Linux pojeo Gigabajte

poruka: 17
|
čitano: 3.130
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux pojeo Gigabajte

Imao sam dual boot sa Win Xp-om i Ubuntu-om.Linux sam obrisao na način da sam boot-ao sa windows instalacijskog cd-a i kod raspodele particija obrisao one koje nisu Windowsove.Nakon toga mi nedostaje nekih 3 GB sa HDD-a u.Koji je razlog ovome i kako da povratim izgubljene GB-e osim formatiranje HDD-a?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Linux pojeo Gigabajte

kud baš 3gb... Koliki ti je hard, i koliko si odvojio za linux i za swap?

pogledaj u "Disk managmentu" da nisi ostavio koju particiju (desni klik na My Computer - Manage - Storage - Disk Managment) i trebao bi imati jednu nepoznatu particiju (od 3gb) na onom grafu, desni klik pa je formatiraj.

There are 10 kinds of people in the world: those who understand binary and those who don't.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Linux pojeo Gigabajte
Quark kaže...

Imao sam dual boot sa Win Xp-om i Ubuntu-om.Linux sam obrisao na način da sam boot-ao sa windows instalacijskog cd-a i kod raspodele particija obrisao one koje nisu Windowsove.Nakon toga mi nedostaje nekih 3 GB sa HDD-a u.Koji je razlog ovome i kako da povratim izgubljene GB-e osim formatiranje HDD-a?

Razlog je taj što linux koristi drugačiji datotečni sustav (ext3) a windowsi NTFS. Zapravo si samo obrisao particiju na kojoj je bio bio linux, a nisi ju formatirao u NTFS (ili jesi pa nedostaje?). Pod predopostavkom da ju nisi formatirao tih 3 GB je sada unallocated space. Sa partition magic-om ju možeš "spojit" sa ostatkom da bi dobio cjelovitu particiju. Samo da ti napomenem da ukoliko samo formatiraš tih 3GB u NTFS dobit ćeš još jednu particiju.
Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.10.2008 0:05 (PROTECTOR).
17 godina
neaktivan
Linux pojeo Gigabajte

HDD 80GB.nakon što sam ga obrisao 2 puta sam nanovo instalirao win.Kod podešavanja veličine tokom instalacije HDD mi više nije velik 80 GB,nego 76-77.Ali ja imam jednu particiju koju nisam obrisao nijednom tokom tih instalacija pa tako nisam niti formatirao HDD.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Quark kaže...

HDD 80GB.nakon što sam ga obrisao 2 puta sam nanovo instalirao win.Kod podešavanja veličine tokom instalacije HDD mi više nije velik 80 GB,nego 76-77.Ali ja imam jednu particiju koju nisam obrisao nijednom tokom tih instalacija pa tako nisam niti formatirao HDD.

Meni se čini da je "problem" u sljedećem...

Proizvođači hard diskova ti računaju gigabajt kao 10003 bajtova
Windowsi ti gledaju gigabajt kao 10243 bajtova

Tako da hard na kojem ti piše 80 GB(proizvođačkih) zapravo ima otprilike 76 GB(windowskih), i uvjek je toliko imao, nije ti niš odjednom nestalo.
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.10.2008 23:01 (dekstroza).
17 godina
Linux pojeo Gigabajte

Proizvođači hard diskova računaju veličinu diskova na ovaj način:

1 GB = 1000 MB

1 MB = 1000 kB

Dok Windowsi računaju na ovaj način:

1 GB = 1024 MB

1 MB =1024 kB.

tako da će ti Windowsi za hard disk od 80 Gb pokazivati oko 74,5 GB.

Veličinu hard diska trebaš podijeliti približno s 1,073 i dobit ćeš iznos koji će Windowsi prikazivati kao njegovu veličinu.

PS:

Dok sam ja provjeravao svoju teoriju na računalu na kojem imam baš disk od 80 GB, netko je došao do istog zaključka kao i ja.

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.10.2008 23:03 (klimama).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Quark kaže...

Eh sada sam tek vidio, ovo su ključne informacije. Dekstroza i klimama su ti objasnili u čemu je problem. Usporedbe radi, na laptopu imam disk od 100 GB no stvarni kapacitet je oko 95GB.
Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
17 godina
neaktivan
Linux pojeo Gigabajte

Uverljivi komentari,ali nije tako u mome slučaju.Znam za male marketinške trikove,tako da moj HDD ima ustvari oko 79 GB(uzmi ili dodaj koji MB).Prije instalacije Linuxa sam imao baš ti 79 GD na HDD-u.Sada je ta cifra smanjena za tih 3GB.Način na koji sam obrisao Linux nije savršen,a pošto mi je kolega podešavao nešto oko povezanosti tj. dijeljena sa ostalim particijama na Windowsu.Znači mogao sam na Linuxu da vidim WIN particije i da tako dijelim podatke između dva OS-a,ali od tada iako sam obrisao Linux nisam obrisao niti formatirao jednu od particija sa backupom.Možda je tu zaglavilo tih par GB-a?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
80gb diskovi imaju 75,7gb i nije ti linux nist pojel ajde ne prical gluposti.
i nogom u guzicu je korak naprijed
17 godina
neaktivan
Quark kaže...

Uverljivi komentari,ali nije tako u mome slučaju.Znam za male marketinške trikove,tako da moj HDD ima ustvari oko 79 GB(uzmi ili dodaj koji MB).Prije instalacije Linuxa sam imao baš ti 79 GD na HDD-u.Sada je ta cifra smanjena za tih 3GB.Način na koji sam obrisao Linux nije savršen,a pošto mi je kolega podešavao nešto oko povezanosti tj. dijeljena sa ostalim particijama na Windowsu.Znači mogao  sam na Linuxu da vidim WIN particije i da tako dijelim podatke između dva OS-a,ali od tada iako sam obrisao Linux nisam obrisao niti formatirao jednu od particija sa backupom.Možda je tu zaglavilo tih par GB-a?

Linux ti nije ništa popapao u to budi siguran. Ako si već toliko uvjeren da je nestalo 3 GB nađi svoj model diska na netu i njegov stvarni kapacitet. Prvo je bilo 76-77 GB a sada je 79GB, koliko je na kraju?
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2008 23:36 (PROTECTOR).
17 godina
neaktivan
Quark kaže...

Quark kaže...

ali od tada iako sam obrisao Linux nisam obrisao niti formatirao jednu od particija sa backupom.Možda je tu zaglavilo tih par GB-a?

Prvo, ja te čovječe ništa ne razumijem, kažeš gore da si 2 puta nanovo instalirao windowse i da ti tamo kod uređenja particija imaš pretpostavljam(jer si u svim svojim postovima maksimalno nejasan) jednu particiju veličine 76GB, sad kažeš da nisi obrisao ni formatirao jednu particiju s bekapom, otkud se sad ta particija stvorila?

Drugo, nisam vidio da itko od prozvođača prodaje diskove od 83 GB...

17 godina
neaktivan
Linux pojeo Gigabajte

najbolje da nađeš nekog prijatelja koji se malo razumije. ja bi napravio sljedeće: ubacio ubuntu live cd, u konzoli napisao "sudo gparted" , nakon pokretanja gparted-a sve će biti jasno, sve će pisat gdje je šta, da li je koja particija sakrivena, da li ima neraspoređenog prostora itd ... s njim možeš mijenjati veličine particija, brisati, praviti, raditi backup ....

long live linux

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Linux pojeo Gigabajte

Priznajem bio sam nejasan.Pojasniću još jedno svoj problem.

Imam HDD-deklariranih 80 GD,a u stvarnosti ima 79 i nešto.particije C-50GB i D-ostatak,nekih 29 i sitno.Prije ngo sam instalirao Linux skratio sam C,tj. obrisao sam ju i smanjio za 10GB a na ostatak c particije instalirao Windows,d-backup ostaje netaknut.Na tih 10 GB instalirao sam Linux.Kada sam ga brisao,brisao sam ga tako što sam ubacio Windows instalacijski cd i obrisao sve particije koje su tamo bile osim  c i d.Znao sam da je tih 10GB(koliko sam mislio da tamo ima iako nisam obraćao pažnju na sam kapacitet neformatiranog prostora ostalog nakon Linuxa) tada neformatirano,a nisam želeo stvarat još jednu particiju pa iako sam ju mogao nekim alatom "pripojit" c-u ili d-u ja sam ponovo obrisao c-sistem i ponovo pokrenuo instalaciju windowsa.Dok d particiju nisam dirao nikako i ona i dalje iznosi tih 29 i sitno,kada sam stvarao c, kapacitet particije iznosi nekih 47GB.Znači ukupni kapacitet HDD-a tj skup prostora na particijama mi je prije Linuxa iznosio 79 i kusur GB,a sada nakon Linxa 3GB manje.Probao sam ponovo instalirat c-znači obrisao sam ga i instalirao nanovo ali na disku nema neformatiranog prostora,a to sam video i iz Disk menagmenta i prilikom instalacije c-a.Izvinjavam se zbog prijašnjih nejasnoća,vidim da su me svi drugačije shvatili.Nada se da sa movim postavio pravo pitanje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Quark kaže...

Priznajem bio sam nejasan.Pojasniću još jedno svoj problem.

Imam HDD-deklariranih 80 GD,a u stvarnosti ima 79 i nešto.particije C-50GB i D-ostatak,nekih 29 i sitno.Prije ngo sam instalirao Linux skratio sam C,tj. obrisao sam ju i smanjio za 10GB a na ostatak c particije instalirao Windows,d-backup ostaje netaknut.Na tih 10 GB instalirao sam Linux.Kada sam ga brisao,brisao sam ga tako što sam ubacio Windows instalacijski cd i obrisao sve particije koje su tamo bile osim  c i d.Znao sam da je tih 10GB(koliko sam mislio da tamo ima iako nisam obraćao pažnju na sam kapacitet neformatiranog prostora ostalog nakon Linuxa) tada neformatirano,a nisam želeo stvarat još jednu particiju pa iako sam ju mogao nekim alatom "pripojit" c-u ili d-u ja sam ponovo obrisao c-sistem i ponovo pokrenuo instalaciju windowsa.Dok d particiju nisam dirao nikako i ona i dalje iznosi tih 29 i sitno,kada sam stvarao c, kapacitet particije iznosi nekih 47GB.Znači ukupni kapacitet HDD-a tj skup prostora na particijama mi je prije Linuxa iznosio 79 i kusur GB,a sada nakon Linxa 3GB manje.Probao sam ponovo instalirat c-znači obrisao sam ga i instalirao nanovo ali na disku nema neformatiranog prostora,a to sam video i iz Disk menagmenta i prilikom instalacije c-a.Izvinjavam se zbog prijašnjih nejasnoća,vidim da su me svi drugačije shvatili.Nada se da sa movim postavio pravo pitanje.

Odgovor na tvoje pitanje je: krivo se sjećaš, hard ti je i prije imao onoliko koliko ima i sada.
Ako ne vjeruješ nama proguglaj marku i model svog diska, pa provjeri njegov stvarni kapacitet.
17 godina
neaktivan
Linux pojeo Gigabajte

Pogledao sam,ništa posebno,piše 80GB.Jedan primer kako sam prvi put uočio to.Dosta sam puta instalirao Windows pa znam da sam dobro upamtio.Kada formatiraš sistemsku particiju tokom Windows instalacije,dok se ona formatira piše u gornjem delu ekrana formating -kapacitet particije- on -kapacitet diska.Prije je to bilo 30 GB na 79GB a sada je 30GB na  76GB.Pitanje i dalje stoji!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Linux pojeo Gigabajte

jesi siguran da si izbrisao i swap (i mozda jos koju ako si imao).... 3GB mi zvuci kao da je ostao swap (po defaultu, Anaconda (Linux installer) kolicinu tvoje radne memorije sa 2 i toliko prostora zauzme za swap.... pa ako imas 1.5GB, gotovo je 100% sigurno da ti je swap.... a ako imas 1-2GB manja vjerojatnost, a mozda si si i sam to mjenjao :)

a takodjer je moguce da ti je ostalo i Unallocated spacea (Neiskoristen prostor)...

u svakom slucaju predlazem da odes na neki Linux (preko livecd-a) i da si instaliras program gparted (ili kparted ako koristi kde).... tamo ces vidjeti koliko sta tocno zauzima prostora na disku.... a moci ces i izbrisati swap ili vidjeti dali imas Unallocated space....

i btw, ne moras svaki puta kada mjenjas particije re-instalirati windows.... promjenis particije programima kao gparted, i vratis se na staro :)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Linux pojeo Gigabajte

Probaću pa javim kako je prošlo!

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice