Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.721
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
hrvatskafarkasevec kaže...

Ma znam da ima.

Ali kažem poput toga, znači ne želim to :)

Nemam više potpis...
15 godina
neaktivan
beno101 kaže...
hrvatskafarkasevec kaže...

Ma znam da ima.

Ali kažem poput toga, znači ne želim to :)

pa mislim da ima OperaTor, ali nisam siguran ima li verzija za pingvina

42
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.6.2011 16:39 (kakapo).
14 godina
neaktivan
nanda108 kaže...

Pozdrav!

Koristim ubuntu 10.04, na HP 4720s i ne radi mi wireless da li mi netko može pomoći kako da spojim wireless?

Riješio  problem sa wirelesom za ubuntu 10.04 pa kome treba rješenje evo ga ovdje:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1476007&highlight=RT3090

15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Da li netko koristi Operu na Ubuntuu? Ja sam je danas instalirao i sve super, brza, lijepo sučelje, ali ima jedan problem. Ruši se svako malo. I to iz čista mira, dok scrollam na forumu, uz otvoren Twitter i Gmail... FF4 mi se ne ruši makar imao otvoreno 50 tabova, a Opera svako malo i s jednim tabom. Imam 4 gb rama (3.9 prepoznatih) tako da u tome ne bi trebao biti problem. U čemu bi mogao biti problem?

Slavonija u ♥ ;;;---;;; http://crocraft.com - hrvatska Minecraft zajednica
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

firefox rulz {#}

ja se ne sjećam kad se meni zadnji put firefox izblesiral - vjerojatno na Windows

operu nisam nikad dulje koristil

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
nidjo123 kaže...

Da li netko koristi Operu na Ubuntuu? Ja sam je danas instalirao i sve super, brza, lijepo sučelje, ali ima jedan problem. Ruši se svako malo. I to iz čista mira, dok scrollam na forumu, uz otvoren Twitter i Gmail... FF4 mi se ne ruši makar imao otvoreno 50 tabova, a Opera svako malo i s jednim tabom. Imam 4 gb rama (3.9 prepoznatih) tako da u tome ne bi trebao biti problem. U čemu bi mogao biti problem?

Ja sam imao problema s Operom i Flashom. Prestao koristiti i kombiniram FF i Chromium.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
14 godina
protjeran
beno101 kaže...

Pozdrav svima!

Treba mi program poput Tora (Vidalie) za VPN iliti anonimnost onlajn.

Ako netko zna sličan klijent za Ubuntu, zamolio bih ga da posta.

Hvala!

Direktno bez instalacije:

http://www.virtual-browser.com/ -> donekle ograničen

http://box.anchorfree.net

Ostalo:

http://openvpn.net

http://www.giganews.com/vyprvpn/ -> kažu da je kvalitetan

Evo korisna stranica podosta ostalih alternativa hotspot shieldu između ostalih za linux

http://alternativeto.net/software/hotspot-shield/?platform=linux

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.6.2011 21:20 (whoah).
14 godina
neaktivan
Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Može mi netko preporučiti dobar fullscreen terminal, neki koji ne zahtijeva kompletan DE, već samo X, po mogućnosti unicode?

~
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.6.2011 11:55 (Proz0r).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Posto je moj podugacki post jucer izbrisan (sa razlogom {#}) dali mi moze netko reci dali postoji nacin da nekim emulatorom ili na neki drugi nacin igram sve igre iz Ubuntu-a? 

Ako je to moguce napokon bacam Windowse u "Recycle Bin" posto sam i za programiranje, a i za ostale stvari nasao odlicne alternative!

Sada vec mogu reci da sam zapravo sa novim Ubuntu-om zapravo odusevljen i napravili su dobar posao...makar sam na pocetku bio skeptican, a Unity mi se "na prvu" nije nikako svidao!

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Wine.
3.200 postova___________________Početnik u Minecraftu :)
15 godina
protjeran
win32 kaže...

Posto je moj podugacki post jucer izbrisan (sa razlogom {#}) dali mi moze netko reci dali postoji nacin da nekim emulatorom ili na neki drugi nacin igram sve igre iz Ubuntu-a? 

Ako je to moguce napokon bacam Windowse u "Recycle Bin" posto sam i za programiranje, a i za ostale stvari nasao odlicne alternative!

Sada vec mogu reci da sam zapravo sa novim Ubuntu-om zapravo odusevljen i napravili su dobar posao...makar sam na pocetku bio skeptican, a Unity mi se "na prvu" nije nikako svidao!

Naravno!

Samo što to nije emulator (pročitaj nekoliko stranica iza, rustweaverov "sveti" post) :)

Program se zove WINE (Wine is not Emulator).

Instaliraš ga u Ubuntu centar softvera.

Nemam više potpis...
14 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Može mi netko preporučiti dobar fullscreen terminal, neki koji ne zahtijeva kompletan DE, već samo X, po mogućnosti unicode?

tty

16 godina
neaktivan

Hahaha a može neki koji se oslanja na X? :D

~
17 godina
neaktivan

Pa pokreni gnome terminal s opcijama:

gnome-terminal --full-screen --hide-menubar --working-directory=/home/tvojhome

Ah, sry krivo...

Ne znam, probaj tt-color ili xterm, nemam pojma.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_terminal_emulators#X_Window_Terminals

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.6.2011 13:48 (1domagoj1).

1 0 hvala 2
15 godina
beno101 kaže...
win32 kaže...

Naravno!

Samo što to nije emulator (pročitaj nekoliko stranica iza, rustweaverov "sveti" post) :)

Da, znam naravno za Wine ali dali ce Wine moci normalno pokrenit npr. Fallout NV, The Witcher 2, Portal 2, LOTRO, The Settlers 7, Dragon Age...nove igre me zanimaju i da rade bez bug-ova.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
15 godina
protjeran

@win32

E tu dolazi do mogućih smetnji.

Ali zato imaš program PlayOnLinux (također instaliraš iz Ubuntu Centar Softvera).

Taj program prilagodi tvoje računalo onako kako bi trebalo biti za određenu igru.

Nemam više potpis...
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
Proz0r kaže...

Hahaha a može neki koji se oslanja na X? :D

Meni je dobar quake terminal (Guake gnome / Yakuake KDE), samo si postaviš veličinu da se razvuče kroz cijeli ekran, pa kad ti treba F12, kad ti ne treba F12.

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
15 godina
neaktivan
win32 kaže...

Da, znam naravno za Wine ali dali ce Wine moci normalno pokrenit npr. Fallout NV, The Witcher 2, Portal 2, LOTRO, The Settlers 7, Dragon Age...nove igre me zanimaju i da rade bez bug-ova.

Wine ako zelis besplatno. Ili Cedega (ne znam tocno sto je s njima, ugasili su poslovanje) ili CrossOver linux ako zelis komercijalno.

Savjetujem ti da  se informiras na Wineovom AppDB-u, potrazi igre koje te zanimaju i tamo ces naci kako rade s Wineom, kao i nekakve savjete za pokretanje.

Igre su ocjenjene ratingom:

Platinum - radi savrseno bez podesavanja

Gold - radi savrseno nakon podesavanja

Silver - ima manjih problema koji ne smetaju previse pri radu

Bronze - ima dosta problema

Garbage - ne radi

Takoder, puno bi pomoglo ako imas Nvidia karticu, ATI kartice znaju biti poprilicno musicave na linuxu...

Jos je jednu stvar bitno napomenuti. Wine ima velikih problema sa nekim tipovima zastite igara. Tako da ces ponekad morati stavljati crack cak i ako je original u pitanju.

Sretno.

So then I typed GOTO 500 - and here I am!
15 godina
win32 kaže...
beno101 kaže...
win32 kaže...

Naravno!

LOTRO će ti raditi na wine. Generalno, sa novim igrama na wine ima problema, tako da ipak radije ostaneš na dual boot.

Ako hoćeš, na Linux možeš instalirati crossover games (puno bolje rješenje od wine), platiti 20ak dolara i igrati štošta bez problema.

14 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
protjeran

Ekipo ovako.

Imam ubuntu 11.04.

Počeo sam učiti python.

Nego, prijeđimo na moj problem.

Znači, kad napravim neki bezvezni proba.py koji sadrži:

print 'Hello!'

i probam ga u terminalu pokrenuti s naredbom python proba.py dobijem ispis:

Hello!

No, kad s druge strane probam ukucati chmod +x proba.py i nakon toga ./proba.py dobijem sljedeću grešku:

Warning: unknown mime-type for "Hello!" -- using "application/octet-stream"
Error: no such file "Hello!"

Ima li itko ideju kako da ovo kompajlam tako da radi?

Hvala i pozdraf!

Moj skypename: benocplusplus
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Dodaj na početak putanju gdje se nalazi python iza znakova #! (ispod je primjer za python 3) :

#!/usr/bin/python

print("Hello!)

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.6.2011 21:48 (hrx).
15 godina
protjeran
hrx kaže...

Dodaj na početak putanju gdje se nalazi python iza znakova #! (ispod je primjer za python 3) :

#!/usr/bin/python

print("Hello!)

Oprosti, ali di se točno nalazi da putanja?

EDIT: aaaaa ,misliš na početak programa?

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.6.2011 21:52 (beno101).
15 godina
protjeran

Sry, dabl post.

Riješeno.

Hvala hrx!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Bilo da pišeš skriptu u bashu, Perlu, Pythonu, uvijek u prvoj liniji napiši shabang (to je ovaj "znak" "#!") s putanjom do interpretera. Npr.

Bash

#!/bin/bash

#tvoj kod

Python

#!/usr/bin/python

#tvoj kod

Perl

#!/usr/bin/perl

#tvoj kod

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.

1 0 hvala 2
15 godina
protjeran

@1domagoj1

Da skužil sam tek sad.

Hvala svejedno.

Jedini je problem sljedeći:
-recimo da napišem neki exploit i želim ga pokrenuti na nekom linux serveru na kojem imam pristup root računu, svaki linux nakon instalacije ima automatski python?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sa svakom distrom dolazi Python interpreter, mislim da i na serverima, jedino je pitanje verzije.

python -V

da saznaš koja je verzija. Iako razliku vjerojatno nećeš primjetiti (npr. između 2.6 i 3.x) osim u nekim specifičnim slučajevima.

0 0 hvala 1
15 godina
protjeran

Već neko vrijeme ludim zbog problema s Wineom.

Konačno sam nabavio taj UT 99' jer i mislim hostati server za njega.

Nego, kad ga pokrenem WINEom dobim s*anje.

Vidi se samo dio igre, ostatak je izrezan (crn).

Nemoguće je normalno igrati tako (cpt. obvious).

Pa ako netko ima rješenje, molim da ga posta.

Hvala i pozdraf!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

UT ima verziju za Linux - potraži izvršne datoteke ovdje. Upitno je hoće li raditi, budući da dugo nisu nadograđivane. Usput, igra bi mogla bi raditi prebrzo - pogledaj ovu temu.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.6.2011 15:26 (hrx).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice