Pošto imam intel konfu, dal baš moram skidat 32 bitni os za intel?
Pa kaj nema ubuntu "univerzalni" x64 ubuntu, bez obzira jel intel konfa il amd?
O čemu ti pričaš? Otkud ti to?
amd64 verzija će raditi bez problema.
Verzije s oznakama od i386 do i686 su 32 bitne verzije: i386 radi na svim čipovima od 386-ice nadalje, i586 radi na svim čipovima od Pentiuma nadalje (dakle ne radi na 386 i 486-icama), i686 za Pentiume Pro i novije.
amd64 je oznaka 64-bitnih verzija za procesore sa AMD64 odnosno Intel 64 implementacijama x86 64-bitnih instrukcija.
Postoji i IA-64 (sada Itanium) arhitektura koja se koristi u Intel Itanium seriji čipova, a nije kompatibilna s x86 niti x86-64 instrukcijama.
Ako imaš 64-bitni procesor (AMD ili Intel) možeš koristit 64-bitni Ubuntu...
Ma kužim to neg ima za ponudit 32 i 64bit, i386 i amd x64..
skinul amd x64..
Dosta mi je 32-bitnog OS-a:D
Evo ako te detaljnije zanima...
Ma kužim to neg ima za ponudit 32 i 64bit, i386 i amd x64..
skinul amd x64..
Dosta mi je 32-bitnog OS-a:D
Meni flash na 64-bitnom Ubuntu ždere resurse ko mutav. Proc skoči sa 10-15 na 75-80%
Ko od vas ima x64 ubuntu?Zanimaju me vaša iskustva 32vs64, dal su tu razlike veće neg na winsima..
Jel koristiš 64-bitni ili koristiš 32-bitni preko nspluginwrapper-a?
Na Win7 sam, al planiram na ubuntu x64 il Mint x64, il bum pričekal ubuntu 11.04..
Ako je pitanje bilo upućeno meni, moj odgovor je 64-bitni. Jednostavno kad pokrenem neki flash video doživim usporavanje i to značajno. Inače sve ostalo funkcionira ko bebica. Ako imaš nekakav prijedlog uvijek sam spreman za eksperiment .
@Mario
Da , pitanje je bilo tebi upućeno :)
1. probaj drugi browser
2. probaj isključit/uključit hardversku akceleraciju
3. ....
@zvonac
ja bi preskočil 11.04 :)))
Ko od vas ima x64 ubuntu?Zanimaju me vaša iskustva 32vs64, dal su tu razlike veće neg na winsima..
Evo, svježi članak sa Phoronixa - amd64 (64 bitna) verzija Ubuntua 11.04 je brža od i686 (32 bitne) verzije, iako Canonical gura i686 kao preporučenu verziju.
ja sam se sa x64 razočarao - daleko mi je nestabilniji i flash nikako nisam uspio podesiti da radi ( kao niti jedan emulatora za flash ) a osim toga, malo mi je igrica i program za windoze radilo na njemu. Sa 32bitnom verzijom sam poprilično zadovoljan, stabilna, i manje više sve radi out-of-box ( čak i većina igrica i ostalog softvera za winse, iako mislim da je tu presudnije iskustvo u podešavanje, no... ) Osim toga, meni 32bitni Ubuntu detektira da imam 3,9 GB RAMA (od 4)
Osim toga, troši manje resursa 32bitna verzija.
A ako ih uspoređujš sa winsima - meni je razlika bila ogrona: Ubuntu 10.04 i Ubuntu 10.10 (64bitne) su napravili skok kao 64bitni xp sa 64bitni win7 - ali, u 6mj. Sa druge strane, ja planiram odustati od Ubuntua i vjerojatno budem prešao na nešto drugo. Nekako mi je dosadio. A sve brže dolazi do kritične mase korisnika, pa samim time i sigurnost pada, i sve je više i više "hackova" i bugova koji se nalaze, a koji se mogu zloupotrijebiti. Ozbiljno razmišljam o tinycore linuxu, jer na njemu postavim sve što mi se sviđa, a samo je nekih 10ak MB u startu, i osim toga, meni se palio za 3,5 sec ( nemam SSD, niti neki prejako laptop )
Ali, mislim da se opet budem vratio na Linux Mint, ali samo ako nema više problema sa mrežom.
Ajde da pojasnim vec sve objasnjeno :)
Naime, intelova 32-bitna arhitektura se prvotno zvala i386, nesto kasnije x86, da bi je jos kasnije preimenovali u IA-32. Takodjer postoji i IA-64 koja je u stvari itanium arhitektura. Tu sad dolazi do iznenadjenja jer intel nije razvio 64-bitnu ekstenziju x86 arhitekture nego AMD koji ju je logicno nazvao AMD64.
Pa se zato i zovu nazivi datoteka32-bitnih OS-ova i386 ili x86, a za 64-bitnu arhitekturu pise AMD64.
Ili to
@Mario
Da , pitanje je bilo tebi upućeno :)
1. probaj drugi browser
2. probaj isključit/uključit hardversku akceleraciju
3. ....
@zvonac
ja bi preskočil 11.04 :)))
Isprobao sam FF, Operu i Chromium opera mi jzadaje najviš problema, FF i Chromium, nema neke bitne razlioke.
Osim što je Chromium još uvijek brži od FF.
Radim ja na Ubuntu x64 i nemam bas nikakve probleme ni sa flashom ni sa driverima ni nicime..sve radi za 5+. Da ne radi prebacio bih se na 32bit no ovako mi sve radi odlicno pa nema potrebe za prelazak na 32bit OS.
Radim i na 32bit Ubuntu no on je na netbooku pa ne mogu realno napraviti neku usporedbu samo znam da i tamo sve sljaka kako treba. Od kako je gore Ubuntu, netbook mi je postao pravi stroj.
evo, da se pohvalim, testiram Mint :D i mislim da mjenja ovaj Ubuntu, nekako mi je brz i to jaaako, i bolji mi je od Ubuntua
woooooooooooooooooooow ! sada mogu i na bugov forum staviti slike, a ne moram linkati sa drugih stranica :D *vidim ono dole - Slike uz poruku
weeeeeeeeeeeeeee
jup, Mint je bolji,
izašao je i opensuse 11.4 sa kde4. definitivno probaj i njega. možda je za koplje slabiji za početnike, al je odmah iza minta. brz i prekrasan kde4. dobar posao iz novella.
izašao je i opensuse 11.4 sa kde4. definitivno probaj i njega. možda je za koplje slabiji za početnike, al je odmah iza minta. brz i prekrasan kde4. dobar posao iz novella.
KDE mi se ne sviđa, a SUSE je i inače super, jedino što mi je gutao puno RAMa a osim toga je strahovito dobro potkovan što se tiče stabilnosti, niti jednom mi se nije ni srušio ni zablesao, samo je radio, a +1 za Mint je što sam navikao na apt-get i veći je repozitorij prgrama
evo mene opet s novim problemima
nakon što sam mint namjestio jako lijepo i resetirao kom, ulogirao sam se, ali sad je ekran prazan
samo je slika i ništa više ne mogu radit
nakon googlanja sam saznao da je nešto valjda s compizom i da se ne uključuje automatski
sad sam u recovery modu pa ako je netko već naišao na taj problem molio bih ga za pomoć
hvala
nakon što sam mint namjestio jako lijepo i resetirao kom, ulogirao sam se, ali sad je ekran prazan
nakon googlanja sam saznao da je nešto valjda s compizom i da se ne uključuje automatski
sad sam u recovery modu pa ako je netko već naišao na taj problem molio bih ga za pomoć
hvala
Probaj: (naravno, umjesto korisnik , ide tvoje korisničko ime)
rm -r /home/korisnik/.config/compiz/
hvala
Probaj: (naravno, umjesto korisnik , ide tvoje korisničko ime)
rm -r /home/korisnik/.config/compiz/
obožavam te
radi
samo što sad ne mogu ništa radi u Compizu.
Ljudi koristi li itko chakru (arch sa modificiranim kde sučeljem) na ati kartici.
Meni je prije pravila probleme, pa da ne instalirajem ako je i dalje isto...
Jel bi ja mogao nstalirato gentoo na svoj KOMP?
Proc: amd sempron 2800+ 1.83 GHz
Ram: 512 mb
Grafa: ATI Radeon 9600 Pro
Gledao sam malo i kažu da bi mogao da nije tako zahtjevan... Jeli istina da bi mogao instalirati ga?
naravno da bi, Gentoo+Gnome u normalnom radu trose oko 200ak MB RAMa sto je puno puno nize od svih drugih operativnih sustava. stvar je u optimizacijama gdje se svaki dio koda pri kompajliranju optimizira bas za tvoje racunalo, za tvoj procesor i njegove mogucnosti. ono na sto ces se trebat spremit jest skidanje ogromne kolicine source fajlova te njihovu kompilaciju kroz portage ("paketni" sustav na Gentoou) i na do zla boga dugo cekanje da se stvari kompajliraju (zbog relativne slabosti procesora). ali nakon toga ces uzivati u brzini OSa i, jos bolje, vjerojatno ces i nesto nauciti jer ces konfiguraciju (jednim dijelom) radit sam :-)
Ok tnx :D.. E sad ja sam skinuo instalaciju od 3.7 gb (ja mislim) Iso je datoteka i jel se to jako teško instalira ili??? Ako je malo teže onda ću na virtualbox i na yt i uvježbavat :D.. Stoga jel teško to instalirati??
Mogu li istu swap particiju koristiti za dvije različite linux distribucije?
Mogu li istu swap particiju koristiti za dvije različite linux distribucije?
naravno. i ne samo swap. npr. čest je primjer jednu /home particiju koristiti na više distribucija koje imaš na računalu
@tonihorvat
sudo apt-get install simple-ccsm compizconfig-settings-manager
Dok instaliraš pokreni jedno i/li drugo pa podešavaj!
Pozdrav ljudi!
OVO ZBILJA HITNO!
Frend dobio laptop, zgadili mu se windowsi pa me pozvo da mu stavim linux.
Dobio je taj laptop koji je prilagođeni kao openSUSEu.
E sad, pošto ni ja ni on neznam kako bilo šta instalirat a ni neda nam se, stavio mu Ubuntu.
Ali eto problema, kad na laptopu stisnem tipku za paliti WLAN upali se bluetooth na ubuntuu, mogu li to promjeniti?
Hvala!