Asus p5kpl i ram memorija

poruka: 21
|
čitano: 6.626
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav svima, imam Asus P5KPL i 2x1 DDR2 800 DIMM (Transcend), kupio sam još jednu pločicu ali  od dvije gige, (DDR2 800, jedino što je drugi proizvođać)pločicu sam stavio i čuo se je čudan zvuk( 3 beep signala koji su se ponavljali, ta 3 beepa označavaju da Dram memorija nije pronađena), ali kad sam maknio  jednu pločicu od gigu sa matične, zvuk se nije više ponavljao, komp.je normalno radio, pogledao sam u svojstvima pisalo je 3 gige rama, zanima me kako bih mogao dodati još tu gigu koja sada stoji u ladici.

Unaprijed hvala, nadam se da nisam nešto izostavio ako i jesam, ispričavam se, iskreno baš se ne snalazim sa takvim stvarima pa mi objasnite na taj način kao da objašnjavate djetetu.

lac
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RE: Asus p5kpl i ram memorija
Lac kaže...

Pozdrav svima, imam Asus P5KPL i 2x1 DDR2 800 DIMM (Transcend), kupio sam još jednu pločicu ali  od dvije gige, (DDR2 800, jedino što je drugi proizvođać)pločicu sam stavio i čuo se je čudan zvuk( 3 beep signala koji su se ponavljali, ta 3 beepa označavaju da Dram memorija nije pronađena), ali kad sam maknio  jednu pločicu od gigu sa matične, zvuk se nije više ponavljao, komp.je normalno radio, pogledao sam u svojstvima pisalo je 3 gige rama, zanima me kako bih mogao dodati još tu gigu koja sada stoji u ladici.

ako je to ova ploča http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=PBZkkOWANwHqCOO7&content=specifications trebalo bi ići sva 4GB jer joj je to max.

trebaš ući u Bios i pokušati ručno podesiti latencije memorije, jer vjerojatno ova od 2 GB ima nešto više latencije, a bios ih ne zna sam sinkronizirati.

ako ne znaš kako javi se sutra poslije podne, pa ćemo korak, po korak.

Najbolja hrana je afrička; jedeš malo, a imaš veliki stomak !
17 godina
moderator

Lac, a jesi li isprobao RAM module u razlicitim utorima? Dakle, da ih malo porazmjestas?

15 godina
neaktivan

Već sam mislio da sam prepušten sam sebiSmijeh,ipak ima nade. Probao sam u svim utorima, svaki put se ponavlja isti zvuk i komp se neće upalit.

lac
15 godina
neaktivan

Mislim da sam napravio sra... Išao sam u BIOS i promjenio sam frekvenciju dram-a sa 800mhz na 1066 i komp. se sa samo ugasio. Jesam ga jako ozljedio???Molim neki savjet.

lac
15 godina
neaktivan

Zaboravio sam napisat,komp. kao radi ali nema slikeIznenađen

lac
17 godina
protjeran

probaj ga isključiti odozad na napajanju. imaš tamo prekidač, on-off, a ako se ni onda računalo ne "digne" ----

morati ćeš potpuno isključiti računalo od napajanja, otvoriti lijevu stranicu kućišta, te izvaditi srebrnu okruglu bateriju na par trenutaka, (nalazi se na matičnoj ploči), te ju ponovno vratiti, na isto mjesto, nakon 1 minute.

time ćeš napraviti da ti se bios postavke vrate u početno stanje i trebalo bi sve funkcionirati.

poslije ćemo to s memorijom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

radi,puno hvala,već sam poceo trazit papire za njega.Hoćeš mi još molim te reći kak se mogu ti rami riješit??

lac
17 godina
moderator

Jesi u BIOS-u iskljucio dual-channel?

15 godina
neaktivan

Kak da isključim Dual-Channel? Ne bi htio opet nešto krivo napravit.

lac
17 godina
moderator

Malo sam pregledao upute - cini se da ne mozes. Usput receno, jesu ti svi memorijski moduli jednostrani ili dvostrani?

Inace, jel koristis 32-bitne Windowse? Onda ostani na tih 3 GB i zaboravi cijelu stvar - ionako mozes izvuci jos samo kakvih 200-300 MB, a ne i cijeli gigabajt, zbog ogranicenja koje imaju Windowsi.

Ima i jos jedna stvar - a ta je, ako imas 64-bitne Windowse, da bi ti Windowsi mogli koristiti svih 4 GB RAM-a, chipset maticne ploce ti mora podrzavati barem 8 GB RAM-a - chipset tvoje maticne ploce podrzava samo 4 GB. I mozda neke takve stvari jesu uzrok tvojim problemima (2-gibatajtni modul) - da imas 4x1 GB RAM-a mozda bi sve radilo bez problema. Namigiva Probaj se s nekim zamijenit za modul ili sto vec.

15 godina
neaktivan

Koristim Win. 7 32-bitne. Znači ništa od tog, probat ću zamijenit pa ćemo vidjet šta će bit od tog.Hvala vam na trudu, pozdrav

lac
17 godina
moderator
Lac kaže...

Koristim Win. 7 32-bitne. Znači ništa od tog, probat ću zamijenit pa ćemo vidjet šta će bit od tog.Hvala vam na trudu, pozdrav

Ako ces nastaviti koristiti 32-bitne Windowse 7, onda ti zamjena i nema nekog smisla, posto ces moci iskoristiti samo nekih 3,2 GB RAM-a, jer kod 32-bitnog operacijskog sustava problem je adresni prostor - bilo je vec puno pisanja o tome kako 32-bitni Windowsi ne prepoznaju svih 4 GB.

A da bi ti 64-bitni Windowsi prepoznali svih 4 GB trebas imati chipset koji podrzava barem 8 GB RAM-a. Tako barem kaze Microsoft - nisam isprobao u praksi, mozda se odnosi samo ne neke posebne slucajeve, iako sumnjam. Pa sad... Pitanje je hoces li ista postici zamjenom - u najboljem slucaju dobijas 200-300 MB.

Ispada da, kad bi zelio iskoristiti svih 4 GB, trebao bi kupiti drugu maticnu plocu (s chipsetom koji podrzava barem 8 GB RAM-a) i poceti koristiti 64-bitne Windowse.

16 godina

- samo pokušaj objašnjenja (konstanto pogrešnog) tumačenja oko količine RAMa koji neki OS može prepoznati -i/ili- koristiti.

-laičkim rječnikom OS-32bit koristi 2.8-3.5 GB (to vrijedi za 90% slučajeva) od tog najčešće je 3.2GB. Da ne ulazim detaljno, ovisi o chipsetu i VGA.

-istim tim laičkim rječnikom je MS rekao.. 'chipset koji prepoznaje 8GB' to je kao za powersuplay i VGA gdje deklariraju da je potrebno 500W, a radi (uredno) na 400W ili 300W... -dakle, to je samo 'marketinški-pojednostavljen' kriterij (ne neko teh. pravilo).

Brojevi: -32bita=4GB da ali.. PAE proširuje na 36 što je dovoljno za 64GB (danas još uvijek rijetko koja ploča za široku potrošnju...izmišljeno oko '95.) dakle, nije 32 bita, nego konkretan OS i nekoliko uvijeta koje postavlja mogućnost adresiranja. 64 bita i 36 su jako problematični u vezi proizvođača (masovnog) potrošačkog hardwarea i drivera jer se ne pridržavaju standarda. Tako je do prije koje godine isključivo server OS mogao koristi 64 ili 36 bit.adressing uz strogo određen hardware i drivere, koji su morali biti napravljeni kvalitetno (po 'PSu'... ), sjetite se 64bit-PCI kontrolera. To se ugl. odnosilo na kontrolere i memoriju. (bla, bla.. )

Konkretno, 32bit windows npr XP prepozna cca 2.8-3.5 GB. Identično je za Vistu, Seven, Ubuntu... ali! -Server verzija uredno radi s 4GB (osim Web-2GB). Čudo? - ne, samo jedna od MSovih marketinških podjela (koja zapravo zbog kompatibilnosti spomenute ranije) a zapravo 'gubitak' 0.5GB u sistemu koji ima 4GB je sporedan. Važnija je kompatibilnost (u ovom slučaju na tisuće komponenti, kao TV kartice, sound, ...)

Evo kako to MS dijeli, za Sedmicu sve 64bitne, HomeBasic-x64=8GB, HomePrepium-x64=16GB, Pro-Ent-Ult=192GB kao primjer kako 64 bita nema veze s ograničenjem.

Karikirano, -Više utječe cijena, nego broj bitova.

-e, da, MS to (PAE) unazad par godina zove AWE

evo ovdje jedan'mali' izvadak, za one koji sumnjaju ili im se neda kliknuti na postavljene linkove ...

''

Datacenter Edition

Windows Server 2003, Datacenter Edition is designed[9] for infrastructures demanding high security and reliability. Windows Server 2003 is available for x86, Itanium, and x86-64 processors. It supports a maximum of up to 32 processors on 32-bit or 64 processors on 64-bit hardware. 32-bit architecture also limits memory addressability to 64 GB, while the 64-bit versions support up to 1 TB. Windows Server 2003, Datacenter Edition, also allows limiting processor and memory usage on a per-application basis.

Windows Server 2003 Datacenter Edition also supports Non-Uniform Memory Access. If supported by the system, Windows, with help from the system firmware creates a Static Resource Affinity Table that defines the NUMA topology of the system. Windows then uses this table to optimize memory accesses, and provide NUMA awareness to applications, thereby increasing the efficiency of thread scheduling and memory management.

Windows Server 2003, Datacenter Edition has better support for Storage Area Networks (SAN). It features a service which uses Windows sockets to emulate TCP/IP communication over native SAN service providers, thereby allowing a SAN to be accessed over any TCP/IP channel. With this, any application that can communicate over TCP/IP can use a SAN, without any modification to the application.

Windows Server 2003, Datacenter Edition, also supports 8-node clustering. Clustering increases availability and fault tolerance of server installations, by distributing and replicating the service among many servers. Windows supports clustering, with each cluster having its own dedicated storage, or all clusters connected to a common Storage Area Network (SAN), which can be running on Windows as well as non-Windows Operating systems. The SAN may be connected to other computers as well.It supports high capacity of data.

''

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
moderator
ihush kaže...
-istim tim laičkim rječnikom je MS rekao.. 'chipset koji prepoznaje 8GB' to je kao za powersuplay i VGA gdje deklariraju da je potrebno 500W, a radi (uredno) na 400W ili 300W... -dakle, to je samo 'marketinški-pojednostavljen' kriterij (ne neko teh. pravilo).

Ono sto pise na Microsoftovoj stranici za koju sam dao link nisu preporuke (recomendations) nego zahtjevi (requirements). Jedan od takvih zahtjeva je i da procesor podrzava 64-bitne instrukcije - hoces li reci da je i to isto "preporuka"?

Cudim se da bi Microsoft pogresno napisao da cipset matiche ploce mora podrzavati adresni prostor minimalno 8 GB. Imas li neke konkretne slucajeve u praksi koji proturjece tome? Znaci, da chipset podrzava 4 GB, da je u maticnu plocu utaknuto 4 GB RAM-a te da Windowsi mogu koristiti svih 4 GB RAM-a (ne da napisu da imas 4 GB RAM-a, nego da toliko pise u Task Manageru za ukupno kolicinu fizicke memorije)?

16 godina

Osmijeh ... (uf, uf.. ) OK, stiže 'dokaz' w2k3-ent-32bit. iz TaskM. phys.mem(K)=4.192.460 da ne tipkam ostale podatke.. sa swapom 8.020MB ... ali OK, provjerit ću na i945, samo dok ga pronađem.

PAE je izmišljen istovremeno s x64, manje-više svi procesori novije proizvodnje podržavaju, ali i to je uvijet. To što spominju chipset, usporedio bi kao XP-mode koji traži VT, dok normalan VM software to ne traži i radi normalno npr VPC2007 koji je osnova. Dakle BIOS i CPUmoraju podržavati virtualizaciju... (zašto?).

Ako povežemo da je do nedugo bilo nemoguće zbog količine utora staviti više RAMa, davnih godina dok je to (polu)standardizirano, mogli su samo server-chipsetovi odnosno MBO imati takvu količinu, tj više od 4-64GB.. (danas je to 4x4=16 ili 6x4=24GB, za ne-server MBO). Dakle indirektno se mogu složitida npr i945 podržava do 4GB, ali vidi, podržava i x64-OS, mada u to vrijeme običan korisnik nije mogao (fizički) imati više od 4GB, pa mu je bilo i ne-bit-no 64bitno Izlanuo se

Pojašnjenje za i945, pošto deklarirano podržava do 4GB, MBO je imala 2 ili 4 DIMM utora, dali to znači da je najveći modul bio 1 ili 2GB, što ako stavim od 4GB u jedan utor (ne radi). To je razlika između podrške chipseta, pojedinog utora i fizičke izvedbe ploče, čak i o reviziji BIOSa, koju proizvođać možda samo nije napravio...

.. izlaskom Viste, prelazilo se s 512MB na 1GB, izmišljao se ready boost itd.. dok danas jeftikaner u Konzumu dolazi s 2GB. (ili notebook s 4GB)..

Poveži ove natuknice u nešto 'smisleno', vidjet ćeš da na nekoj (server?) MBO s određenim (server?) OSom, nije problem u 32bita... (spominjanom kao ograničenje za cca 3GB)

btw1. nemogu pronaći intel VGA driver za w2k3 na običnoj (ne server) MBO. Razlog? -Wintel to ne želi.

btw2. za Photoshop, se mogao koristiti switch, PAE/3GB, standardno 32bit. aplikacije mogu baratati s max 2GB, primjetit ćeš također napomene oko više preduvijeta za to...

btw3. povratak na količinu RAMa koju OS vidi-koristi... usporedi one cifre kod novih 7-x64. Nisu iste. Nasuprot, tu se ne spominje Celeron ili MBO-chipset (osim fizičkog ograničenja) kao bitni za x64-OS, jer bi to značilo da se na njima nemože koristiit... analogno VT, 64, HT, NoXbit itd... što je sve potrebno za XP mod... možda i potvrda iz škole? Izlanuo se

-uz podsjetnik da na w2k3-32bit radi 4-64GB (R2-128GB). Također MS kao izvor. Što vrlo jednostavno negira prvu tvrdnju o cca 3GB/32bitni OS. w2k8...windows 2008-R2=2TB

Ili ovako, količina RAMa koju će neki sistem koristiti -ovisi koji OS, CPU i MBO... i koja licenca. ... i koliko bitno (misli se važno, ne koliko bit-a) Smijeh

-evo zadnja 2008-R2, MS. 32 bita podržava 4-64GB.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2010 2:24 (ihush).
17 godina
moderator

Ne mislis li da si otisao "malo" predaleko u off-topic? Kao prvo - nikog na ovoj temi nije briga za (32-bitne) serverske operacijske sustave i to koliko memorije podrzavaju - ovdje je rijec o desktop Windows OS-ima. Mi pricamo o jednome, ti kazes da nije tako, no pricas o necem sasvim drugom!

Kao drugo - "izvodis" neosnovane "zakljucke". Da ti dokazem da su pogresni, evo ti, uz onu MS-ovu stranicu s teoretskim postavkama, dva linka (prvi, drugi) na stranice na kojima su iznesena iskustva s chipsetima koji podrzavaju do 4 GB RAM-a (zapravo se taj podatak odnosi na adresni prostor, odnosno koliko memorije maticna ploca moze adresirati). Zakljucak - isto kao sto operacijski sustav ima ogranicenje koliku kolicinu memorije moze adresirati, tako svoje ogranicenje ima i chipset maticne ploce.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2010 3:51 (mbaksa).
16 godina

-da, 'cjepidlačenje' se odnosi na tvrdnje (konstantne, na više tema) da je ograničenje OS-32 bita. ...

-Inače ste vrlo pedantni u tvrdnjama, zato i cijenim Vaše stavove.

Ali da, to je off...  zato odustajem uz isprike svima koji su se osjetili pogođeni okrutnom činjenicom, zapravo nije činjenica nego slučajnost kombinacija OS-CPU-MBO(chipset+BIOS)-RAM, ili voljom MSa (i proizvođača hw-sw) da omogući adresiranje.

Također su navedeni Win-7, Home, Pro itd... koji spadaju u normalne verzije, a razlikuju se po količini adresiranja RAMa, dok ovo sa serverskima je samo kao pokazatelj da nije sve u bitima.

btw? -smisao foruma? držati se topica? OK. 'razumio'. Izlanuo se Sad i ja znam da je 3.2GB (ili koja cifra?) ograničenje i zahvaljujem se na razumijevanju, strpljenju, naučenom.. -ukratko, Hvala.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
ihush kaže...

-da, 'cjepidlačenje' se odnosi na tvrdnje (konstantne, na više tema) da je ograničenje OS-32 bita. ...

btw? -smisao foruma? držati se topica? OK. 'razumio'. Izlanuo se Sad i ja znam da je 3.2GB (ili koja cifra?) ograničenje i zahvaljujem se na razumijevanju, strpljenju, naučenom.. -ukratko, Hvala.

tebi bi bilo pametnije da si pomogao dečku koji je otvorio thread u njegovu problemu nego što si se uhvatio mbakse, zato što znaš da radi u Bug-u.

ta tvoja objašnjenja su poznata godinama i nisi ništa nova rekao, "kućni" 32 bitni windowsi će i dalje koristiti max 3.5 GB, ti ćeš i dalje imati problema s egom, a momku nisi pomogao ništa. :bang:

15 godina
neaktivan

Jako puno informacija, ali mislim da bi ovu temu trebalo sad i zaključit. Na koji način da ja to strpam unutra samo da mi ne stoji bezveze u ladici, nema veze koliko će koristiti jer po ovim informacijama izgleda da zna samo dragi Bog.Smijeh

lac
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Lac kaže...

Jako puno informacija, ali mislim da bi ovu temu trebalo sad i zaključit. Na koji način da ja to strpam unutra samo da mi ne stoji bezveze u ladici, nema veze koliko će koristiti jer po ovim informacijama izgleda da zna samo dragi Bog.Smijeh

I pod 64-bitnim operacijskim sustavom koristit ce memorije kao da imas 32-bitni desktop operacijski sustav - znaci, tek nesto vise od 3 gigabajta ce ti Windowsi koristiti. Ako si memorijske module porazmjestao po slotovima i nema nikakvih promjena, mislim da je to - to. Jos mozes BIOS updateati na najnoviju verziju (izasla 20.11.2009.), ako jos nisi. Jedino sto mi jos pada na pamet je da probas malo dignuti napon RAM-a, ali nekako sumnjam da ce to zaista pomoci.

Umjesto da ti stoji u ladici - prodaj. Namigiva Ili, rekoh, kupi maticnu plocu s novijim chipsetom, koja podrzava barem 8 GB RAM-a i rijesio si sve svoje probleme.

ihush kaže...

Mislim da sam na jednoj temi cak spominjao neke 32-bitne serverske verzije Windowsa i Linuxa, kao OS-ove koji podrzavaju adresni prostor veci od 4 GB RAM-a. A kod 32-bitnih desktop Windowsa - mada i oni mogu koristiti PAE - i dalje se radi o 32-bitnom adresiranju, jer je lokacija nekog bajta u memoriji definirana samo s 32-bita. Ostatak bitova koje omogucava PAE se ne koristi (moglo bi se, ali je Microsoft odlucio da se ne koristi - navodno radi kompatibilnosti s driverima) - koristi se samo NX bit. Samim tim jasno je da je jedini razlog sto je Microsoft omogucio PAE u desktop verzijama Windowsa koristenje NX bita radi povecavanja sigurnosti. Dakle, i dalje se realno gledajuci radi o 32-bitnom adresiranju i kao posljedica toga ostaje ogranicenje adresnog prostora od 4 GB.

Uglavnom, ne znam zasto bih na svakoj temi morao ovako duboko ulaziti u problematiku - kad je cinjenica da se 32-bitni OS-evi, cak i s PAE-om, u pogledu adresiranja ponasaju kao da ne koriste PAE, odnosno ostaju onako prirodno ograniceni na svoja 32-bita adresnog prostora... Naravno, govorim o desktop 32-bitnim OS-evima, jer vjerujem da takve koristi > 99% korisnika.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2010 15:45 (mbaksa).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice