Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.523.999
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
beno101 kaže...

Ljudi znam da ovo nije linux, ali u Unix temi neznam bi li dobio odgovor.

Pa eto, instaliro sam OpenBSD u VirtualBoxu.

I kad sam starto X (startx) dođe mi ovo:

Any help?

segmentation fault greska uglavnom znaci da je nesto krivo iskompajlirano ili da neki driveri nisu ukljuceni. tu ti nece pomoci niti instalacija TWMa ili nekog slicnog WMa jednostavno jer sami X-i nisu dobro napravljeni. ja bi pokusao iskljuciti sve virtualizacije unutar VBoxa i onda ponovo pokrenuo kompajliranje X-a (cijelih). to sto ne postoje guest additions za BSD ne smeta previse, probaj puknuti linux additione na BSD sustav, nemres puno stvari zafrknuti (jer su izvrsni kodovi kod oba sustava u ELF formatu a i BSD ima native podrsku za citanje i izvodjenje linux binarya). ako i ne radi, znat ces da je u tome kvaka.

HTH.

14 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

gle stari, ne protivim ti ništa a još manje mislim da znam više od tebe..

pišem ovo jer mi je djetinjasto samo tako ti lupiti TD bez argumenata. S druge strane ako išta kazem onda trolam jer ovdje ima očito prepametnih ljudi

ajde probaj skinuti source jednog drivera za linux te istog za unix, nebo i zemlja.

ako stavi drivere za linux na unix tek če tad dobiti segmentation fault u pravome smislu koji znači error hardvera ili softvera koji čita hardver, ne krivog kompajliranja.

ako če uopče ih moči instalirati

kad smo več kod toga, moze se ali onda treba skinuti source guest aditionsa te ga sloziti da radi na unixu

uglavnom, u pravu si, problem je u X, ali ne bi rekao da je krivo kompajliran več bi mu jednostavno samo maknuo/stavio modul za vbox

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.4.2011 1:34 (nick_01).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

cekaj, pa jel ti citas sto sam napisao? napisao sam da nece nista zafrknuti ako proba jer jer doza kompatibilnosti izmedju jednog i drugog velika, pogotovo zato sto BSD ima *po defaultu* podrsku za izvodjenje linux binarya. ne pricamo i bilokojem Unixu, ne pricamo ovdje o, recimo HP-UXu ili SCO-Unix sustavu, pricamo o FreeBSDu koji svoju popularnost uglavnom duguje kompatibilnoscu sa Linux sistemima. taj compatibility layer podrzava stare pozive kernela 2.4 te je polukompatibilan sa kernelom 2.6.16 tak da bi stvar mogla, ali i ne mora raditi.

drugo, segmentation fault je vrlo lijepo opisan na sljedecem linku: http://en.wikipedia.org/wiki/Segmentation_fault

ili, da quotam:

A segmentation fault (often shortened to segfault) or bus error occurs when the hardware notifies a Unix-likeoperating system about a memory access violation. Then the OS kernel sends a signal to the process which caused the exception. By default the process receiving the signal dumps core and terminates. The default signal handler can also be overridden to customize how the signal is handled.

memory access violations se uglavnom dogadjaju zbog lose programerske prakse *ILI* koristenja nedozvoljenih optimizacija pri kompajliranju sustava. recimo, u Gentoou nitko ti ne brani da na AMDovom procesoru pokusas forsirati optimizacije vezane za Core i7 sustav. i stvar ce se kompajlirati, najvjerojatnije. drugo je pitanje kako ce to funkcionirati jer ce se pri izvodjenju programa koristiti rutine koje AMD sustav *ne poznaje*. zato sam predlozio da se kompajliraju X-i od pocetka (mozda sam trebao dodati da se ne koriste nikakve optimizacije) ili da se instalira vec gotovi binary (FreeBSD daje mogucnost izbora).

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
protjeran

podrška za izvođenje linux binarya znači da mozeš skinuti source programa za linux i mijenjati binary kodove u njemu, tj.prekompajlirati ga ručno za BSD, što je zapravo jako tezak i naporan posao. Iako obadvoje koriste GCC kompajler, kernel je totalno drugačiji, headersi su drugačiji, API u driverima su drugačiji...
jednostavno nema šanse, prije bi rekao da če raditi guest additions za neki drugi unix na njemu nego za linux.

No svakako neka on proba a mi završimo jer to su stvari o kojima dvojica različitih gledišta mogu raspravljati u nedogled

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Kako da promijenim lozinku za keyring u ubuntu?

ili ako je moguce da ga iskljucim

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

pozdrav,

zanima me koji linux mi preporučate za PC (jednojezgreni 840 mhz cpu, 256MB ram (mozda ubacim jos 128), Geforce 2 32MB DX8 grafa-imaju driveri), a pozeljno je da je relativno brz...

namjena- surfanje, muzika i eventualno neki dokumentic (doc, ptt, xls) i prebacivanje muzike na Iphone...

koristio bih ga u dual boothu s XP-om... (pocetnik sam u linuxu!)

malo sam googlao i evo neki pa kliknite... :)

ako moze i preporuka verzije te distre! ;)

0 OpenSuse
11 Mint
0 Mandriva
5 Ubuntu
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.4.2011 17:34 (pod009).

0 0 hvala 0
17 godina
pod009 kaže...

pozdrav,

zanima me koji linux mi preporučate za PC (jednojezgreni 840 mhz cpu, 256MB ram (mozda ubacim jos 128), Geforce 2 32MB DX8 grafa-imaju driveri), a pozeljno je da je relativno brz...

namjena- surfanje, muzika i eventualno neki dokumentic (doc, ptt, xls) i prebacivanje muzike na Iphone...

koristio bih ga u dual boothu s XP-om... (pocetnik sam u linuxu!)

malo sam googlao i evo neki pa kliknite... :)

ako moze i preporuka verzije te distre! ;)

Ja bi ti preporučo Arch, ali nije jednostavan za instalaciju, iako ima strava wiki korak po korak. Ali bez slikica ko MS priručnici

Tehnika narodu!!!! ...narod kaže: Tko ne pije! Virovat mu nije! ...
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.4.2011 19:15 (daseparo).
14 godina
neaktivan

@pod009

1. Arch + neki WM ili LXDE ili XFCE (Nema ničeg nepotrebnog ,sve sam dodaješ, ali ak si početnik teško da ti ga bude baš lako podesit, makar kak je kolega prije napisal ima fenomenalni wiki)

2. Debian + ovo isto gore

3. Lubuntu (Distra sa LXDE okruženjem , a bazirana na Ubuntu-u)

4 Mint LXDE / Xfce / Fluxbox

Ja sam ti  poredal po tome kak bi dobro/ "brzo" radili na tvom kompu. Ak gledaš za najlakši za početnika , onda obrnuti redoslijed.

EDIT:

Svakak još barem malo RAM-a nebi škodilo :)

Ja sam curi složil Debian Squeeze Xfce (Celeron 1.3 , 512 RAM-a , 852/855 Intel grafička) i radi ludo! (No , kolko takav komp može)

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.4.2011 19:46 (sumski).
Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Linux za prebacivanje muzike na IPhone?

Je li to uopće moguće instalirati ITunes osim preko Winea?

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Shody_1994 kaže...

Linux za prebacivanje muzike na IPhone?

Je li to uopće moguće instalirati ITunes osim preko Winea?

Ništa se ne zna dok se ne proba.

I to me strašno nervira, pitanja tipa: Mogu li instalirati blabla na blabla u tom i tom kompjuteru...??

Pa probaj pa pitaj...

Sry za offtopic..

#include <cstdio> int main () { printf ("1F Y0U C4N R34D TH15 Y0U 5H0ULD G37 L41D\n"); return 0; }
14 godina
protjeran

ma kakav arch ?? šta ste ludi ? ubuntu gnome

šalu na stranu, Chrunchbang je vrhunski linux ako se ne snđe sa Archom. O Mintu fluxboxu nisam baš čuo najljepše stvari

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.4.2011 20:38 (nick_01).

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Poštovani gospodine Beni,

Koristim Linux preko 4 godine, i valjda znam zašto pitam neke stvari. Kako sam prije nekoliko mjeseci dobio Iphone, bio sam prisiljen staviti glazbu na njega, jer se to može staviti samo preko Itunesa. 

Kako Itunes postoji samo za WIndowse i OSX, bio sam prisiljen staviti glazbu preko Windowsa. 

Zato pitam je li se u međuvremenu nešto promijenilo.

I kao što vidiš, ovo je tema Linux PITANJA i ODGOVORI, stoga, ne vidim problem u mome pitanju?

Molim Vas da uzmete u obzir kako nemam dovoljno slobodnog vremena koje bih kvalitetno utrošio, pa stoga u slobodno vrijeme radim samo nužne stvari na internetu.

Pozdrav, Shody.

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Hvala na odgovorima! ;)

Ovako... Mislim da će ići mint jer mi se čini ok OS za mene... ;)
A muziku nisam mislio prebacivati preko itunesa nego npr. MediaMonkeya ili sl.
17 godina
neaktivan
nick_01 kaže...

podrška za izvođenje linux binarya znači da mozeš skinuti source programa za linux i mijenjati binary kodove u njemu, tj.prekompajlirati ga ručno za BSD, što je zapravo jako tezak i naporan posao. Iako obadvoje koriste GCC kompajler, kernel je totalno drugačiji, headersi su drugačiji, API u driverima su drugačiji...
jednostavno nema šanse, prije bi rekao da če raditi guest additions za neki drugi unix na njemu nego za linux.

No svakako neka on proba a mi završimo jer to su stvari o kojima dvojica različitih gledišta mogu raspravljati u nedogled

podrska za pokretanje linux programa ne znaci to sto si rekao. unixoidni programi ce se kompajlirati na svakom unixoidnom racunalu, bilo on neki Unix ili Linux ili BSD sustav. zasto? zbog automakea i autoconfa koji stvore skriptu za konfiguriranje i kompajliranje *bas* za taj sustav. prema tebi, ti ne bi mogao nikad skompajlirati neki program u Cygwinu (primjerice) jer on nema native podrsku za izvodjenje linux programa. i stvarno, ti ne mozes skinuti linuxov ELF i pokrenuti ga unutar Cygwin okruzenja. ali mozes (i to radi bez ikakvih problema) skinuti bilo koji program za unixoide i skompajlirati ga (iz sourcea, ofkors) unutar Cygwina. zasto? opet, zbog autoconf i automake programa koji onda sloze takvu konfiguracijsku skriptu koja onda *moze* prepoznati unique features Cygwin sustava.

compatibility layer je layer koji ti omogucava *izvrsavanje* pretkompajliranih linux binarya na BSDu. dakle, nikakvo kompajliranje iz sourcea vec direktno pokretanje binarya. i ja sam za to rekao da je kompatibilno sa kernelom 2.4 i polukompatibilno sa kernelom 2.6.16. polukompatibilno znaci da *podrzava* i *emulira* API pozive linuxovog kernela i interno ih prevodi u BSD pozive. nikakvi se kodovi unutar binarya ne moraju mijenjati. to je kao da kazes da za pokretanje programa putem Winea moras mijenjati izvrsni kod programa ili igre koje u Wineu zelis vrtiti jer Linux nije Windows i Linux ne poznaje Windows API. pa upravo tome ti i sluzi Wine, da *emulira* Windows API i da aplikacija *misli* da se izvodi na native Windows masini.

sto se tice guest additionsa - slazem se, ako postoji verzija za unix sisteme, apsolutno, prije ce raditi ona nego ova za linux. medjutim, ako driveri podrzavaju konfiguriranje preko automakea i autoconfa, postoji *velika* sansa da stvar proradi na BSDu. header fajlovi su na BSDu i linuxu isti, uz neke posebnosti na BSDu, ali su pozivi funkcija isti, kao i njihov nacin rada. a gcc je dovoljno pametan da pri kompajliranju zna sto i kako treba kompajlirati da se stvari normalno vrte na BSDu.

15 godina
neaktivan

Upgradeao sam 10.10 na 11.04 s linijom

sudo do-release-upgrade -d

i sada se uopće neće pokrenuti. Instalirao se i novi grub i u winse mogu sasvim normalno, ali kada uđem u linux dođe do jednog djela i tako samo stoji.

Mala moja dajem ti na znanje, sila masi daje ubrzanje.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
xDinichx kaže...

Upgradeao sam 10.10 na 11.04 s linijom

sudo do-release-upgrade -d

i sada se uopće neće pokrenuti. Instalirao se i novi grub i u winse mogu sasvim normalno, ali kada uđem u linux dođe do jednog djela i tako samo stoji.

Kojeg dijela?

Upgrade distribucije, a i kernela je uvijek bio problematičan.

Živio Arch! Živio OpenSource! Dolje Microsoft i zapadne robovlasničko-kapitalističko-naftne vrijednosti!
15 godina
neaktivan

odaberem linux on odradi svoje piše 11.04 i nakon toga par puta blinkne slabo ekran
i sada stoji na

Skipping profile in /etc/apparmor .d/disable: usr.bin.firefox
                                                                                                       [ OK ]

i tako stoji

edit:

kada stisnem gumb na laptopu za ugasiti - linux provrti neki tekst o gašenju i ugasi se...

edit2:

kada sam upisao tu komandu u terminal nigdje nije bilo nikakvih problema. Par puta y/n pitanja - stiskao y stalno :D

ugl. tu mi se čini da nije bilo problema osim ako ih ja nisam vidio što je moguće ;)

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.4.2011 13:10 (xDinichx).
14 godina
protjeran
ibazulic kaže...

Svaka čast, vrlo ljepo, sturčno i poučno si to objasnio. Autoconf če napraviti skriptu za kompajlanje ali kako če to komapajlanje teči ? Nisam probao, pa ne mogu tvrditi ali mislim da bi teklo segmentation faultom upravo zbog api poziva i kernela, jer sam kernel između svega mora imati podršku za guest additions. Ne doslovno za njih več druge opcije su tu bitne, a da openBSD kernel to ima; ne bi li več odavo izašli guest additionsi ?

Ako je open valjda se moze i u config kernela ali u svakom kernelu si ograničen na ono što ti developer nudi

Naravno, ne treba komapjalti program za Windows da radi u Linuxu več je tu emulator Wine ali nije mi jasno što je onda emulator u tome Unixu.

Baš me to zainteresiralo pa sam probao skinuti taj openBSD i več prije same instalacije sam imao desetak segmentation faulta.. kako je ovaj beno došao do startx, nemam pojima ???

Što mi još nije jasno vbox mi javlja error da mi procesor nema podršku za virtualizaciju dok ostali osevi uredno rade u njemu ??

@beno je li to 4.8 ili koji ?

14 godina

Imam jedno nekome možda lagano pitanje u vezi sestrinog kompa. Na njemu ima Windows 7 i Ubuntu. Ima Thompsonov ruter (onaj bijeli sa antenom) koji je stalno spojen na net. Prije se mogla povezati bežično preko mobitela i normalno koristiti net na oba sustava. Onda je imala nekih problema sa modemom i nije mogla na net pa je zvala službu za korisnike (T-Com) i onda su je oni proveli kroz razne korake kako bi joj ponovo osposobili to. Uglavnom, može se spojiti na windowsima tj. stalno je spojena ali na Ubuntu-u više ne može. Probao sam ući u postavke modema (http://192.168.1.1) ali na Ubuntu-u neće ni to dok se u winsima može. Ne kužim zašto neće na linuxu, mislim ako je stalno spojena onda bi trebalo na bilo kojem OS-u raditi.

Još da nadodam ovo, ona se uspije spojiti bežično na mobitel ali onda se ne može spojiti na kompu dok se modem se resetira.

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.4.2011 14:09 (crow).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ljudi postoji li nešto slično CAD-u za linux i nešto slično EWB-u ili Crocodile clipsu (elektrotehnika - za simulacije)

te kako instalirati minecraft :)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
xDinichx kaže...

Ljudi postoji li nešto slično CAD-u za linux i nešto slično EWB-u ili Crocodile clipsu (elektrotehnika - za simulacije)

te kako instalirati minecraft :)

pa za CAD sumnjam, osim wine + originalni CAD, sve je loše... imaš BRL-CAD, FreeCAD, i Archimedes, i QCAD i Draftes, ali daleko od toga da su sposobni kao i "pravi" CAD - ovdje su podaci o acadu na linuxu i mogu li se vrtiti, rekaoo bih da su 50:50 rezovi http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=86  

a za Minecraft je ovaj tutorijal po meni najbolji na netu : http://www.timashley.me/node/596  

42
16 godina

Trebam pomoc.

Danas sam instalirao linux i downloadao sve update-e.

Ali nemogu promijeniti rezoluciju u visu  kao u windowsima,nego je manja.

I nemogu instalirati javu.Upisem u terminal chmod 775 aaa.bin i pise cannot access `aaa.bin': No such file or directory

Ovo aaa.bin sam bezveze napisao da nemoram prepisivat cijelo ime fajla.

I don't ask why people lie, I just assume they all do.
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.4.2011 18:31 (rocker55555).
16 godina
protjeran

Pozdrav. Trebam pomoć. Naime instalirao sam Ubuntu 10.10 i sada imam problem sa internetom. Spajam se wireless-om, wep enkripcija, ključ imam i na windowsima sve normalno radi ali na Ubuntu mi faila. Spojim se na net, radi kolko tolko dobro (iako nije puna brzina kao na windowsima) te se zatim diskonekta. I tako stalno faila, neće mi pokrenut skidanja, sporo učitava stranice itd.

Adapter je RTL8187 i kolko čitam po netu problematičan je, neznam šta da radim. Hvala.

http://dizanje-ratia.info
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
APazinjan kaže...

Pozdrav. Trebam pomoć. Naime instalirao sam Ubuntu 10.10 i sada imam problem sa internetom. Spajam se wireless-om, wep enkripcija, ključ imam i na windowsima sve normalno radi ali na Ubuntu mi faila. Spojim se na net, radi kolko tolko dobro (iako nije puna brzina kao na windowsima) te se zatim diskonekta. I tako stalno faila, neće mi pokrenut skidanja, sporo učitava stranice itd.

Adapter je RTL8187 i kolko čitam po netu problematičan je, neznam šta da radim. Hvala.

Kupio na njuskalu? Netko ti je dobro uvalio laznjaka, punoooo ih je :)

16 godina
protjeran

? Na laptopu sam. Idem skinut mint :P Ubuntu faila -.-

14 godina
neaktivan

@APazinjan

Probaj instalirat wicd - puno je bolji od networkmanagera - i ja sam imal sličnih problema ,i kak koristim wicd nijednom!

@xDinichx

Jel možeš u recovery mode?

@rocker55555

Koja distra?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Skinuo sam Mint. Jel on jednostavniji od ubuntua?

Skinuo sam na ubuntu firefox. Kako ga instalirati?

Kako instalirati javu?

Kako uopće instalirati programe :P

Nooob :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
APazinjan kaže...

Skinuo sam Mint. Jel on jednostavniji od ubuntua?

Skinuo sam na ubuntu firefox. Kako ga instalirati?

Kako instalirati javu?

Kako uopće instalirati programe :P

Nooob :D

Prije nek staviš mint.

Odi na ubuntu centar softvera (pod applications).

Traži WiFi Radar.

Probaj s njim ;)

#include <cstdio> int main () { printf ("1F Y0U C4N R34D TH15 Y0U 5H0ULD G37 L41D\n"); return 0; }
15 godina
protjeran

Ljudi hitno!
Kako da na windowsima pristupim linux (ubuntu) particiji? (ext4)
Moram brzo neš prebacit, a nedamise reboot.

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice