Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.506.278
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Od svih navedenih ti iskače Arch. Zakaj? Pa zato kaj nije jednostavno ko ove ostale četiri. Instaliranje Archa se ne svodi na next, next, next.

Ako želiš dosta naučiti o Linuxu, onda definitivno Arch. Nije da se niti na ostalim distra ne možeš naučiti, ali puno ćeš naučiti kroz sam proces slaganja Archa, a kasnije i održavanja istog.

Druga stvar: pa sam se odluči :P. Mislim, skini live CD-e, isprobaj, jel ti se sviđa ili ne, nemremo ti mi sad tu nekaj preporučiti, kak se to veli, svak svog konja hvali, ja ti bum recimo rekel Ubuntu, neko drugi Mandriva, neko treći SUSE. To je na tebi izbor.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.5.2011 19:56 (1domagoj1).

1 0 hvala 1
15 godina

Već sam bio jednom probao arch i mislim da je cd bio oštećen. Uglavnom moje igranje sa archom nije dobro završilo. Zato sam isprintao installation guide i odlučio sam ga još jednom nekad instalirati. Uz arch, maint ću još jednu disrtibuciju.

Unatoč glupome nadimku kojeg ne mogu promijeniti,ne igram CoD i sl.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
captain_soap_McTawish kaže...

Planiram iinstalirati još jednu disribuciju na kompjuter. Trenutnose mislim između:

Svaka od navedenih distribucija ima prednosti, mane i neke svoje mušice.

Za Mandrivu je najbolje pričekati da izađe 2011verzija jer ova trenutna 2010 je stara prema drugim distribucijama što se tiče ponude programa i desktopa. Mandriva je bila Ubuntu prije Ubuntua, ne znam koliko je sada dobra. Meni je 2008 verzija bila odlična kada sam je isprobavao na jednom kompjuteru, sve je radilo out of the box bolje nego Ubuntu.

openSUSE ima ispoliran KDE desktop dok GNOME verzija nije tipična (mislim na dva panela) a onaj slab menu je teško smeće. openSUSE ima GUI alate kojima se podešava. Ne znam zbog čega, ali 11.4 instalacija i podešavanje particija se sporo izvršava, neovisno o odabiru desktopa.

Debian je u redu ako želiš stabilan sistem ili se možeš prebaciti na testing verziju gdje ćeš imati novije verzije programa nauštrb stabilnosti. Samo trebaš paziti na jednu stvar u vezi Debiana 6 live-cda, makni kexec-tools inače nećeš moći napraviti full restart. Debian je gnome centrićna distribucija slično kao i Fedora.

Arch je odlična, brza i jednostavna distribucija ali ponekad može doći do nestabilnosti sistema ili ponekih bugova u programima (budući da je rolling release) ali se neki od njih brzo riješe. Neki od bugova ovise o originalnim developerima određenih programa, budući da Arch u večini slučajeva koristi vanilla pakete gdje je god to moguće. Recimo instaliraš KDE i dogodi se neki bug u vezi desktopa, možeš pretpostaviti da je to bug koji se potkrao KDE developerima, zavisi od slučaja do slučaja.

Ubuntu nije potrebno predstavljati.

Ono što mi se sviđa kod Ubuntua su antialiasing LCD fontovi koji na drugim distribucijama (Arch preko AUR-a nudi instalaciju Ubuntu fontova na brz i jednostavan način) izgledaju užasno da me od duljeg čitanja na ekranu boli glava pa je potrebno pribjegavati raznim rješenjima koji rješavaju taj problem, ovisno o distribuciji.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.5.2011 20:30 (the_tux).
15 godina

Stavio sam da mi brassero prži .iso file. Uglavnom već pola sata stoji Creating image checksum. Mislim da iam određeni problem tu.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Stavio sam da mi brassero prži .iso file. Uglavnom već pola sata stoji Creating image checksum. Mislim da iam određeni problem tu.

mozda je image file corrupt. mozda ti je crkla przilica :-S

15 godina
odjavljen

1. Brasero je smeće

2. Za to jer (točka jedan) ti se to pojavilo

3. Stisni abort, baci cd uzmi novi i stavi ga u pržilicu

4. Instaliraj K3b i snimi cd ponovno.

Pinky je zakon I ♥ π ⇓ tu klikni :)
17 godina
neaktivan

http://sharkysoft.com/tutorials/linuxtips/cdcommands/

Ovo. Ne brasero niti kaj drugo XD.

EDIT: Ima i tu.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.5.2011 11:30 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
bobica257 kaže...

1. Brasero je smeće

1domagoj1 kaže...

^ ne razumijem, jesam li ja onda jedini luđak koji ga koristi na redovitoj bazi i super mi je.. češće mi se Nero rušio nego Braser, tj, ovaj se nije niti jednom  :S A program je usto i prokleto jednostavan za korištenje.... i njega koristim za snimanje a gmount-iso za mountanje, koji je isto ocrnjen od strane mnogih korisnika :S 

42
17 godina
neaktivan

Luđače :P. Šalim se ofc. Ne bih znao jesi jedini, ja znam da ja osobno nisam napržil CD nekih dve godine (crko CD-ROM) XD.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Isključi File Checksum i Image Checksum pluginove (Edit->Plugins); snimat će punom brzinom.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
neaktivan
hrx kaže...

Isključi File Checksum i Image Checksum pluginove (Edit->Plugins); snimat će punom brzinom.

Nikako punom brzinom!

Pravilo N.O. 1 - .iso datoteke peći na što nižoj brzini, npr. 4X ! 

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
16 godina
neaktivan
Shody_1994 kaže...
hrx kaže...
(...)

Nikako punom brzinom!

Pravilo N.O. 1 - .iso datoteke peći na što nižoj brzini, npr. 4X ! 

Naravno, mislio sam u odnosu na 1x-2x kolikom brzinom snima kod uključenog stvaranja checksuma (bez obzira što se snima - image datoteka ili podaci s diska). Što se tiče CD-ova, na 8x i 16x nema nikakvih problema, kod DVD-a to su 4x i 8x. Više brzine od navedenih mogu dovesti do problema, ali sve ovisi o kvaliteti snimača i medija (te njihove kombinacije - npr neki snimači bolje snimaju na DVD+R medije nego na DVD-R) . Snimanje što nižom brzinom vrijedi kod audio CD-ova, budući da neki audio CD čitači imaju problema s medijima koji su snimljeni brzinom 8x ili većom.

Najbolje rješenje je upotreba flash medija - 8GB Corsair Voyager kojeg imam (169 kn u Linksu) je tri puta brži od najbržeg CD pogona (Kenwood 72x Truex - cca 10 MB/s sequential čitanje, cca 1 MB/s random), dok 24x DVD pogon pri sequential čitanju (cca 32 MB/s) postiže Voyagerovu brzinu.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.5.2011 9:40 (hrx).
15 godina

Danas kad se vratim iz škole krećem sa isntalacijom archa, pa onda ubuntua. Budući da ću koristiti istu /home particiju brinem se da mi instalacija archa ne pobriše što je bilo dosad na /home particiji. Najveći mi je problem instalacija bootloadera kojeg ne znam baš dobro izkonfigurirati pa uvjek nešto zabrljam.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Danas kad se vratim iz škole krećem sa isntalacijom archa, pa onda ubuntua. Budući da ću koristiti istu /home particiju brinem se da mi instalacija archa ne pobriše što je bilo dosad na /home particiji. Najveći mi je problem instalacija bootloadera kojeg ne znam baš dobro izkonfigurirati pa uvjek nešto zabrljam.

Samo nemoj da se useri isto zovu i sa dijeljenjem /home particije (možda ti je najlakše ne dodavat home particiju tokom instalacije , već nakon , a prije nego dodaš običnog usera) nebu problema. Savjet kaj se tiče bootloadera je da ga instaliraš na Archovu particiju, jer sam ja imal problema sa nekim distrama da bez instaliranog gruba ne prepoznaju Arch. Ili , možeš instalirat Archov grub baš na disk. Stari grub je i jednostavniji za korištenje , jedino kaj budeš moraš Ubuntu ručno dodavat.

EDIT:

Zaboravih da možeš i tokom instalacije editirat fstab , pa možeš onda dodat home partiticiju.

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.5.2011 8:56 (sumski).
17 godina
neaktivan
bobica257 kaže...

1. Brasero je smeće

nemam pojma o cemu pricas, brasero meni osobno nikad nije radio probleme, przio sam DVDe, CDe, sta god, na njemu i radi bolje od Nera (nero mi je jos uvijek etalon).

15 godina
neaktivan

Također, koristim Brasero i nikad nikakvih problema nisam imao s njim. 

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Ja stalno citam Burazero, lol.
2.411 Posts! And counting...
17 godina
neaktivan
Uf... Brasero... koliko bačenih DVD-ova, ponajviše DL-ova...

Ne volim ga baš...
Marija Antoaneta je intelektualni Mount Everest za Jadranku Kosor...
15 godina

Probao sam arch već par puta instalirati no kad ga nakon instalacije pokušam bootati, ne želi se dignuti. Mislim da je .iso file, koji sam skinuo, kao nekako oštećen. Ili je problem u mom prženju cd-ova? Usto pri instalaciji rubove onoga plavoga prozora prikazuje upitnicima('?'). Gdje god vidim screenshot to je uvijek plavo.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

kako to misliš ne želi se dignuti? predpostavljam da si svjestan da kad se s archom podigne samo konzola.

Živio Arch! Živio OpenSource! Dolje Microsoft i zapadne robovlasničko-kapitalističko-naftne vrijednosti!

0 0 hvala 0
15 godina
dj_beni kaže...

kako to misliš ne želi se dignuti? predpostavljam da si svjestan da kad se s archom podigne samo konzola.

Znam za to. Prvi put mi se bila dignula no sad nešto neće. Uglavnom pojavi se neki error koji ja pojma nemam što znači i ne mogu ničemu pristupiti.

17 godina
neaktivan

Mi onda još manje znamo kaj znači taj error XD

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da probaš s drugim CDom?

Živio Arch! Živio OpenSource! Dolje Microsoft i zapadne robovlasničko-kapitalističko-naftne vrijednosti!

0 0 hvala 0
15 godina

Nije mi dalo zapisivati ga. Uglavnom sad ću ga probati instalirati sa usb sticka.

0 0 hvala 0
15 godina

Stavio sam arch iso image na usb stick pomoću programa unetbootin. No kopmjuter mi nikako ne želi podići sa usb sticka. PRobao sam izabrati USB-FDD ili USB-ZIP no kompjuter nije htio.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Jesi probao skinut friški image?

Slavonija u ♥ ;;;---;;; http://crocraft.com - hrvatska Minecraft zajednica
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Trenutno ne smijem skinuti(premda ima samo oko 500mb) jer imam već dosta potrošena prometa.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Trenutno ne smijem skinuti(premda ima samo oko 500mb) jer imam već dosta potrošena prometa.

Pa kak ga onda misliš instalirat?

15 godina
neaktivan
Slavonija u ♥ ;;;---;;; http://crocraft.com - hrvatska Minecraft zajednica
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.5.2011 16:33 (nidjo123).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Skinuo sam core image koje ne zahtijeva skidanje sa interneta. Stavljao sam ga već par puta na cd-ove no uvijek je nesretno završavalo. USB stick mi ne želi BIOS prepoznati kao boot device. Sada ću se malo okaniti instaliranja i malo ću pokušati "uštediti" prometa do kraja mjeseca pa da skinem opet .iso file.

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice