Ventilator od hdd motora

poruka: 7
|
čitano: 2.091
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Ventilator od hdd motora

imam jedan hard iz servera koji se vrti na 15000 okretaja, vrisnula mu je elektronika (imam još nekih običnih kod kuće neispravnih hardova)

sad me zanima dali se može iskoristiti elektro motor i napraviti primjerice ventilator.

sigurno se može, e sad kako i dali je isplativo?

imao sam u planu preko usb kabela

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Ventilator od hdd motora

preko usb-a nece ic jer daje samo 5v, a triba ti 12v za napajanje tog harda...

mos ga komplet rastavit, samo ostavi elektroniku i motor, i spoji napajanje samo na njega - elektroniku (podatkovni dio nije bitan)... bez upravljacke elektronike, sam motoric tesko da ces upogonit... neka vrsta elektronike (tvoja ili ova vec postojeca) ti je potrebna...

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2009 8:01 (wifi).
16 godina
neaktivan

hvala, mislio sam da će se sporije vrtjeti ako je na 5V

moram naći neku shemu na netu, da vidim šta je za šta od elektronike

16 godina
neaktivan

ovo ti je dosta dobra ideja, takoder imam riknuti hdd i super si me sjetio kako ga sad iskoristiti..mada jos trazim shemu, bas kao i ti.

Made in: Neverland ﺖﺐﮨﺾﻃﮜ
17 godina
neaktivan
Ventilator od hdd motora

ne isplati vam se komplicirat s vlastitom elektronikom, osim u slucaju da zelite imat nekakvu regulaciju brzine... apropo brzine, ona ne ovisi toliko o naponu napajanja motora, koliko o duty cycle-u i frekvenciji signala kojim motorom upravljate... uglavnom, ako se zelite sa tim zezat, google - pwm, stepper motor, za pocetak http://en.wikipedia.org/wiki/Stepper_motor da vidite o cemu se radi... moja preporuka je da se pomirite sa brzinom koju imate i koristite vec gotovu elektroniku sa samog diska.... ako nista drugo, bar je pouzdana u tom pogledu...

0 0 hvala 0
17 godina

Imaš kupit za 50 kn USB ventilator, ja ga kupio prije par dana, skroz ok puše, ima pekidač.

Uh, što volim ovaj režim - drugi rade a ja ležim
16 godina
neaktivan
Ventilator od hdd motora

Kad smo kod toga imam i ja jedan stari neispravni HDD (nema magnetne ploče pa je 100% neispravan)... hehe

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice