Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.508.426
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
Buffer Overflow kaže...

Nema veze to sa ascii-om ni imenima, nego sa sigurnošću. Zato case sensitive.

Pojasni.

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
16 godina
neaktivan
Buffer Overflow kaže...

Nema veze to sa ascii-om ni imenima, nego sa sigurnošću. Zato case sensitive.

:D
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

vjerojatno je kod u shell-u case-sensitive zbog:

• preciznijeg kodiranja - predvidljiviji su rezultati (kod je lakše unaprijed reproducirati)
  • više varijabli - pr: varijabla, VaRijAblA, VARIJABLA
  • varijable se grupiraju unaprijed - pr: VARIJABLA - tekst, varijabla - brojevi, VaRijAblA - lozinke, i slično
  • preciznija i brža pretraga direktorija i fajlova jer se traže neke specificnosti, kao npr prvo slovo je veliko 
  • lozinki - jasno je da je: LozInKA bolje od: lozinka
  • dobar primjer su i naredbe u vimu - sa puno manje tipki imaš veću kontrolu u programu - dovoljno je samo pogledati naredbe za njega: pr: x-briši u desno (ekvivalent tipki Delete); X-briši u lijevo (ekvivalent tipki Backspace)
  • i tako dalje..
42
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.11.2010 21:18 (kakapo).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pa da, recimo, sortiranje je brže npr., ali i C, jezik koji je paralelno s Unixom razvijan (i primarno za Unix) je također case-sensitive, pa je to najvjerojatnije naslijeđeno.

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Linux total noob

Instalirao sam ubuntu 10 u dual boot bez ikakvih poteskoca (sto me iznenadilo) i sad mi jedna najednostavnija stvar nije jasna

Kako pristupiti "my computer" (bar se tako zove u win)

eto, sve mi je jasno osim ovog..

i moze savjet za dobru alternativu za adobe premiere photoshop i dreamweaver

i dali za linux backtrack trebam posebne drivere ili moguc ic isti kao za ubunut? jer nigdije nevidim drivere za backtrack 4.1

Ljudi traže zlatnu pticu, ja nekoga s ožiljkom na licu, neku kao ja.. teško ranjena..
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
pa nema ti my computera kao takvog u Linuxu...

otvoriš Home...

Alternativa photoshopu: GIMP, a dreamwevaeru ne znam :)

Backtrack ima vec vecinu drivera koji su mu potrebni... eventualno ako želiš snifati mreže možda ćeš morati malo se sam potruditi...
In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
16 godina
protjeran
Escudo kaže...

Linux total noob

Instalirao sam ubuntu 10 u dual boot bez ikakvih poteskoca (sto me iznenadilo) i sad mi jedna najednostavnija stvar nije jasna

Kako pristupiti "my computer" (bar se tako zove u win)

eto, sve mi je jasno osim ovog..

i moze savjet za dobru alternativu za adobe premiere photoshop i dreamweaver

i dali za linux backtrack trebam posebne drivere ili moguc ic isti kao za ubunut? jer nigdije nevidim drivere za backtrack 4.1

Za Photoshop - GIMP za pocetak.

Za Dreamweaver - nema je kratki odgovor. Duzi odgovor je Bluefish koji je pregenijalan editor, ali nema WYSIWYG, tj. nema da vuces po ekranu tablice itd., nego pises kod (uz pomoc editora po zelji). Puno ljudi savjetuje pisanje vlastitog HTML-a rucno... osobno nisam siguran sto je bolje. Takodjer, postoji Quanta Plus i Kompozer koji si donekle kao Dreamweaver.

16 godina
neaktivan

Dobro, to za vuc tablice mi ni netreba jer ni u dreamweaver to nekoristim

nego moze odgovor i na prvo pitanje? znam da je noob pitanje al upravo zato bi trebalo bi lako odgovorit i da prijedemo dalje da se prestanem sramotit

PS a neki napredni video editor? u stilu adobe premiere cs5

Ljudi traže zlatnu pticu, ja nekoga s ožiljkom na licu, neku kao ja.. teško ranjena..
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.11.2010 4:01 (Escudo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Escudo kaže...

nego moze odgovor i na prvo pitanje? znam da je noob pitanje al upravo zato bi trebalo bi lako odgovorit i da prijedemo dalje da se prestanem sramotit

Moze :) My computer ne postoji, to je nacin Windowsa da apstraktno prikaze skup dikova, cesto koristenih direktorija itd.

http://www.comptechdoc.org/os/linux/usersguide/linux_ugfilestruct.html - na ovom linku imas prikazano Linux stablo direktorija da se snadjes.

Kroz te direktorije se mozes setati iz nekog GUI alata tipa Nautilus (to je ono sto dobijes kad snisnes "Computer" ili kako se vec zove na Ubuntu Linuxu) ili u terminalu tako da pises: cd /usr ili cd /etc ili cd ~ za povratak u tvoj home direktorij itd.

16 godina
neaktivan

Ok kvark, i kako da ja sada npr iz linux nadem ono sto je pod win u D:\My Pictures npr?

koja sitnica a toliko zbunjuje windows korisnike, i upravo je ova sitnica razlog sto vec godinama drzim na cekanju prelazak na linux

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Standardna lokacija na Visti/7 je obično "C:\Users\Tvoje_Ime\Pictures" ...

Cake or Death?

0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

to znam i ja i to nije moje pitanje, ja na svom kompu koristim D:\My Picuters za slucaj da ode os koji je na C:\Windows, no nazad na temu, kad bi mi netko rekao kako da nadem D:\My Picuters u linuxu vec bi se znao bolje orijentirati i lakse bi shvatio na koji nacin linux to radi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

To sad ovisi kako imaš složene particije.

Uzmimo da ti je na na prvoj instaliran Windows, na drugoj (D:) imaš neke podatke i recimo da je na trećoj Linux. Ne mora biti tako, ali uzmi kao primjer.

Prva particija se u Linuxu zove sda1, nalazi se u /dev/sda1 , gdje sd označava interface (scsi/sata), a je abecedni red diskova, 1, 2 ... su particije

Ako imaš podatke na drugoj particiji, onda mountaš particiju sda2 kako bi pristupio istoj.

Sintaksa je "mount -t ntfs /dev/sda1 /mnt" za NTFS. Nakon toga ti se podaci nalaze dostupni u /mnt ...

Cake or Death?
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.11.2010 5:34 (D4RKL1NG).
16 godina
neaktivan
Escudo kaže...

to znam i ja i to nije moje pitanje, ja na svom kompu koristim D:\My Picuters za slucaj da ode os koji je na C:\Windows, no nazad na temu, kad bi mi netko rekao kako da nadem D:\My Picuters u linuxu vec bi se znao bolje orijentirati i lakse bi shvatio na koji nacin linux to radi.

Evo malo da razvodnimo to tvoje pitanje. Ti imas(ako se varam) Ubuntu 10.10. Odes u menij Places i imas stavku Computer. Tu imas sve particije , CD/DVD ROM-ove i ostale uredjaje. Otuda im pristupis(bez obzira ima li NTFS partcija ili je u pitanju nesto drugo). Folderu D:\My Pictures pristupas tako sto mountas doticnu(NTFS) particiju i to je to. Ispravite me ako sam sta pogresno shvatio ovdje.

Ako koristim Windows, moj potpis je ovdje. Ako koristim Linux nemojte mi zamjerit.
14 godina
neaktivan

zanima me jedan downloader za youtube, kompatabilan sa linuxom naravno, imam youtube-dl ali kad ga pokrecem iz terminala mi uvjek javlja greska o formetu videa...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
CRT kaže...

zanima me jedan downloader za youtube, kompatabilan sa linuxom naravno, imam youtube-dl ali kad ga pokrecem iz terminala mi uvjek javlja greska o formetu videa...

Možeš kopipejstat?

I am awesome.
16 godina
neaktivan
Escudo kaže...

Ok kvark, i kako da ja sada npr iz linux nadem ono sto je pod win u D:\My Pictures npr?

koja sitnica a toliko zbunjuje windows korisnike, i upravo je ova sitnica razlog sto vec godinama drzim na cekanju prelazak na linux

Gore na Places možeš kliknuti na ponuđene diskove, kad kliknes na neki onda se montira neki disk pokrene se preglednik i pojavi ti se ikonica na desktopu. Također kad ubaciš neki cd ili dvd onda ti se bude isto pojavila ikonica na desktopu i na popisu na Places. 

Dakle na places imaš razne particije tj vidis koji je koji po veličini ili po imenu, obično piše po veličini kada nije odabrano neko ime tj label.  Moj savjet ti je da nađes svako malo vremena da koristiš i sve ti se bude u glavi posložilo, tj na linuxu je sve drugačije posloženo ali se budes naviknuo :) 

početnici ili napredni posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com i naučit čete više o linuxu
17 godina
neaktivan
Escudo kaže...

prva greška početnika na linuxu je pa to nije kao na windowsima. trebaš riješit sam sa sobom da je to nešto drugačije i da linux nije windows. kod linuxa nema c,d,e particija nego je sva logika da je sve file. zamisli neku sobu, ona bi bila korijenski direktorij /. ormar u sobi bi bio recimo direktorij /home/ . ladica u ormaru bi bila direktorij /home/escude/ . šanon u ladici bi bio folder /home/escudo/slike/ . dokument u šanonu bi bio /home/escudeo/slike/slika_privatna.jpg .

/ je oznaka za korijenski direktorij u linuxu takozvani root. taj direktorij / sadrži sve ostale direktorije imena /var /etc /home /mnt /boot  itd itd. direktorij /home/ime_korisnika/ možemo smatrati ekvivalentom my documents u windowsima tj. taj direktorij sadrži u ubuntu ostale npr. /home/ime_korisnika/slike , /home/ime_korisnika/glazba , /home/ime_korisnika/dokumenti itd. nadam se da ti je malo jasnije.

što se tiče dreamweavera, teško da se može nositi s komercijalnim alatom al probaj NVU.

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
15 godina
neaktivan

http://clipgrab.de/start_en.html   <--- fenomenalan, nešto kao youtubedownloader, ali bolje, uglađenije etc, i odmah se može preformatirati u mp3

42
14 godina
neaktivan
dj_beni kaže...
CRT kaže...

Možeš kopipejstat?

[youtube] Setting language
[youtube] CUmRpH2cxGg: Downloading video info webpage
[youtube] CUmRpH2cxGg: Extracting video information
ERROR: format not available for video

EDIT: inace pokusam skinuti u mp3-u

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.11.2010 18:39 (CRT).
16 godina
neaktivan

Problem sa instalacijom bactrack4 sa iso dvd-a

Kad bootam dvd imam samo opcije da ga pokrenem a ne da ga instaliram, a ako ga pokrenem sa dvd-a onda nemogu otvorit vise od 1 console prozor

kako da uopce pokrenem instalaciju?

(kao dual boot)

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.11.2010 19:13 (Escudo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

izgleda da se događa nešto uzbudljivo s kernelom 2.6.37-rc2. kako kaže phoronix čak je i linus iznenađen. netko je već postavio i ppa. nisam probao. ne koristiti na radnim strojevima, samo za znatiželjne. za debian je, al valjda bi trebalo radit i na ubuntu

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.

1 0 hvala 0
16 godina

latencija desktopa (odaziv) ubrzana do 60 puta a pod opterečenjem u obradi nečega do 20 puta i još mi nije jasno dali su koristili klasični disk ili SSD, ako je sa klasičnim mora se probati.

http://www.youtube.com/glodalica
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

hm, ne bih rekao. evo citata s phoronix foruma

Basically, unless you are a kernel developer who likes to listen to music , surf and watch videos while you're compiling, this patch does absolutely nothing. It would probably be a good idea to post an update to the original article pointing this out so that all the ubuntu njubs can calm down a tad.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
evo i ja instalirao linux, tocnije ubuntu 10.10
knacno sam se rijesio starog windowsa, cim otvoris prozor pocnu problemi :) , mada sam ga zadrzao zbog povremenih igrica u dual bootu
ali imam jedan ogroman problem, nikakvu mi multimediju osim slika nece otvorit, kaze da treba neki plugin ili teko nesto, i da t treba s interneta, no ja se sa linuxa nemogu spajati na ovaj vipov mobilni posto sam podatke izgubio a nemogu ih ocitati...
imate li kakav savijet?
Aint no man above the crew
17 godina
neaktivan

Moraš instalirati codece. Nisu uključeni jer su proprietary, ali su besplatni i možeš ih instalirati preko Software Centra.

Cake or Death?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ok, hvala
za to moram biti povezan na internet?
Aint no man above the crew
17 godina
neaktivan
1337Code_breaker kaže...
ok, hvala
za to moram biti povezan na internet?

Pa da. Bilo bi dobro, osim ako nemaš nekoga ko ti može to dofurat na neki način. Ko i na Windowsima, očeš codec, moraš otići na www.free-codecs.com i skinuti odande. Samo, ovdje je to sofisticiranije i imaš sve na jednom mjestu. U tom software centru.

16 godina
neaktivan

Imam problem u Linux Mintu 10. Naime, instalirao sam ga preko mint4win na C, uz Windows. Sve oke, al sam malo isprobavao efekte i najedanput mi se zacrni ekran. Sve crno osim kursora miša. Ako stisnem enter, vratim se na desktop i sve ok. Mogu otvoriti samo foldere, a ako stisnem "start" ili otvorim terminal, taj prozor mi je prepun duginih boja i nista ne vidim. Prilog slika.

I da, msn u Windowsima mi ne radi.

Pomoć!

duga duga

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Dac kaže...

Imam problem u Linux Mintu 10. Naime, instalirao sam ga preko mint4win na C, uz Windows. Sve oke, al sam malo isprobavao efekte i najedanput mi se zacrni ekran. Sve crno osim kursora miša. Ako stisnem enter, vratim se na desktop i sve ok. Mogu otvoriti samo foldere, a ako stisnem "start" ili otvorim terminal, taj prozor mi je prepun duginih boja i nista ne vidim. Prilog slika.

I da, msn u Windowsima mi ne radi.

Pomoć!

iskreno mislim da ti je najbolje da ga reinstaliraš (mint) - to ti traje 15 min, a ušteda na vremenu i živcima  je velika

ili, ako si dirao postavke grafike, tj ako si mjenjao Visual effects, da ih vratiš na normalu tj, na default verziju

42
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice