Virtualbox tutorijal
U ovome foto-tutorijalu čemo vam objasniti kako imati virtualni kompjuter, bolje rečeno kompjuter u vašem kompjuteru. Pokazat čemo vam kako se to radi preko programa Virtualbox.
Virtualbox je besplatni program za kojeg netrebati nikakav aktivacijski kod niti crack ili serial.
Virtualbox je potpuno besplatan program kojeg možete skinuti odavde:
http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads
Jednom kad ga skinete instalirate Virtualbox najnormalnijim putem. Kada ste ga instalirali primjetit čete novu Ikonicu na vašem displeu. Pokazat čemo vam za primjer kako instalirati Windows XP preko Virtualbox –a.
Pratite sljedeče korake:
1.) Otvorimo Virtualbox program i idemo na opciju „NEW“ (vidi sliku)
2.) Iskoćit če vam novi prozor na kojem pretisnete dugme „NEXT“ (vidi sliku)
3.) Nakon toga će se otvoriti novi prozor na kojem morate upisat ime vašeg operativnog
Sistema (broj 1 na slici). Ja sam dao ime „Windows XP“ a mogao sam dati bilo koje ime, naprimjer „WinXP“ ili slično tome. Preko opcije broj 2 na slici moramo da namjestimo
operativni sistem kojeg mislimo instalirat „Microsoft Windows“ a verzija operativnog sistema kojeg mislimo instalirat „XP“ (broj 3 na slici). Kada smo sve to obilježili pretisnomo dugme „NEXT“ (broj 4 na slici).
4.) Nakon toga če se otvorit novi prozor na kojemu moramo označit (broj 1 na slici) koliko memorije ram mislimo imati na našem virtualno kompjuteru. Ja sam stavio 192 što je sasvim dovoljno. Nakon toga pretisnemo dugme „NEXT“ (broj 2 na slici).
5.) Sada če se otvoriti novi prozor na kojemu moramo označiti opciju „Crete new hard disk“ (broj 1 na slici). Preko te opcije čemo kreirati virtualni Hard Disk. Nakon toga pretisnemo dugme „NEXT“ (broj 2 na slici).
6.) Nakon toga nam se otvara novi prozor na kojem moramo pretisnut dugme „NEXT“ (vidi sliku).
7.) Nakon toga se otvara novi prozor gdje označavamo opciju „Dynamicaly expanding storge“ (broj 1 na slici) i poslje toga pretisnemo dugme „NEXT“ (broj 2 na slici).
8.) Sada se otvara novi prozor na kojemu moramo da namjestimo veličinu virtualnog Hard Disk –a (broj 1 na slici). Ja sam stavi 10 gigabajta što je sasvim dovoljno. Nakon toga pretisnemo dugme „NEXT“ (broj 2 na slici).
9.) Sada se otvara novi prozor gdje trebamo pretisnut dugme „FINISH“ (vidi sliku).
10.) I sada se otvara još jedan prozor gdje trebamo pretisnut dugme „FINISH“. S time smo potvrdili sve prijašnje korake koje smo napravili.
11.) Sada stavimo CD Windows XP u naš kompjuter i tek nakon toga pretisnemo dugme „START“ (vidi sliku).
12.) Sada nam se otvori novi prozor gdje označimo opciju „CD/DVD-ROM Device“ (broj 1 na slici) i nakon toga pretisnemo dugme „NEXT“ (broj 2 na slici). S time smo namjestili da želimo instalirat Windows XP preko CD/DVD Rom –a.