Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.507.010
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
Veliki Brat kaže...

Za tebe i sve koje muči 11.04 i Unity - ovdje sam odradio kratku recenziju Elementarya kojeg je netko ovdje spominjao dosta ranije. Sjetio sam ga se nakon upgradea Ubuntua na 11.04 :)

Distra je bazirana na Ubuntu 10.10 i jako mi se svidjela, pa tko voli jednostavnost, preporučam probati.

Već sam bacio oko na tvoju temu. Cilj mi je ovladati sam sa što više stvari. Novoj verziji Ubuntua dajem šansu zbog dosadašnjeg iskustva. Guraću s njom dok ide, kad me dovoljno iznervira (čemu se ne nadam) idem na Debian koji je i tako u dual bootu.

Hvala na tipu, link sam arhivirao u Bookmarke.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
17 godina
mario.L_hr kaže...

Cilj mi je ovladati sam sa što više stvari. Novoj verziji Ubuntua dajem šansu zbog dosadašnjeg iskustva. Guraću s njom dok ide, kad me dovoljno iznervira (čemu se ne nadam) idem na Debian koji je i tako u dual bootu.

Razumijem taj stav (i sam ga dijelim), ali mi ovo s Unityem stvarno nije leglo. GNOME 3 nisam nikako koristio, pa ne mogu pričati, ali po screenshotovima vidim da favorizira široke ekrane. Što se nikako ne slaže s mojim 17" monitorčićem :)

Da, Debian je uvijek fallback opcija i ako Ubuntu nastavi u ovom smjeru, bojim se da ću i ja na kraju završiti na njemu. Osim ako ovi sa sljedećim izdanjem Elementarya ne izvedu neko čudo u toku idućih godinu dana, tako da ne moram sve ispočetka.

Gledam te!
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...
1domagoj1 kaže...

Ja sam na 9.10, na tome i ostajem, neće mene niko natjerat na prelazak.

To the bone {#}

Svi neke fallbackove, ja sam već fallbackan odavno XD.

Sad kad mi je support istekel (prekjučer), gore ide vanilla kernel, sam dok vremena nađem malo, a to bu tek za neka dva tjedna. *sigh*

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
14 godina

Kroz vikenda sam dosta surfao i vidio sam neku fotku, na kojoj je lik izgleda smanjio i stisnuo sve ikonice. Čak i da to hoda čemu to? Pa nisu računala smatphone-i. Osobno preferiram čisti desktop bez ikonica i prečaca samo s walpaperom. S druge strane logiku Unitya s bočnim dockom donekle i shvaćam ipak je tendencija korištenja wide screen monitora. Možda će biti i nešto od toga ali uz dosta dorada.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
14 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

A ništa, skidat ću ubuntu minimal i sa jhbuildom ću konfigurirati i instalirati gnome 2.30.4.

Ne preostaje mi drugo. Ne želim izgubiti odličan ubuntu support i repozitorije (a i činjencu da se ogroman broj aplikacija u zadnje vrijeme razvija za ubuntu prvenstveno), ali s druge strane mi definitivno ne trebaju netbook sučelja koja su iz perspektive praktičnosti beskorisna.

$this->db->where->('I don't have a clue');

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

http://counter.li.org/

Jel je ko zabilježen? Nek neko proba s Windowsa otvoriti ovu stranicu, navodno se ne može XD (ili se bar nije mogla).

Moj ID je #522604.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.

0 0 hvala 0
16 godina
-može
(ali ...
The Linux Counter
Visit the Internationalized Linux Counter
The Linux Users Groups WorldWide site is down due to machine failure'
..)
C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
protjeran

GNOME 2 se više ne razvija a onaj neki fork projekt (http://exde.org/) koji je nešto pokušao (poput Trinitya- za KDE3) nastaviti s razvojem GNOME-a 2 se brže ugasio nego je je uopče počeo s radom. Kome treba stari izgled, postoji fallback mode sa dva panela. Ili si može instalirati Xfce i oponašati izgled GNOME-a 2 jer je Xfce ostao na GTK2 zasad i u zadnjoj 4.8 verziji je odličan.

Evo kako može izgledati GNOME 3 fallback mode uz malo tweakanja:

GNOME 3 fallback mode GNOME 3 fallback mode
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.5.2011 0:53 (the_tux).

3 0 hvala 1
15 godina
the_tux kaže...

GNOME 2 se više ne razvija a onaj neki fork projekt (http://exde.org/) koji je nešto pokušao (poput Trinitya- za KDE3) nastaviti s razvojem GNOME-a 2 se brže ugasio nego je je uopče počeo s radom. Kome treba stari izgled, postoji fallback mode sa dva panela. Ili si može instalirati Xfce i oponašati izgled GNOME-a 2 jer je Xfce ostao na GTK2 zasad i u zadnjoj 4.8 verziji je odličan.

Evo kako može izgledati GNOME 3 fallback mode uz malo tweakanja:

Kako si tocno dobio oavkav desk? Odlicno izgleda....

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
17 godina
protjeran
win32 kaže...

Kako si tocno dobio oavkav desk? Odlicno izgleda....

Ovaj screenshot nije moj desktop ali sam ga upotrijebio kao primjer kako može GNOME 3 izgledati ako se netko ne može naviknuti na gnome-shell.

Poster ovog screenshota je koristio compiz i emerald.

Vjerojatno ti je poznato da GNOME (također KDE i Xfce) može koristiti i druge window managere osim Metacity-a ili novog Muttera, tako da se u fallback mode-u može koristiti Compiz Fusion.

17 godina
neaktivan

Ima li ikaj slično Compizu da ga može zamijeniti? Možda Enlightenment 17?

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
$this->db->where->('I don't have a clue');

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Probat ću. Treba mi neki WM, koji je kolko tolko eye candy ko i Compiz, jer mi ga je dosta više. Random mi baci seg fault i izlogira me, a ne koristim neke specijalne efekte, imam virtualne desktope i najobičniji Alt+Tab (koji mi se sviđa jer su prikazi prozora real-time i dosta veliki).

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Dan ljudi!
Kako da u Ubuntuu, kad napišem neki programičić, ga izvršim bez da kucam ./program?

Mislim, da kucam samo program i da ne moram biti u istoj mapi?

Treba stavit u /bin/ ili što?

Hvala!

#include <cstdio> int main () { printf ("1F Y0U C4N R34D TH15 Y0U 5H0
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da, mora ti biti u direktoriju koji je u PATH-u. Upiši echo $PATH pa ćeš vidjeti koji su direktoriji u PATH-u. U /bin nemoj stavljat lol. Stavi onda radije u /usr/local/bin.

0 0 hvala 1
15 godina
protjeran

A sad Mint moram (želim) frendu instalirat, no nemamo CDa, imamo USB štapić :D

Nego, ima li kakav alat na linuxu koji će tu .iso sliku staviti na taj štapić?

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Slavonija u ♥ ;;;---;;; http://crocraft.com - hrvatska Minecraft zajednica
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
protjeran
nidjo123 kaže...

Ah da!

Mislio sam da je samo za prozore pa nisam ni gledo!

15 godina

RIješio sam firewall, a sada imate li ikakvu dobru antivirusnu/antispqware zaštitu.

Unatoč glupome nadimku kojeg ne mogu promijeniti,ne igram CoD i sl.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

A kaj će ti to?

3 0 hvala 0
15 godina

Uvijek može zatrebati. Tko zna, možda će uskoro nastati pravi linux virusi, a ja želim biti spreman.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Uvijek može zatrebati. Tko zna, možda će uskoro nastati pravi linux virusi, a ja želim biti spreman.

{#} Aj, dobro.

http://librenix.com/?inode=21

https://help.ubuntu.com/community/Antivirus

15 godina
1domagoj1 kaže...

Evo citat sa prvoga linka:

Of course this doesn't mean that there can never be a Linux virus epidemic. It does mean, however, that a successful Linux virus must be well-crafted and innovative to succeed in the inhospitable Linux ecosystem. 

Dakle kad se pojave linux virusi onda će oni biti dosta moćni i jaki te će trebati novi antivirusni progami za borbu protiv njih. Ja ću sebi staviti avast, ali ga neću cijelo vrijeme držati upaljenim. Bit će upaljen samo dok budem kopao po sumnjivim sadržajima.

15 godina
neaktivan

Pa neće odjednom krenut invazija na linux. Skroz su oni tu, ali kada se prije svakog klika promisli glavom nema mjesta za viruse.

Slavonija u ♥ ;;;---;;; http://crocraft.com - hrvatska Minecraft zajednica
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

1) Linux je skroz drugačije koncipiran nego Windowsi.

2) Linux je višekorisnički sustav od samog početka, postoji običan korisnik i nekaj kaj se zove superuser.

3) Postoje desetci distribucija, svaka modificirana na neki svoj način, prevelika je to raznovrsnost da bi se iste rupe mogle iskoristiti na svim distrama. Windows je samo jedan.

4) Softver se instalira iz repozitorija. Programi u repozitorijima su pregledani od strane onoga ko održava distru. Redovito se updateaju (ovisi kako koja distra).

5) Trenutno Linux koriste uglavnom napredniji korisnici (ne kažem da su svi napredni ofc), a i oni koji nisu ponešto nauče, pa nisu čista bezumna dvokliketala (iako ima i takvih, većinom razmaženi Windowsaši), nego i razmisle prije nego pokreću nekaj.

6) Linux je open source. Više očiju na kodu, šanse naglo opadaju za nekakvu epidemiju.

itd.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.5.2011 16:34 (1domagoj1).

5 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Dakle kad se pojave linux virusi onda će oni biti dosta moćni i jaki te će trebati novi antivirusni progami za borbu protiv njih. Ja ću sebi staviti avast, ali ga neću cijelo vrijeme držati upaljenim. Bit će upaljen samo dok budem kopao po sumnjivim sadržajima.

Je , dok Canonical riješi bug #1

15 godina

Planiram iinstalirati još jednu disribuciju na kompjuter. Trenutnose mislim između:

0 Mandriva
0 OpenSUSE
6 Debian
4 Arch
10 Ubuntu

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Planiram iinstalirati još jednu disribuciju na kompjuter. Trenutnose mislim između:

Ethernet ili WLAN?

15 godina
beno101 kaže...

Ethernet ili WLAN?

Konekciju na kompjter dobivam putem etherneta. Zašto je to bitno?

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.5.2011 19:53 (captain_soap_McTawish).
15 godina
protjeran

Konekciju na kompjter dobivam putem etherneta. Zašto je to bitno?

Vjeruj mi.

Bitno je...

I sad mogu sa sigurnošću glasat... :)

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice