Pozdrav svima! Kupio sam 4 ventilatora za kuciste, a ne znam kako da ih okrenem, da upuhuju zrak u kuciste, ili da ispuhuju?
Pozdrav svima! Kupio sam 4 ventilatora za kuciste, a ne znam kako da ih okrenem, da upuhuju zrak u kuciste, ili da ispuhuju?
Evo slika kucista (dva sa bocne strane, jedan sa prednje strane, i jedans sa zadnje strane) :
Ukljucis ih tako kako jesu, i vidis na koju stranu pusu.upises oznake na strane koje zelis i gdje.Iskljucis i ponovo spojis.Mission complete
ljudi uglavnom stavljaju tako da prednji upuhuje, a zadnji ispuhuje (da ima cirkulacije) a ako imaš sa strane, ja bih stavio da upuhuju hladni zrak na proc i grafu
ljudi uglavnom stavljaju tako da prednji upuhuje, a zadnji ispuhuje (da ima cirkulacije) a ako imaš sa strane, ja bih stavio da upuhuju hladni zrak na proc i grafu
ili one sa strane,donji da upuhuje a gornji da ispuhuje,posto topao zrak ide prema gornjem dijelu kucista.
ali npr. da stavim prednji da upuhuje, a ovi ostali da ispuhuju zrak, oce li onda biti premalo zraka u kucistu jer ce samo ce svi ispuhivati, a samo prednji upuhivati?
--
Nemre biti premalo zraka, pa nebudeš vakuum napravio ako 3 ispuhuju a jedan upuhuje ....zrak će uvijek naći put unutra, ima gomilu
rupa i mjesta za to, ali ne znam baš da ti je pametno da sva 3 (iza i bočno) ispuhuju zrak.... rađe stavi da naprijed i bočno upuhuju, a da zadnji sam ispuhuje, ili,
kao što je netko već naveo, da donji boćni upuhuje, a gornji boćni ispuhuje...
OK
OK, hvala :)
Ajmo ovako, koje kućište imaš i koje ventilatore želiš staviti?
/
ajde ti poslikaj to kućište s boka, naravno bez stranice, pa ćemo onda složiti kako treba. uslikaj i bočnu stranicu, da vidimo kako na nju mogu ići ventilatori ;)
a jbt ja kako god okrenem ventove, temperature se samo povise bolje je kada nisu postavljeni na kuciste, ali onda ne znam koji mi qu*ac znace one rupe za ventilatore na kucistu :/
ovo se samo meni moze desit :S
Evo ovako to u mene izgleda, samo san triba naznačit drugon bojon ove šta upuhuju, al mislim da se može skužit iz slike i ovako.
Samo postoji još jedan problem. Ako imaš grafiku koja bočno ispuhuje zrak onda se ona sudara sa ovim bočnim na kučištu koji upuhuje. Recimo meni se grafa na full loadu grije negdi 88 šta je mislim previsoko samo radi tog bočnog ispuha, zrak koji ona izbacuje se sudara sa ovim i to joj diže fibre masu.
nema tih ventilatora koji će ti pomoći ako ti je prašina začepila cooler ili ti je prastara pasta. Ti ventilatori ne doprinose drastično ... neka me netko razuvjeri ako sam u krivu.
Evo ovako to u mene izgleda, samo san triba naznačit drugon bojon ove šta upuhuju, al mislim da se može skužit iz slike i ovako.
Ali u mene na gornjoj i donjoj strani kucista nema rupa za ventilatore..
Ma ugradit ću ja sebi mini klimu u kućište, sa strane stavim kantu za vodu okapnicu i da vidiš, brale.
ma to ti je najpametnije xD.
Nego ja dobijem najbolje temperature kada stavim da oba bocna i zadnji vent ispuhuju zrak, a samo prednji usisava.. Moze li tu nesto biti lose, jer samo jedan usisava zrak, dok ostala 3 s napajanjem izbacuju zrak van??
ma da! ^^
ma nece, nisu nesto jaki ventovi :P a to ozbiljno mislis?
ma nece, nisu nesto jaki ventovi :P a to ozbiljno mislis?
da vidiš kako 12mm ventilator usisa grafulju...
ma i da nemaš prednjeg ventilatora nemaš straha (probaj).
da vidiš kako 12mm ventilator usisa grafulju...
ma i da nemaš prednjeg ventilatora nemaš straha (probaj).
Ne mogu se prestat smijat, u glavi mi je scena kad stari uleti u sobu i vidi da mu ventilator melje komponente. XD
ne smijem spojit kako ocu, ipak se bojim "efekta usisivaca" koji si spomenuo :P
Kod mene je ovako postavljeno, prednji upuhuje unutra, zadnji ispuhuje van, gornji bočni puše po matičnoj i porcesoru, donji bočni ispuhuje vrući zrak od grafičke. Ta kombinacija mi se pokazala kao najbolje riješenje, i naprijed imam potenciomere te sam reguliram brzinu ventilatora kako hoću.
Kod mene je ovako postavljeno, prednji upuhuje unutra, zadnji ispuhuje van, gornji bočni puše po matičnoj i porcesoru, donji bočni ispuhuje vrući zrak od grafičke. Ta kombinacija mi se pokazala kao najbolje riješenje, i naprijed imam potenciomere te sam reguliram brzinu ventilatora kako hoću.
danas i ja isto tako postavio ventilatore, stavio sam donji bocni vent da ispuhuje vruci zrak od grafe i temperature graficke se smanjila za 2-3°C, znaci sve je isto kao i na tvom kucistu
evo slikica mog kucista:
uvjek bolje izbacivat topli zrak van nego sobni unutra. kao sto je kolega rekao, da i turbinu korisis:), vakum nemozes napraviti sigurno. to jedino mi na kompovima kombiniramo, mislim da se u nijednoj drugoj industriji hladenje neradi da puses po necemu vec samo da odvodis toplinu dalje.
ali npr. da stavim prednji da upuhuje, a ovi ostali da ispuhuju zrak, oce li onda biti premalo zraka u kucistu jer ce samo ce svi ispuhivati, a samo prednji upuhivati?
Da, nastat će zrakoprazni prostor, ali to ti je ok jer ti neće prašina padat na komponente...