Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.498.474
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Divno.

Upgradeao sistem, dobio nove video drivere sa SNA akceleracijom - render u engineu sad izgleda katastrofa, jer ne rade GL_RED teksture. HDR, SSAO, cak i glupi falloff za svijeta, nista ne stima vise.

Procitao pacman.log i dobio upute kako vratiti natrag na UXA akceleraciju - ista pasta.

"Malo" sam bijesan {#}

I'm the man, I'm the king, I'm the one that's pure inside... every day, in every way I smell of suicide...

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
Deus ex machina kaže...

Divno.

Upgradeao sistem, dobio nove video drivere sa SNA akceleracijom - render u engineu sad izgleda katastrofa, jer ne rade GL_RED teksture. HDR, SSAO, cak i glupi falloff za svijeta, nista ne stima vise.

Procitao pacman.log i dobio upute kako vratiti natrag na UXA akceleraciju - ista pasta.

"Malo" sam bijesan {#}

Nisi ništa naučio par stranica prije {#}

Neš si potrgao u procesu upgrada. 

Ad astra peronospora
16 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Nisi ništa naučio par stranica prije {#}

Neš si potrgao u procesu upgrada. 

Nisam, nasao sam sto ne valja, cak sam nasao i ime gospodina Krivca.

4 su greske:

1. Cudan crni artifakt ovisan o poziciji kamere

2. Inverzni SSAO

3. Nedostatak skyboxa

4. Odjednom previsoka ekspozicija na HDR-u

Otkrio sam da su svi vezani direktno za stencil buffer, koji u trenutku iscrtavanja skyboxa ne prepoznaje promjenu referentne vrijednosti za test, pa crta skybox u geometriju. Napravio sam nabrzaka sanity test da to vidim, i istina je - stencil funkcija vise ne radi kako spada.

Proprckao sam po changelogu novih Mesa drivera, i vidi sto sam nasao:

Chris Forbes (8):

mesa: add accessor for effective stencil ref
intel: Use accessor for stencil reference values
nouveau: Use accessor for stencil reference values
radeon: Use accessor for stencil reference values
st: Use accessor for stencil reference values
swrast: Use accessor for stencil reference values
mesa: Stop clamping stencil reference value at specification time
mesa: Use accessor for stencil reference values in glGet

Lijepo je gospodin istestirao svoje 'fixeve' nema sta... samo da se skuliram i sredim malo bolje ovaj sanity test, pa cu mu poslat emailic...
16.08.2013 - Prije 16.08.2013 - Prije
Pred par minuta Pred par minuta
I'm the man, I'm the king, I'm the one that's pure inside... every day, in every way I smell of suicide...
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.9.2013 0:05 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Nisam, nasao sam sto ne valja, cak sam nasao i ime gospodina Krivca.

4 su greske:

...

wat

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

wat

Ma pogledaj slike, dodje mi da zasarafim laptop u zid i kupim komp kao posten covjek...

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Ma pogledaj slike, dodje mi da zasarafim laptop u zid i kupim komp kao posten covjek...

Slike kuzim, ali ovo drugo je kineski {#}, bar u ovo doba (kod nas).

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
neaktivan

LoL, kod mene je tek 18, sjedim u Second Cupu (nesto alla Starbucks) i kodiram... a kao fol na godisnjem sam... :-D

14 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

LoL, kod mene je tek 18, sjedim u Second Cupu (nesto alla Starbucks) i kodiram... a kao fol na godisnjem sam... :-D

Sljedi sljedeće korake:

1. Digni se od stola

2. Plati račun

3. Izađi na ulicu

4. Uzmi laptop u ruke

5. Pažljivo položi laptop na cestu prema rubniku

6. Čekaj kamion

7. Kad kamion obavi posao produži dalje

8. Pronađi bar

9. Uđi u bar i naruči alkoholno piće

10. Pronađi žensko biće

11. Bari. Ako ne funkcionira popij više alkoholnog pića dok ne profunkcionira

12. Uživaj u godišnjem

Ad astra peronospora
13 godina
neaktivan

Koji Linux na athlon xp2000 1.7GHz i 256MB rama??

grafička 9550 128MB

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Dvosjekli mač. S jedne strane želiš što noviji kernel kako bi mogao uživati u ispeglanom r300 driveru, s druge strane količina radne memorije je kriminalno malena pa ti treba neki veoma lagan DE tipa LXDE, XFCE...

Pitanje je što misliš s tim računalom? Web neće ići, mainstream browseri će ti samo na svoj startup povući više od polovice sveukupne memorije. Da ti je ubosti više memorije znatno bi povećao uporabnu vrijednost tog računala.

What Andy giveth, Bill taketh away.
14 godina
protjeran
mce64 kaže...

grafička 9550 128MB

Trebaš više ram-a. Kao što je rečeno samo browser će pojesti pola od toga na bilo kojoj distribuciji. Pod pretpostavkom da ćeš koristiti neki od popularnih browsera.

Ad astra peronospora
17 godina
neaktivan
mce64 kaže...

grafička 9550 128MB

na ovoliko RAM možda ti bude radio win xp (bez sp.a), ali i on će bit koma

NHF, ali da li si ti mazohista? {#}

pa suludo je staviti na taj procesor i tu VGA samo 256MB RAM

daj kupi 1 GB ram i onda možeš voziti bilo kaj od linux-a do win 7

13 godina
odjavljen
mce64 kaže...

grafička 9550 128MB

Peppermint. Ili neki stari Mint (10).

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron, Aquatuning
15 godina
neaktivan
Darky kaže...

dafuq? WinXP se uredno koristio na računalima sa 256 MB radne memorije, doljnja granica upotrebljivosti je bila oko 128 MB. Naravno to je bilo u početcima, tada još nije bilo service packa 2 i 3.

Btw. kako god da okreneš raditi će sigurno, zahvaljujući nečemu što se zove memory paging. Samo su perfomanse upitne. Evo ti nešto za luđake: http://winhistory.de/more/386/xpmini.htm.en

Ne znam zašto ljudi stalno toliko napuhuju memorijske brojke vezane uz XP.

Pranja kaže...

Peppermint. Ili neki stari Mint (10).

To mu ne pomaže, nije u OS-u problem nego u aplikacijama koje bi eventualno htio koristiti.

Što se OS-a tiče ključno je samo da ima neki lagani desktop environment, i da nema hrpetinu dodatnih fancy procesa za sve i svašta na startupu. Treba mu minimum minimuma, starost same distribucije tu ne igra veliku ulogu. Nažalost organizacija takvog sustava je za nekoga tko si je sa linuxom na "ti". Slackware bi bio jedan od dobrih kandidata za takvo tweakanje, ali slackware nije za svakoga.

Od minimalnih distribucija tu je Damn small linux, Puppy linux, Slax, Lubuntu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.9.2013 12:43 (rustweaver).
14 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

To mu ne pomaže, nije u OS-u problem nego u aplikacijama koje bi eventualno htio koristiti.

Što se OS-a tiče ključno je samo da ima neki lagani desktop environment, i da nema hrpetinu dodatnih fancy procesa za sve i svašta na startupu. Treba mu minimum minimuma, starost same distribucije tu ne igra veliku ulogu. Nažalost organizacija takvog sustava je za nekoga tko si je sa linuxom na "ti". Slackware bi bio jedan od dobrih kandidata za takvo tweakanje, ali slackware nije za svakoga.

Od minimalnih distribucija tu je Damn small linux, Puppy linux, Slax, Lubuntu.

Da ne pričamo o flash sadržajima koje bi korisnik htio konzumirati na takvom računalu.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
Darky kaže...

dafuq? WinXP se uredno koristio na računalima sa 256 MB radne memorije, doljnja granica upotrebljivosti je bila oko 128 MB. Naravno to je bilo u početcima, tada još nije bilo service packa 2 i 3.

Btw. kako god da okreneš raditi će sigurno, zahvaljujući nečemu što se zove memory paging. Samo su perfomanse upitne. Evo ti nešto za luđake: http://winhistory.de/more/386/xpmini.htm.en

Ne znam zašto ljudi stalno toliko napuhuju memorijske brojke vezane uz XP.

neće mu ništa raditi...nažalost

poanta je da sam Firefox danas guta 190+ MB RAM čim otvoriš google.hr (o flash stranicma bolje ni ne pričati)

moći će korisiti GUI sa IE koji dođe sa xp i to je to, čim stavi nešto novije, sve će krepati pod težinom swap-a

ista stvar vrijedi i za linux GUI, nije sam GUI problem, problem je u aplikacijama

prebacivanje memorije na HDD je sve samo ne rješenje

sjećam se doba kad sam ja imao 64MB RAM i win 98, pokrenuo u photoshopu sliku težine 100 MB, za promjenu sharp filtera trebalo mu je cca 34 minute roštanja po disku

onda sam kupio memorije i pojačao je na 256 MB, nakon tog je isti CPU sa istom slikom sve odradio za 2 sec

u kompu je sve bilo isto samo je imao više memorije

kako danas 1 GB DDR memorije košta ispod 200 kn nema smisla to mučenje i kemijanje

da ne spominjem da 1 GB DDR3 košta čitavih 85 kn

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.9.2013 16:04 (Darky).
15 godina
neaktivan
Darky kaže...

neće mu ništa raditi...nažalost

Ne ne, nisi me shvatio. Rekao si možda će raditi. Ja kažem definitivno će raditi, samo je brzina upitna.

17 godina
neaktivan

znači i ti si mazohista? {#}

15 godina
neaktivan
Darky kaže...

znači i ti si mazohista? {#}

Ja svakako jesam, ali to je već neka druga priča. {#}

11 godina
protjeran
Bypass kaže...
mce64 kaže...

grafička 9550 128MB

Trebaš više ram-a. Kao što je rečeno samo browser će pojesti pola od toga na bilo kojoj distribuciji. Pod pretpostavkom da ćeš koristiti neki od popularnih browsera.

Netocno

u gentoo chromium i firefox zauzimaju prosjecno do 50mb rama valjda jer cijeli sustav sa pokrenutim browserom trosi oko 115mb na mojim pc i laptop konfiguracijama, bez browsera sustav mi zauzima oko 80mb, znaci od 35-50mb ce najvise uzeti browser

Trebao si reci u bilo kojoj binarnoj distribuciji i to bi bilo tocno jer i source distre spadaju pod distribucije

Ludwig van Beethoven, your beautiful music lives forever
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 19:20 (layman).
15 godina
neaktivan
layman kaže...

Netocno

u gentoo chromium i firefox zauzimaju prosijecno 50mb rama valjda jer cijeli sustav sa pokrenutim browserom trosi oko 115mb na mojim pc i laptop konfiguracijama

Pretpostavljam da u Mozilli ne znaju izmjeriti zauzeće memorije vlastitog browsera?

https://areweslimyet.com/

11 godina
protjeran
rustweaver kaže...
layman kaže...

Netocno

u gentoo chromium i firefox zauzimaju prosijecno 50mb rama valjda jer cijeli sustav sa pokrenutim browserom trosi oko 115mb na mojim pc i laptop konfiguracijama

Pretpostavljam da u Mozilli ne znaju izmjeriti zauzeće memorije vlastitog browsera?

https://areweslimyet.com/

A sto ne predpostavljas da su mjerenja vrsena na binarnim programima ?

Izvolis:

6% od 2gb je ? 7% koje vidis je zbog pokrenutog gimpa i screenshota, bez toga je 6.

U ovom slucaju chromium mi na laptopu trosi oko 80mb memorije. Na pc ima firefox i garantiram da ne trosi vise od toga, cak i manje. Budem ti i to uslikao da ne places

16 godina
neaktivan

Evo meni FF uz 4 taba i 5 addona troši ~250MB RAM-a, bez addona ~120...

Da moram reci layman je u pravu evo samo prilikom pisanja ove poruke mi se Ubuntu smrzao 10 puta i srusio 5 puta...

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 19:47 (zerocool12).

1 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Inace ja na gentoo nisam nikad uspio iskoristiti vise od 1gb memorije.

A htio sam jer sam ga isao testirati pri maksimalnim opterecenjima koja za ram memoriju nisam uspio postici, pokrenuo sam sve programe koje imam, bluraz film, wine emulator sa photoshopom, surfao po netu.... i ne znam sta sve ne a on se nije penjao iznad 45% memorije.

Cak ni procesor njega nisam mogao dici iznad 70% ni na koji nacin jedino je dosao na 100% kad sam stavio gcc da kompajlira.

I pri svemu tome, svim tim pokrenutim i 100% zauzecu procesora te do 50% zauzecu memorije, aplikacije su se i dalje pokretale trenutno bez sekunde zaostajanja i radile optimizirano kako i uvijek rade.

Pa da vas vidim u kojoj cete distribuciji to postici ?

Ubuntu bi dozivio zamrzavanje cijelog desktopa na takvom opterecenju i mogli biste ga samo manualano restartati

Nije da se hvalim vec zelim reci da ako vam je stalo do maksimalnih performansa na minimalnim zauzecima memorije i ekstremne stabilnosti, koristite source distre jer u njima jedinima mozete to postici.

Sto se tice konteksta teme, covjek ima neki pentium jednojezgreni, u slucaju takvih cpu nemojte ni pokusavati kompajlirati gentoo ili bilo sto drugo osim ako ne kompajlirate za to racunalo sa drugog jaceg ili koristite stage4

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 20:03 (layman).

0 0 hvala 0
13 godina
layman kaže...

Inace ja na gentoo nisam nikad uspio iskoristiti vise od 1gb memorije.

A htio sam jer sam ga isao testirati pri maksimalnim opterecenjima koja za ram memoriju nisam uspio postici, pokrenuo sam sve programe koje imam, bluraz film, wine emulator sa photoshopom, surfao po netu.... i ne znam sta sve ne a on se nije penjao iznad 45% memorije.

Cak ni procesor njega nisam mogao dici iznad 70% ni na koji nacin jedino je dosao na 100% kad sam stavio gcc da kompajlira.

I pri svemu tome, svim tim pokrenutim i 100% zauzecu procesora te do 50% zauzecu memorije, aplikacije su se i dalje pokretale trenutno bez sekunde zaostajanja i radile optimizirano kako i uvijek rade.

Pa da vas vidim u kojoj cete distribuciji to postici ?

Ubuntu bi dozivio zamrzavanje cijelog desktopa na takvom opterecenju i mogli biste ga samo manualano restartati

Nije da se hvalim vec zelim reci da ako vam je stalo do maksimalnih performansa na minimalnim zauzecima memorije i ekstremne stabilnosti, koristite source distre jer u njima jedinima mozete to postici.

Sto se tice konteksta teme, covjek ima neki pentium jednojezgreni, u slucaju takvih cpu nemojte ni pokusavati kompajlirati gentoo ili bilo sto drugo osim ako ne kompajlirate za to racunalo sa drugog jaceg ili koristite stage4

Pokreni nekoliko routera u GNS3 topologiji i uzivaj u 100% zauzecu. =)

Eto, tek toliko da je moguce zakucati CPU ako se potrudis..

PS naravno da se moze i to rijesiti koristenjem IDLE-PC opcije, ali ce svejedno biti zakucan najmanje prvu minutu.

11 godina
protjeran

hahaha, 3,9% od 2gb memorije zauzima chrome sa tri taba: youtube filmom, travian igrom i bugforumom.... to je oko 85mb zauzeca

eto vam ga gentoo linux i kompajliranje kernela

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 20:21 (layman).

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
layman kaže...

A na kakvim bi drugima mjerili?

layman kaže...

Na pc ima firefox i garantiram da ne trosi vise od toga, cak i manje. Budem ti i to uslikao da ne places

Ne nego ćeš mi uslikati about:memory stranicu firefoxa...

11 godina
protjeran
rustweaver kaže...
layman kaže...

A na kakvim bi drugima mjerili?

layman kaže...

Na pc ima firefox i garantiram da ne trosi vise od toga, cak i manje. Budem ti i to uslikao da ne places

Ne nego ćeš mi uslikati about:memory stranicu firefoxa...

Moze i chromiuma ?

Sto zakljucujes iz toga ?

15 godina
neaktivan
layman kaže...

Moze i chromiuma ?

Ne može, pričam o firefoxu. Chrome je dobro poznat po nižoj početnoj alokaciji memorije tako da me zanimaju stvari koje već znam...

11 godina
protjeran

Ne bih rekao da je chrome po defaultu ista brzi od firefoxa ili da koristi manje memorije. Cak naprotiv, firefox mi se cini optimiziranijim na gentoo od njega vjerojatno zato jer chrome ima problema sa nekim cflagovima kompajlera pa je defualatan za kompajliranje sa -custom-cflags useflagom, jas sam taj flag maknuo i kompajliran mi je na custom cflagove, mozda mi se bas zato firefox cini optimiziranijim jer firefox za razliku od chrome nema tih problema...

kad budem na pc stavim ti screenshot i njega ali garantiram da nece trositi vise memorije cak sumnjam i da ce manje od chromiuma

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 20:49 (layman).

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice