ti na njemu jedan vent od 120mm uz to ti kasnije možeš stavit na svaku stranu još po jedan znači ukupno 4 za extra hlađenje. Sve u svemu super cooler za male pare.
jeli bolji taj cm hyper ili zalman 10x quiet??
Trebao bi hladnjak za svoga i5... imam cm690 kuciste, ali nisam siguran da ce mi stati scythe mugen 2 u njega... pa koja je vasa preporuka za i5 na 4ghz...
Vjerujem da će stat sad sam gledo dimenzije Mugen-a 2 i CM690.
sve i da je razlika stupanj dva, ne vrijedi 100kn više po meni pokraj CM-a.
btw. u cm690 stane bilo koji od navedenih coolera bez problema.
a u cm 332?
jeli bolji taj cm hyper 212 ili zalman 10x quiet??
i jos jedno pitanje di bi se u splitu moga kupit ako znas???
CM690 je napravljen da mogu u njega stati najveći cooleri na tržištu, tako da nemaš problema
nikako nemoj uzeti CM 690.radije uzmi NZXT M59 Pure Black u Linksu,kvalitetnija izrada i jeftiniji.
svog I5 750 drzim na 4.0 ghz 0-24 stabilno uz 1.3 voltazu.a ovo sam postigao sa stock kulerom
Evo da ne otvaram novu temu, ovdje ću postat sliku gdje se vidi kako su se Win7 zblesirali.
Ili sam najbolji overclocker na svijetu, ili su windowsi prolupali....na slici se vidi da mi prijavljuju brzinu procesora na 18.40GHz. :)
Na žalost, u mom slučaju su windowsi prolupali. :)
Podijeli 18,40 sa 4 i dobijes 3,6GHz, a tolko je tebi proc i klokan..
Ajd da se raspisem :D
Ovako. Prvo sto moras napravit je provjerit trenutne temperature - Za to koristi Core Temp/Real Temp/Everest ili sta god oces.. Bitno je da ti sadasnje temperature ne prelaze 35 a da nisu u loadu. Dakle na 2,66 bi trebale biti oko 30-35 ali neznam, preko toga mi se cini malo previse. Meni je 25 na stocku.
U par koraka cu ti pokusat objasnit kako i sta treba:
1. Tijekom bootanja udji u BIOS i pronadji gdje se podesava frekvencija CPU-a, memorije itd.. Meni je na ovoj ploci to prva opcija u BIOS-u
2. Kada udjes, pronadji gdje su ti postavke za CPU - Tu nadjes jedan "link", trebao bi biti jedini koji se moze nadalje otvoriti.. kad udjes u njega trebao bi dobit Intel turbo technology i ostale gluposti.. Navedeni turbo iskljuci, i iskljuci 2 opcije u kojim je opis nesto tipa - Lowers the clock frequency when in low power state i sl.
3. Kad si to napravio, vrati se na pocetnu stranu za CPU - Nadji multiplier i po mogucnosti ostavi na 20 - Nadji FSB i otkljucaj tu opciju da mozes mijenjat. Prvo bih poceo s 3,2 tj. 160x20=3200mhz
4. Nakon toga izadji iz "linka" gdje se OC-a CPU i udji gdje se postavljaju voltaze. Odi pod cpu voltage i namjesti "Improve VDrop Automatically" ili nesto tako. Tad voltazu (Najcesce prva po redu od gore, odmah poslije ovog VDrop-a) postavi na 1.200.
5. Izadji iz svega i odi na glavnu stranu biosa. Tu odi pod Advanced Settings (Probaj nac ovo, nije kod svih isto :D) i mora ti pisat Fan Control u opisu. Imat ces ponudene 3 opcije - Disabled (Najveca brzina CPU Fan-a), voltage i jos nesto. Stavi na Disabled, tj. da ti vrti na max. fan od cpu coolera
6. Save-aj i resetiraj komp.
7. Provjeri temperature - U idle bi trebale bit 40 najvise, dok u load oko 65 ajmo rec.
8. Skini prime95 i nek ti on loada CPU
Ako slucajnu temperature tokom 100% opterecenja na CPU predju preko 80, resetiraj PC i vrati na default, pa ponovi ovo sve, samo s manjim clockom, npr. 150x20=3000mhz
prime95 ostavi da opterecuje CPU bar 20min, preporucam 45.
Evo slika sa stock coolerom, na 3,33GHz u idle-u, sobna temperatura 25*C
Meni su temperature relativno niske, u loadu su 60.
Ako imas jos pitanja, PM!
Good Luck!
EDIT: Temperature mog procesora
- Ovo je poruka tj. odgovor jednom forumasu koji je upitao kako kloknuti i5 -
Pozdrav svima!
Novi sam ovdije i ovo mi je prvi post! Totalni sam noob sto se tice overclocka, tako da nemojte nista zamjeriti. Kompjuter sam si kupio citajuci po forumima koji mjesec preporuke drugih clanova foruma i na kraju sam se odlucio za ovu konfiguraciju koja nije skupa kao 1366, a za mene i vise nego dovoljna. Posto sam citao da se i5 da dobro clockati pa bih se i ja htijeo malo upustiti u te vode, samo nisam nista razmisljao dok nedodje novi kuler :)
Da krenemo prvo sa konfiguracijom:
p55-ud3
core i5 750
prolimatech megahalems iduci tjedan dolazi pa nisam zato nista htijeo prckati
corsair dominator TW3X4G1600C9D
corsair tx650
vtx4850 512MB
chieftec big tower
...e sada sto mene najvise zabrinjava je to sto nisam nista klokirao, nisam niti ulazio u bios, a koliko vidim iz easytune6 i iz cpuz da je core speed 3571mhz sto se i vidi na slici, a nekako mi se to cini previse za stock kuler, pa ako ima netko tko zna u cemu je problem da mi pomogne, ima slika pa mozete pogledati. Ponavljam samo da nisam nista prckao po biosu niti easytuneu. Gledao sam i preko cpudHWmonitora temperature, 3 dana nisam gasio kompjuter jer sam nesto skidao i prckanjo sam po internetu i ne cine mi se jako visoke.
Pozdrav svima!
Novi sam ovdije i ovo mi je prvi post! Totalni sam noob sto se tice overclocka, tako da nemojte nista zamjeriti. Kompjuter sam si kupio citajuci po forumima koji mjesec preporuke drugih clanova foruma i na kraju sam se odlucio za ovu konfiguraciju koja nije skupa kao 1366, a za mene i vise nego dovoljna. Posto sam citao da se i5 da dobro clockati pa bih se i ja htijeo malo upustiti u te vode, samo nisam nista razmisljao dok nedodje novi kuler :)
p55-ud3
core i5 750
corsair tx650
vtx4850 512MB
chieftec big tower
...e sada sto mene najvise zabrinjava je to sto nisam nista klokirao, nisam niti ulazio u bios, a koliko vidim iz easytune6 i iz cpuz da je core speed 3571mhz sto se i vidi na slici, a nekako mi se to cini previse za stock kuler, pa ako ima netko tko zna u cemu je problem da mi pomogne, ima slika pa mozete pogledati. Ponavljam samo da nisam nista prckao po biosu niti easytuneu. Gledao sam i preko cpudHWmonitora temperature, 3 dana nisam gasio kompjuter jer sam nesto skidao i prckanjo sam po internetu i ne cine mi se jako visoke.
i5 ti ima Turbo pa se nemoras nista zabrinjavat, samo kad ga budes clockao moras pazit da iskljucis turbo i jos par stvarcica, pogledaj post-dva prije
A šta si napravio sa memorijom?Na koliko ti ona radi?
A šta si napravio sa memorijom?Na koliko ti ona radi?
memoriju staviš na koliko je deklarirano ili nesto sitno više, jer koliko znam dosta se skracuje vijek memorije
Ovako. Prvo sto moras napravit je provjerit trenutne temperature - Za to koristi Core Temp/Real Temp/Everest ili sta god oces.. Bitno je da ti sadasnje temperature ne prelaze 35 a da nisu u loadu. Dakle na 2,66 bi trebale biti oko 30-35 ali neznam, preko toga mi se cini malo previse. Meni je 25 na stocku.
U par koraka cu ti pokusat objasnit kako i sta treba:
1. Tijekom bootanja udji u BIOS i pronadji gdje se podesava frekvencija CPU-a, memorije itd.. Meni je na ovoj ploci to prva opcija u BIOS-u
2. Kada udjes, pronadji gdje su ti postavke za CPU - Tu nadjes jedan "link", trebao bi biti jedini koji se moze nadalje otvoriti.. kad udjes u njega trebao bi dobit Intel turbo technology i ostale gluposti.. Navedeni turbo iskljuci, i iskljuci 2 opcije u kojim je opis nesto tipa - Lowers the clock frequency when in low power state i sl.
3. Kad si to napravio, vrati se na pocetnu stranu za CPU - Nadji multiplier i po mogucnosti ostavi na 20 - Nadji FSB i otkljucaj tu opciju da mozes mijenjat. Prvo bih poceo s 3,2 tj. 160x20=3200mhz
4. Nakon toga izadji iz "linka" gdje se OC-a CPU i udji gdje se postavljaju voltaze. Odi pod cpu voltage i namjesti "Improve VDrop Automatically" ili nesto tako. Tad voltazu (Najcesce prva po redu od gore, odmah poslije ovog VDrop-a) postavi na 1.200.
5. Izadji iz svega i odi na glavnu stranu biosa. Tu odi pod Advanced Settings (Probaj nac ovo, nije kod svih isto :D) i mora ti pisat Fan Control u opisu. Imat ces ponudene 3 opcije - Disabled (Najveca brzina CPU Fan-a), voltage i jos nesto. Stavi na Disabled, tj. da ti vrti na max. fan od cpu coolera
6. Save-aj i resetiraj komp.
7. Provjeri temperature - U idle bi trebale bit 40 najvise, dok u load oko 65 ajmo rec.
8. Skini prime95 i nek ti on loada CPU
Ako slucajnu temperature tokom 100% opterecenja na CPU predju preko 80, resetiraj PC i vrati na default, pa ponovi ovo sve, samo s manjim clockom, npr. 150x20=3000mhz
prime95 ostavi da opterecuje CPU bar 20min, preporucam 45.
Evo slika sa stock coolerom, na 3,33GHz u idle-u, sobna temperatura 25*C
Meni su temperature relativno niske, u loadu su 60.
Ako imas jos pitanja, PM!
Good Luck!
EDIT: Temperature mog procesora
- Ovo je poruka tj. odgovor jednom forumasu koji je upitao kako kloknuti i5 -
kak ti mogu bit tak niske? kakav imaš kuler?
Pa isto tako je kod mene. To ti je sve normalno do neke granice overclockinga! Ja sam digao procesor sa 2,4 na 3,00GHz i samo malčice povisio napon (1,15 na 1,1875V) temperature su ostale iste iako 25% OC! Bez coolera (samo stock)!
Pa isto tako je kod mene. To ti je sve normalno do neke granice overclockinga! Ja sam digao procesor sa 2,4 na 3,00GHz i samo malčice povisio napon (1,15 na 1,1875V) temperature su ostale iste iako 25% OC! Bez coolera (samo stock)!
da ali njemu je na stocku 25 na 2.67ghz,meni je sa uključenim turbo boostom 40
a u loadu sa zahtjevnom igrom do 72
Pozdrav svima!
p55-ud3
core i5 750
corsair tx650
vtx4850 512MB
chieftec big tower
kak njemu može bit 3571MHz a nije overklokao,turbo boost maksimalno podiže jednu jezgru do otprilike 3270MHz???
hvala MItsouka na brzom odgovoru..
...oprostite na dva posta zaredom, morao sam zahvaliti Mitsouki...
...to i mene zanima M4X, jer sam negdje procitao da je maksimalno jedna jezgra sto ide u turboboostu tako negdje oko 3270, a meni je 3571 mhz, cak nekada 3.6 ghz jer oscilira, bude i 3.4 :( ...pa sada neznam u cemu je problem, mogu poslikati slike iz easytunea ili cpuz-a pa da vidite sto bi mogao biti problem...
...to i mene zanima M4X, jer sam negdje procitao da je maksimalno jedna jezgra sto ide u turboboostu tako negdje oko 3270, a meni je 3571 mhz, cak nekada 3.6 ghz jer oscilira, bude i 3.4 :( ...pa sada neznam u cemu je problem, mogu poslikati slike iz easytunea ili cpuz-a pa da vidite sto bi mogao biti problem...
možda si dobio neku dobru verziju
možda si dobio neku dobru verziju
hvala M4X, a mozda i nije neka dobra verzija, jer me pofajn zabrinjava :) ....jer moguce da je memorija problem?? ...posto je corsair dominator 1600mhz, a maticna kao ne podrzava tu memoriju posto sam gledao memory support list
...i da li bi se to dalo dobro clockati kada mi dodje cooler?? premda nista ekstremno, mozda do nekih 3.6 ghz, samo nebih to radio ako mi komp nemoze biti upaljen po cijele dane??
jer mi evo komp radi 4 dana jos ga nisam ugasio, a negdje sam procitao da ako komp nesto ekstremnije klokas da nije za rad 24 sata?