Ubuntu - automount particije?

poruka: 7
|
čitano: 2.260
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Dakle, koristim Ubuntu 9.10 (samo njega, nikakav dual/multi boot) i pored swap-a i Linux particije imam i jednu koja mi je ostala kada sam koristio Windows (formatirana u NTFS-u) na kojoj držim slike, filmove... Sada želim da podesim da se ta particija (označena je kao sda5, a mountana kao Filmovi) automatski mounta prilikom pokretanja Ubunta. Znam da postoji program pysdm koji to radi automatski, ali ja bih radije dodao ovu mogućnost ručno.

Nakon čitanja ovog tutorijala stvorio sam novu mapu u /mnt mapi nazvavši je "Filmovi" i krenuo da izmenim postavke navedene particije u fstab datoteci. Problem je taj što mi u fstab datoteci ta Windows particija nije izlistana, tj. nije navedena niti sda5 niti Filmovi kao naziv, izlistane su samo Linux particija, swap, CD-ROM, i Floppy.

Zanima me u čemu je problem i kako da podesim da mi se sda5 (Filmovi) učitava automatski prilikom bootanja?

Uđe Bruce Willis u HGSpot i kaže: Daj Hard...od 500MB
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

U fstab trebaš dodati sljedeće:

/dev/sda5 /mnt/filmovi ntfs-3g defaults 0 0Samo pazi da na kraju fajla imaš jedan prazan red inače ti neće htjeti bootati...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Probao sam gornje kombinacije ali mi nisu proradile iz prve. Razlog je taj što sam kreirao mountpoint u pogrešnoj mapi. Ja sam ju napravio u mapi mnt a treba u mapi media.

Znači pravi način je:

1. Napravit mapu (mountpoint) u mapi media
  2. Preko terminala uredit sadržaj datoteke fstab, unošenjem gksudo gedit /etc/fstab
  3. U novootvorenom prozoru navigirat do poslednje stavke i preći u novi red (zadnji red)
  4. Upisati /dev/naziv_particije /media/naziv_mountpoint_mape ntfs-3g defaults 0 0
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.12.2009 17:28 (Quark).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da ne otvaram novu temu.

Želim da prebacim /home folder na prijespomenutu /sda5 (Filmovi) particiju, e sad pošto je ona NTFS dali je to preporučljivo i kako bi išla procedura?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Ubuntu - automount particije?

U navedenom tutorijalu se radi o premeštanju /home na novonapravljenu ext3 particiju, a ja želim da ju prebacim na NTFS (Filmovi) particiju. Dali bi bio probelm različit datotečni s.

Takođe kod izrade automounta već sam dodao "/dev/sda5 /mnt/filmovi ntfs-3g defaults 0 0" na kraju fstab datoteke i /sda5 particija se učitava zajedno sa OS-om, dali je potrebno dodavanje "/dev/sda5 /home ntfs-3g nodev,nosuid 0 2", kada se ta particija već učitava?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice