Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.540.190
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
fliper kaže...

Interesira me kako napraviti vlastitu installl proceduru ubuntua?

Konkretno.... najprije sam instalirao ubuntu, onda se igrao, isprobavao svašta i na kraju sam sučelje potpuno uredio svojim potrebama. Napravio potpuno svoj izgled, izmjenio logo pri dizanju sustava, izmjenio logo za login i pala mi je ideja: "kada sam već sve živo prilagodio da izgleda baš kako ja želim, zašto to ne bi pretvorio u vlastitu distru?"

I sad me interesira kako da napravim i vlastitu instalacijsku proceduru od Ubuntua? Dakle kad napravim od postojećeg stanja OS-a LiveCD kako postići da umjesto natpisa Install Ubuntu piše recimo Install xy nešto? I kako srediti da tamo umjesto Ubuntu loga stoji neki logo koji ja postavim? Na koji način prilagoditi to?

hvala

Nije Ubuntu, al barem baci pogled, mozda ti pomogne nekak...

OpenSuse je takoder jako dobra, stabilna distra, probaj ju kad-tad ;)

SuseStudio

-=Every moment is another Chance=-
13 godina
neaktivan
SeleS kaže...
fliper kaže...

Interesira me kako napraviti vlastitu installl proceduru ubuntua?

Konkretno.... najprije sam instalirao ubuntu, onda se igrao, isprobavao svašta i na kraju sam sučelje potpuno uredio svojim potrebama. Napravio potpuno svoj izgled, izmjenio logo pri dizanju sustava, izmjenio logo za login i pala mi je ideja: "kada sam već sve živo prilagodio da izgleda baš kako ja želim, zašto to ne bi pretvorio u vlastitu distru?"

I sad me interesira kako da napravim i vlastitu instalacijsku proceduru od Ubuntua? Dakle kad napravim od postojećeg stanja OS-a LiveCD kako postići da umjesto natpisa Install Ubuntu piše recimo Install xy nešto? I kako srediti da tamo umjesto Ubuntu loga stoji neki logo koji ja postavim? Na koji način prilagoditi to?

hvala

Nije Ubuntu, al barem baci pogled, mozda ti pomogne nekak...

OpenSuse je takoder jako dobra, stabilna distra, probaj ju kad-tad ;)

SuseStudio

hvala. Ovaj susestudio sam probao ali malo mi daje mogućnosti modifikacije iako se u Suse linuxu nisam nikada okušao, iako kažu da je odličan. Opet mi uz moje logotipe u ovom studiu stoji i SUSE logo.... a ja bi to i u install dijelu htio zamjeniti svojim podacima i grafikom.

13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

aj bok imam jedno pitanje za nekog pa bi molio da mi neko odgovori!!!!instaliro sam si Crunchbang linux i radi mi.ali me zanima kako postaviti sliku na deskop ???

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
banderas kaže...

aj bok imam jedno pitanje za nekog pa bi molio da mi neko odgovori!!!!instaliro sam si Crunchbang linux i radi mi.ali me zanima kako postaviti sliku na deskop ???

Zar tu distru ne održava samo jedan čovjek? Zar nebi bilo bolje neku drugu distru instalirao (popularniju??)? Hmm,koji DE koristi Crunchbang? XFCE,GNOME,KDE,LXDE??

EDIT: Zar nema opcija desni-klik-na-sliku pa "Set as Desktop" ili "Set as desktop background"?? Vidi u postavkama,odi na Desktop,i trebale bi ti biti kao defaultne pozadine i kao otvori picture folder il tako nešto..

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.2.2012 21:51 (filipvk1000).
17 godina
neaktivan
banderas kaže...

Crunchbang koristi ako se ne varam openbox, a u openboxu moras editirati xml file i stavit mu putanju do wallpapera. Alternativno, mozes s fehom.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
13 godina
neaktivan

hvala prijatelju probo sam sve al mi nejde!!!ma ne kontam nist!!u svakom slucaju hvala

17 godina
neaktivan
banderas kaže...

hvala prijatelju probo sam sve al mi nejde!!!ma ne kontam nist!!u svakom slucaju hvala

Openbox ima svoj xml konfiguracijski file. Tamo potrazi dio za wallpaper.

http://urukrama.wordpress.com/openbox-guide/

Procitaj si ovaj vodic. ;)

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
17 godina

0 0 hvala 0
15 godina

Kako instalirati software og graficke kartice? Grafa je ATI Radeon 9600xt.

inox
16 godina
neaktivan

Catalysti ne podržavaju graf. kartice starije od serije HD 2000 - sve ranije kartice podržane su od strane open source drivera.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
neaktivan

Jeste li vidjeli ovo? http://www.linuxzasve.com/objavljena-arch-based-distribucija-domaceg-autora Hrvatska Linux distra,bazira se na Archu,a distra se zove "Nosonja". {#}

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

jel' netko probao DeramLinux5? prednosti, mane... izgleda kao pametno/praktično složena distra.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Jest ja je imam iako je nisam instalirao nego sam pokrenuo live.Vrlo lijepo izgleda,ima custom ikone,lijepi dock.Iako mu fali dosta programa koje dobijes s nekim drugim distribucijama poput Minta.I najvise sto me zasmetalo jest sto imas samo 32 bitnu verziju dok Debian na kojem je zasnovan uredno nudi 64 bitnu verziju.

13 godina
neaktivan

E ljudi imam jedan problem,imam w7 i htio bih se prebaciti na ubuntu,jeli mi mozete reci kaj mi sve treba,koji programi da mogu instalirati exe fajlove,znaci da mi radi kao i w7 sa exe fajlovima,i sta vi preporucujete koj linux da uzmem?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
komarac1996 kaže...

E ljudi imam jedan problem,imam w7 i htio bih se prebaciti na ubuntu,jeli mi mozete reci kaj mi sve treba,koji programi da mogu instalirati exe fajlove,znaci da mi radi kao i w7 sa exe fajlovima,i sta vi preporucujete koj linux da uzmem?

Iz ovoga tvojega uvoda(želje i pošalice) najbolje ti je da ostaneš na Win 7. Razmišljanje ti je totalno u krivu.

13 godina
neaktivan

problem je u tome sto sam bio na ubuntu,nikako nisam mogao se spojiti na net,a niti instalirati drivere od maticne,,, ZATO SAM TO PITAO??? i nemoj filozofije sada prodavati da nije rooter dobar ili nisam ip adresu dobro upiaso,jer jesam primam pakete i saljem ali jednostavno nisam se mogao spojiti na google...i da provjerio sam ping u treminalu i linux je davao ikonu da sam spojen!!! i ne shvacam zkj si uopce komentirao ako nemas sta predloziti,ili neki pametni prijedlog dati, A TAKO I ZA SVE OSTALE KOI NEMAJU KAJ PAMETNOG RECI ILI STRPELJNA DA OBJASNE!!!

0 5 hvala 0
13 godina
neaktivan
komarac1996 kaže...

problem je u tome sto sam bio na ubuntu,nikako nisam mogao se spojiti na net,a niti instalirati drivere od maticne,,, ZATO SAM TO PITAO??? i nemoj filozofije sada prodavati da nije rooter dobar ili nisam ip adresu dobro upiaso,jer jesam primam pakete i saljem ali jednostavno nisam se mogao spojiti na google...i da provjerio sam ping u treminalu i linux je davao ikonu da sam spojen!!! i ne shvacam zkj si uopce komentirao ako nemas sta predloziti,ili neki pametni prijedlog dati, A TAKO I ZA SVE OSTALE KOI NEMAJU KAJ PAMETNOG RECI ILI STRPELJNA DA OBJASNE!!!

Kao prvo driveri za maticnu ti ne trebaju jer se svi potrebni driveri nalaze u kernelu.Kao drugo toplo bi ti preporucio neku drugu distribuciju poput Mint 12  jer si pocetnik i jer Ubuntu u ovom trenutku i nije bas dobar.Internet ti je spor jer nemas drivere za mreznu,driveri za Realtek se nalaze ovdje:

http://code.google.com/p/r8168/downloads/list

Dakle prvo skini neku drugu distribuciju poput Minta,zatim skini drivere za mreznu(ako nemozes uopce na net skini ih na drugom PC i prebaci na Linux) i onda se javi ako ih ne znas instalirat.I jos jedna preporuka,posto vidim da nisi spreman potpuno se prebaciti na linux,skini si si Mint4Win odavde http://www.mediafire.com/?6fvdrdh8gozutis,program koji ce ti omoguciti jednostavnu instalaciju Minta kao dual boot sa Win7.Ili ako bas hoces Ubuntu onda skini Wubi odavde http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/windows-installer.Stavi iso image distribucije koju zelis zajedno sa svojim odgovorajucim installerom u isti folder,pokreni program i slijedi upute.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.3.2012 20:15 (LinuxForever).
13 godina
neaktivan

havala ti puno! :D

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Novi sam korisnik minta 12/32. Nakon instalacije koja je prošla bez problema želio sam instalirati Croma-u i Google earth.

Kad firefox završi preuzimanje ništa se ne događa. Otvorim "preuzimanja" i pokrenem "otvori" na što dobijem direktorij preuzetog programa.

Neznam koji je  samoinstalacijski dio ili sve trebam prekopirati negdje drugdje.

Siguran sam da sve funkcionira samo da ja neznam kako dalje. Nije moguće da dva programa preuzmem oštećena.

Molim pomoć.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Imam još jedno pitanje:

u gornjem desnom kutu imam kalendar i kad kliknem na sat otvori se kalendar sa pregledom tekućeg mjeseca.

Pod opcijom "otvori kalendar" javlja mi poruku da nije instaliran.

Pa zar ne vidite da sam čisti početnik ;-)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
6ar kaže...

Novi sam korisnik minta 12/32. Nakon instalacije koja je prošla bez problema želio sam instalirati Croma-u i Google earth. (...)

How To Install And Use Google Earth In Linux Mint / Ubuntu

How To Install And Use Google Chrome Browser In Linux Mint / Ubuntu

6ar kaže...

(...) u gornjem desnom kutu imam kalendar i kad kliknem na sat otvori se kalendar sa pregledom tekućeg mjeseca.

Pod opcijom "otvori kalendar" javlja mi poruku da nije instaliran. (...)

Instaliraj Evolution (sudo apt-get install evolution).

Usput, postovi koje pošalješ imaju tipku Uredi kojom možeš izmijeniti post.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.3.2012 11:44 (hrx).
16 godina
LinuxForever kaže...

.. nisam instalirao nego sam pokrenuo live.Vrlo lijepo izgleda,ima custom ikone,lijepi dock...

- potencijal ali i neka nedovršenost. Probao LiveCD, OK osim s passwordom 'dreamer' (login) ali npr gparted i sl. koji zahtjeva pass, jednostavno ne prolazi. Najavljena je 64bit, ali nakon ovakvih mušica, nemam neke želje pržiti medij zbog eyecandy ikonica...

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.3.2012 17:18 (ihush).
13 godina
neaktivan

Ja nisam probao gparted,ja sam probao package manger pokrenut i kao ti mi nije htio prihvatiti password "dreamer" dok nisam restartao PC i onda mi je napokon prihvatio.Nisam probao puno xfce distribucija ali Manjaro Linux mi se svidio.

15 godina
neaktivan

Jel iko probao Nosonju? Link: http://www.linuxzasve.com/objavljena-arch-based-distribucija-domaceg-autora   Baš me zanima kakva je distra,sljedeći ću vikend isprobat preko LiveCD-a. {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
filipvk1000 kaže...

Jel iko probao Nosonju? Link: http://www.linuxzasve.com/objavljena-arch-based-distribucija-domaceg-autora   Baš me zanima kakva je distra,sljedeći ću vikend isprobat preko LiveCD-a. {#}

Ista kao i stotine takvih. Nema smisla ni isprobavati.

Biti ili mniti svemiropolisno
16 godina
ihush kaže...
..OK osim s passwordom 'dreamer' (login) ..

DeramLinux-5, drugi pokušaj: .. pass za sys. stvari = root ... pa se treba ponekad podsjetiti i tih kombinacija (toor). Ono što sam vidio, probao, je OK. Dobra osnova. Vjerojatno će i x64 biti jednako upotrebljiva Live Distra (ili klasičan Debian..).

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.3.2012 17:21 (ihush).
14 godina
ihush kaže...

DeramLinux-5, drugi pokušaj: .. pass za sys. stvari = root ... pa se treba ponekad podsjetiti i tih kombinacija (toor). Ono što sam vidio, probao, je OK. Dobra osnova. Vjerojatno će i x64 biti jednako upotrebljiva Live Distra (ili klasičan Debian..).

Jesi li probao s Ubuntu 12.04?

Ja se igram par dana s njim i moram priznati da su napravili dobar korak naprijed. U usporedbi s Mint-om Gnome clasic vs Mate (a nije Mišo) sučelje je proradilo od prve dok sam s Matom krv ispišao (onda sma naivac instaliroa nove AMD-ove drivere za Linux, još jedno veliko razočaranje). Vjerujem da je dobar dio problema i na mojoj strani (stari hardver + stari noob) ali u novom Ubuntu-u je sve proradilo od prve. Na mom starom Athlonu 64 X2 4200+ sa 2 GB memorije sve ide ko po špagi, računalo ni u jednom trenutku ne zastajkuje. DraftSightt (kao alternativa AutoCAD-u) radi super čak ni jako veliki fileovi sa više xrefova ga ne žderu (mislim da je ovo izbor broj 1 svakom Linuxašu koji treba alat za 2D crtanje). Conky sam složio dok kažeš keks (ne zavaljujući mojoj prevelikoj sposobnosti već jednostavnosti) uključujući conky weather.

Isprobao sam tri sučelja Unity, Gnome 3 i Gnome classic. Čak mi ni Unity nije više tako odbojan (privikavanje čuda radi), Gnome 3 sa dodacima mi je također prihvatljiv dok se nekako najbolje snalazim u classic okruženju.

Vrijedi ti potrošiti malo vremena s ovom verzijom, mislim da će razvaliti sve po izlasku.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
14 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...

Jesi li probao s Ubuntu 12.04?

Ja se igram par dana s njim i moram priznati da su napravili dobar korak naprijed. U usporedbi s Mint-om Gnome clasic vs Mate (a nije Mišo) sučelje je proradilo od prve dok sam s Matom krv ispišao (onda sma naivac instaliroa nove AMD-ove drivere za Linux, još jedno veliko razočaranje). Vjerujem da je dobar dio problema i na mojoj strani (stari hardver + stari noob) ali u novom Ubuntu-u je sve proradilo od prve. Na mom starom Athlonu 64 X2 4200+ sa 2 GB memorije sve ide ko po špagi, računalo ni u jednom trenutku ne zastajkuje. DraftSightt (kao alternativa AutoCAD-u) radi super čak ni jako veliki fileovi sa više xrefova ga ne žderu (mislim da je ovo izbor broj 1 svakom Linuxašu koji treba alat za 2D crtanje). Conky sam složio dok kažeš keks (ne zavaljujući mojoj prevelikoj sposobnosti već jednostavnosti) uključujući conky weather.

Isprobao sam tri sučelja Unity, Gnome 3 i Gnome classic. Čak mi ni Unity nije više tako odbojan (privikavanje čuda radi), Gnome 3 sa dodacima mi je također prihvatljiv dok se nekako najbolje snalazim u classic okruženju.

Vrijedi ti potrošiti malo vremena s ovom verzijom, mislim da će razvaliti sve po izlasku.

Ja se nadam da su rješili problem sa pozadinskim osvjetljenjem na laptopima. Već me mjesecima izluđuje što mi je na 100% bez ikakve mogućnosti da smanjim. A naučen sam na 60%.

Biti ili mniti svemiropolisno
14 godina
Bypass kaže...

Ja se nadam da su rješili problem sa pozadinskim osvjetljenjem na laptopima. Već me mjesecima izluđuje što mi je na 100% bez ikakve mogućnosti da smanjim. A naučen sam na 60%.

Za ovo ti neznam jer sam ga instalirao na Desktop računalo.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
16 godina
mario.L_hr kaže...
..Jesi li probao s Ubuntu 12.04?

..

- 12.04? za par mjeseci? Naravno, da ću ga probati (LTS) jer je do sad ubuntu bio dobar kao LiveDistra (praktičan npr je gnjavi paswordima i sl), osim što je do sad bio na CDu, od sad na DVDu. To je 'veliki' minus, zbog bootabilnosti-čitljivosti na malo pohabanijem hardwareu, kao i minimum RAMa. Radije da je CD medij... ali to sve su sitnice. Zapravo (da mi se da, možda jednom) treba posložiti multiboot s nekoliko imagea. Ili ostajem na starom (dobrom) 9.04 za takve potrebe jer realno ni nemam od live verzije nekih drugih želja koje ta ver. odrađuje OK.

Za neko surfanje, playanje flasha i sl. mi live nije bitan. Za LiveSuse sličan kriterij, služi mi kad se raspadne disk na SLESu, pa ostatak vremena (stalno?) ćami u etuiu..

Ovaj izlet u DreamLinux je zbog osnove (Debian, pa čak i uključen midnight comannder ili conky ima svoje čari), najviše zbog kernela 3.1 (i najave x64-live) i korištenja na novijim PCijima (jer dok Debian pripremi install medije stable distre prođu godine). Dobar je, još samo da je 'više buntolik' (bez nepotrebnih restrikcija s live), u kontekstu zbrke oko passworda i možda zato jer mi se neda ići (navikavat) na gnome3. (kao promjenjena strana close-min-max button..).

Za stalnu instlalaciju mi je distra sporedna, 99% je isto. Možda Suse zbog Xen i sl.alata, odnosa s MSom, standradizacije ili Debian zbog dugoročnosti. Nešto me kopka Solaris ili BSD, zbog binary compatibilityja, ali to su planovi za koje se unaprijed nema vremena.

Kao dobra distra za 'najzahtjevnije' poslove i ostalo, live.linuX-gamers je često u upotrebi. {#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.3.2012 22:06 (ihush).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice