DirectX 10 ili DirectX 11

poruka: 42
|
čitano: 12.600
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Nakon čitanja teksta o novim tehnologijama u zadnjem Bugu otvorilo mi se par novih pitanja o kojima bih volio prodiskutirati... naime, tekst kaže kako u prvoj polovici godine dolaze directx 11 grafičke kartice, a dakako i sam directx kako za win7 tako i za vistu... mene trenutno zanima jel ima netko kakva saznanja koliko će se starno dobit sa novim api-jem i isplati li se sada kupit grafičku tipa 4870X2 koje je DirectX10.1, ako će za 5-6-7 mjeseci ona biti staro željezo zbog DirectX11? pitam iz razloga jer sam naumio ovaj tjedan investirati u novu grafičku kako bih zamijenio drlog od 8800GTS, i čak razmišljam o dvoglavoj radeonki zbog 10.1. kompatibilnosti... isprva sam bio čvrsto odlučen za NvidiaGTX260, no kako ona nema 10.1 podršku više naginjem prema atijevom rješenju... naravno, u svezi toga me zanima koliko mi je bitno imati 10.1 podršku i isplati li se više upola jeftinija 260 od kreditno zaduženog 4870X2?

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2009 8:49 (KhnumKhufu).

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

DX11 će bit optimizirani DX10.1, ali ni jedna DX10.1 grafička neće podržavati DX11. DX10.1 igara gotova pa da i nema, tako da je ovo kod ATi-a samo markentiški trik.

2.Ako misliš igrat sve na Very High pri rezolucij 1680*1050 i većoj, naravno da se isplatio HD4870X2. Ali, i kada dođe DX11 pretpostavljam da će bit situacija kao kod DX10 - trebat ćemo sačekat da dođu prave DX11 igre, a do tada HD4870X2 će te služit izvrsno.

Procesor: Intel Celeron D331 2,66Ghz 256KB L2 Cache, Presscot Matična Ploča: MSI P4M900M2-L RAM: 2GB (2*1) Kingmax DDR2 800Mhz HDD:80GB Hitachi Grafička Kartica: Xpert Vision GeForce 8400GS 512MB DVD-RW: Pioneer DVR-112D
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2009 9:26 (UPDaTEa ŽeljaN).

1 0 hvala 0
17 godina
RE: DirectX 10 ili DirectX 11
KhnumKhufu kaže...

Nakon čitanja teksta o novim tehnologijama u zadnjem Bugu otvorilo mi se par novih pitanja o kojima bih volio prodiskutirati... naime, tekst kaže kako u prvoj polovici godine dolaze directx 11 grafičke kartice, a dakako i sam directx kako za win7 tako i za vistu... mene trenutno zanima jel ima netko kakva saznanja koliko će se starno dobit sa novim api-jem i isplati li se sada kupit grafičku tipa 4870X2 koje je DirectX10.1, ako će za 5-6-7 mjeseci ona biti staro željezo zbog DirectX11? pitam iz razloga jer sam naumio ovaj tjedan investirati u novu grafičku kako bih zamijenio drlog od 8800GTS, i čak razmišljam o dvoglavoj radeonki zbog 10.1. kompatibilnosti... isprva sam bio čvrsto odlučen za NvidiaGTX260, no kako ona nema 10.1 podršku više naginjem prema atijevom rješenju... naravno, u svezi toga me zanima koliko mi je bitno imati 10.1 podršku i isplati li se više upola jeftinija 260 od kreditno zaduženog 4870X2?

Znači čekat ćeš novu generaciju ati/nvidia kartica ali vjerovatno je nećeš odma kupit jer će bit skupa znači još malo čekanja. Dok padne cijena kartice na razinu "prihvatljive" cijene već će se pričat o novoj generaciji gf kartica. Sad neznam stvarno isplatili se čekat išta u svjetu računala, ako si nešto odlučio to i uradi, bar bi tako ja napravio.
PS. Sumnjam da će 4870x2 za 5-7 mjeseci bit staro željezo :)
Q6600 -OCC, 8GB ddr2 mushkin, 4870 512MB OCC, 2x640GB Samsung F1 raid 0, DFI P45-T2RS MB, Antec p182 kućište
17 godina

Sad će svaki dx biti nova grafička,moš si mislit da je to toliko potrebno sa ovim današnjim zvjerima od 800tinjak streaming procesora... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Sve ce DX10 kartice DJELOMIČNO PODRŽAVAT DX11, samo mislim da ce ati-jeve imat nesto vecu podrsku.

Konfa: athlon x2 5000+ BE @3,0Ghz / HD4870 2D(300,250)- 3D(780,950) / 2x2GB kingmax 800MHz / corsair TX650W / WD 6400AAKS blue edition / Pioneer 215-DBK / ASUS M2N-privremena/ logitech x-530 LAPTOP - ACER 5630G ( t5800, hd3470,2GBram ,320GB hdd) MSN- drazen016@net.hr
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
KhnumKhufu kaže...

Između D X 10 i DX 10.1 nema NIKAKVE razlike vrijedne spomena....
I zbog toga ti odbacuješ GTX 260? Haha....

ya sam se isto dvoumio između GTX 260 i HD 4870 X2 i hvala Bogu imao sam ju prilike probati i rekao sam ne hvala, cijena mi nije bila nikakav problem...

Prvo kaj mi se nije sviđalo na HD 4870 X2 je bilo napajanje, 1X6 i 1X 8 pin, drugo abnormalno grijanje te grafe koja mi je digla temperaturu u kučištu za ~15 stupnjeva naspram GTX 260, u par igara koje nisu podržavale CF imao sam znatan pad FPS-a, neke igre mi se uopće nisu željele pokrenut dok nisam "onesposobio" jedan čip , jako me nerviralo loše "odrađene" sjene na nekim igrama, kad je grafa bilau full loadu to je bilo nemoguče za slušat taj vent... a grijala se ko da je vent na 20 % :D...

Tko voli nek izvoli...
E 6600 @ 3.20->Gigabyte P45-DS3->2 x 2Gb G.Skill black series >X-FI AUDIO-> Seagate barracuda 320Gb,16mb -> XFX GTX 260 Black Edition ->Z-5500-> MX-518-> Samsung 2232BW...> Fortron 650W...
16 godina
neaktivan

upravo to sam tražio! nekoga s iskustvom! odlično, dakle 260 uzimam danas pod uvjetom da imaju na lageru!

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Radi DirectX11 moraš prijeći na Vista OS, no ako voliš više winxp pričekaj kraj ove godine da izađe windows 7 os i tada kupi bolju grafičku za iste novce. Windows 7 OS je bolja mješavina win xp-a i viste. Preporuka za strpljenje :)

17 godina
stalker kaže...

Radi DirectX11 moraš prijeći na Vista OS, no ako voliš više winxp pričekaj kraj ove godine da izađe windows 7 os i tada kupi bolju grafičku za iste novce. Windows 7 OS je bolja mješavina win xp-a i viste. Preporuka za strpljenje :)

Ne, zbog DirectX 10 treba prijeći na VISTU dok će Win7 podržavati Dx11 (Neznam dali će to ubacit u VISTU, ali čisto sumnjam). Šta to znači mješavina XP i VISTE??
pare nisu problem,...para nema ako možeš ostati miran dok je svuda oko tebe panika, vjerovatno si krivo razumio situaciju http://doktor1.blog.hr/
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.1.2009 9:59 (doktor1).
16 godina
neaktivan

Nemoj to radit ako misliš imat tu grafu više od godinu dana.Šta misliš koja će ti bolje u budučnosti radit GTX260 ili HD 4870x2.

Da si htio uzet običnu HD4870 ili GTX260 onda bi juventus bio u pravu ali pošto je u pitanju x2 to je čista glupost.

A što se tiče DirectX-a 10.1 nema nekih vizualnih razlika ali brže radi(DAJE BOLJE PREFORMANSE) u odnosu na DX10.

Jedini problem za navedeni API je izostanak podrške u igricama,ali i to će se u ne tako dalekoj budućnosti ispravit.

Ako želiš investirati na duže staze uzmi HD4870x2.

A što se tiće novog DX11 nevjerujem da čemo tako brzo ugledat neku igricu koja podržava taj API.

microman
16 godina
protjeran
microman kaže...

Nemoj to radit ako misliš imat tu grafu više od godinu dana.Šta misliš koja će ti bolje u budučnosti radit GTX260 ili HD 4870x2.

Da si htio uzet običnu HD4870 ili GTX260 onda bi juventus bio u pravu ali pošto je u pitanju x2 to je čista glupost.

A što se tiče DirectX-a 10.1 nema nekih vizualnih razlika ali brže radi(DAJE BOLJE PREFORMANSE) u odnosu na DX10.

Jedini problem za navedeni API je izostanak podrške u igricama,ali i to će se u ne tako dalekoj budućnosti ispravit.

Ako želiš investirati na duže staze uzmi HD4870x2.

A što se tiće novog DX11 nevjerujem da čemo tako brzo ugledat neku igricu koja podržava taj API.

S ovim se i ja slažem. Bolje ti je uzet HD4870X2 jer će kako vrijeme odmiče imati sve bolje perfomanse (mislim kada dođu zahtjevnije igre).
16 godina
neaktivan
doktor1 kaže...
stalker kaže...
Ne, zbog DirectX 10 treba prijeći na VISTU dok će Win7 podržavati Dx11 (Neznam dali će to ubacit u VISTU, ali čisto sumnjam). Šta to znači mješavina XP i VISTE??

Widows VISTA če podržavati DX11(barem su tako najavili u MICROSOFTU),a podrška za taj API če se ubaciti u novi SP2.
microman
16 godina
neaktivan

trenutno imam vistu i puni dx10, a koliko znam dx11 dolazi sa win7 i kao update za vistu krajem godine, kada će izaći i win7. što se tiče ati-ja znam da ima problema sa x2 karticama u nekim igrama i s nekim naslovima, konkretno o tome pišu u bugu a i mnogi strani forumi imaju takve informacije, pa mi se zbog toga 260 čini bolji izbor. s druge strane, kontam da je x2 definitvno bolji ulog na dulje staze ako ne mislim nagodinu u ove vrijeme opet kupovat grafulju... što se tiče pada performansi x2 je ionako ustvari 2x4870 jer je i povećanje performanski toliko, a kako su obični 4870 i GTX260 prilično blizu po performansma (Bug, listopad 2008.) kontam da i nije toliko bed ako mi se pojavi problem sa cf-om...

imam pitanje vezano uz kompatibilnost, možda pitanje nije bitno ali čisto da ne bude nisam-znao... jel postoje ikakve mogućnsoti da mi se jave problemi sa kompatibilnošću na relaciji ploča-proc-atijeva grafička? kontam da ne, da je to PCI Express slot i ćao pepi, fercera bez obzira stavio ja u njega ati ili nvidiju, jel tako?

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

0 0 hvala 0
17 godina
KhnumKhufu kaže...

trenutno imam vistu i puni dx10, a koliko znam dx11 dolazi sa win7 i kao update za vistu krajem godine, kada će izaći i win7. što se tiče ati-ja znam da ima problema sa x2 karticama u nekim igrama i s nekim naslovima, konkretno o tome pišu u bugu a i mnogi strani forumi imaju takve informacije, pa mi se zbog toga 260 čini bolji izbor. s druge strane, kontam da je x2 definitvno bolji ulog na dulje staze ako ne mislim nagodinu u ove vrijeme opet kupovat grafulju... što se tiče pada performansi x2 je ionako ustvari 2x4870 jer je i povećanje performanski toliko, a kako su obični 4870 i GTX260 prilično blizu po performansma (Bug, listopad 2008.) kontam da i nije toliko bed ako mi se pojavi problem sa cf-om...

imam pitanje vezano uz kompatibilnost, možda pitanje nije bitno ali čisto da ne bude nisam-znao... jel postoje ikakve mogućnsoti da mi se jave problemi sa kompatibilnošću na relaciji ploča-proc-atijeva grafička? kontam da ne, da je to PCI Express slot i ćao pepi, fercera bez obzira stavio ja u njega ati ili nvidiju, jel tako?

Neće bit problema, samo treba imat PCI-E slot. Doduše neke gf kartice, nebitno dali su nvidia ili ati, od određenih proizvođača neće radit s matičnom drugog proizvođača ali to je rijedak slučaj tako da nemoj o tom ni mislit prilikom kupovine. Ako se to i desi lako zamjeniš gf ili mb i uzmeš neku drugu.
Q6600 -OCC, 8GB ddr2 mushkin, 4870 512MB OCC, 2x640GB Samsung F1 raid 0, DFI P45-T2RS MB, Antec p182 kućište
16 godina
neaktivan
Juventus 4ever kaže...
KhnumKhufu kaže...

Prvo kaj mi se nije sviđalo na HD 4870 X2 je bilo napajanje, 1X6 i 1X 8 pin, drugo abnormalno grijanje te grafe koja mi je digla temperaturu u kučištu za ~15 stupnjeva naspram GTX 260, u par igara koje nisu podržavale CF imao sam znatan pad FPS-a, neke igre mi se uopće nisu željele pokrenut dok nisam "onesposobio" jedan čip , jako me nerviralo loše "odrađene" sjene na nekim igrama, kad je grafa bilau full loadu to je bilo nemoguče za slušat taj vent... a grijala se ko da je vent na 20 % :D...

Tko voli nek izvoli...
 Prvo kaj si ti mislil da neka HIGH-END grafa ima dva 2x6 pin.napajanje(GTX280 isto ima takvo).
Drugo isto neznam kaj si mislil time da ti je grijanje te grafe diglo temperaturu u kućištu(Vruči zrak te grafe isključivo ide van kućišta),a nemožeš očekivat da če se manje ili isto grijat kao GTX260.(HD 4870x2 max temperatura je 91°C dok je vent automatski kalibriran kad je ručno temperatura je manja),a GTX280 jedina grafa skojom možeš uspoređivat HD4870x2 se grije na max 83°C koja ima samo JEDAN GPU.
Treče što se tiče podrške za CF to je istina(ali to je opčenit problem kod multi GPU izbora)znači isto vrijedi za SLI.
microman
16 godina
neaktivan
KhnumKhufu kaže...

kontam da i nije toliko bed ako mi se pojavi problem sa cf-om...

Problem sa CF-om se javlja samo u par igrica koje nemaju podršku za multi GPU konfiguraciju(znači ista stvar važi i za SLI).
A taj navedeni problem se ispravlja novim DRIVERIMA.
Kad je upitanju kompaktibilnost sa PCI-E slotovima može u bilo koji,ali najbolje bi bilo da je to 2.0.
I ako češ uzeti HD4870x2 uzmi neki Intelov Čipset primjerice P45 ili ako očeš nešto jače X48.

Napiši koji Proc i matičnu imaš pa čemo Vidit.
microman
17 godina
neaktivan
Juventus 4ever kaže...

ya sam se isto dvoumio između GTX 260 i HD 4870 X2 i hvala Bogu imao sam ju prilike probati i rekao sam ne hvala, cijena mi nije bila nikakav problem...

Tko voli nek izvoli...
Nemoj pisati gluposti i onda te gluposti pisati velikim slovima; izgleda gluplje nego što zaista jest.
Razlika između 10 i 10.1 je ogromna u nekim segmentima, a 11 je puno bliži 10.1 i veći dio mogućnosti iz 11 zapravo je 10.1 i ATi to ima već duže vrijeme.
Uzeti 260 umjesto 4870x2 je smiješno naivno.
C# je fantastičan jezik, .NET neopisivo dobar framework, ali WebForms model je definitivno jedna od najružnijih stvari u posljednjih 10 godina IT-a.
17 godina
Juventus 4ever kaže...
 naravno da ima. assassin creed je očit primjer.
17 godina
neaktivan
naravno da je bolje x2, ok ima problema tu i tamo sa sli/cf.

osim assassin creeda ima i far cry 2 podrsku za dx10.1
intel q6600@4.0GHz,1000gb hard(2x500),4gb ram@840MHz 4-4-4-12 corsair520w, 4870 1GB oc840/950(3800)
16 godina
neaktivan
benko kaže...

koliko znam, assasin creed sa zadnjom zakrpom nekim čudom više nema podrušku za 10.1 jer je to ipak igra pod nvidijinim geslom "the way it's meant to be played'' pa je netko očito dobio po ušima što su atijeve grafičke rasturale assasin-a...

konfa je:

Intel Core 2 Quad Q6600, 4 x 2.4 Ghz (oc. na 2.8 trenutno)

4 GB DDR2 PC800 Dual Ch. (2x2GB)

Gainward GeForce 8800 GTS 320MB DDR3

Gigabyte Ga-P35-DS3 Matična

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.1.2009 11:44 (KhnumKhufu).
17 godina
neaktivan

Samo ti uzmi 4870x2 i ne brini. Igre koje će koristiti njegovu snagu tek dolaze.

Jer vrijeme kada će pod Minimum system requirements stajati Radeon 4870x2 is not supported je jako daleko!

Intel Core i7 Procesor I7-920 2,66 GHz, ATI HD4870 X2 DDR5 2 GB, Kingmax Mars DIMM 2GB DDR-3 1333MHz x 3
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Juventus 4ever kaže...

Tko voli nek izvoli...
Nemoj pisati gluposti i onda te gluposti pisati velikim slovima; izgleda gluplje nego što zaista jest.
Razlika između 10 i 10.1 je ogromna u nekim segmentima, a 11 je puno bliži 10.1 i veći dio mogućnosti iz 11 zapravo je 10.1 i ATi to ima već duže vrijeme.
Uzeti 260 umjesto 4870x2 je smiješno naivno.
 Ti si vidio razlike svojim očima? ya nisam razlike nikakve vidio...

Nije naivno na mom mjestu bilo uzet GTX 260 jer znam da budem ju "ja" u roku 2-3 mjeseca a možda i manje prodao, tak da ti znaš zakaj sam ja uzeo GTX 260 :D. .haahah
benko kaže...

Tako je Dx10.1 skoro pa da ne postoji!!
E 6600 @ 3.20->Gigabyte P45-DS3->2 x 2Gb G.Skill black series >X-FI AUDIO-> Seagate barracuda 320Gb,16mb -> XFX GTX 260 Black Edition ->Z-5500-> MX-518-> Samsung 2232BW...> Fortron 650W...
17 godina
neaktivan
Juventus 4ever kaže...
 Tako je Dx10.1 skoro pa da ne postoji!!
 Da, a tako će ostati za sve vrijeme vjekova, jel?

Već sam primjetio kod tebe da ti temepratura skače kad kod je tema ATI vs. nVidia.
Koliko ja shvaćam, bit foruma (pa tako i ovog) je da ljudi ravnopravno iznose svoja mišljenja, po mogućnosti da ih argumentiraju, te da na temelju toga nešto i nauče.
Ipak nismo na stadionu!

Intel Core i7 Procesor I7-920 2,66 GHz, ATI HD4870 X2 DDR5 2 GB, Kingmax Mars DIMM 2GB DDR-3 1333MHz x 3
17 godina
neaktivan

Ako si bas toliko zagrizao za DX 11 onda pricekaj prve graficke da izadju sa tom podrskom ali ako nisi, nemoras uopce cekati. Zaleti se i kupi graficku koju zelis, ali odluci naravno koju prvo zelis.

4870X2 je rangu sa GTX295 no slabija je od nje, HD4870 je u rangu GTX260 no obije graficke daju vrlo slicne performanse a cjenovno su nvidie pojeftinije i postale pristupacnije, ako ti nije dovoljno +nvidia se manje grije, i ima bolju podrsku za drivere, i tesko da ce ti se dogoditi usred igre CATALYST ERROR . Ja bi prije uzeo GTX 260, jos bolje ako mozes naci 216 verziju. Sad vi Atijevci koji cete me ispljuvat fino se zaletite na google, HD4870 Rev i pogledajte temp pa komentirajte onda.
Videocard 
System Under load

Radeon HD 2900 XT 391 Watt
Radeon HD 3850 259 Watt
Radeon HD 4870 334 Watt

Idle temps are roughly 60 Degrees C, yet when the GPU was fully utilized & stressed it reached 88 Degrees C quite fast. That's definitely a lot, I do hope to see some board-partners going for 3rd party cooling.
_________________________________________________________-
XFX GTX 260 XXX Edition:
Load: 265 Watt
Idle 184 Watt
http://images.tweaktown.com/imagebank/xfx260xxx_g_23.gif

Tem:
In idle you can expect a temperature of 45-50 Degrees C. Pretty normal. Yet once we push the GPU to 100%, the temperatures take a pretty hefty toll and settle at ~75 Degrees C. This fine.

13' manje. Nije posebno ali je bolje.

KhnumKhufu ako planiras prodavanje Gainwardice u neko skoro vrijeme a nemas kupca javi se pa da se dogovorimo, naravno ako ces prodavat. ;)

GTX260 ispred HD4870

I am the Alpha and the Omega

0 0 hvala 0
17 godina

Kupiš ovu 4870 i nemaš problema s grijanjem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Javim ti se, danas sam bio po 4870X2 no nema na lageru pa sam naručio. javit će mi u ponedjeljak ili utorak kada da ju očekujem (ko djete prvorođeno Belji se) i nakon toga je gainwardica slobodna, pa ćemo se kriptone čuti u vezi toga...

a zašto sam se odlučio na 4870X2? zato što mi je 4.300 kn preeeviše dati za jednu GTX295 grafičku, 280 je slabija, 285 i nije neki pomak tehnički ali zato cjenovno je, 4870 i 260 će me do kraja godine opet netjerat na medium postavke u tada vrućim naslovima, i mislim da je 4870X2 najbolje rješenje, za cca.3000kn dobijem jaku grafičku, za probleme sa CCC i driverima vjerujem da neće biti gori nego što imam sada sa Gf8800GTS i 181.22 driverima, gdje mi se dvije od tri igre ruše jer eto "Graphic driver has stopped working" ili tako nešto... dakle, vjerujem kako je to ok investicija.. da ne moram kupit banane i plazma kekse sigurno bih sada razmišljao o GTX295, no kako se radi o bezobrazno skupoj Nvidijinoj igrački koja ne opravdava toliko svoju cijenu odlučujem bojkotirati tak komad hardvera... PRIDRUŽUJEM SE CRVENIMA Cool

nadam se, ako u ponedjeljak ne bude "znate, nemamo trenutno, može nešto drugo, dobit ćete i set shogun noževa"

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
16 godina
neaktivan

Whalter Vt-ekoliko dođe takva konfa iz potpisa?

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

0 0 hvala 0
16 godina

4850x2 je best buy u Diskont 24 = 2554 kn

doktor za grafe i ludosti
17 godina
neaktivan
dery kaže...

4850x2 je best buy u Diskont 24 = 2554 kn

Definitivni best buy, pod uvijetom da ti microstuttering ne smeta, ili ga ne primjećuješ...

Single-Chip rješenja su još uvijek najbolja, sve ove kerefeke tipa SLI & Crossfire su preseravanja za one koji imaju viška love ili se hvale po forumima kako imaju u 3Dmarku score od XXXX
16 godina

Tako je,najbolje je uzet 280 gtx i nema straha ili 285 najača je single ali i preskupa.Što se tiće dx11 nije dobro uzimat prvu generaciju grafa,primjer je 8800gtx koji je nikakav u dx10 prema 280 gtx.A dok se dx11 ne uhoda za dvi godine će bit dobra svaka  današnja hi end grafa.

doktor za grafe i ludosti
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice