Sony PlayStation 5 izdvojena tema

poruka: 29.000
|
čitano: 6.397.380
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Sony PlayStation 5
robogo kaže...
PS5 Pro mi ima smisla ako ćemo gledati iz perspektive UE5.x u 4K 60fps s ray tracingom.

Native 4K u 60 FPS-a nećeš vidjeti niti na PS6 a kamoli na PS5 Pro. Možda uz teško korištenje FSR-a ali sigurno ne bez toga. A to ti onda nije 4K. Rekonstrukcijske metode, koliko god bile dobre se ne mogu mjeriti sa nativnim rezolucijama. Sve što će PS5 Pro donijeti je stabilnijih 60 FPS-a pri nešto višim internim rezolucijama i korištenju RT. Sigurno neće donijeti nativnih 4K+RT u 60 FPS-a.

Poantu PS4 Pro sam mogao razumijeti s obzirom da su 4K TV-i postali mainstream u to vrijeme. Poanta PS5 Pro je vjerojatno APP (ako prođe, prođe).

A kad dođe PS6, onda će se početi koristiti path tracing pa će opet rezolucija trpiti i opet se nećemo igrati u 4K nego u faux-4K. Valjda će dotad i rekonstrukcijske metode postati bolje, jer trenutne inkarnacije FSR-a pate od mnogih artefakata. Štoviše, volio bi da se Sony i Microsoft okrenu nVidia-i jer je DLSS daleko bolji algoritam od FSR-a.

Ali s obzirom na nVidia-inu bahatost i da su manje-više spalili mostove prema Sony-u i Microsoftu odbijanjem spuštanja cijena GPU-ova koje su koristile prijašnje konzole, sumnjam da će ovi htjeti imati posla s njima. AMD je, što se tiče financijske slike, daleko bolji omjer cijene i kvalitete.

Nažalost živimo u dobu gdje će ljudi platiti €1500 za novi telefon svake 2 godine ali bože sačuvaj da konzola košta više od €500 (a traje 7-8 godina). S obzirom na to, ne možemo niti očekivati bog-zna-kakve performanse u tim strojevima.

EDIT:

A ovaj PS5 cloud streaming je vrhunska glupost. Znači, radi samo na PS5 i logika Sonya je tu da igre, koje sam kupio, mogu streamati na PS5 umjesto da ih lokalno instaliram. Pitam se koja je poanta toga da igram igre na Cloudu umjesto da ih instaliram na konzolu. Cloud iskustvo je apsolutno inferiorno u odnosu na lokalnu instalaciju.

Da streaming PS5 igara radi na PC-u, telefonima, tabletima i sl. to mi je savršeno logično. Ali kupovati igre na PS5 i onda ih igrati na PS Now umjesto da ih instaliram - what is the fucking point? Sony se pogubio u zadnje vrijeme, uspjeh PS5 im je previše udario u glavu. Glupost za gluposti. Povećanje cijene PS+, povećanje cijene novog PS5, apsurdna cijena za dodatni BR drive, €30 za stalak koji je dosad dobio u kutiji, PS Portal ne može nativno igrati PS Now igre nego samo služi za remote play, PS Portal ne koristi bluetooth nego onu nativnu glupost PS Link... Čovjek se pita koje ćemo sljedeću glupariju doživjeti od njih.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.10.2023 11:11 (greysaint0).
23 mjeseca
neaktivan
greysaint0 kaže...

Ali s obzirom na nVidia-inu bahatost i da su manje-više spalili mostove prema Sony-u i Microsoftu odbijanjem spuštanja cijena GPU-ova koje su koristile prijašnje konzole, sumnjam da će ovi htjeti imati posla s njima. AMD je, što se tiče financijske slike, daleko bolji omjer cijene i kvalitete.

EDIT:

A ovaj PS5 cloud streaming je vrhunska glupost. Znači, radi samo na PS5 i logika Sonya je tu da igre, koje sam kupio, mogu streamati na PS5 umjesto da ih lokalno instaliram. Pitam se koja je poanta toga da igram igre na Cloudu umjesto da ih instaliram na konzolu. Cloud iskustvo je apsolutno inferiorno u odnosu na lokalnu instalaciju.

Da streaming PS5 igara radi na PC-u, telefonima, tabletima i sl. to mi je savršeno logično. Ali kupovati igre na PS5 i onda ih igrati na PS Now umjesto da ih instaliram - what is the fucking point? Sony se pogubio u zadnje vrijeme, uspjeh PS5 im je previše udario u glavu. Glupost za gluposti. Povećanje cijene PS+, povećanje cijene novog PS5, apsurdna cijena za dodatni BR drive, €30 za stalak koji je dosad dobio u kutiji, PS Portal ne može nativno igrati PS Now igre nego samo služi za remote play, PS Portal ne koristi bluetooth nego onu nativnu glupost PS Link... Čovjek se pita koje ćemo sljedeću glupariju doživjeti od njih.

Moje mišljenje je da bi PlayStation i Xbox imali daleko bolji ray tracing da koriste Nvidia GPU. Što se tiče PS5 cloud streaminga tu se slažem u potpunosti sa tobom. Sony bi trebao omogućiti streamanje PS5 igara i na TV-ima, mobitelima kao što su omogućili Nvidia, Microsoft..... Streamanje PS5 igara na Sonyjevim TV-ima bez posjedovanja konzola bi bila odlična reklama za Sony da ljudi kupe Sony TV kao što Microsoft ima deal sa Samsungom u vezi streamanja Xbox igara na Samsung TV-ima.  GeForce Now će i dalje biti najbolji za streamanje igara.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.10.2023 11:25 (Witcher94).
14 godina
Witcher94 kaže...
Streamanje PS5 igara na Sonyjevim TV-ima bez posjedovanja konzola bi bila odlična reklama za Sony da ljudi kupe Sony TV kao što Microsoft ima deal sa Samsungom u vezi streamanja Xbox igara na Samsung TV-ima.  GeForce Now će i dalje biti najbolji za streamanje igara.

Slažem se sa time da bi bilo idealno da se može streamati direktno na smart TV. Međutim današnji TV-i imaju jedan ogroman problem a to se zove anemični NIC (mrežna kartica). NIC-ovi u TV-ima idu do 100 Mbps. U praksi ćeš dobiti oko 50-ak Mbps max. Probao sam na svom LG C1 GFN i radi očajno a TV je spojen ethernetom u router.

Nevjerojatno mi je da npr. Samsung reklamira XCloud i GFN a ugrađuju 100 Mbps NIC u TV-e. To apsolutno nije dovoljno za Cloud gaming bez obzira na tvrdnje da treba npr. 25 Mbps za dobro iskustvo. Moje iskustvo sa Cloud gamingom je - što veća brzina, to bolje. Igrati to na manje od 100 Mbps jer mučenje. Daleko je ta tehnologija od ikakve zrelosti. Možda se stvari promijene kad nVidia krene sa AV1 codecom (zasad ga izgled koriste samo u nativnoj Windows aplikaciji i nigdje drugdje) ali sumnjam da će to osigurati "nativno" iskustvo.

6 godina

Navjerovatno je da im je teško staviti gigabitni lan tj, karticu na pluču pogotovo bar na tv koji ima podršku HDMI 2.1 i 120 HZ 

14 godina
Zasto bi to bio problem? Kakve veze ima NIC sa HDMI standardom?

Rekao bi da je vjerojatnije da nitko niti ne razmislja o tome. Na LG C1 ima caka da se koristi ethernet to USB adapter pa onda mozes gurati oko 300 Mbps. Medutim problem je sto samo radi sa jednim ili dva adaptera a navodno i onda ovisi kakav adapter te zapao.

S obzirom da je lutrija nisam niti pokusavao. Ali preporuka dolazi od samog Vincenta sa HDTV Testa tako da je legit.
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.10.2023 9:01 (greysaint0).
14 godina
Sori na duplici ali jedno upozorenje za kupce PS Portala - analogi koriste identicnu tehnologiju kao i Dualsense, odnosno potenciometre. To znaci, osim ako Sony nije stavio znacajno kvalitetnije potenciometre unutra, da imaju istu sklonost driftanju kao i Dualsense. S obzirom da nisam vidio nikakve komentare da Portal ima zamjenjive analoge, pripazite prije kupnje.

Ja cekam prve recenzije i ako je sve tako kako se cini, preskacem Portal kompletno. Previse je €220 za davati svake 1-2 godine.

0 0 hvala 0
23 mjeseca
neaktivan
greysaint0 kaže...
Sori na duplici ali jedno upozorenje za kupce PS Portala - analogi koriste identicnu tehnologiju kao i Dualsense, odnosno potenciometre. To znaci, osim ako Sony nije stavio znacajno kvalitetnije potenciometre unutra, da imaju istu sklonost driftanju kao i Dualsense. S obzirom da nisam vidio nikakve komentare da Portal ima zamjenjive analoge, pripazite prije kupnje.

Ja cekam prve recenzije i ako je sve tako kako se cini, preskacem Portal kompletno. Previse je €220 za davati svake 1-2 godine.

Zašto Sony ne ugradi hall effect sensore u svoje kontrolere, npr. Asus Rog Ally ima hall effect sensore

17 godina
greysaint0 kaže...

A šta imamo pripaziti, ili ćemo kupiti ili nećemo. :-) Kad bih tako gledao ne bih ništa kupio.

Garancija je 2 godine, a i nakon toga će se morati moći servisirati makar za nešto sitno kao i nintendo joyconi. Ne moraš kupiti novi.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
10 godina
Preporuka za dodatni SSD od 1TB?

Imam par igara i malo je već, a koliko vidim ugradnja je izrazito jednostavna.

0 0 hvala 0
14 godina
Pretraži temu, nedavno je bilo isto pitanje.
12 godina
greysaint0 kaže...

Uopce se ne radi o losijoj kvaliteti materijala,barem na moja 2 gamepada.

Iz nutra su izgledali kao novi kad sam ih rastvorio a bili su stari skoro 3 godine.

Po uputstvima sa YTa sam ih rastvorio,obrisao prasinu sa senzora i nakon toga rade kao novi.

Problem je sto su ti senzori jako sitni i ocito kad dodje prasina na njih blokira konekciju,pozitivno je sto je Sony napravio DS "modularnima" pa ih je poprilicno lagano rastavit i sastavit.

Sto se tice Ps5 Pro,kupujem ga day one kao i Ps4 Pro,bit ce daleko jeftiniji nego moj iduci PC upgrade.

12 godina
MedO1337 kaže...
Preporuka za dodatni SSD od 1TB?

Imam par igara i malo je već, a koliko vidim ugradnja je izrazito jednostavna.

Uzmi od 2tb,cijene su drasticno pale.

16 godina
Sony PlayStation 5

pozdrav

Koji ssd se preporuča? 2 TB ?

tnx

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
I dalje stojim iza Kingston KC3000, radi k'o zvrk, zanemarivo sporije od internog SSD-a.
Moj PC  
1 0 hvala 1
23 mjeseca
neaktivan
Huurux kaže...

pozdrav

Koji ssd se preporuča? 2 TB ?

tnx

Samsung 990 PRO

16 godina
Sony PlayStation 5

šta kažete na kingston fury renegade 2 tb ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
23 mjeseca
neaktivan
robogo kaže...
I dalje stojim iza Kingston KC3000, radi k'o zvrk, zanemarivo sporije od internog SSD-a.

Mislim da bi trebao biti brži od internog ssd jer Kingston KC3000 2TB ima brzinu 7,000MB/s Read, 7,000MB/s Write

https://www.kingston.com/en/ssd/kc3000-nvme-m2-solid-state-drive

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.10.2023 9:49 (Witcher94).
14 godina
Da ne quote-am sve postove, primarni uzrok drifta u kontrolera nije prasina nego trosenje materijala u senzorima jer se radi o 2 povrsine koje su u stalnom kontakti i eventualno se jedna od njih izlize i tada pocinje drift. Jedini nacin za popravak je promjena kompletnog senzora. Da, u nekim slucajevima i prasina to moze izazvati ali takvi su daleko rijedi.

Sony ne zeli stavljati Hall effect senzore jer je daleko isplativije da kontroler crkne i da su ljudi prisiljeni kupiti novi nego da imaju jedan kontroler 7-8 godina.

Sto se tice Portala, ne vjerujem da ce se drift moci servisirati u ovlastenim servisima mimo garancije - Sancta Domenica ne servisira niti jedan Dualsense nego uvijek i bez iznimke daju novi kontroler. Ako se radi o identicnim senzorima unutra, vjerojatno opet nece biti popravljanja nego ce racunati da ce vecina Portala izdrzati do kraja garantnog roka a ti koji nece su prihvatljiv gubitak. Uzmimo u obzir da je to vjerojatno vrlo jeftin uredaj za proizvesti s obzirom na obican LCD ekran, jeftine Dualsense komponente i nepostojanje nikakvog specijalnog SoC-a unutra (vjerojatno ima nesto anemicnog cisto da dekodira video stream).

0 0 hvala 0
14 godina
Huurux kaže...

Ja ga koristim skoro godinu dana i odličan je, nikakvih problema.

#patientgamers
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.10.2023 12:56 (anarchyST).
10 godina
Sony PlayStation 5

Jel 150e dobra cijena za novi Samsung 980 PRO 2 TB s heatsinkom ili ide to dolje kad su popusti za black friday?

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.10.2023 15:12 (MedO1337).

0 0 hvala 0
16 godina
anarchyST kaže...
Huurux kaže...

jesi mozda zaljepio kakav heatsink na njega?

14 godina

Nisam, onaj grafenski što dolazi sa njim je sasvim dovoljan. Al mislim da sad ima verzija i sa aluminijskim hladnjakom koja je isto kompatibilna sa PS5.

#patientgamers
23 mjeseca
neaktivan
Sony PlayStation 5

0 0 hvala 0
14 godina
Huurux kaže...
anarchyST kaže...
Huurux kaže...

jesi mozda zaljepio kakav heatsink na njega?

Maj gad, što ga komplicirate. Uzmite najpovoljniji certified za PS5, tak nećete osjetiti razliku.

15 godina
greysaint0 kaže...
Da ne quote-am sve postove, primarni uzrok drifta u kontrolera nije prasina nego trosenje materijala u senzorima jer se radi o 2 povrsine koje su u stalnom kontakti i eventualno se jedna od njih izlize i tada pocinje drift. Jedini nacin za popravak je promjena kompletnog senzora. Da, u nekim slucajevima i prasina to moze izazvati ali takvi su daleko rijedi.

Sony ne zeli stavljati Hall effect senzore jer je daleko isplativije da kontroler crkne i da su ljudi prisiljeni kupiti novi nego da imaju jedan kontroler 7-8 godina.

Sto se tice Portala, ne vjerujem da ce se drift moci servisirati u ovlastenim servisima mimo garancije - Sancta Domenica ne servisira niti jedan Dualsense nego uvijek i bez iznimke daju novi kontroler. Ako se radi o identicnim senzorima unutra, vjerojatno opet nece biti popravljanja nego ce racunati da ce vecina Portala izdrzati do kraja garantnog roka a ti koji nece su prihvatljiv gubitak. Uzmimo u obzir da je to vjerojatno vrlo jeftin uredaj za proizvesti s obzirom na obican LCD ekran, jeftine Dualsense komponente i nepostojanje nikakvog specijalnog SoC-a unutra (vjerojatno ima nesto anemicnog cisto da dekodira video stream).

Koliko traje ova procedura u SD za boldano? Pretpostavljam da provjeravaju taj drift?

8 godina
Witcher94 kaže...
robogo kaže...

Mislim da bi trebao biti brži od internog ssd jer Kingston KC3000 2TB ima brzinu 7,000MB/s Read, 7,000MB/s Write

https://www.kingston.com/en/ssd/kc3000-nvme-m2-solid-state-drive

A vidi, i meni je PS5 u testiranju ispisao nešto više od 6700 MB/s. Loading time je on-par internom SSD-u, najčešće 1-2 sec dulje.

Ali da je ogroman skok u odnosu na mehanički USB 3.0 drive na kojem su mi inače PS4 igre - je. Prebacio sam The Division 2 s tog USB drivea na Kingstona i game engine ponekad jednostavno ne može pratiti brzinu učitavanja  

Prije: fast travel od safehouse-a do misije na drugoj strani mape - cca 30 sec, nekad i 40-45.

Sada: 5 sec.

A igra uopće nije optimizirana za SSD-ove niti je dobila patch za PS5, jedino što su za PS5 otključali framerate.

Switch kaže...

Koliko traje ova procedura u SD za boldano? Pretpostavljam da provjeravaju taj drift?

Nosio sam dva DualSensea u razmaku od mjesec dana na reklamaciju, jedan bez garancije, drugi s garancijom.

Nitko ništa nije pitao ni provjeravao, samo su pogledali imam li račun i zamijenili oba bez pitanja.

greysaint0 kaže...

Sudeći po debaklu s DualSenseom, nekako sumnjam da je to glavni razlog. Više vjerujem da je Sony kupio nekoliko milijardi analognih stickova koje im je sada veći trošak baciti nego iskoristiti, a kontrolere mijenjaju bez pitanja jer je netko bacio računicu na papir i zaključio da je jeftinije proizvesti novi kontroler nego popravljati stari - što ima smisla. Iskreno vjerujem da je brže i jeftinije proizvesti novi kontroler nego stari poslati u servis, dijagnosticirati problem, zamijeniti analogne stickove, testirati, vratiti kupcu. I tako puta nekoliko tisuća (uzevši u obzir koliko je bilo prijavljenih problema u cijelom svijetu).

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.10.2023 10:23 (robogo).
23 mjeseca
neaktivan
Sony PlayStation 5

Spider-Man igleda odlično na PlayStation 5

Spider-Man 2 ima za sada ocjenu 90 na metacriticu

https://www.metacritic.com/game/marvels-spider-man-2/

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.10.2023 16:20 (Witcher94).

0 0 hvala 0
14 godina
Chronosus kaže...

Maj gad, što ga komplicirate. Uzmite najpovoljniji certified za PS5, tak nećete osjetiti razliku.

Za mog čovjeka sstrmi  koji se našao uvrijeđen ovim komentarom, a i za buduću ekipu kojoj se ne da guglat, al možda se sjete pretražiti temu:

Though Sony recommends any PS5-compatible SSD have a sequential read speed of at least 5,500MB/s, Digital Foundry has discovered that the lowest-spec drive currently available—the 3,200MB/s, 250GB Western Digital SN 750 SE—performed just as well in a series of in-game loading and performance tests as either the console's internal drive or Western Digital's beefier 7,000MB/s, 1TB model SN 850

The most underpowered SSD didn't result in any additional frame-rate hitches in gameplay.

...any compatible PS5 drive will deliver apparently identical performance when running native titles for the console (and backwards-compatible ones, too).

Digital Foundry also conducted multiple direct comparisons of loading differences jumping between a number of save files. It found that, for in-game loading, no drive had more than a split-second difference, with each drive taking roughly 1.5 to two seconds to load each save state.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.10.2023 16:47 (Chronosus).
15 godina
Kad će taj petak...
Blaugrana al vent, un crit valent, tenim un nom, el sap tothom, BARCA! BARCA! BARCA!
Moj PC  
1 1 hvala 0
14 godina
antimadridista kaže...
Kad će taj petak...

Odlične ocijene za sad.

Nadam se da će Sancta dostavit do petka...Vikend je isplaniran.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice