kamera i fotke
http://www.preporucamo.com/dvoboj-kamera-apple-iphone-7-vs-samsung-note7/2016/09/25/
Pa apple je uvijek bio razgužen od strane androida, u low light uvjetima, pa pogle koji senzor koriste, 1 1/3", furaju još valda od ajfona 5 istu veličinu senzora, i ostaje nepromjenjena, sve ostalo je riktanje softvera..
Mislim da će uskoro doć vrijeme da povećaju senzor, a ne samo stavljat svijetliji objektiv, ne znam zakaj izbjegavaju to.. Low light i ajfon nejdu u istu rečenicu..
Out of box slike su odlične na ajfon 7, kao i na većini smartfona, po danu nema greške, al noćne fotke, ajfonu tu jednostavno nije mjesto i točka.. Neće bit još neko vrijeme, sve dok ne porade na nekim stvarima, i softver ima svoje granice, a ovi iz epla to jako dobro iskorištavaju, limit im je mali senzorčić i tu je priči kraj..
Slažem se, imx377 je kralj i dan danas i bit će neko vrijeme, bar do izlaska sljedeće generacije novih smartfona..
Imal sam 6S, low light nisu vrijedne spomena, jednostavno loše i ne kužim zakaj se trpa u taj segment ajfon 7, i općenito sve iteracije ajfona..
Većini ljudi to prolazi, zato kaj ne vide razliku, i to je im je sve isti vrag, bitno im je da okine sliku..
Nakon 5X i njegovog odličnog fotića, sve ostalo mi je nedovoljno dobro, a mislim znaš i sam, kad koriste isti senzor (5x-6p) a da ne pričam o hdr+ napravili su odlična posao...
Ma samsung ima potencijala, samo kaj ovi ne znaju ga valda iskoristit, a ekipa pati na očito pretjeranu oštrinu, taman da uništi fotku..
A ovaj telefoto objektiv je srednja žalost, al dobro, probili su led:D.. Al da ne ispadne sve tak crno, skidam kapu eplu i njihovom videu, čak i bez OISa video je vrhunski a da ne pričam sa OISom..
Generalno gledajući, da.. Al ak čemo tak gledat, onda najbolje da u startu otpišem smartfon..
Kao i na većini dslra sa stock objektivima sa APSC senzorom, kao što rekoh, generalno govoreći!
A znam o čem pričam i razlika je drastična, pa čak i između smartfona i naravno ak biram, onda biram onaj koji ima manje šuma na slici..
Nakon 5X i njegovog odličnog fotića, sve ostalo mi je nedovoljno dobro, a mislim znaš i sam, kad koriste isti senzor (5x-6p) a da ne pričam o hdr+ napravili su odlična posao...
Ma samsung ima potencijala, samo kaj ovi ne znaju ga valda iskoristit, a ekipa pati na očito pretjeranu oštrinu, taman da uništi fotku..
A ovaj telefoto objektiv je srednja žalost, al dobro, probili su led:D.. Al da ne ispadne sve tak crno, skidam kapu eplu i njihovom videu, čak i bez OISa video je vrhunski a da ne pričam sa OISom..
Ne mogu naći recenziju kamera gdje su korisnici sami lajkali slike koje su im bolje....
Na kraju je Samsung uvjerljivo pobjedio baš zbog toga što korisnici vole tu pretjeranu oštrinu.
Generalno gledajući, da.. Al ak čemo tak gledat, onda najbolje da u startu otpišem smartfon..
Kao i na većini dslra sa stock objektivima sa APSC senzorom, kao što rekoh, generalno govoreći!
A znam o čem pričam i razlika je drastična, pa čak i između smartfona i naravno ak biram, onda biram onaj koji ima manje šuma na slici..
Naravno. Ako uzmes smartphone takakv kakav je i zans sta mozes ocekivati od takvog senzora slike su odlicne. Meni je smijenso kad neko trpa smartphone i DSLR u istu recenicu. Znaci realna ocekivanja i smarphone zadovoljava 95% svakodnevnih potreba....
Ne mogu naći recenziju kamera gdje su korisnici sami lajkali slike koje su im bolje....
Na kraju je Samsung uvjerljivo pobjedio baš zbog toga što korisnici vole tu pretjeranu oštrinu.
Ta pretjerana ostrina izgleda odlicno na amoled ekranu i korisnici se ne upustaju u tehnicku stranu prica. Uslika i vidi kako izgleda na ekranu. Jako rijetko ukljucujuci i mene takve slike gleda na velikom ekranu. Za fb i sl manje vise svi savremeni telefoni srednje i vise klase zadovoljavaju te potrebe....
Nasao sam coveka koji hoce da uzme iPhone SE isti na ugovor kao moj.
Mislim da bi uzeo moj telefon i 200 evra a da napravi ugovor od 550e i uzme iPhone 7 isti paket kao moj.
Posto vec hoce taj paket i iPhone SE za 275. Ja bi mu isplatio 200-225e i uzeo iPhone 7. Tako bi on bio na istom kao da je uzeo SE i jos 50e je dobar.
Sta mislite. 200e izdatka a imam vec cool telefon, a sumnjam da ce sledeci iPhone biti OLED sa A10X. Bas me briga za Home Button ako izbace, meni je bas gotivno Home dugme i radi super.
Bar na starim modelima ne znam kako je na iPhone SE ali na starim je bas cool dugme. Lep osecaj kada se pritisne. Mislio sam da mozda zalepim sticker kao na iPhone 4S samo okruglasto.
Nasao sam coveka koji hoce da uzme iPhone SE isti na ugovor kao moj.
Mislim da bi uzeo moj telefon i 200 evra a da napravi ugovor od 550e i uzme iPhone 7 isti paket kao moj.
Posto vec hoce taj paket i iPhone SE za 275. Ja bi mu isplatio 200-225e i uzeo iPhone 7. Tako bi on bio na istom kao da je uzeo SE i jos 50e je dobar.
Sta mislite. 200e izdatka a imam vec cool telefon, a sumnjam da ce sledeci iPhone biti OLED sa A10X. Bas me briga za Home Button ako izbace, meni je bas gotivno Home dugme i radi super.
Bar na starim modelima ne znam kako je na iPhone SE ali na starim je bas cool dugme. Lep osecaj kada se pritisne. Mislio sam da mozda zalepim sticker kao na iPhone 4S samo okruglasto.
neznam zasto uopce pitas, ako to ne napravis kao da si se upucao u spolovilo..
Došao vam je iOS 10.0.3 update: http://www.gsmarena.com/ios_1003_update_released_for_the_iphone_7_and_7_plus-blog-21121.php
Neki fixevi za mobile data. Samo za iP7.
, evo sam pogledao, meni ga još neda
, sunce mu kalasjovano!!!!!
Možda je gužva u "kaznenom prostoru" ?!
EDIT; kada prvo ne pogleda link, e baš sam
!
Sto se tice "hiss" zvukova, frend i ja smo imali 4 iP7 (3 ip7 i 1 ip7 plus) u rukama i sva 4 uredaja su patila od istog problema i vjerujem da jos puno vise ip7 i 7 plus uredaja pati od toga, tako da bi savjetovao svakome da priceka jos 2-3 mjeseca sa kupnjom da apple nesto ucini u vezi toga (ako bude ucinio ista i ako bude mogao) jer taj "hiss" zvuk sto proizvodi iphone 7 i 7 plus zna zahvati video snimanje, tako da se cuje tokom cijelog videa
Sto se tice "hiss" zvukova, frend i ja smo imali 4 iP7 (3 ip7 i 1 ip7 plus) u rukama i sva 4 uredaja su patila od istog problema i vjerujem da jos puno vise ip7 i 7 plus uredaja pati od toga, tako da bi savjetovao svakome da priceka jos 2-3 mjeseca da apple nesto ucini u vezi toga (ako bude ucinio ista i ako bude mogao) jer taj "hiss" zvuk sto proizvodi iphone 7 i 7 plus zna zahvati video snimanje, tako da se cuje tokom cijelog videa
Pa jedino negativno je što može izazvat paniku ako ne znaš za to....ovako bar znaš da radi :D
Ma siguran sam da će sredit...isti zvuk rade novi Skylake Atom-M i ostalo low voltage moćniji procesori...mislim da je to do nagle promjene napona u procesoru ili na MBO
Ma siguran sam da će sredit...isti zvuk rade novi Skylake Atom-M i ostalo low voltage moćniji procesori...mislim da je to do nagle promjene napona u procesoru ili na MBO
Rade to svi čipovi. Čak postoji tehnologija probijanja kriptozaštite audio snimanjem zvukova koje proizvodi CPU ;)
Rade to svi čipovi. Čak postoji tehnologija probijanja kriptozaštite audio snimanjem zvukova koje proizvodi CPU ;)
Rade ako proizvodac to tako ostavi...nikad nisam cuo nijedan smartphone dosad da pisti CPU zvukove...ali da ne treba se brinuti..
Rade ako proizvodac to tako ostavi...nikad nisam cuo nijedan smartphone dosad da pisti CPU zvukove...ali da ne treba se brinuti..
Što će se to dogoditi ove jeseni Mitch?!?!
Pa ti si promjenio avatar smislom za 180'?!?!
Samo, pitanje je je li to CPU hiss, ili hiss VRM-a.
Rekao bih ovo drugo, jer po onome kaj sam čuo ima raznomjeran spektar, a da je hiss CPU-a, imao bi sve harmonike potpuno nestabilne.
A hiss VRM-a se lako popravi s taktičkih par kapi ljepljive elastične mase na zavojnicama, ili eventualno odizanjem kondenzatora prilikom lemljenja, ako je u njima stvar.
Samo, pitanje je je li to CPU hiss, ili hiss VRM-a.
Rekao bih ovo drugo, jer po onome kaj sam čuo ima raznomjeran spektar, a da je hiss CPU-a, imao bi sve harmonike potpuno nestabilne.
A hiss VRM-a se lako popravi s taktičkih par kapi ljepljive elastične mase na zavojnicama, ili eventualno odizanjem kondenzatora prilikom lemljenja, ako je u njima stvar.
Zar ne bi to onda bio zvuk bliži coil whineu?
Ne nužno, taj zvuk ovisi ofrekvenciji rada, a još više o obliku i dimenzijama zavojnice.
A budući da su te zavojnice u ovom slučaju potpuno oklopljene, jedina varijanta je onda neka termovodljiva zvučnoizolacijska masa oko njih.
Naravno, ne odbacujem ja mogućnost da je CPU hiss, ali sumnjam da bi CPU imao tak ravnomjerno opterećenje cijelo vrijeme bez promjene napona i frekvencije.
Bar meni zvuči ujednačeno...
Kriv si kako god okrenes ;)
Ne nužno, taj zvuk ovisi ofrekvenciji rada, a još više o obliku i dimenzijama zavojnice.
A budući da su te zavojnice u ovom slučaju potpuno oklopljene, jedina varijanta je onda neka termovodljiva zvučnoizolacijska masa oko njih.
Naravno, ne odbacujem ja mogućnost da je CPU hiss, ali sumnjam da bi CPU imao tak ravnomjerno opterećenje cijelo vrijeme bez promjene napona i frekvencije.
Na iFixitu su našli izvor zvuka...Class 2 kondenzator sitno i brzo vibrira ispod CPU :)
Na iFixitu su našli izvor zvuka...Class 2 kondenzator sitno i brzo vibrira ispod CPU :)
Znači, sluh me ne vara...
Premda sam već u godinama.
Uglavnom, to onda lako saniraju, prije BGA lemljenja neku ljepljivu masu na njega.
Ljudi nisam sada nesto strucan u poredjenju kamere i verovatno ne bi znao ni da prepoznam koja je slika bolja ako su razlike 5-10% ali koliko je kamera na iPhone 7 Plus Dual bolja nego na iPhone 7.
Da li se bas bas prepoznaje bolja slika i detalji?
Ja sam odlucio da uzmem iPhone 7s ako izbace OLED Screen i ako ubace jos neka poboljsanja.
A10 Fusion je odlican ali nema razloga da ne stave A10X i verovatno ce i u iPhone 7s Dual Camera 16MP ili mozda cak 21MP.
Mada pre ce biti 16MP Dual. Za Home dugme izbacivanje mi nije bitno. I da ostane sve isto ovako.
Hocu i wirelless headphones.
Zasto je Samsung S7 12MP a S5/S6 16MP?