Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.583
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
SHELBY_09 kaže...
hrvatskafarkasevec kaže...

bolje nek si onda stavi Mint

Koje su uopće razlike između Minta i Ubunt-a??

Mint je uljepšani ubuntu (izgleda ko windows, traka dolje) hmm uz to su dodani kodeki, flash i java. Uglavnom kad Canonical izbaci Ubuntu onda za recimo mj dana Mint ekipa izbaci Mint :D 

Ubuntu 10,04 (Lucid Lynx) , ako želite naučiti o linuxu posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com
16 godina
linuxuser kaže...
SHELBY_09 kaže...

Mint je uljepšani ubuntu (izgleda ko windows, traka dolje) hmm uz to su dodani kodeki, flash i java. Uglavnom kad Canonical izbaci Ubuntu onda za recimo mj dana Mint ekipa izbaci Mint :D 

Prije je bio uljepšani ubuntu, sada je ubacio dosta drugačijih svojih stvari pa bi se mogao smatrati drugom distrom.

Ja bi ipak preporučio ubuntu.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Pa vidi mozes ti i od Ubuntua napraviti sta hoces sto se tice izgleda...to sve zavisi od toga sta ko voli...tako da sto se toga tice svejedno mu je sta izabere...

He who dares, wins
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
xxxxx kaže...
linuxuser kaže...
SHELBY_09 kaže...

Prije je bio uljepšani ubuntu, sada je ubacio dosta drugačijih svojih stvari pa bi se mogao smatrati drugom distrom.

Ja bi ipak preporučio ubuntu.

Onda ćemo pričekati Ubuntu 10.10 ; sad izlazi iz bete u 10. mjesecu.

Hvala na prijedlozima.

16 godina
neaktivan

Mozes ti i sad instalirati ubuntu pa onda kad izadje Maverick Meerkat napraviti update na novu verziju ili ostati na staroj...ova sad ti je LTS verzija... 

He who dares, wins
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Evo za one kojima nije jasno šta je Ultimate Edition http://ultimateedition.info/ultimate-edition/ultimate-edition-2-7/

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
marksuci kaže...

Evo za one kojima nije jasno šta je Ultimate Edition http://ultimateedition.info/ultimate-edition/ultimate-edition-2-7/

Isuse koji bloatware...

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
16 godina
neaktivan

Još gore, kičasti bloatware. Ne kužim čemu smisao te distre? Izgleda ko Ubuntu koji je samo remasteriran na vrlo loš način.

:D
17 godina
neaktivan

Iskreno, nije mi jasno čemu taj post uopće u ovoj temi. Postoji tema Linux Distre za to.

Od dva netočna mišljenja uvijek pobjeđuje najbučnije!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Postao je kako mu izgleda Ubuntu pa pitaše šta je to i eto.

:D
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.9.2010 23:21 (Proz0r).
17 godina
neaktivan

Zanima me, kad Canonical kaže da više ne pruža support za distru što to točno znači? Evo, recimo, ja koristim karmic koalu koja ima support do travnja 2011. Jel se to odnosi na costumer support i sl. ili ukidaju i update-ove kernela/programa? Zanima me, jer lucid lynx mi je overkill za laptop, a karmic mi je ono, taman. Pa da znam što poduzeti u skoroj budućnosti.

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Zanima me, kad Canonical kaže da više ne pruža support za distru što to točno znači? Evo, recimo, ja koristim karmic koalu koja ima support do travnja 2011. Jel se to odnosi na costumer support i sl. ili ukidaju i update-ove kernela/programa? Zanima me, jer lucid lynx mi je overkill za laptop, a karmic mi je ono, taman. Pa da znam što poduzeti u skoroj budućnosti.

Nemaš više službenih update-a. Nakon toga možeš ručno update-ati pakete.

Ne znam kako ti je lucid overkill kad je vrlo sličan karmic-u. Isto ram-a koristi itd. Probaj maknuti neke pakete itd pa će ti bolje raditi.

Ili krenuti sa ubuntu minimal cd-om i instalirati sustav kakv tebi odgovara. Što i nije tako teško.

Sir Crapsalot.
17 godina
neaktivan

Danas sam kupio novi broj BUG-a i (ne) ugodno se iznenadio sa stranicama posvećenim linuxu, točnije naišao sam na samo polovicu jedne stranice na kojoj su opisali što je bolje, linux ili windowsi i još nešto manje važno. Mislim da bi časopis trebao posvetiti malo više prostora linuxu, nekad i ima više ali ovaj broj ima do sad najmanje. Još nešto, postoji li opcija da pod Ubuntu-om ili općenito na linuxu pokrenem BugDVD.exe datoteku (preko Wine-a jer ne vidim drukčiji način) a da ne moram kopirati čitav disk na hard da bi toj datoteci omogučio opciju 'Allow executing file as program' jer se bez toga neće pokrenuti.

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.9.2010 20:50 (davorsite).

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Već dugo nisam stavio taj DVD u komp, i još uvijek imaju onaj vražji .exe. Najbolje da pokreneš temu u podforumu Naša izdanja...

Od dva netočna mišljenja uvijek pobjeđuje najbučnije!
17 godina
neaktivan
davorsite kaže...

/cut

Još nešto, postoji li opcija da pod Ubuntu-om ili općenito na linuxu pokrenem BugDVD.exe datoteku (preko Wine-a jer ne vidim drukčiji način) a da ne moram kopirati čitav disk na hard da bi toj datoteci omogučio opciju 'Allow executing file as program' jer se bez toga neće pokrenuti.

Iskreno, ne vidim smisla pokretanja te datoteke pošto su ovak i onak svi programi na DVD-u namijenjeni Windowsima. Eventualno zbog nekakvog pretraživanja, ali za to tak i tak imašonline tražilicu.

15 godina
neaktivan

Kako pokrenuti php skripte na linux serveru?

Primjerice želim da se skripta.sh pokreće svako 5 minuta. To sam napravio cron job ali što upisati u skripta.sh

#!/bin/bash

# trebam pozvati sve .php skripte iz npr. /home/username/public_html/aaaa*.php i sve .php skripte iz foldera /home/username/public_html/bbbb/*.php i sve iz /home/username/public_html/cccc/*.php ...

Pomoću wget ili /path/to/php...

hvala

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

php [options] /path/to/the/script1

.

.

.

php [options] /path/to/the/scripX

Sir Crapsalot.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Je li trebam u skriptu dodati 'chown 755 /path/to/files/aaa/*.php i chown 755 /path/to/files/bbb/*.php ? Moze li skripta stajati u /public_html/ direktoriju?

Znači, ovo bi bila skripta:

#!/bin/bash

/usr/bin/php  -q  /home/username/public_html/folderA/*.php

/usr/bin/php  -q  /home/username/public_html/folderB/*.php

/usr/bin/php  -q  /home/username/public_html/folderC/*.php

a u cron dodam ovo: */10 * * * * /usr/bin/php /home/username/public_html/xxx/skripta

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.9.2010 14:53 (Shody_1994).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ja bih trebao pomoć, maloprije sam pokrenuo linux ubuntu 10.04 sa usb-a i jako mi se sviđa :)

Al ima jedan problem, nemože mi se spojiti na bežični internet. Prepozna modem i ja tocno ukucam kljuc, ali mi nebude online (iskusano u mozilli).

Ako će pomoći imam laptop acer aspire 5720 i imam modem siemens gigaset sx 763

Što bi mogao biti problem?

Stara japanska: ako pas laje, nije dovoljno kuhan.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nailer kaže...

ja bih trebao pomoć, maloprije sam pokrenuo linux ubuntu 10.04 sa usb-a i jako mi se sviđa :)

Al ima jedan problem, nemože mi se spojiti na bežični internet. Prepozna modem i ja tocno ukucam kljuc, ali mi nebude online (iskusano u mozilli).

Ako će pomoći imam laptop acer aspire 5720 i imam modem siemens gigaset sx 763

Što bi mogao biti problem?

Hm, ne znam jel ima to kakve veze, ali probaj ručno napraviti mrežu: System > Preferences > Network Connections.

Pod Wireless karticom stisni Add i dodaj mrežu.

17 godina
neaktivan

spojio sam se zicano na internet (neznam na linuxu napisati slova sa znakovima), ali mi to neodgovara i htio bih bezicno se spojiti.

Ako netko ima neku ideju neka se javi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
nailer kaže...

spojio sam se zicano na internet (neznam na linuxu napisati slova sa znakovima), ali mi to neodgovara i htio bih bezicno se spojiti.

kak mislis slova sa znakovima trebalo bi bit isto ko na windowsul,ako si pri instalaciji dobro nastimao

┐(-。ー;)┌ | (  ゚,_ゝ゚)
17 godina
neaktivan
nailer kaže...

kak mislis slova sa znakovima trebalo bi bit isto ko na windowsul,ako si pri instalaciji dobro nastimao

nisam instalirao nego sam pokrenuo sa usb-a, ali nema problema, stavio sam malo poslje toga hrvatski raspored tipkovnice i onda nije bilo problema.

16 godina

-ako si došao do unosa wlan keya onda je sigurno problem u pogrešnj šifri. otvori sa strane neki txt.editor i ''vježbaj'' tipkanje.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

E ovako, naručio sam Ubuntu pre nekoliko vremena.

I sad pošto ga imam (10.04 LTS) hteo bih da ga isprobavam (dual boot) .

Ono što mi je potrebno jesu sledeći programi (tj. alternative) :

SPlayer - koja je dobra alternativa za njega? Dakle koji player na Linuxu pušta mkv format i ima GPU akceleraciju?

Foobar2000 - Da li je Amarok dobar ili ima nešto bolje?

CCleaner - Postoji li nešto slično ovome?

Eh sad, pošto je Nvidia izdala nove beta 260 drajvere, kada ih skinem sa sajta. Kako da instaliram?

Isto tako me i zanima kako da instaliram Minefield (Firefox) ?

Na latest trunk linku, postoje .mar i .tar.bz2 fajlova, koja da skinem?

http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/nightly/latest-trunk/

http://redfoxyhead.blogspot.com

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-ako si došao do unosa wlan keya onda je sigurno problem u pogrešnj šifri. otvori sa strane neki txt.editor i ''vježbaj'' tipkanje.

nije greška u šifri, a i tako imam mogućnosti da mi pokazuje što pišem, a ne zvjezdice.

Ja mislim da je problem u driverima od modema. Jel itko ima siemens gigaset sx763 na linuxu i da se može bežično povezati na internet?

Modem Modem
16 godina
icecold kaže...

E ovako, naručio sam Ubuntu pre nekoliko vremena.

I sad pošto ga imam (10.04 LTS) hteo bih da ga isprobavam (dual boot) .

Ono što mi je potrebno jesu sledeći programi (tj. alternative) :

SPlayer - koja je dobra alternativa za njega? Dakle koji player na Linuxu pušta mkv format i ima GPU akceleraciju?

Foobar2000 - Da li je Amarok dobar ili ima nešto bolje?

CCleaner - Postoji li nešto slično ovome?

Eh sad, pošto je Nvidia izdala nove beta 260 drajvere, kada ih skinem sa sajta. Kako da instaliram?

Isto tako me i zanima kako da instaliram Minefield (Firefox) ?

Na latest trunk linku, postoje .mar i .tar.bz2 fajlova, koja da skinem?

http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/nightly/latest-trunk/

CCleaner... -zašto? slično?, da 'delete' ili apt get install/uninstall. Uvjek ostaje i Kill.

FF (ako se nevaram) je defaultni.

Izbjegavaj beta, pogotovo drivere.

@ nailer ..? što će ti driveri za siemensa?? btw, baš lijepa fotka, ali bespotrebno. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.9.2010 22:48 (ihush).
17 godina
neaktivan
nailer kaže...
ihush kaže...

nije greška u šifri, a i tako imam mogućnosti da mi pokazuje što pišem, a ne zvjezdice.

Ja mislim da je problem u driverima od modema. Jel itko ima siemens gigaset sx763 na linuxu i da se može bežično povezati na internet?

Nema ti to veze s tim tvojim ruterom, već sa mrežnom karticom, tj. wireless karticom koja je ugrađena u tvoj laptop.

Upiši lspci (malo L) u terminal, pa kopiraj output.

16 godina
neaktivan
ihush kaže...

Treba mi nightly verzija.

Dakle koju datoteku da skinem?

http://redfoxyhead.blogspot.com
17 godina
neaktivan
icecold kaže...
ihush kaže...

Treba mi nightly verzija.

Dakle koju datoteku da skinem?

Svejedno. Upute za mar.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice