Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.527.873
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori

Pritisni desni Alt (Alt Gr) i V (za @), B i N (za { }), F i G (za [ ]).

Možeš i dodati drugi layout tipkovnice (pogledaj ovdje: http://mixeduperic.com/linux/how-to-enable-multiple-language-keyboard-layouts-in-gnome3.html) - npr. US engleski layout, pa će @ biti Shift + 2, dok su zagrade na š, đ, č i ć.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.1.2012 19:35 (hrx).
17 godina
neaktivan
Pranja kaže...

Može li mi netko objasniti kako na Linux Mintu 12 dobiti slijedeće znakove: @,[,],{,}...          

Pokušavam nešto programirati ali ovo me tako sputava.

Ha? Pa koji layout imas?

Ako imas US layout, a izgleda da imas posto ne znas gdje su ti znakovi, Shift + 2 ti je @, zagrade su na š i đ (jedne sa shiftom, druge bez), na č su ti : i ;, na ć su ti apostrofi ' i ", na ž je \, ? i / su na crtici (pokraj lijevog shifta) itd...

Pogledaj sliku.

Najlakse ti je promijeniti layout da otvoris terminal i ukucas

setxkbmap <ime layouta> npr.,

setxkbmap hr

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
13 godina
odjavljen
hrx kaže...

Pritisni desni Alt (Alt Gr) i V (za @), B i N (za { }), F i G (za [ ]).

Možeš i dodati drugi layout tipkovnice (pogledaj ovdje: http://mixeduperic.com/linux/how-to-enable-multiple-language-keyboard-layouts-in-gnome3.html) - npr. US engleski layout, pa će @ biti Shift + 2, dok su zagrade na š, đ, č i ć.

Hvala ti puno. Ubijalo me to što mi Ctrl+Alt ne radi.

SK crew
14 godina
odjavljen
Linux - pitanja i odgovori

na windowsima sam koristio Outpost Firewall il Kaspersky pure,možete li preporučit neki firewall za linux i kako ga konfigurirati da starta automatski sa sustavom.Zahvaljujem!

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.1.2012 19:54 (Nitro233).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Koja distribucija? Kod Fedore je automatski uključen i defaultno dolazi GUI aplikacija za konfiguriranje, kod Ubuntua nije uključen, a GUI aplikaciju treba instalirati (sudo apt-get install gufw).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
14 godina
odjavljen
hrx kaže...

Koja distribucija? Kod Fedore je automatski uključen i defaultno dolazi GUI aplikacija za konfiguriranje, kod Ubuntua nije uključen, a GUI aplikaciju treba instalirati (sudo apt-get install gufw).

lucid lynxa kako ga naštimati da radi i da starta automatski sa linuxom,stavio sam ovi firestarter no nemam pojma

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.1.2012 20:22 (Nitro233).
16 godina
neaktivan

Sa Firestarterom nemam iskustva, ali ako si ga instalirao iz repozitorija, paket je trebao automatski podesiti da se iptables (firewall ugrađen u kernel) pokreće pri podizanju Linuxa (firewall radi i ako GUI alat za konfiguriranje ne radi). Kako konfigurirati iptables putem Firestartera - pogledaj njegovu dokumentaciju. Ne znam je li u U repozitorijima lucida je gufw, a ako jest, instaliraj njega - znatno je jednostavniji za korištenje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.1.2012 20:19 (hrx).
15 godina
neaktivan

Pozdrav svima...

Prosli put kada sam se igrao sa kubuntom, nije proslo dobro, tj. za jedno dva sata sam se vratio na ubuntu i gnome -.-

Sada bih ponovno htio isprobati kubuntu, al ne da ga stavim kao host OS, niti da ga vrtim u virtualnoj masini, nego da ga stavim paralelno sa ubuntuom ( ubuntom, kak se vec pise :P )...

Imam jedan hdd od 500GB u kompu na kojem mi je ubuntu, te externi WD My Book Essential od 2TB za podatke i jos jedan externi hdd WD od 160GB...

Mislio sam stavit kubuntu na taj zadnji od 160GB i igrat se malo s njime, tako da mogu "ici do kraja" i ako nesto pode u krivo, da se mogu lako prebaciti normalno na ubuntu...

Posto su to dva prakticki ista OS.a, jel ce se trebat sta podesavati GRUB ili nesto slicno?

A kad dosadi najnormalije formatiram onaj hdd i gotovo?

Unaprijed hvala :)

-=Every moment is another Chance=-

0 0 hvala 0
14 godina
SeleS kaže...

Pozdrav svima...

Prosli put kada sam se igrao sa kubuntom, nije proslo dobro, tj. za jedno dva sata sam se vratio na ubuntu i gnome -.-

Sada bih ponovno htio isprobati kubuntu, al ne da ga stavim kao host OS, niti da ga vrtim u virtualnoj masini, nego da ga stavim paralelno sa ubuntuom ( ubuntom, kak se vec pise :P )...

Imam jedan hdd od 500GB u kompu na kojem mi je ubuntu, te externi WD My Book Essential od 2TB za podatke i jos jedan externi hdd WD od 160GB...

Mislio sam stavit kubuntu na taj zadnji od 160GB i igrat se malo s njime, tako da mogu "ici do kraja" i ako nesto pode u krivo, da se mogu lako prebaciti normalno na ubuntu...

Posto su to dva prakticki ista OS.a, jel ce se trebat sta podesavati GRUB ili nesto slicno?

A kad dosadi najnormalije formatiram onaj hdd i gotovo?

Unaprijed hvala :)

JEdnostavno nemoj instalirati GRUB od Kubuntua, prilikom instalacije. Napravi dvije particije / i /home (swap imaš vjerojatno još od Ubuntua). Nakon istalacije iz Ubuntua odradiš update Gruba i restartaš računalo.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

JEdnostavno nemoj instalirati GRUB od Kubuntua, prilikom instalacije. Napravi dvije particije / i /home (swap imaš vjerojatno još od Ubuntua). Nakon istalacije iz Ubuntua odradiš update Gruba i restartaš računalo.

Da al mi ubuntu i kubuntu nece biti na istom hdd, jel to igra ista ulogu u svemu tome ?

14 godina
SeleS kaže...
mario.L_hr kaže...

Da al mi ubuntu i kubuntu nece biti na istom hdd, jel to igra ista ulogu u svemu tome ?

Nebi trebalo biti nikakvih problema.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Ok,hvala...

A kako da ne instaliram GRUB prilikom instalacije kubuntua :S

17 godina
neaktivan
SeleS kaže...

Ok,hvala...

A kako da ne instaliram GRUB prilikom instalacije kubuntua :S

Maknes kvacicu tamo u jednom koraku, predzadnjem valjda.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Puno hvala na pomoci decki...

A npr. da zeznem to sa GRUB.om, sto se najgore moze dogodit -.-

Znaci prilikom instalacije kubuntua na taj drugi hdd od 160GB samo napravim / i /home particiju i pustim da instalacija dalje prode, al moram maknut tu "kvacicu" da se GRUB ne instalira...

Zatim odem u svoj host ubuntu i od tamo napravim update gruba sa "sudo update-grub" ?

Jel to to...

14 godina
neaktivan
SeleS kaže...
1domagoj1 kaže...

Puno hvala na pomoci decki...

A npr. da zeznem to sa GRUB.om, sto se najgore moze dogodit -.-

Znaci prilikom instalacije kubuntua na taj drugi hdd od 160GB samo napravim / i /home particiju i pustim da instalacija dalje prode, al moram maknut tu "kvacicu" da se GRUB ne instalira...

Zatim odem u svoj host ubuntu i od tamo napravim update gruba sa "sudo update-grub" ?

Jel to to...

grub nažalost kod (k)ubuntua nemreš ne instalirati, ili ga instaliraj na eksterni disk (/dev/sdx) ili na root particiju (/dev/sdx1)

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
15 godina
neaktivan
sumski kaže...

grub nažalost kod (k)ubuntua nemreš ne instalirati, ili ga instaliraj na eksterni disk (/dev/sdx) ili na root particiju (/dev/sdx1)

Aha, onda najbolje da "cijeli kubuntu" i sve sta dode s njim stavim na taj externi hdd...  

17 godina
neaktivan
sumski kaže...

?

Kako ne, kod svake instalacije sam mogao izabrati gdje zelim instalirati grub i bila je kvacica da li ga uopce zelim instalirati... Jedino ako se nesto promjenilo u meduvremenu. U tom slucaju je to zgodna fora, da. Staviti recimo USB i na njega instalirati GRUB, a poslije se lako formatira. Dummy install :D

14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
sumski kaže...

?

Kako ne, kod svake instalacije sam mogao izabrati gdje zelim instalirati grub i bila je kvacica da li ga uopce zelim instalirati... Jedino ako se nesto promjenilo u meduvremenu. U tom slucaju je to zgodna fora, da. Staviti recimo USB i na njega instalirati GRUB, a poslije se lako formatira. Dummy install :D

nema toga barem od 11.04, a mislim i na 10.10. čini mi se da je to bilo kod lucida (da ne instaliraš grub)

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
14 godina
neaktivan
SeleS kaže...
sumski kaže...

Aha, onda najbolje da "cijeli kubuntu" i sve sta dode s njim stavim na taj externi hdd...  

točno

15 godina
neaktivan

Evo ak ikoga zanima instalacija je prosla dobro ^^

Kao sto ste me i savjetovali, sve vezano za kubuntu sam stavio na taj externi hdd, tj. u mom slucaju sdb...

Jedino kod prvog pokretanja, odmah me prebacio na ubuntu, pa sam tamo napravio update gruba i sad me lijepo pita kud hocu otic prilikom dizanja sustava ;)

Hvala svima na pomoci :D

Samo da pitam jos nest... jel sve linux distribucije koriste grub loader ?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

imam jedno pitanje pa ako ima neko slucajno ko je ovo rijesio, neka mi ukratko objasni

imam ubuntu 10.04 (LTS, ako je potrebno upgrade na noviju verziju, nije problem) i volio bih da igram Forsaken world MMO, ali ni jedna verzija Wine mi ne pomaze, niti virtualni WinXp

ako ima neko ko je uspio pokrenuti Forsaken world, na ubuntu, bio bih zahvalan da mi objasni kako {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
SeleS kaže...
...

Samo da pitam jos nest... jel sve linux distribucije koriste grub loader ?

Ne, ali velika vecina da.

15 godina
odjavljen

Neke koriste LILO, am I right?

Ovog forumaša boli briga kakve ste nacionalnosti, rase i spolnog opredjeljenja i jednostavno ga ne zanimaju vaša mišljenja.
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.1.2012 21:48 (bobica257).
17 godina
neaktivan
bobica257 kaže...

Neke koriste LILO, am I right?

Da, ako se dobro sjecam kod instalacije, recimo, Gentoo-a mozes birati GRUB ili LILO.

Postoji jos SYSLINUX za bootanje na FAT datotecnim sustavima (recimo, USB stickovi), ISOLINUX kojeg koriste LiveCD-ovi i bootabilni instalacijski CD-ovi...

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.1.2012 22:59 (1domagoj1).
14 godina
odjavljen

stavio sam 11.10 jer sam s lucid lynxom imao problema sa sporim internetom,odnosno imao sam duga loadiranja stranica i browser ma koji god koristio nije mogao uspostaviti konekciju stranice se nisu htjele učitati.E sad update manager mi je dao obavjest da napravim update nekih 200 megabajta.To sam i ucinio i nakon updatea sam resetirao racunalo.Nakon toga sam dobio ovaj desktop.{#}{#}Pa koji je vrag ovo kako da vratim staro sučelje na ovom nit mogu nac browser nit terminal sad pisem sa windows mašine..{#}

prije updatea prije updatea
poslije updatea poslije updatea

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Probaj pokrenuti terminal s Ctrl+Alt+T. Ako ne uspiješ, pokreni tty1 s Ctrl+Alt+F1 i ulogiraj se. U konzoli upiši unity --reset i restartaj računalo (Ubuntu po defaultu ima isključen Ctrl+Alt+Backspace za rušenje X Window servera, ali ako imaš uključen taj shortcut, restartaj samo X server). Ako to ne pomogne, pokreni Terminal ili tty1 na isti način, obriši ~/.gconf/apps/compiz-1 i ~/.gconf/apps/compizconfig-1 (~ je home direktorij korisničkog računa kojeg koristiš) i restartaj računalo (ili X Window server).

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.1.2012 0:06 (hrx).
14 godina
odjavljen

hvala ti unity --reset komanda u terminalu je rjesila problem.Samo me nesto jos zanima instalirao sam drivere preko "Dodatni upravljački programi" to su "ati/amd neslobodni FGLRX upravljački program grafičke kartice",poviš njega ima još"ati/amd vlasnicčki FGLRX upravljački program grafike kartice (s dopunama nakon objave)".Kad sam instalirao ove prve drivere kad pomičem prozore to nije vise fluidno kao sto je bilo prije instalacije drivera,neznam kako da to objasnim ali zapinju,kao da ima desktop ima nizak framerate.Pokusao sam aktivirati ove druge ali javlja mi se" Žalim, instalacija ovog upravljačkog programa nije uspjela.Molim provjerite datoteku zapisnika za detalje: /var/log/jockey.log"

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.1.2012 1:12 (Nitro233).

0 0 hvala 0
14 godina

Kako na ubuntu 11.10 koristiti titlove u vlc playeru?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pa s mišom dovućeš titl u VLC.

ili

Video --- Subtitles track -- open file

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

LP

Evo jucer sam stavio Mint 12, na istom kompu imam jos i Win 7 i XP.
Do sad mi je bio Boot manager od Windowsa a od kad sam stavio Mint imam od njegov.

Mene interesira:
- da li se moze vratit nazad Windows-ov boot mng. i kako?
- da li mogu nekako (ako ne uspijem vratit Win. boot mng.) stavit da mi je first boot Win 7? (za ovo sam upotrijebio Starup Manager)

(isprike ako je vec ovo bilo prije objasnjeno)

Tnx {#}

BTW: kako se zove ovaj program na slici za prikazivanje System Info?

Da li ima jos neki slican/bolji i da li se moze skinuti/instalirati preko onog Software....?

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://store.ovi.com/content/203306
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.1.2012 15:17 (djigibao).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice