Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad,fx) izdvojena tema

poruka: 5.818
|
čitano: 972.026
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad)
Ranko Kukumar kaže...
Penryn kaže...

Evo da samo pokažem itomicu koliko bulldozer troši kad se clocka, jer je tvrdio da potrošnja nije stvarno toliko velika. link

Ovom prilikom moram pohvalit ovaj sajt kojeg pratim već neko vrijeme.

PCAxe je fantastičan portal na prostorima ex-yu. Među najboljim (dalo bi se raspravljat sad, jel..).

Testiraju moderni CPU u igrama sa HD 4850, nema šta vrhunski {#}.

13 godina
Dobro pa kolko onda trosi taj 8120 kad je ocan ? svi pisu neke brutalne brojke u koje (nezelim) povjerovat.
Werdum Combat Team --- join us! Info na Pm.
17 godina
neaktivan
Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad)

Pa ako svi pišu zašto onda ne vjeruješ? {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Penryn kaže...

Pa ako svi pišu zašto onda ne vjeruješ? {#}

Ne trosi brutalno puno dok se ne radi o vecem naponu od 1.35V, sve preko je bolesno previse.

clock2much
17 godina
neaktivan

Da, točno kao na ovom dijagramu.

Potrošnja samog procesora Potrošnja samog procesora
Sve dok ne prelazi oko 4,3GHz, odnosno 1.3v potrošnja je još okey. Preko toga ode u nebesa. {#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.8.2012 20:52 (Penryn).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

To ti je 4.3-4.5GHZ, solidan 24/7 takt.

clock2much

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Penryn kaže...

Sve dok ne prelazi oko 4,3GHz, odnosno 1.3v potrošnja je još okey. Preko toga ode u nebesa. {#}

u godinu dana ušparaš na struji  taman još jedan proc{#}..

imal cijelu ergelu procesora u kompu od amda:x2 4200+,7750be,x4 620,x2 b55(otključan),x6 1055t,.procesori su sasvim solidno odrađivali svoj posao-ali najviše me u zadnje vrijeme mučilo zagrijavanje procesora i komponenti u njemu(pogotovo čipseti),,radi toga sam i najviše prešel na intel.. em mi se buka smanjila u sobi(od silnih ventilatora)-em potrošnja struje,..mislim da naskoro više ni nebude povratka prema amdu--makar jesu puno jeftiniji procevi..al važno mi je ipak od svega zagrijavanje,potrošnja struje i buka...ps.a da ne govorim o krepanim am2 matičnim pločama-radi samoga pregrijavanja čipseta--promjenil ih ni sam neznam kolko ljudima..

Bahrija
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.8.2012 23:50 (bahrija).
15 godina

Ne znam spada li ovo točno u ovu temu, al eto.

Imam pitanje oko undervolta i/ili underclocka Phenom II X4 940BE. Vjerojatno će mi uskoro stići taj dotični Phenom ,ali sa matičnom koja podržava do 95w ,a Phenom je 125w.

E sad bi mi trebali savjeti oko ovog.

1. Undervolting/underclocking se radi iz BIOS-a?

2. Stock napon je 1.350v, za koliko bi ga trebao spustiti da se smanji potrošnja procesora i hoće li trebat spustit taktove na 2.6-2.8ghz?

3. Postoji li program kojim se može provjeriti potrošnja CPU ili se to ipak treba watmetrom? I s kojim bi se programom procesor mogao trstirati da stabilno radi i da je sve u redu?

http://www.youtube.com/watch?v=Jl_3Yq36fSg&feature=related
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ja imam jedno pitanje... 

Overclockirao sam svoj FX 8120 čak i do 4.6GHz i po tom pitanju jako sam zadovoljan.

No po uzoru na jedan strani portal, pokušao sam overclockirati CPU/NB sa 2200 na 2600 i dobio sam čudan pomak u rezultatima grafičkih performansi. 

Onaj Windows Experience Index za grafiku je skočio sa 7.6 na 7.8. I to CPU držim na stock brzinama, samo je NB povećan sa 2200 na 2600. 

Zašto se to događa? 

I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time...
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Windows Experience je smeće od alata. Koristi bencheve u igrama ili prograima da vidiš jel ima pomaka.

14 godina
dv14 kaže...

Ne znam spada li ovo točno u ovu temu, al eto.

Imam pitanje oko undervolta i/ili underclocka Phenom II X4 940BE. Vjerojatno će mi uskoro stići taj dotični Phenom ,ali sa matičnom koja podržava do 95w ,a Phenom je 125w.

E sad bi mi trebali savjeti oko ovog.

1. Undervolting/underclocking se radi iz BIOS-a?

2. Stock napon je 1.350v, za koliko bi ga trebao spustiti da se smanji potrošnja procesora i hoće li trebat spustit taktove na 2.6-2.8ghz?

3. Postoji li program kojim se može provjeriti potrošnja CPU ili se to ipak treba watmetrom? I s kojim bi se programom procesor mogao trstirati da stabilno radi i da je sve u redu?

Ostavi takt kakav je tvornički pa smanjivaj napona u BIOS-u level po level. Nakon svakog smanjivanja odvrti OCCT na jedno 30 min da vidiš jel stabilan i tako dok nedođeš do točke gdje se ruši. Kad se sruši, vrati na prvi gornji nivo i odvrti OCCT par sati  da vidiš jel drži stabilnost. Smanjit ćeš nešto potrošnju i zagrijavanje spuštanjem napona.

13 godina
neaktivan
Bladepu kaže...

Ja imam jedno pitanje... 

Overclockirao sam svoj FX 8120 čak i do 4.6GHz i po tom pitanju jako sam zadovoljan.

No po uzoru na jedan strani portal, pokušao sam overclockirati CPU/NB sa 2200 na 2600 i dobio sam čudan pomak u rezultatima grafičkih performansi. 

Onaj Windows Experience Index za grafiku je skočio sa 7.6 na 7.8. I to CPU držim na stock brzinama, samo je NB povećan sa 2200 na 2600. 

Zašto se to događa? 

Cpu nb frekvencija kad se digne daje odličan boost kaj se tiče performansi i sveukupno gledajući normalno da konfa radi bolje.Da napomenem vidio sam da dosta ljudi brine frekvencija memorije kad je na 1333Mhz a ne na 1600Mhz.E pa s razlogom je tako, pošto je cpu nb frekvencija na 2000Mhz a poznato je pravilo da je ako je dram frekvencija koja iznosi recimo 666Mhz pomnožena sa 2 daje realnu frekvenciju memorije koja iznosi 1333Mhz ali postoji i još jedno pravilo a to je da dram frekvecija pomnožena sa 3 nesmije prelaziti ukupno vrijednost cpu nb frekvencije radi toga jer dolazi do tzv. uskog grla koju stvara memorijska sabirnica procesora naspram brzine ram-a.Znaći ako želite više frekvencije ram-a morate dizati ekvivalentno s time i cpu nb frekvenciju i cpu nb napon(nije uvijek nužno) da vam memorijska sab. ne kaska za ramom.U praksi može funkcionirat i bez dizanja cpu nb frekvencije ako dižete frekvenciju memorije ali ako dolazi do nestabilnosti treba uzeti u obzir ovo navedeno pravilo,opčenito je poželjno da se ako se diže memorija na više frekvencije od 1600 poštuje ova formula

npr Dram frekv.= 900Mhz*3=2700cpu nb frekv.Znači cpu nb frekvenciju trebate dići na 2700 da vam memo. sabirnica procesora nebude usko grlo naspram frekvencije rama.

Ako si ti genije nisam ni ja budala.
15 godina
Jel normalno da su u BIOS CPU temperature veće nego u normalnom radu?
http://www.youtube.com/watch?v=Jl_3Yq36fSg&feature=related
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
dv14 kaže...
Jel normalno da su u BIOS CPU temperature veće nego u normalnom radu?

Da, jer dok si u BIOSu ne rade mjere štednje energije.

clock2much
13 godina
neaktivan
Na kolko da oc-am Phenom II X4 965 BE sa stock coolerom? maticna asus m5a97 pro, gpu msi hd7850 twin frozr, 4gb kingston hyperx 1600mhz.

hvala
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
TomislavZG-2 kaže...
Na kolko da oc-am Phenom II X4 965 BE sa stock coolerom? maticna asus m5a97 pro, gpu msi hd7850 twin frozr, 4gb kingston hyperx 1600mhz.

hvala

Neces moci puno s obzirom da koristis stock cooler, ici ce na nekih 3.5 - 3.6GHz. Ako se bude puno grijao mozes ga malo i undervoltati.

13 godina
neaktivan
a jel mi se onda isplati neki hladnjak do 200kn? moze i rabljeni
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Aftermarket hladnjak se uvijek isplati jer ostaje i za kasnije procesore ako misliš nadograđivat u buduće vrijeme.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
TomislavZG-2 kaže...
a jel mi se onda isplati neki hladnjak do 200kn? moze i rabljeni

Naravno da se isplati. 

12 godina

pozdrav. {#} moze neki link ili preporuka kako clocknut moj proc? u svrhu spriječavanja bottlenecka kad uzmem 7850 ili 7870?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Penryn kaže...

veliš potrošnja samog procesora a gore ti piše sistem(watt) tako da...

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila
14 godina
neaktivan
metallic kaže...

pozdrav. {#} moze neki link ili preporuka kako clocknut moj proc? u svrhu spriječavanja bottlenecka kad uzmem 7850 ili 7870?

Imas milijune tutorijala cak i na hrvatskom, ne znam zasto si lijen upisati nesto u trazilicu..

clock2much
13 godina
metallic kaže...

Taj ima otkljucan mnozitelj, znaci samo dignes malo mnozitelj u biosu i palis sustav i testiras...ak se srusi, dignes napon malo i opet testiras...

Werdum Combat Team --- join us! Info na Pm.
17 godina
neaktivan
toxic kaže...

veliš potrošnja samog procesora a gore ti piše sistem(watt) tako da...

Da, potrošnja samog procesora je. Ovo predstavlja deltu, znači Load potrošnja minus idle potrošnja, tokom stressa sa Linx-om. Ugl. otvori izvornu stranicu pa ćeš vidjet, ima i ova potrošnja samog procesora i potrošnja cijelog kompa.

Evo i od cijelog kompa Evo i od cijelog kompa
Poruka je uređivana zadnji put pet 31.8.2012 13:53 (Penryn).
12 godina

hvala. sad znam da ima i na hrvatskom, nisam se ni nadao. inace citao sam na par tutoriala na engleskom, ali kako nisam strucnjak, nije mi bilo jasno...

12 godina

nisam siguran da ima. ovo je obican phenom, a ne black edition koji je otključan.

17 godina

nb sam povecao sa 2000mhz na 2600mhz i razlika je vise nego ocigledna pa ajmo reci svugdje..

s

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila
Moj PC  
3 0 hvala 2
13 godina
neaktivan

I kao što rekoh prije tek sad dolaze viši taktovi memorije i niže latencije do izražaja,povečanjem nb frekvencije.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
$inke kaže...

I kao što rekoh prije tek sad dolaze viši taktovi memorije i niže latencije do izražaja,povečanjem nb frekvencije.

Naravno. Pa meni cijeli PC prodise kada dignem CPU/NB na 2600/2800 i CPU na 4GHz. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.8.2012 20:12 (Almin94).
12 godina
neaktivan

imam AMD PhenomII x4 965 dali bi se ga ispaltilo overclockati?trebam li novi cooler?i dali je bolje da to učinim preko bios Auto tune up ili?

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice