Besplatan softver za firmu?

poruka: 10
|
čitano: 10.809
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pozdrav ekipi, htio bi samo provjeriti da li sam dobro shvatio.. da se neki (vecina?) freeware programa

smije koristiti samo pod uvjetom da je za osobnu/privatnu uporavu, tj. da je za "po doma".

Kakva je situacija sa freeware softverom na racunalu u firmi, ili jos gore (moja konkretna situacija) na 

laptopu koji ce ici svuda samnom a smije imati iskljucivo legalan softver gore?

Sto tocno mora u Terms of Usage pisati (ili kako to obicno obiljezavaju) da bi neki komad softvera smio

legalno instalirati? Malo mi je tlaka citati terms of use svakog programa koji bi eventualno stavio, a realno

ne trebam puno toga.

Antivirus sam rijesio, Comodo, bas sam ih pitao za to na helpdesku i rekli su da smijem, da nema problema.

Pretpostavljam da za Chrome, Skype (ima business verzija?!) i GTalk isto nemam drame?

Iduce je Open Office, ali trebam jos besplatni ekvivalent winraru, neki media player i softver za przenje 

za pocetak (Jel BurnAware Free prolazi?).

Eto, thnx svakome za eventualna pojasnjenja.

p.s. Nemojte mi napisati samo "Ma tko ce ti to gledati!".. nije bitno da li hoce ili nece, mora sve biti po PS-u.

Hvala unaprijed!

dB

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Zaboravih spomenuti, OS je Win7 Home Premium 64-bit.

Eh da, i programcic za obradu fotki (xat.com Image Optimizer imam instaliran trenutno, star k'o biblija, ne znam

da li njega smijem imati, a zadovoljava potrebe..).

Thnx.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Besplatan softver za firmu?

Morati ces ipak za svaki program citati Termse, ma koliko zelio da ih mi procitamo umjesto tebe.

Odaberes sto ti od softa najvise odgovara, procitas sto pise, a ako ti nije jasno posaljes mail autoru.

Najcesce je to TOCNO definirano i nema potrebe kontaktiranja.

Svaki inspektor samo gleda soft koji stiti BSA koja u Hrvatskoj zivi od toga da tuzi Hrvatski narod i dobija masne pare na sudu, dok ih za ostatak softa apsolutno nije briga, i to ce ti reci svaki inspektor, policajac i sudac bez ustezanja, bez stisavanja tona, ko da je to sluzbena informacija !!!

Pitaj kog hoces, svatko ce ti reci isto sto ti ja sad kazem !

17 godina
neaktivan

za ovo što ti tražiš, da meni tako nešto treba ja bi na laptop stavio kubuntu. u repozitorijima ima sve što tražiš (ark za rar, vlc za media, k3b za cd-dvd prženje, kdenlive za video edit, libreoffice za ured, gimp za obradu slika)  + licenca za os ne treba + antivirus ne treba

*mislim da sve što je u službenim repozitorijima da pod gpl2 i kompatibilne licence inače ih ne bi smjeli distribuirati tako da ne bi morao čitati svak licencu. samo inspektoru prevedeš gpl

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.12.2011 17:50 (hrvooje).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
starke kaže...

Morati ces ipak za svaki program citati Termse, ma koliko zelio da ih mi procitamo umjesto tebe.

Odaberes sto ti od softa najvise odgovara, procitas sto pise, a ako ti nije jasno posaljes mail autoru.

Najcesce je to TOCNO definirano i nema potrebe kontaktiranja.

Svaki inspektor samo gleda soft koji stiti BSA koja u Hrvatskoj zivi od toga da tuzi Hrvatski narod i dobija masne pare na sudu, dok ih za ostatak softa apsolutno nije briga, i to ce ti reci svaki inspektor, policajac i sudac bez ustezanja, bez stisavanja tona, ko da je to sluzbena informacija !!!

Pitaj kog hoces, svatko ce ti reci isto sto ti ja sad kazem !

Hvala!

Ne trazim da netko cita termse umjesto mene, bit ce dovoljna JEDNA osoba koja je to vec napravila, pa da mi izbaci popis

od 5 programa i eto ogromne ustede vremena.

Mozemo ici i kontra logikom, za koje programe/proizvodjace bi sigurno imao problema, osim Microsofta i Adobe-a za koje 

pretpostavljam da se najvise gledaju.

Navodno su neki imali problema zbog WinRAR-a.. ?

16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

za ovo što ti tražiš, da meni tako nešto treba ja bi na laptop stavio kubuntu. u repozitorijima ima sve što tražiš (ark za rar, vlc za media, k3b za cd-dvd prženje, kdenlive za video edit, libreoffice za ured, gimp za obradu slika)  + licenca za os ne treba + antivirus ne treba

*mislim da sve što je u službenim repozitorijima da pod gpl2 i kompatibilne licence inače ih ne bi smjeli distribuirati tako da ne bi morao čitati svak licencu. samo inspektoru prevedeš gpl

Laptop je kupljen ciljano sa legalnim windowsima pa bi i dalje trebao zapravo odgovor na gore napisano, jer alternative

(cudim se da netko jos nije spomenuo Apple komp..) postoje i znam za njih i sam.

16 godina

- piše u svakoj licenci točno za što se smije koristiti.. npr free linux soft ili pošto si na win, vidi licencu za 7z, dozvoljen i za komercijalnu upotrebu. Soft koji je fre samo za home, to i piše tj da nije za komercijalu.

- čisto pravno, ni home win nije za poslovnu upotrebu, jer ga kao firma nebi mogao kupiti od ms-a, nego biznis-pro ili sl verziju. Jednako je npr Office student, VS-express itd. Ugl, 99% soft je naplativo za komercijalu ili postoje posebne verzije (kao MSov Office tj outlook-access i direktno povezana cijena). Ali (do sad) nitko nije bio optužen ili platio kaznu po toj osnovi.

- realno, pod win+office ni ne trebaš drugi soft, osim AV (može MSov) ali za više korisnika je ipak bolje neko komercijalno rješenje, i naravno neki spec.program ako je vezan za firmu npr knjigovodstvo, design, muzika..

-pod linuxom je daleko više (pa time i kvalitetniji izbor) free softvarea, ali osim samog osa ništa što bi te pretjerano u firmi zanimalo ako nisi programer (gcc i sl). Sam OS nije skup, office je daleko skuplji ali često LibreOffice ne zadovoljava pa se mora uzeti MSov itd..

-Skype je free.

btw: inspektor, suprotno svim pričama, nema baš nikakvu pravnu osnovu ili kompetenciju za korntorlu softwarea. Jedino što njega može zanimati je račun i zatečeno stanje. On dalje ako pronađe nedozvoljeni soft to može prijaviti npr BSA.. ali praksa je drugačija, obično lupi kaznu i čeka da mu daš kuvertu. Vrlo jednostavno rješenje, ne daš mu pristup računalu. On može tražiti račune za sve što je u vlasništvu firme, npr računalo, ako je uz računalo kupljen i software također će biti na računu... i to je to.

edit2: ono što hrvooje spomije, za prijevod gpl-a.. točno jer svaka roba koju netko distribuira na određenom tržištu mora imati prevedenu prateću dokumentaciju. Ali za ovaj slučaj 7z, ne postoji distributer pa ni obaveza prevođenja, to je samo njihobo kenjkanje. Nek nauči engleski ili uz google translator. To su 'slamke' za koje pokuavaju dobiti pinku ako već nemaju neku drugu osnovu. Ukratko kažeš im da odskakuću... naravno ako si stvano čist i dovoljno jakih živaca. (jer je lako moguće tjedan dana provesti na općini objašnjavajući..)...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.12.2011 19:07 (ihush).
16 godina
neaktivan

Hvala 'ihush' (i ostalima, ofkors), malo je jasnije sve skupa, iako sam mislio da mi je sve bilo jasno i u startu {#}

Linux mozda stvarno nije losa ideja, buduci da ce sa kompa van ici .doc ili .pdf datoteke sto god trebao obaviti,

a primatelju nece biti bitno na kojem OS-u sam ja to obavio.

Ako sam dovoljno pazljivo citao EULA-e.. na kompu su zavrsili 7z arhiver, comodo antivirus, cutewriter za 

pdfove, dropbox (njih sam kontaktirao, kazu moze), foxit reader, image resizer (u stilu onog powertoya za winXP), 

open office i VLC.

Nisam siguran da li Picasa 3 prolazi, ali ako prolazi, onda imam rijesen i nekakvu jednostavnu varijantu image viewera i

editora, i to mi je, realno, dovoljno. Sve skupa 300mb softvera, od cega pola otpada na open office.

Ako mi je slucajno promaknulo da se nesto od ovoga gore ne smije koristiti, javite.. :) iako mislim da nece biti 

problema oko toga.

Thnx svima!

16 godina
Cortez kaže...

..Ako mi je slucajno promaknulo da se nesto od ovoga gore ne smije koristiti, javite.. :) iako mislim da nece biti 

problema oko toga.

..

- jednostavnije je nabrojati za koji soft kontroliraju, u pravilu za svaki koji ima predstavnika-distributera tj koji se prodaje kod nas (BSA 'potiče' inspektore na takvu kontrolu), ACAD, Corel, Adobe, Antivirus (ESET, Sophos..), Miscrosoft (WIn+Office) ... i Nero (kranja glupost ali bilo je slučajeva), naravno, znaju za WinZip i WinRar (7z je konkretna zamjena), nasuprot Open/Libre-Officea, koji se 'raspada' s excelom i sl. .. zbog FINA-e i Outlooka praktički je MS jedini izbor (mada je opendoc nacionalna norma, interesi iznad zakona)... AcrobatReader je free ali je 'mastadont', jednako bi rekao da je Picasa bloatasta tj. previše za dummy usere ali OK, za firmu je možda i veći problem 'googlasta' EULA, kojom si oni pripisuju svakakva prava... firma nebi smjela dozvoliti/pristati na takvu eulu ali to je tvoja odluka. Zamjena kao Fastone ima komercijalne volume licence.. (inače free, pa ga možeš imati, jer dosad nitko nije provjeravao-kaznio..). Ponekad je isplativo platiti neki soft pa nemati takve 'googlaste' eule koje njima daju svakakva prava (za korištenje tvojih slika i sl.).

- Jeftinija varijanta je imati kompletno sve na linuxu i free soft + jedno računalo s win+office i ostalim licencama koje bi služilo samo kao 'translator' za eventualne nekompatibilne dokumente. Može i u virtualki.

inače, volume licence i direktna kupnja od MSa su daleko povoljniji nego u trgovini (pogotovo ograničenja OEMa), MS partner programi su daleko povoljniji ako ti je potreban Win+Office ( i server), već s 3-5 računala je povoljnije i konstantno imaš pravo na najnovije verzije (office izlazi svake 3god), nisi vezan uz računalo kao OEM itd.. Jednokratna kupnja je isplatljivija samo ako računaš da ćeš isti soft držati više od 5.god. ... skoro pa nemoguće zbog klijenata i interneta...

Retail, koji se kod nas skoro ni ne prodaje, vani recimo podrazumijeva biznis install na računalo + kućno računalo, ili 3-pak home za 3-računala, cijena jednaka našem OEMu. Na soft nema carine, možeš direktno kupiti iz USA, za HR nema ni doatnih poreza (PDV), dok recimo za Njemačku isti soft košta 20% više. Naravno, direktna kupnja nije jednostavan proces, prvo moraš biti partner, ms-cert. npr za admin, ili se snaći.. jer te svi upiti redirectaju na MS-hr i domaće distributere (dvostuko više cijene, nema povoljnih paketa..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.12.2011 12:29 (ihush).
17 godina
neaktivan

ogromna open soource lista. možda nađeš nešto za sebe

http://www.datamation.com/open-source/open-source-apps-the-monster-list-1.html

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!

0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice