Pa onda kad već napišeš da si imao uređaj sa većim ppi, onda barem napiši koji je to uređaj. Jer koliko ja vidim retina display je predstavljen u 6. mjesecu 2010. godine na iphone-u 4, i ne vidim niti jedan uređaj iz 2010 godine koji je imo veći ppi, a kamoli iz 2008 kako ti tvrdiš.
Tko reče "većim"? Rekoh skoro jednakim HTC Touch Pro, 286 ppi je imao, a Xperia X1 je isto 2008. godine imala ekran sa 311 ppi. Neki dan sam ih negdje spomenuo.
edit: kao što isto tamo nekom rekoh, nisam mogao vjerovati kakav pikselasti ekran ima iPhone kad sam ga prvi put vidio. Još sam više u čudu bio sljedeće godine kad ni 3GS nije imao bolju rezoluciju. Kao što sam sad u čudu vezano za 750p ekran na iPhoneu od 4.7"
edit2: Imaš na gsmareni tražilicu pa možeš filtrirati prema ppi i vidjeti koliko ih je bilo s daleko većom gustoćom od iPhonea u to vrijeme.
Naravno da na QHD ekranu možeš više toga prikazat i da je čitko, ali, ako na 1 mm2 na 720p (ovo karikiram sada) stanu 3 slova čitko, a na 1 mm2 na 1440p stane 8 slova, jednako čitkih i ne pikseliziranih, da je to bolje. No, možeš li ti sa normalne udaljenosti toliko sitna slova čitat? Možeš li fokusirat sliku ako taj ekran približiš na 10cm od očiju? Ne možeš! Pogotovo ne u day2day standardnom okruženju. Na koleginom iP6 bez ikakvih problema radim sve što i na HTC10. Da, na HTC10 je ekran veći i QHD, ali je samim tim i veći telefon.
Za mene, HTC ONE M7 i iP6 su IDEALNE veličine telefona. Ako će u te gabarite ugurat veći ekran od 4.7", super, ali i ako neće, 4.7" je za mene savršena dimenzija i tu mi između 750p i 1080p je razlika stvarno mizerna, a efekt na bateriju je značajan.
Ovi telefoni gore iz 2008 su imali oko 300 PPI, ali na TFT ekranu i tada bolji od iP3GS koji je isto imao TFT ekran.
Koliko se sjecam, zadnje sam napisao oko 6000 kn koje ti das za zvucnike i da je to po tebi ok, ali za iPhone kad netko da 7000, to je ovca?
Pa na prošloj stranici sam ti odgovorio na tvoj post u kojem si me napao. Jesi li ga pročitao? http://www.bug.hr/forum/post/mobiteli/iphone-7-rasprava/5154969.aspx
Niti piše da je ATJLučko ili netko drugi ovca zbog iPhonea, niti piše da je ok to što ja dam za zvučnike a da za iPhone nije ok dati toliko para. Osim ako automatski moje postove čitaš s nekom predrasudom pa iz toga ti vidiš da nekako nešto drugačije piše, ali ja imam isto mišljenje za jedno i za drugo.
Ovce su ovi koji tvrde da iPhone nema mana, da makivanje standardnih portova i onemogućavanje standardnih funkcija nije loše. Ako je nekom iPhone najljepši mobitel na planeti i zbog toga ga želi i sposoban je priznati da ima mane, ali na njega ne utječu i/ili može živjeti s njima, zašto bih takvom rekao da je ovca?
(generalno, ATJLučko malo ulazi u tu kategoriju, ali to sad nije bitno i nije zbog same činjenice da ima iPhone nego zato što ga brani čak i kad npr. 90 % ljudi kažu da im pucaju iPhoneovi USB kablovi, postoje dokazi da ih Apple namjerno radi krhkima, ali u njegovim očima to nije Appleova krivica nego eto, Djeda Božićnjaka)
Moje isprike, ne znam kako, ovaj sam post previdio, kao i još nekoliko njih iza :(
Da komentiram ovo boldano. Svaki standard je standard neko vrijeme. I diskete su bile standard. Nekad si na 5.5" disketi imao po 20-30 igara za PC. Ja sam se na PC-u počeo igrat kada si se ti rodio :) 286-ica :).
Apple ima svoju logiku i svoj ekosustav i ne zanimaju ga neke stvari što tupe drugi proizvođači koji nemaju ni približan globalni impact. Ja isto nisam mogao vjerovati kada je Apple odlučio da neće podržavati Flash Player npr., jer je u tom trenutku 70% web stranica imalo nekakav FP. Koji je rezultat toga bio? U jakom kratkom roku, svi su počeli napuštat FP sadržaje, jer u protivnom ih neće moći čitati jako veliki broj korisnika. To je snaga Apple-a, zato mogu se zajebavati sa micanjima raznih priključaka, dodataka i što ti ga znam. Nekome je bitno da telefon ima SD karticu, izmjenjivu bateriju, sve moguće portove ... Meni to uopće nije važno. Što će mi SD, prvo, sporija je svaka od interne memorije, drugo, tko to danas ima nekoliko GB muzike ili video-a na mobitelu? Imaš stream servise za to.
Negdje si pitao što to korisnici dobivaju sa micanjem 3.5 mm porta. Po logici pitanja, naravno da ne dobivaju ništa :) No, ako sa telefonom dobiješ lightning slušalice i adapter, u čemu je problem? Ako već imaš svoje 3.5 mm slušalice, super, i dalje će ti radit. Ako ti se ne svidja Appleov adapter, imaš ih mali miljun na Amazon/eBay za uzet, kraći, duži, zlatni, .... Ako ti i to ne paše, a hoćeš imat i7, uzmi nove slušalice direktno sa Lightning adapterom.
Zar stvarno misliš da neće svi vodeći proizvođači slušalica već u slijedećim mjesecima izbaciti svoje slušalice/adaptere sa Lightningom? Stvarno?
U više novih auta imaš predefiniran Apple Car Play nego neki drugi sustav. Ako nisi probao, to radi brutalno jednostavno i dobro.
AirDrop ne radi putem BT-a, već WiFi Directa. Istina, imaš WiFi direct i na Androidu, ali ti treba puno više koraka da ti meni pošalješ recimo video od 1 GB nego između dva Apple uređaja sa AirDrop-om. Hoćeš možba BT-om slati video? Pa to je u idealnim uvjetima max 25 Mbit/s. Idealnim.
Daleko je Apple od inovacija u vanjštini, ali neke stvari puno bolje stavi u funkciju od konkurencije. Počmi davno od iPodova, iPhnea, iPada, fingerprinta. Tamo di je inovacija, to je unutaršnjost, dizajn čipseta i svega povzanog, vlastitih rješenja u ISP-u, ma što god ... Tako da sa objektivno lošijim HW itekako konkurira ili je čak bolji od većine konkurencije u flagship rangu. Meni su svi članovi obitelji na nekom iPhoneu uz iPade, pa su prešli i na razne iMacove. Ekosustav te uvuče.
Da je sadržaj dostupniji, bio bi i ja već davno na iPhone-u, ali u ovoj slučajnoj vukojebini od države, pola stvari ne radi :)
I ne zaboravimo AppStore i zašto developeri više vole iOS. Zato jer na iOS-u lakše naplate svoje aplikacije, nego na Androidu. Pa i na ovom forumu ima ljudi koji će se rađe potruditi skiniti crackiranu verziju aplikacije, nego za istu platiti jebena 3$! Meni ne shvatljivo, ali dobro. To je na iOS-u puno teže napraviti i zahtjeva ti JailBreak, koji nije jednostavan.
U Americi nemaš praktički dućana koji ne podržava ApplePay skoro.
Da ne duljim, njihova je filozofija jednostavna. Svoj ekosustav, kvalitetni uređaji, te naravno, zarada na dodanoj vrijednosti :)
Ako se baviš nekim poslom, ja konkretno imam nekoliko tvrtki za različite usluge, e sada, kupac usluga može u mene i u konkurencije nabaviti istu uslugu, ali ako sam ja 20% skuplji, ispada da nikada neće u mene uzet uslugu, što je naravno, čista suprotnost realnošću.
Apple je prodao miljardu iPhonea, pa nije ih kupilo miljardu ljudi, već par stotina miljona, koji se vraćaju po nove generacije, rijetki svaku godinu, većina svake 2 ili 3. Znaš zašto? Zato jer osjećaju da za svoj novac dobivaju što žele. Vrlo jednostavno.