Overclocking Intel procesora (dual,quad) izdvojena tema

poruka: 4.205
|
čitano: 666.433
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
Re: Overclocking Intel procesora
stoncin3 kaže...

Za igre nije bed imaš i5 na 3.33GHz. Inače onaj i5 750 na 2.66GHz ide gore i do 4GHz, za tvoj nisam siguran..{#}

M4X kaže...
Filaaaa kaže...

Dali mi se isplati clockat intelov i5 quad 3.33ghz procesor

to nije quad,to su 2 cores,4 threads

idu oni visoko ali se uglavnom ne isplati,jedino na nekim igrama koje vole više frekvencije

thedream kaže...

Nije li i3 2 fizičke i još 2 logičke jezgre? A i5 je quad, ili sam nešto propustio..moj 750 je, a koji nije onda?

riječ je vjerojatno o procesoru i5 660 3.33GHz

WM-Titel: 7 GP-Starts: 269 GP-Siege: 91 Podiumsplätze: 154 Pole-Positions: 68 Schnellste Runden: 76 WM-Punkte: 1.441
15 godina
neaktivan
thedream kaže...

Nije li i3 2 fizičke i još 2 logičke jezgre? A i5 je quad, ili sam nešto propustio..moj 750 je, a koji nije onda?

i3 - 2 fizičke, 4 logičke

i5 6xx - 2 fizičke, 4 logičke

i5 7xx - 4 fizičke, 4 logičke

16 godina
neaktivan

u mene se radi o i5 661 quad 3.33ghz

dali mi se isplati clockirat procesor i ako da kako i do koliko?

15 godina
neaktivan
Filaaaa kaže...

LoL

Pročitaj post iznad

Proc s kvalitetnim hlađenjem ide dosta visoko

Uglavnom diži malo po malo i provjeravaj stabilnost, temperature

I obavezno pročitaj nekoliko tutoriala

17 godina
odjavljen
Filaaaa kaže...

taj procesor se automatski kloka na 3.6GHz,turbo frekvencija

klokaj ako se malo želiš hvalit,ali realne potrebe nema

WM-Titel: 7 GP-Starts: 269 GP-Siege: 91 Podiumsplätze: 154 Pole-Positions: 68 Schnellste Runden: 76 WM-Punkte: 1.441
15 godina
neaktivan
Overclocking Intel procesora (dual,quad)

Prestao ja to pratiti, ko će više. {#}{#}

Cemetary gates
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pozdrav!

Imam par pitanja vezano za OC-anje. Kupila sam danas (odnosno jučer) novi cooler za procesor - Scythe grand kama cross i završila s montažom. Sutra ću se bacit na prvo overclockiranje ikad :P, pa bi zamolila za par smjernica. Čitala sam literaturu i pogledala par videa, ali opet, ne bi htjela nešto zaje*** jer se nema baš para za mijenjat stvari do daljnjeg :D Dakle:

1. Koji je najbolji i/ili najjednostavniji program za stres-testiranje komponenti nakon oc-anja?

2. Koliko dugo treba mučit komp za bit siguran da je sve ok?

Cpu-z već imam. Bilo bi mi super da mi netko za prvi put može pokazat, ali budući da ne znam nikog, I'll have to learn the hard way :P

Unaprijed zahvaljujem na pomoći.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
  1. OCCT
  2. Pa šta više to bolje, od 30min- 1 sat pa i više
http://gtabalkan.com | http://www.webosfera.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Re: Overclocking Intel procesora (dual,quad)
banana658 kaže...

Pozdrav!

Imam par pitanja vezano za OC-anje. Kupila sam danas (odnosno jučer) novi cooler za procesor - Scythe grand kama cross i završila s montažom. Sutra ću se bacit na prvo overclockiranje ikad :P, pa bi zamolila za par smjernica. Čitala sam literaturu i pogledala par videa, ali opet, ne bi htjela nešto zaje*** jer se nema baš para za mijenjat stvari do daljnjeg :D Dakle:

1. Koji je najbolji i/ili najjednostavniji program za stres-testiranje komponenti nakon oc-anja?

2. Koliko dugo treba mučit komp za bit siguran da je sve ok?

Cpu-z već imam. Bilo bi mi super da mi netko za prvi put može pokazat, ali budući da ne znam nikog, I'll have to learn the hard way :P

Unaprijed zahvaljujem na pomoći.

najbolje prime95 ili LinX

prime95 možeš ostavit 1h ili više a LinX(za intelove proc.) vrti pola sata i ako prođe bez erora onda je 99% stabilan

navodno prime95 sa novim verzijama isto jako optereti procesor pa ga više nije potrebno ostavit jako dugo

ja radim sve sa LinX kojega vrtim oko 30min,nekad i 1h,on jako optereti i zagrije procesor

15 godina
banana658 kaže...

Opaca, evo nam i OC-erice {#}. Šala mala!!

Što se procesora tiče, ja za 2-jezgrenaše koristim Orthos+OCCT+Linx. Može i Prime 95.

Za 4-jezgrenaše, ispao bi naravno Orthos.

Orthos+OCCT vrtim nekih 30min ukoliko želim nastavit sa OC-om.

Ukoliko mi je to završni dio OC-a, onda ga pržim neka 2-3 sata.

Zna se desit prođe bez beda nekih 2-2ipo sata, a onda se jednostavno sruši.

Za kraj zveknem Linx koji optereti još više nego navedeni stres testovi.

Mada on ne treba previše zabrinjavat jer se nigdje nečeš opteretit sistem kao u njemu.

Dakle, ako prođe njega, nema toga što ga može srušit.

Za memoriju opališ Memtest86+. Što više vremena, to bolje.

I naravno, za memoriju je po meni potreban i Linx.

Za kraj, imaš ovdje par linkova koji bi ti mogli pomoć:

Programi za nadgledanje sistema i overclock

Overclocking giude za početnike

Uputstvo: kako overclockirati Core2Duo procesore

Overclocking opčenito

Za kraj, jedan savjet. Svakako prvo istestiraj memoriju.

Dakle, stabilnost, dokle je spremna gurat slično.

Vrlo je bitno da te kasnije ne buni, ukoliko ti sistem ne bude stabilan.

Dakle, čisto da znaš da nije do memorije nego do cpu-a.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.2.2011 11:33 (zabranjeniples).
15 godina
neaktivan

Hvala vam na odgovorima! :) Za kojih dva-tri sata ću počet, pa javim kako je prošlo :P

Show me your tits and let's make a hit.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
banana658 kaže...

Hvala vam na odgovorima! :) Za kojih dva-tri sata ću počet, pa javim kako je prošlo :P

Imaš jedan problem. Imaš procesor sa 1333Mhz FSB-om, a tvoja matična na tvorničkim postavkama podržava MAX 1333Mhz FSB. Dakle bez dizanja napona na čipsetu neces daleko dogurat. Da bi dignula napon na čipsetu trebaš rješiti ne hlađenje procesora, več hlađenje NB-a i regulacije, dakle treba staviti jedan aktivni vent na NB koji će raspršiti toplinu koja se skuplja na pasivcima.

Nadalje Overclocking matične(NB-a) nosi daleko veci rizik nego overclocking procesora.

Probaj prvo stavit FSB na 380Mhz, to će ti uz 8x multi dati ravno 3Ghz, iako sumnjam da će FSB ici 40Mhz gore bez dizanja napona na NB-u.

I'll be back
14 godina
Hi,imam pitanje. Početnik sam što se tiče PC hardvera,pa tako i overclockanja. Danas sam se malo zajebavao s tim i digao sa 1.6 na 1.8 GHZ . Uglavnom zanimaju me sada temperature. U BIOS-u mi CPU temperature piše negdje oko 40C. Isto tako mi piše i na programu hvmonitor. E sad kad na tom programu odaberem Intel Pentium E2140 piše mi Core#0= 70C,a Core#1=isto 70C. Zanima za što su te temperature tj. zašto mi na ova 2 mjesta piše 40 C,a ovdje 70 C. Pitam jel da mi je razlika mala bilo bi mi svejedno,ali 70 C nikako nije mala temperatura.
Arguing on the Internet is like competing in the Special Olympics. Even if you win you're still retarded.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ajde molim vas pomozite. Bila sam kopala po postavkama biosa i podesila par stvari, spremila, windowsi se dignuli normalno, otvorila cpuz i nije bilo nikakve razlike u taktu procesora. Slikala sam originalne postavke biosa mobitelom, pa da li bi mi molim vas mogli reći što točno moram postaviti.

@ Microman, ovo za northbridge nisam našla, ali je veoma moguće da sa ćorava {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Keops kaže...
na programu hvmonitor. E sad kad na tom programu odaberem Intel Pentium E2140 piše mi Core#0= 70C,a Core#1=isto 70C.

HW Monitor očitava temperature na jezgri i na samom CPU.

Ako je to očitavanje ono na sredini ekrana HW Monitora onda je to temperatura koja je stvarna za procesor.

Evo meni je ta temp oko 52°, a ova gornja samo 44.

A računa se ova dolje koja je viša tako da su ti to stvarne temp.

A to ti jako visoko za bilo koji CPU u idle. Zato trebaš ručno postaviti napon u BIOS-u.

Dakle VCore ti je najvjerovatnije digla sama matična jer si probably stavio AUTO.

Stavi Manual postavke za ručno dizanje napona i klokaj ga onda.

ovo označeno se odnosi na stvarne temperature jezgara ovo označeno se odnosi na stvarne temperature jezgara
i want your horror i want your design cos youre a criminal as long as youre mine i want your love-i want your psycho your vertigo stick while youre in my room your baby is sick i want your love
16 godina
neaktivan
Keops kaže...
Hi,imam pitanje. Početnik sam što se tiče PC hardvera,pa tako i overclockanja. Danas sam se malo zajebavao s tim i digao sa 1.6 na 1.8 GHZ . Uglavnom zanimaju me sada temperature. U BIOS-u mi CPU temperature piše negdje oko 40C. Isto tako mi piše i na programu hvmonitor. E sad kad na tom programu odaberem Intel Pentium E2140 piše mi Core#0= 70C,a Core#1=isto 70C. Zanima za što su te temperature tj. zašto mi na ova 2 mjesta piše 40 C,a ovdje 70 C. Pitam jel da mi je razlika mala bilo bi mi svejedno,ali 70 C nikako nije mala temperatura.

{#}

Prvo i osnovno, ocisti komp od prasine, a mogo bi i termalnu promjenit.. Onda malo smanji napon i provjeri dal je stabilan.. {#}

All we need is you there and we'll all get through it. Truly free in the way that we always knew it.
15 godina
neaktivan

Evo, rekla sam da ću javit kako je prošlo :P Preživio je sat vremena u OCCT-u. Malo sam prokopala po netu, ugasila sam C1E u bios-u i promijenila u power options plan na "high performance" da bi mi registrirao OC. Uploadat ću par slika. Da li bi trebala nešto promijenit ili je ok ovako?

Dodala sam još jednu sliku jer se na predzadnjoj ne vidi dobro.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.2.2011 23:16 (banana658).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
banana658 kaže...

Ajde molim vas pomozite. Bila sam kopala po postavkama biosa i podesila par stvari, spremila, windowsi se dignuli normalno, otvorila cpuz i nije bilo nikakve razlike u taktu procesora. Slikala sam originalne postavke biosa mobitelom, pa da li bi mi molim vas mogli reći što točno moram postaviti.

@ Microman, ovo za northbridge nisam našla, ali je veoma moguće da sa ćorava {#}

Dakle idemo redom:

Prvo stavi CPU Host Clock Control na: Enable

Zatim će ti se otkljucat CPU Host Frequency kojega stavi na 380Mhz

RAM pokušaj stavit na 1066Mhz tako da sa Auto prebaciš na množitelj koji će dati tu brzinu.

DRAM Timing ostavi na Auto

CPU Voltage stavi na 1.39v

Ostalo probaj ostaviti ovako kako je.

Ovo za NB je tebi pod FSB overvoltage, al kao šta sam rekao ploče su izuzetno osijetljive na to pa pokušaj da ne diraš

I'll be back
15 godina
neaktivan

Vidim da smo u isto vrijeme post-ali :P Sredila sam u međuvremenu. Nisam morala dirati ništa osim CPU voltage od voltaža. Pogledaj slike mog posta gore. Hvala svejedno :)

16 godina
neaktivan
banana658 kaže...

Vidim da smo u isto vrijeme post-ali :P Sredila sam u međuvremenu. Nisam morala dirati ništa osim CPU voltage od voltaža. Pogledaj slike mog posta gore. Hvala svejedno :)

Problem je što su to sve Auto postavke, a te Auto postavke su ti stavile Vcore na 1.56 što će ti pod bilo kojim zračnim hladnjakom skurit proc.

Dam se kladit da ti je i FSB voltažu dignulo

Za tvoj proc Vcore nesmije iznad 1.40v na tvom Cooleru

I'll be back
17 godina
protjeran
microman kaže...
banana658 kaže...

Koliko za mog proca? Meni je 1.45V u loadu, a frekvencija mu je 3600MHz!

Isto imam zrak (cooler Yasya)..

i want your horror i want your design cos youre a criminal as long as youre mine i want your love-i want your psycho your vertigo stick while youre in my room your baby is sick i want your love
15 godina
neaktivan

Evo promijenila sam voltažu i stavila OCCT da radi opet sat vremena. Da li je ovako ok?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
banana658 kaže...

Evo promijenila sam voltažu i stavila OCCT da radi opet sat vremena. Da li je ovako ok?

Sad je OK{#}

I'll be back
15 godina
neaktivan

Odlično {#} Sad nek preživi još jednu torturu od sad vremena i ja sam happy puppy! Hvala na brzom odgovoru!

16 godina
neaktivan
banana658 kaže...

Odlično {#} Sad nek preživi još jednu torturu od sad vremena i ja sam happy puppy! Hvala na brzom odgovoru!

Nema ti smisla toliko pržit proc. Ako prođe prvih 15-30 min neće se ni rušit. Znam mnogo ljudi koji su tako pržili proc i na kraju su ga spržili{#}

I da testiraj sa OCCT Linpack koji opteeti CPU-RAM i MBO

I'll be back
15 godina
neaktivan
microman kaže...
banana658 kaže...

Nema ti smisla toliko pržit proc. Ako prođe prvih 15-30 min neće se ni rušit. Znam mnogo ljudi koji su tako pržili proc i na kraju su ga spržili{#}

Lol, mora da su bili jako sretni {#} Promijenjeno i opet stavljeno. Bio je radio 20ak minuta, temperatura CPU je bila oko 47, a sad na Linpacku je 57. No dobro, to je valjda smisao. Vidim da ti imaš poprilično OC-an procesor. Da li je tebi stalno na 4.4 ili dok je u idle-u ti se smanji?

16 godina
neaktivan
banana658 kaže...
microman kaže...
banana658 kaže...

Lol, mora da su bili jako sretni {#} Promijenjeno i opet stavljeno. Bio je radio 20ak minuta, temperatura CPU je bila oko 47, a sad na Linpacku je 57. No dobro, to je valjda smisao. Vidim da ti imaš poprilično OC-an procesor. Da li je tebi stalno na 4.4 ili dok je u idle-u ti se smanji?

Pustio sam ga da se smanji tokom mirovanja, al kad ide preko 5Ghz obavezno isključim C1,C3 i C6

I'll be back
15 godina
neaktivan

Dobro, ja se ne mislim bavit ekstremnim sportovima {#} Zanimalo me samo jel zdravo za njega da stalno ide gore dolje.

17 godina
protjeran
stoncin3 kaže...
microman kaže...
banana658 kaže...

Koliko za mog proca? Meni je 1.45V u loadu, a frekvencija mu je 3600MHz!

Isto imam zrak (cooler Yasya)..

BUMP{#}

15 godina
neaktivan

Ako sam dobro shvatio, korisnik koji je dobio prije tebe odgovore je suprotnog spola i tu dolazi do naklonosti korisnika koji ti ne želi odgovoriti, isto kao što nije ni meni odgovorio na pitanje koje sam mu postavio na PM prije tjedan dana. 

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1663451
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice