Intel i5 760 OC problem

poruka: 41
|
čitano: 8.938
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
Intel i5 760 OC problem

Evo već par dana pokušavam OC-at navedeni proc, ali nikako ne mogu ni 500 MHz, a kamoli nešto više. Probao sam vcore od čak 1.400V, ali ni to ne pomaže. Multi sam probao na 20 i voltažu RAM-a na 1.65V (default je 1.5V). C1E i EIST su disabled, a load line calibration je ostavljen da radi. RAM timingse nisam dirao (default 9-9-9-24), multi je bio na 8 (default 10 sa base clockom od 133 MHz - znaci frek. RAM-a je 1333, a trebao bi bit 1600 MHz). Možda sam dobio najgori mogući chipset - ako nisam nekakav savjet bi mi dobro došao. Pročitao sam OC guide baš za moju matičnu i pratio ga, ali ne želi se bootat jednostavno. Hvala unaprijed svima na trudu i vremenu

Si vis pacem, para bellum.
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Intel i5 760 OC problem

Da li imaš 4 keksa memorije po 2 gb. Probaj samo sa 2 keksa i to u bijelim utorima. U BIOSu stavi memoriju da radi u turbo modu. Također probaj stavit qpi/vtt na 1.20v ili vrijednost najbližu toj voltaži. Svakako isključi Intel boost kod base clocka procesora koji diže množitelj za jedan. Sretno {#}

16 godina
protjeran
Intel i5 760 OC problem

Da, imam 4 keksa po 2gb, ali zašto da mičem dva - ispada da sam bacio novce onda. Intel boost je isključen naravno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
iggy kaže...

Da li imaš 4 keksa memorije po 2 gb. Probaj samo sa 2 keksa i to u bijelim utorima. U BIOSu stavi memoriju da radi u turbo modu. Također probaj stavit qpi/vtt na 1.20v ili vrijednost najbližu toj voltaži. Svakako isključi Intel boost kod base clocka procesora koji diže množitelj za jedan. Sretno {#}

Evo pomoglo je - samo bez micanja RAM-a. Bootalo se na 1.35V core i 1.65V mem i 1.20 qpi/vtt. Sad je na 3.0 GHz i RAM na 1500. Samo je sad temp u idle-u oko 40C yebiga. Probat ću sniziti core voltažu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.11.2010 16:42 (Silence1488).
17 godina
neaktivan

Tek toliko da probaš kako bi izbacio mogućnost da te zeza memorija ili memorijski utori na matičnoj.

Znači bilo je do qpi/vtt voltaže.

Ovako koliko znam ova voltaža se treba više dizati kad je u pitanju 4 keksa memorije kod većih overclocka jer se radi od voltaži memorijskog kontrolera koji je integriran u procu.

Ako ti se bude rušilo kod većih taktova samo lagano diži qpi/vtt dok ne postigneš stabilnost ali max. do 1,35v.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.11.2010 16:48 (iggy).
16 godina
protjeran
Intel i5 760 OC problem

Očito ne zezaju sad - thanx, sad ću se moći malo poigrat s tim je 3GHz je premalo.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Intel i5 760 OC problem

Sad sam na 3.5 GHz i RAM 1400 MHz - sad ću probat 200*20 pa ćemo vidit.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
iggy kaže...

Tek toliko da probaš kako bi izbacio mogućnost da te zeza memorija ili memorijski utori na matičnoj.

Ovako koliko znam ova voltaža se treba više dizati kad je u pitanju 4 keksa memorije kod većih overclocka jer se radi od voltaži memorijskog kontrolera koji je integriran u procu.

Ako ti se bude rušilo kod većih taktova samo lagano diži qpi/vtt dok ne postigneš stabilnost ali max. do 1,35v.

Vidi se da imaš iskustva jer se odmah pomoglo - već sam šizio jer sam prije overclockao samo AMD black editione (samo digneš mutli jer otključan), tako da thanx.

17 godina
neaktivan
Silence1488 kaže...
iggy kaže...

Vidi se da imaš iskustva jer se odmah pomoglo - već sam šizio jer sam prije overclockao samo AMD black editione (samo digneš mutli jer otključan), tako da thanx.

može se reći da imam iskustva. uglavnom sve se svodi na pronalazak onog sweet spota na kojem proc radi max. stabilno uz što manje voltaže tako da se malo igraj i testiraj dok ne pogodiš onaj pravi omjer {#}

16 godina
protjeran
Intel i5 760 OC problem

Evo validacija na 4GHz i 1600 RAM. Malo je visoka voltaža pa ću probat snizit da se manje grije (cooler je Scythe Yasya - OK hladi). Da ostavim qpi/vtt na 1.2 ili da ga dignem malo?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Intel i5 760 OC problem

Isuse tek sam sad skuzio da imamo skoro identičan komp {#} - i kako te služi u igrama? Kako si postavio Physx da ti radi?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

o boze mislim da sa svojom konfom nemas problema sa igrama :-)

My Life Is A Very Serious Game...
16 godina
protjeran
Intel i5 760 OC problem

Evo na srušio mi se (BSOD) pa sam morao spuštati na 3.5 GHz. Šta bi trebao napravit da bude stabilno na 4.0? Dizat qpi/vtt ili šta?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Silence1488 kaže...

Isuse tek sam sad skuzio da imamo skoro identičan komp {#} - i kako te služi u igrama? Kako si postavio Physx da ti radi?

Možeš ostaviti qpi/vtt na 1,20v. Toliko ga imam ja, jedino u BIOSu moram staviti core voltage na 1.4v, odnosno stvarnih 1.376 koliko pokazuje cpu-z kako bi postigao punu stabilnost u Intel burn testu i primeu 95. Stabilno je i sa nižom voltažom ali sam ja malo freak jer želim da mi je proc full stabilan i pod totalno nerealnim opterećenjem. {#}

Stavio sam da mi physx odrađuje sekundarna kartica u sli, znači ona na koju nije priključen monitor.

Što se tiče igri prva mi je zadatak kad ih pokrenem da stavim sve na max i više se ne okrećem {#}.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.11.2010 17:28 (iggy).
17 godina
neaktivan

probaj dići qpi/vtt na 1,25v za početak pa ponovo testiraj. Imam samo 2 keksa koji su puno manje zahtjevni za memorijski kontroler u odnosu na 4 keksa memorije. Uglavnom do 1,35v je sigurno dići vtt. Mislim da je intelov max safe 1.4v za core i vtt voltažu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.11.2010 17:26 (iggy).
16 godina
protjeran
iggy kaže...

probaj dići qpi/vtt na 1,25v za početak pa ponovo testiraj. Imam samo 2 keksa koji su puno manje zahtjevni za memorijski kontroler u odnosu na 4 keksa memorije. Uglavnom do 1,35v je sigurno dići vtt. Mislim da je intelov max safe 1.4v za core i vtt voltažu.

Onda ću probat vcore 1.400 kako je tebi i 1.25 za qpi/vtt. Al to će se grijat onda... Btw jeli tebi upaljen load line calibration?

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.11.2010 17:33 (Silence1488).
17 godina
neaktivan
Silence1488 kaže...
iggy kaže...

Onda ću probat vcore 1.400 kako je tebi i 1.25 za qpi/vtt. Al to će se grijat onda... Btw jeli tebi upalje load line calibration?

Ako postigneš stabilnost probaj onda lagano spuštat vcore kako bi se proc što manje zagrijavao. Svaki chip je različit i ne treba svima ista voltaža da bi radili stabilno na određenom taktu. {#}

17 godina
neaktivan

Load line mi je uključen na auto ako se ne varam. On dodatno spusti vcore pod full opterećenjem tako da mi u prime95 pada sa 1,376 na 1,344v.

16 godina
protjeran
Intel i5 760 OC problem

A to je valjda dobro jer se manje grije {#}. Evo me opet na 4GHz/1600MHz sa 1.40 vcore i 1.25 vtt. Valjda se neće opet rušit. Temperature su porasle na 42-43C u idle-u.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Intel i5 760 OC problem

Naraslo u Prime-u na 76C - jel to puno previše? Možda bi trebalo snizit vcore?

EDIT: Prešlo 80C - to je već jako puno...

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.11.2010 17:48 (Silence1488).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Silence1488 kaže...

Naraslo u Prime-u na 76C - jel to puno previše? Možda bi trebalo snizit vcore?

EDIT: Prešlo 80C - to je već jako puno...

I meni se penje do 80 c u primeu95. Po meni to nije strašno jer niti jedna igra niti jedan program ti neće toliko opteretiti proc. Probaj spuštat po malo vrijednost vcore-a uz testiranje u primeu. Kad ti javi grešku digni voltažu za jednu vrijednost i to bi trebalo biti to.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.11.2010 18:26 (iggy).
16 godina
protjeran
Intel i5 760 OC problem

Evo pola sata igram GTA IV na High i ne pada mi ispod 30 FPS-a nigdje, a temperatura ne prelazi 62C. Valjda je to OK?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Po meni je to OK. Nisam igrao GTA IV na svojoj novoj konfi, ali igra koja mi najviše optereti i zagrije procesor je bad company 2 i onda mi je max. temeratura 66 c.

16 godina
protjeran
iggy kaže...

Po meni je to OK. Nisam igrao GTA IV na svojoj novoj konfi, ali igra koja mi najviše optereti i zagrije procesor je bad company 2 i onda mi je max. temeratura 66 c.

Al kako je moguće da netko sa ovim procom ima 4GHz (200?20) sa 1.25v core? Baš sam gledao na CPU-Z 4GHz clubu - to je bila luda sreća pri kupnji onda...

17 godina
neaktivan

Da ili ima jako dobar chip ili nije full stabilan. Neka proba odvrtit 20 prolazaka na Intel burn testu (very high opterećenje) pa da vidimo koliko je stabilan {#} .

16 godina
Silence1488 kaže...
iggy kaže...

Al kako je moguće da netko sa ovim procom ima 4GHz (200?20) sa 1.25v core? Baš sam gledao na CPU-Z 4GHz clubu - to je bila luda sreća pri kupnji onda...

puno ovisi o primjerku, nekima ce za 4Ghz-a trebati 1.2v, drugima ce trebati 1.4v, neki ga nece dobiti stabilno da ga hebes...

Inace je poznato da neke gigabytove ploce zastasujuce downvoltaju vtt, mojoj recimo treba 1.35v nazivno za 1200mhz na ramu i 3500mhz uncore, iako je u svarnosti moja voltaza debelo ispod 1.3v, malo progooglaj sigurno ce biti zamjerki na maticnu ako downvolta i ako da slobodno mozes staviti neku malo vecu vrijednost.

btw. vidim da su neato popularne gtx460 u sli-u.

I i7 960D0 I HD5970 I 12Gb Kingmax I EX-58 UD-5 I Xilence1200W I 2Tb Hitachi I Antec 1200 I
16 godina
protjeran
Intel i5 760 OC problem

A valjda se neće ništa strašno dogodit za stabilnost ako spustim vcore za 0.2-0.3v. Sutra ću se s tim igrat, sad mi se više ne da.

A gtx-ice su popularne jer dobiješ odlično skaliranje i performanse za ne baš jako puno novaca (budget sli)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Intel i5 760 OC problem

Evo primjer mog i5 750...

Ovo je najmanji mogući napon potreban za 3.8 Ghz (naravno stabilno)

QPI/VTT mi je na 1.170V

Memorija na 1448Mhz...

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.11.2010 23:08 (Intel&ATI).
Moj PC  
3 0 hvala 1
16 godina
protjeran
Intel&ATI kaže...

Evo primjer mog i5 750...

Ovo je najmanji mogući napon potreban za 3.8 Ghz

QPI/VTT mi je na 1.170V

Memorija na 1448Mhz...

Ali sam pročitao negdje na ovom forumu da je 750 bolji za OC od 760 tako da... meni će teško te voltaže proći {#}

16 godina
protjeran
Intel i5 760 OC problem

Evo sam malo i grafe OC-ao i u Furmarku mi master GPU doseže 86C - jel to zabrinjavajuće ili OK?

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.11.2010 23:54 (Silence1488).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice