Windows 11 - problemi izdvojena tema

poruka: 1.027
|
čitano: 421.388
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 11 Insider preview, beta, developer, Windows 11 - općenito
15 godina
Re: Windows 11 - problemi

-ponovo.. čemu žurba, generička preporuka sačekati, ne žuriti s novim verzijama bilo čega..

-ponovo, da ovo je finalna verzija.. zapravo to je već duže oximoronizam (finalno-nešto).. jer samo mjena stalna jest :) ..

-nije isto upgrade na već postojeći os-soft-drivere i clean.. s cleanom takvih problema nema, npr potrebe za resizanje particije.. jer je clean, od nule uključujući i izradu particije u install proceduri (+preporučljivo za sve koji vuku os od w7-8.. jer su tad bila druga pravila, particije + oem razlike s predinstaliranim i sl.) .. tj dva različita kriterija-potrebe-korisnici.. koji će vući upgrade i koji će jednom napraviti rez-clean.. ili neće, npr uzmu novo računalo..

-pošto je tek izašao, službeno, tek će se početi nuditi u updateu.. i to ovisno o postavkama kao insider-ring.. + postponanje do pola godine za bilo što.

-dok si ti forsirao, skinuo install i upgradeao ga, tj gurao kroz installer.. onak praveći se grbav? tek da dokažeš da postoje problemi ili bug? .. a što je resizanje particije, bug ili problem? .. jedini realni problem ili 'upitnik' je zašto ms ne da juzerima neki jednostavniji alat za taj task.. (a odgovor je jer ne želi i zato jer su juzeri 'djeca'... pa im ne dajemo oštre predmete dok se igraju, a oni drugi koji znaju ne trebaju takvu pomoć pa čak ima logike u takvom ms-stavu-kriteriju, kao i objašnjenje zašto nikako da naprave guijevski diskpart-manager za takve juzere pa se koriste alati-disk-part manageri treće strane .. jedan od odgovora je i komercijala tj zaštita pristupa spec.particijama kao oemovoj gdje je win-key.. i sl. dok lin-mac nemaju takav razlog 'zaštite' i time kompliciranja inače banalne stvari koju može svaki disk-part manager pri čemu svi rade istu stvar neovisno o osu..)

-dakle, nisu sti oni ponudili nešto zbugano, nego si ti to sam tražio, pokrenuo... ne wu, nego install-upgrade, dok će se tek ponuditi nakon nekog vremena, kad tih problema više u pravilu nema, jer će tek od službenog izlaska finalne verzije oem-proizvođači hw-drivera izbaciti odgovarajući driver-update, jer ms ne radi ništa osim osa, ms ne proizvodi drivere, ali ih certificira, naplaćuje.. i to traži resurse, novac-inženjeri i vrijeme, dok su se svi više puta opekli ako istrče pred rudu pa to u pravilu ni ne rade.. itd.

-provjera? .. skini iso, napravi stikić, bootaj i instraliraj clean, s brisanjem diska-particija.. (diskpart -clean..) i tad vidi radi li win ok ili je bugovit, možda se iznenadiš.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
2 godine
zelenapaprika kaže...

Zašto sam ja dobio taj odgovor? :-)

Od posljednjeg zareza do kraja rečenice je namijenjeno ihushu.

zelenapaprika kaže...

Prespavao si epizodu nacionalnog showa s Dr. Vicom?

Jesam, nisam upoznat s tim, o čemu se radi? Možeš ukoliko želiš odgovoriti na pm da ne zatrpavamo temu spamom.

Fyi. Imaš višestruki citat dugme na svakom postu na koji želiš odgovoriti pa možda da drugi put ne postaš pet postova za redom nego samo jedan s višestrukim citatom, kao ja u ovom postu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.10.2024 18:23 (notloB).
15 godina
zelenapaprika kaže...
Mauro kaže...

Putem Installation Assistanta sam napravio upgrade na 24H2. Pustio windows update da napravi sta treba,

Ili jedno ili drugo. Nisi koristio oba.

"Putem Installation Assistanta sam napravio upgrade na 24H2" -> upgrade Winsowsa

"Pustio windows update da napravi sta treba" -> windows update napravio svoje sta je nasao. To ne znaci da je radio update na 24H2

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.10.2024 19:13 (Mauro).
4 godine
BlackMoon kaže...

Ništa, čekati da se pojavi putem redovnog WU, valjda će indijci do tada vidjeti šta su napravili...

I pojavilo se. Tako sam ja instalirao 24H2 u utorak navečer. Samo se nije pojavilo svima odjednom. Kao i do sada.

EDIT: nisam nikakav insider i sl. Od toga sam odavno odustao još na win 10.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.10.2024 19:31 (zelenapaprika).
4 godine
notloB kaže...
zelenapaprika kaže...

Zašto sam ja dobio taj odgovor? :-)

Od posljednjeg zareza do kraja rečenice je namijenjeno ihushu.

zelenapaprika kaže...

Prespavao si epizodu nacionalnog showa s Dr. Vicom?

Jesam, nisam upoznat s tim, o čemu se radi? Možeš ukoliko želiš odgovoriti na pm da ne zatrpavamo temu spamom.

Fyi. Imaš višestruki citat dugme na svakom postu na koji želiš odgovoriti pa možda da drugi put ne postaš pet postova za redom nego samo jedan s višestrukim citatom, kao ja u ovom postu.

Koristim višestruki citat kada to ima smisla. Doktorat: ne daj se fascinirati titulama. Na groblju Mirogoj, neki su svojim pokojnicima uz ime dodali i silne titule. Meni je to prestrašno.

4 godine
Mauro kaže...
zelenapaprika kaže...
Mauro kaže...

Putem Installation Assistanta sam napravio upgrade na 24H2. Pustio windows update da napravi sta treba,

Ili jedno ili drugo. Nisi koristio oba.

"Putem Installation Assistanta sam napravio upgrade na 24H2" -> upgrade Winsowsa

"Pustio windows update da napravi sta treba" -> windows update napravio svoje sta je nasao. To ne znaci da je radio update na 24H2

Ihush ti je napisao nešto slično poput mene. Ti si forsirao upgrade Windowsa s Installation Assistantom na Microsoftovim stranicama. 

Trebao si napisati jasnije, jer ti drugačije nije moguće pomoći.

2 godine
zelenapaprika kaže...

Koristim višestruki citat kada to ima smisla. Doktorat: ne daj se fascinirati titulama. Na groblju Mirogoj, neki su svojim pokojnicima uz ime dodali i silne titule. Meni je to prestrašno.

Doktorat je dokaz o povećem bufferu a ne onome što kroz njega prolazi, buffer je spomenut u drugoj temi. Pm bi bio idealan za ovu poruku ali si ga isključio.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.10.2024 20:01 (notloB).
15 godina
Ja sam čisto probao da vidim da li je sve tako crno kako ovdje kolege kažu. Sa soremljenim image backupom verzije 23H, naravno. I jeste, ne radi ništa kako spada.
@ihush: Razumijem ja što ti želiš reći, ali i dalje tvrdim da ovakva verzija nema šta biti ponuđena kao release verzija i dostupna za download. Pa šta oni smatraju korisnike idiotima? Ovo može biti nekakva beta ili preview i više ništa! I još toliko bahato idu dalje da ovo dolazi pojedincima kao redovni WU?!
Biti ću vulgarniji i reći da im se serem na renome, firmu i Indijce koje su zaposlili, za ovako nešto!
Najveća parodija je što ja u 24H ne vidim ništa novo i revolucionarno, šta nemam u 23H. Jedina novost su problemi koje dobiješ...
A šta se tiče clean instalacije, da li prije svake nadogradnje Androida ili iOSa bacate mobitele na tvorničke postavke ili sustav sve odradi sam za nekih 10-15 min?
Meni se ne da instalirati, a posebno podešavati hrpu programa zbog njihovih jebenih nadogradnji!
Još ću jednom reći... najgori OS ikada koji je izašao iz Redmondove papazjanije!
Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina

-gle.. to nije update (upgrade) to što si napravio je install, s time da kad ga pokreneš iz osa tad je upgrade, iz boota-clean.. no nije update nego install.

-nisi do njega došao 'normalnim' updateom nego odlaskom na ms stranicu i download.. gdje se nudi svašta pa i to..

-sam install je ok, final-full.. narednih pola godine nećeš imati bolji osim ako ima jači bug.. a ovo to nije, tj rutinske driver-upgrade stvari koje ovise o datumu, oemu.. i trčanju pred rudu.

-razlika.. da je clean, tad nemaš problem jer nema klanja-drivera i smećastog softa, nema nasljeđivanja postavki.. nema problema koje ovako imaš i to opet, zbog datuma, izlaska, jer oemi tek kad službeno izađe krenu s izdavanjem drivera, pa barem tjedan dok to stigne.. a ti si to napravio nakon koliko, 3-dana? .. probaj sutra, moguće da je već ok. .. ok? :)

-android-mob.. skidaš li install ili čekaš da ti update ponudi? .. forsiraš, umjesto normalnog načina, koji bi ti se ponudio u narednih par mjeseci do 180 dana.. tj prvi fast ring je za one koji žele biti betatesteri, .. ne za one koji žele stabilan rad, dok za usporedbu za linux distre imaš ponudu stabilnih i novih drivera-appsa-dllova.. pri čemu je uvjek preporuka ići na stabilnu verziju, isti razlog.

-naravno, nema se što novog vidjeti.. ili što si očekivao? to je isti os, istog imena-naziva, odnosno isto kao i w10, dok je najveća razlika u brojčanom skoku s 6,3 na 10 jer je win-10 (rimski X) trebao biti 'posljednji' win.. uskoro dolazi win12, jači gpu, ai.. dupli resursi u odnosu na današnje i to je to.. opet ništa revolucionarnog, osim notepada ili filemanagera koji ima tabove i sl. .. smijurija od promjene realno.

-stvarno, pravno, razlozi za novim verzijama je 'datum' tj roadmap ms-a, koji je po uzoru na ubuntu odredio prije nešto godina izlazak polugodišnjih verzija h1-h2 pa neovisno o tome postoji li neka stvarna promjena dođe nova verzija, realno samo broj.. no i eula, uvjeti, pravila.. priprema za cloud i free soft, no ne baš đabe, plaćanje usluge, mso-win-365.. umjesto jednokratne licence mjesečno-godišnji paušal-porez, sveti gral soft industrije... i tad će možda prestati s besmislenim verzijama koje izlaze zbog datuma.. fifa-nogomet ima razlog u nogometnoj sezoni, os taj razlog nema.. no to je tako za većinu softa (pogledati nazive raznih appsa-paketa.. npr acad..) većina radi tako, godišnje, dok recimo debian kao ozbiljna-stabilna (temeljna) distra ima svoje redne brojeve koji tad nešto konkretnog znače a izađe novi kad je nešto novo.. ne zato jer je nova godina.. no možemo li nešto s tim? ms-politika, poslovne odluke itd. su njihova stvar a gledajući koliko novca imaju ne može se reći da griješe.. pa ostaje zaključiti da su u pravu i imaju pravo.. :) mada je često glupasto-besmisleno. Uzmi-ostavi, no ne moraš forsirati pogotovo ne da bi dokazao da je win loš kao os, jer je odličan, radi.. kao i svaki os .. osim reactos-a :)

3 godine
Windows 11 - problemi

Koristi li od vas itko Dinin NTLite ?

Davno sam s njim "uređivao" win 7 i sve je uredno radilo.

je li ga itko koristio za win 11 ?

合氣道

0 0 hvala 0
13 godina
Zaporožac kaže...

Koristim neku svoju kemiju da ne moram skidati svaki put sve nadogradnje nego odmah dođu u samom ISOu.

Ovo nisam probao, a i vjerujem da bi mi oduzelo dosta vremena kojega nemam.

11 godina
Zaporožac kaže...

probaj CTT skriptu pa si napraviš microWin sa svojim postavkama - tj. napravi ti debloatani bootabilni iso od originalnog iso-a (ja radio za win10, ali radi i za 11 mislim)

3 godine
60nine kaže...
probaj CTT skriptu pa si napraviš microWin sa svojim postavkama - tj. napravi ti debloatani bootabilni iso od originalnog iso-a (ja radio za win10, ali radi i za 11 mislim)

To je za naprednije korisnike. 

合氣道
4 godine
BlackMoon kaže...

A šta se tiče clean instalacije, da li prije svake nadogradnje Androida ili iOSa bacate mobitele na tvorničke postavke ili sustav sve odradi sam za nekih 10-15 min?
Meni se ne da instalirati, a posebno podešavati hrpu programa zbog njihovih jebenih nadogradnji!
Još ću jednom reći... najgori OS ikada koji je izašao iz Redmondove papazjanije!

Imam Android: pustim da update u mobitelu odradi upgrade OS-a. Potom barem još jednom iznova instaliram novu verziju OS-a istim putem (preuzmem zadnju verziju kroz sami mobitel). I najčešće sve bude u redu, ali ne uvijek. To radim kada nemam vremena.

Kada mi se stvori nešto slobodnog vremena, resetiram mobitel na tvorničke postavke s već instaliranim najnovijim OS-om. Ali onda moram sve iznova podešavati uključujući i aplikacije.

Isto radim s Windowsima. Sada nisam imao vremena, pa sam pustio windows update da odradi upgrade na 24H2. Kada budem imao vremena, idem u clean install.

Nekada sam mogao instalirati OS i pet puta dnevno dok sam bio mlađi, sada mi se to nikako ne da.

15 godina
Zaporožac kaže...

- .. i tako stvaramo probleme, 'divlji zapad' (modifikacije-razlike..)..

- alat kao svaki drugi, gedora-čekić-ključ-trinaestica.. :) kad treba tad je koristan, kad ne treba lupi po prstu.. primarno ovisi o majstoru koji zna ili ne zna što i zašto radi.

- u doba dinosaura, do xp-a, čak potreban-koristan, od win7 (ekšli viste) nije nužan, primarno zbog integracije kontroler-disk drivera kao sata, dok je stari win tražio F6 disketu-driver, od tad je to na usb-u i nema potrebe za slipstrimanjem drivera-kontrolera ..

- sve ostalo se radi nakon installa osa, tj jedini pravi-dobar razlog je bio disk kontroler driver i diskete koje su nestajale uz neprektičnost, tj praktičnost usb-a ..

- modifikacija osa, customizacija, .. ima smisla kad se radi s više računala, npr firma s +10-više, jer tad osim posla pripreme što također traži vrijeme, uštedi na umnošku posla.. dok za veće firme admin kreira deplojment image.. ono što se danas radi dism-om i adk-om-mdk-om.. tako se pripremi jedno računalo sa svim potrebnim driverima, appsima, postavkama i sysprepa, kreira image .. radi se u većim firmama + oem proizvođači za računala s predinstaliranim softom, obično samo win + driveri ili i mso .. prvim paljenjem juzer unese ime-pass i završi, ušteda vremena, uniformnost.. no nema smisla za kućne-osobne korisnike, osim učenje-hobisti i sl. ..

+ to je bilo u vrijeme kad je sve bilo normalno, zemlja je bila ravna, svijet jednostavan :) .. tj postojao je os-verzija i imao je SPove, pri čemu je životni vijek osa bio 5-10 god + postponanje (podsjetnik, xp-a se ubijalo godinama..), pa je u osnovi isti os, tj temelj-install bio isti uz dodatke kao sp, pa se tako dodatno štedjelo vrijeme ili se pribavio novi win s sp1, sp2.. tj to je ono što radi ovaj alat, modificira-slipstrima, ugrađuje update+drivere, customizira os.

-no s win10 (i covid-pandemijom) imamo novonormalno, zemlja postaje okrugla, internet-globalizacija, mediji.. nije više floppy ili cd, sve je online, download, aktivacija.. i najvažniji razlog 'protiv' kreiranja 'my-spešl-osić' promjena ritma izlaska, verzije.. ne više os koji godinama ostaje isti + sp-ovi, nego polugodišnje, ... pa svakih 6mj imamo 'novi win'.. time se gubi smisao za firme, jer tad svakih 6mj treba kreirati novi, odnosno opet nije uniformno-isto na svim računalima, dok su nekad kompanije centralizirano odlučivale kad će na koji sp.. tog više nema, promjena.. pa to više ni ne rade po firmama npr wadk-waik-om..  ne rade više ni oemi, tj rade jer umnažaju računala no ne više na 'onaj' način + key na skrivenoj recovery particiji koji je iz tog razloga prešao u bios .. (od win8 nadalje)..

-sad je stanje da veće firme-kompanije imaju admina, servere, wsus.. koji upravlja time, dok za kućne-male to radi ms-server-ažuriranjima..

-problem.. svaka modificirana winver-instalacija je 'za sebe' tj tad ne možemo generički-univerzalno govoriti o npr riješavanju nekog problema.. tj moramo imati isti os, ne ja 'svoj'.. ako nije isto, nije usporedivo, pa ni odgovori-fixevi ne mogu biti isti .. npr ako s debloatanjem netko isključi npr browser-ie ili edge.. koji je sad povezan s av, firewallom itd.. koje će sve biti posljedice, ili ako iskluči nešto desto, .. pri čemu ms ono što ugura u bloat dobro 'armira-cementira'.. pa je tad za očekivati razne probleme.. ili onak, čemu, kao pišanje protiv vjetra pri čemu svakih 6mj opet dođemo na isto ažuriranjem-verzijom ili problem..

-nisu problem oni koji znaju, problem su oni ostali (većina) :) .. i fahidioti, tj juzer koji ne zna dovoljno o osu ide čačkati-modificirati install .. i sve je ok ako radi, no tad često nešto ne radi a takav juzer tad otvori temu s problemom pri čemu zaboravi napomenuti takvu 'sitnicu' .. odnosno češći razlog u povijesti je bilo zaobilaženje keya, pirat.. kao primarni razlog zašto kućni koriste modificirane-pirat installere pri čemu ne razmišljaju da je takav os rizičan, moguć malware + ako sad radi ok ne znači da će nakon 6mj kad dođu ažuriranja.. i obično je to za pirat i domaće trgovce prvi simptom ako se relativno novo računalo nakon par mjeseci počne čudno ponašati (ne 6mj jer ovisi o datumu izlaska h1-h2 winver, 04-10mj..) 

-danas.. juzer nema razlog slipstrimati kontoler driver, .. a još manje sve appse, jer se kao i sam os, sve ažurira, pogotovo kućni juzer koji će primarno biti gamer i sl. .. što s chrome-browserom npr.. koji se ažurira.. čemu bi kućnom juzeru služio modificiran install s appsima i postvkama za njega.. da instalira susjedima? ima smisla za kompanije i trgovce koji umnažaju, klasa pirat.. za ostale, korisnike-kućne i male firme nema smisla.. no početnik čim vidi alat misli da će time biti haker, jači, bolji, .. prvi u selu :) i tad čačka.. ubije svašta, .. a mi se čudimo kako mu win ne radi, ako se to više može nazvati win..

-druagčiji primjer, linux, ubuntu.. odavno se može kreirati 'vlastiti' install, live, koristan.. primarno jer nije komercijala kao win pa nema 'zaštitu' tj razlog opstrukcije mogućnosti kao key-licenca za ms i oeme.. no ni to juzeri ne rade, nema potrebe.. i to su u pravilu juzeri koji to znaju jer se defaultno to podrazumijeva za linuxaše (naravno moguća zabluda..) :) .. no ne rade takav 'svoj' os.. imaju dovoljno problema s dllhellom svakih nekoliko godina kad dođe vrijeme za novi longtermsupport distre koju koriste.

-dodatni razlog ili gubitak razloga.. nekad je install osa trajao.. trajao.. sporost medija-hdd, kao i ostali resursi, cpu-jezgre, ram.. danas, install osa traje .. 10-15min, download isoa, par min, .. nema smisla kreirati svoj install čak i kad ga napravim na nekom stikiću možda ga obrišem ako mi zatreba za mp3tirce i ako mi ponovo zatreba za par minuta opet napravim win.. a to je prije trajalo, trajalo.. dok su i winver trajale godinama a sad 6mj... jednostavno nema smisla, vremenski, ušteda.. pri čemu je i vrijeme važan resurs, vrijeme je novac.. :) ili barem iskoristiti za zabavu, pecanje (ili palamuđenje po forumu..) :))

-alat je ok, nisam siguran kako bi se ponašao s aktualnim verzijama.. no ekšli je win isti, pa na ćoravo 'kažem' da radi, nema razloga ne raditi ok.. no kažem i to da je danas nepotreban, pogotovo za juzere, tek za admine-napredne s više računala .. ili tek toliko da su frajeri u selu :) .. npr deployati win? dism je tu, dovoljno, nakon kreiranja particija diskpartom, raspakiraš željenu verziju npr pro i to je to.. juzer kad upali unese ime-pass.. bez potrebe koja je nekad postojala za veće firme, odnosno danas to nitko ne radi, ni admini ni linuxaši mada obje te grupe to znaju, mogu, imaju.. ne trebaju osim kao izuzetak ili foru..

-tad ostaju oni drugi... juzeri i fahidioti, koji će elementarnim zakonima fizike kroz neko kraće vrijeme pokrenuti temu s ''problem'' naslovom.. alat+znanje je nešto korisno, alat+neznanje je štetno itd..

edit: eh, da... nekad je install bio na CD-DVDu i tad je slipstimanje bilo s tim razlogom, jer je trebao cd-dvd-iso.. sad ne treba, tj usb, ne treba više recorder pri čemu se jednom finiširan medij nije mogao dosnimavati (ne miješati s multisessionom..) uz ograničen kapacitet, pa se moralo izbacivati da stane.. 650mb ili 4,3gb.. dok bi dupli medij bio skup itd.

.. nestankom optičkih medija s računala jednostanvo nema razloga za slipstrimanje, dok se na usb medij može jednostavno npr copypasteati potreban driver i kad zatreba browsati-instalirati..

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.10.2024 13:30 (ihush).
11 godina
Windows 11 - problemi

Ljudi, ako vam je forumaš ihush naporan za čitanje, kopirajte njegov odgovor u Chat GPT i zadajte mu da vam sroči odgovor u jasnim rečenicama. 

2 0 hvala 0
15 godina

-evo što kaže copilot:

pitanje: postoji li potreba ili prednost korištenja ntlite alata za izradu install medija windowsa?

Copilot

Generiranje odgovora za vas…

Šalje Copilot:

Korištenje NTLite alata za izradu instalacijskih medija za Windows može imati nekoliko prednosti, posebno za IT profesionalce i entuzijaste:

1. Integracija i automatizacija: NTLite omogućuje integraciju ažuriranja, upravljačkih programa i aplikacija, kao i automatizaciju postavki sustava Windows i aplikacija. To može značajno ubrzati proces implementacije Windowsa1.

2. Smanjenje veličine instalacije: Alat omogućuje uklanjanje nepotrebnih Windows komponenti, što može smanjiti veličinu instalacije, osloboditi prostor na disku i smanjiti potencijalne sigurnosne rizike1.

3. Prilagodba postavki: Možete prilagoditi različite postavke sustava Windows prema vašim potrebama, uključujući postavke privatnosti, mreže i sigurnosti1.

4. Uređivanje postojećih instalacija: Osim uređivanja ISO slika, NTLite omogućuje i uređivanje postojećih Windows instalacija bez potrebe za ponovnom instalacijom1.

Ako često instalirate Windows na više računala ili želite imati potpuno prilagođenu instalaciju, NTLite može biti vrlo koristan alat. Međutim, za povremene korisnike ili jednostavne instalacije, standardni Microsoftov alat za stvaranje medija može biti dovoljno dobar2.

Imate li još pitanja ili trebate pomoć s nečim specifičnim?

-na što mogu dodati (završna rečenica copilota) .. da je rufus često zgodan za juzere, ponekad i potreban, potrebniji-korisniji od ntlitea, dok ms-alat jednostavno kreira normalan medij-install i preporučljiv je za sve-većinu osim ako trebaju rufusove mogućnosti.

+ ali u takvom odgovoru, koji je recimo točan, slažem se.. nema onog važnog, nema 'zašto?' .. nema edukacije juzera koji na kraju treba znati što-zašto-kako izabrati, ne samo kliknextati, tj to su dva različita tipa texta, smisla... za ovaj odgovor nam ne treba forum, imamo google ili chapt.. barem po mom kriteriju.. pa tko razumije ok, :)

+ ako juzer (korisnik bez iskustva-znanja, koji traži odgovore.. jer da ih zna ne bi tražio..) pročita ovakav odgovor i dalje neće znati zašto, kako birati za njega odgovarajući alat, gedora ili čekić.. ako pročita dužu verziju, tad može znati i zašto, kad, prošlost-evoluciju medija, osa, kako se nekad i zašto radilo, kao što se nekad kopalo lopatom, pa to ne znači da je stari način bolji. Ako uopće pročita, .. ako nešto od tog razumije, pohvata, dok ni ovo ne mora pročitati i možda već isprobava ntlite ubijajući win-os, pri čemu ako nema odgovarajuće testno računalo tad to radi na postojećem koje je sad funkcionalno a kroz koji sat možda.. :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.10.2024 13:45 (ihush).
11 godina
Zaporožac kaže...
60nine kaže...

To je za naprednije korisnike. 

ajde, pa nisam ni ja ne znam kak napredan korisnik :)

pokreneš skriptu u power shell-u i otvori ti se GUI pa si odabereš kaj ti treba :)

3 godine
Windows 11 - problemi

ihush 

Zaboravio si na dio koji se zove "zabava" 

Uvijek demoliram npr. strelice na ikonama i nikada problema s windowsima.

Poružne mi moje lijepe ikone.

Treba se malo brate i na estetiku misliti.

Ako mi ne treba NtLite, koji će mi klinac i Rufus ?!

Sve je jednostavnije Media Creation Tool-om napraviti.

Idiotenfreundlich .. 

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.10.2024 14:22 (Zaporožac).

0 0 hvala 0
15 godina

-ne miješati posao i zabavu? :)

.. dok je meni sve oko računala i ovčarstva zabava, no ja nisam juzer unutar ove teme.

-strelice (shortcut oznaka na .. shortcutu?) :) .. po meni je to 'loše', jer time gubiš info, oznaku.. tj nije isto imati shorcut na nešto i sam objekt, npr 'moje računalo' .. tad propertiesi daju razliku, što čime možeš, mada je u osnovi ikona ista, tih par pixela je koristan info uvježbanom oku, kao i crvena lampica ulja-motora-rezerve u autu :) .. služi, ima svrhu i zato je tako i nacrtano (dodatni layer na ikonu) .. pa mi je kontraproduktivno-nelogično raditi suprotno.

-da si npr promijenio boju iz plavkaste u žućkastu... e to bi bilo nešto :) čisto 'topliji' pixel bi juzeru dao ugodu korištenja i želju da tu ikonu češće klika .. ili wtf-čemu? :)) no nekako mi zvuči da će msov PR-marketinški odjel napraviti neku takvu izmjenu, ono, nije start gumb lijevo nego je desno, nije kockast nego zaobljen.. rade oni takve stvari, srećom preživimo ih nekako :)

**

mctool ili rufus..

-mctool ne nudi nikakve opcije, osim početnog dijela izbora osa-jezik-edišn.. tj izbor isoa (..ili kreiranja na računalu gdje ne pita ništa jer već ima sve podatke računala i kreira update na disku kao drugi dio ispod haube tog toola..).

-razlika, mctool nudi download isoa i kreiranje stikića, .. prvi dio, download isoa radimo mstoolom. -u tome je isto-identično, isiti iso.

-tad kreće moguća razlika, ako kreira mctool, ne nudi, ne pita ništa juzera, jednostavno kreira stikić-medij.. i to je ok.

.. osim kad nije, tj da nema ms-ove blentave politike, guranja, npr tpm2.0 uvjeta, ne bi bilo potrebe za rufusom, recimo zbog starosti računala i umjetnog uvjeta koji win11 traži a koji nema nikakve veze s osom, mogućnostima računala, instrukcijama cpu-a.. (naprotiv, pravi requiremensti kao simdovi, sse4.2 koje macos traži su pravi, .. kao kad se traži ram ili disk ili gpu za igre-video..). Po ms uputama se može zaobići-isključiti te uvjete, no to je za juzera naporno (pa i za napredne-jače.. kao kopati lopatom..). Tad je zgodan rufus, tj nudi ono što ms ne nudi, da ms to nudi ne bi trebao drugi alat.. tj tad bi bila stvar izbora alata-softa koji radi isto, kao disk-part manageri i sl.

-rufus tako nudi izradu jednakog medija kao i mctool, no nudi i bez tih uvjeta + par sitnica kao juzer, regija, postavke.. koje tad skrate taj dio i eliminiraju moguću grešku-previd i sl. (jer sve što osoba radi podložno je ljudskoj grešci, npr tipfeler kod unosa imena..). .. uz tih par opcija ili zaobilaženja ograničenja, nudi i win2go, koji je prije nešto godina ms dodao u cp-u, pa uklonio, jer ne želi da juzeri imaju win2go..

-treba li juzer rufus ili te opcije? -možda.. no ako zatreba s rufusom ima, s mctoolom nema.. stvar izbora ili potrebe kao requiremenstsi.

-naravno, za svaku opciju bi bilo poželjno da juzer razumije-zna što klika (ono kad ja drvim plahtama..) tj juzer koji ne zna ništa je bolje uputiti na mctool.. mora nešto znati, što koja oznaka znači, što je mbr što gpt, što bios, boot, ntfs.. inače mu je to ko kinesko pismo-đabriš. .. lako je online, bilo koja riječ dblclck i google da odgovor, pa juzer koji to ne zna, ako zna googlati može to pročitati-znati, ako želi.. no problem je što mu je i to tlaka, želi krakti sms-post u kojem piše klikni-next.. sve veće-duže od tog mu je tlaka za čitati :) ..

-treba li juzer rufus? ovisi.. ima li starije-novije računalo, ima li potrebu ili želju za npr win2go? -kako će znati da mu to treba ako nikad nije čuo-pročitao što je to i da uopće postoji? mctoolom to neće otkriti ni slučajno, rufusom možda..

-pa završno, alat ko alat, nije rufus bolji-lošiji.. svaki alat je alat, radi ono za što je namjenjen i to oba rade odlično, točno onako kako treba. Kao što je meni potrebna cipela 45, manje žuljaju veće klapaju.. nije stvar da imam pravo izabrati drugi broj cipele, odnosno ako to napravim to je glupo, ne stvar slobode izbora.. ili neki konkretan dobar razlog zašto bi to izabrao. .. a juzer u 'pravilu' ništa od tog ne zna, čak da nešto postoji, kao ntlite-nlite.

-prednost, ako rufusom napravimo boot-install medij, tad ćemo ga moći koristiti na starom i novom računalu, jednako, tj nije to ili-ili razlika, nego ms-ov alat ostavi umjetan uvjet koji zadovoljavaju samo nova računala, bios-tpm.. i to ako su odgovarajuće podešene opcije u biosu, sve različito i tad taj stikić mada ispravan ne radi, tj install neće dalje.. dok s rufusom ako isključimo te uvjete (koji su lažni) možemo.. ili ih ne moramo isključiti no tad smo mogli isto mctoolom.. no i tad postoji razlog za korištenje rufusa vs mctoola, jer mstool downloada iso i kreira medij ili samo download.. ovisi što smo izabrali u startu-nastavku.. za rufus moramo već imati iso-install (file), a prednost, ovisno o internetu-dostupnosti i brzini veze, meni je zgodnije skinuti iso pa ga kad zatrebam kreirati kao stikić.. mada mogu svaki put skinuti, par minuta razlike, no mjesta ima pa neka iso-a.. iz tog razloga tad trebam rufus, jer mctool ne nudi izbor već skinutog isoa za kreiranje, tj uvjek ide od downloada.. zato se tad koristi rufus, kojim možemo napraviti jednak ili bez ograničenja stikić ili go .. + ostalo što nudi vezano za samu instalaciju, lakše-brže, .. zgodnije.

-sve to se može i ms-ovim alatima, kao dism .. no čemu tipkati kobasice naredbi u promtu kad mogu kliknuti u sekundi i dobiti isto, brže, bez tipfelera i sl. .. tj dism koristim kad radim nešto specifično itd.

-no.. ima i jedna veća razlika, klasično, dualnost.. tj uvođenjem uefi-ja, gpt-sheme particja na staru postojeću mbr boot shemu.. dobijemo situaciju da za sve posotji duplo, pa i mogućih problema-razlike ovisno o postvkama biosa, postojećem već instaliranom osu ili disku-particiji i da sad moramo uskladiti tri dijela, bios, bootmedij i disk, kompatibilno-isto, za isti mod rada, npr gpt. Ako je jedno različito, installer stane. + dodati na to secboot i enkripciju i imamo opet divlji zapad, tj univezalni superfloppy na fat32 koji mora bootati sve (uređaji-računala, ms vlasništvo-format ali obećanje free svima.. zato se koristi na svemu no ima ograničenja) jer nema boot-mod, tj to je 'glupi' FS koji to nema, nego se bira u bootu, tj ako u biosu posotji jedan mod, tad će bootati u tom jednom modu.. ako je to gpt, ok, ide dalje, ako nije, nema dalje.. tj staro-novo računalo.

-zato nam treba bootmeni, izbor, opcija u bootu da možemo izabrati boot mod, gpt ili mbr, tad znamo u kojem smo modu, ne slučajno, no za to treba podrška u biosu, ne diseblirano-uključeno, dok često laptop to ne nudi, tj u biosu pod opcijom imaju jednu stavku što je tek nonsens.. tj meni s jednom stavkom je besmislica, no to je tako u interesima oema i ms-a koji su partneri..

-tako imamo stanje da mctoolov superfloppy može bootati sve ali ovisi o opcijama biosa što će biti ponuđeno, dok nova računala nakon 2018me imaju nove defaulte pa će win11 uvjeti biti defaultno zadovoljeni no istovremeno tad ako je onemogućen meni ne možemo na takvo računalo instalirati stariji os-verziju, npr xp.. tj to je razlog zašto ms to tako radi i koristi oeme.. guraju nove uvjete na način da mora biti i novo računalo mada zapravo ne mora jer je uvjet lažan, nepostojeći.

-tad se rufusom kreira 'jači' FS, npr ntfs.. no on ima oderđen-zadan bootmod, ili mbr ili gpt, nije kao fat32-bez (oba).. i tad nam za novo treba gpt za staro mbr.. tj mogu nam zatrebati dva stikića-moda, no tad jedan sigurno radi a ne moramo tad loviti f-tipku za boot meni i birati mod ako je uopće ponuđen u bootu-biosu.. tj ostaje dualnost, obje tvrdnje su jednako točne-netočne, da s jednim medijem možemo oba moda i da je to tad praktičnije, kao i to da s dva sigurno možemo ako ne radi jedan radi drugi pri čemu ne ovisimo o tome što će nam bios u bootu nuditi, pa je to tad praktično za majstore.. ili kraće, imaš sve troje :)

-opet, nije da neki alat-način radi bolji stikić, rade isto, razlika je u FSu i modu bootanja, dok je sadržaj-ostatak isti, osu sporedan.. a sve to samo zato jer je došao gpt, da je samo jedan (stari mbr) tad tog problema ne bi bilo.

-a gpt je potreban zbog veličine boot-os diska-medija-storagea-drivea.. tj mbr granica je na 2TB i zato je izmišljen gpt.

-napomena.. to je dio koji se razlikuje samo u filesysu.. time i u boot modu, sadržaj stikića je isti, identičan.. nema veze s ovim dijelom priče, npr modificiran os, dodatci-postavke..

-napraviti boot medij-stikić? diskpartom za par sekundi, tj najsporiji dio je tipkati kobasicu naredbe i znati je napamet, copypasteom je brže + eliminira se greška-tipfeler.

dispart, selcect, clean, kreireanje particije i postavljanje aktivne.. u skripti to obavi za nekoliko sekundi, kao kad formatirate disk... tj upravo to se i radi i potroši veći dio tih sekundi, dok su ostalo samo oznake koje su trenutno izvršene. .. a ms u guijevskim alatima za juzera ne nudi te opcije pa ili treći alati ili tipkanje u cmd-promptu, terminalu što bi rekli pingvini..

-to obave oba alata, mctool i rufus, jednako-slično tj stvar je da rufus nudi opcije..

-zatim kreće kopiranje ili točnije raspakiravanje izabranog iso-dijela.. pri čemu u iso-instalu može biti jedna ili više verzija osa, npr home-pro-edu.. raspakiravanje isto-slično unzipanju-unraranju.. tj ms ima svoj kompresor format, dok rar-zip alati jednako mogu otvoriti-raspakirati klasičan iso, kao što ga se može i mountati .. tj iso je kao i 'zip' s razlikom da mu nije primarno kompresija smisao nego sve u jednom fileu kao folderu..

to može i juzer copypasteom na pripremljen bootabilan stikić, no opet lakše je to prepustiti alatima koji znaju source-target pathove i to obave, dok bi juzer mogao promašiti mjesto jer opet, defaultno juzer ne zna i ne mora znati baš ništa. :) .. to vremenski traje koliko traje obično kopiranje na stikić, pri čemu je vjerojatno danas stikić najsporiji dio pa će 4-7gb biti iskopirano-raspakirano kroz cca 5min ili kraće ako je stikić brži (a ako je sporiji prekinuti, nabavite brži..).

-izrada boot-install medija je zapravo banalno-jednostavna stvar. Oduvijek pristuna u svakom osu, svaki os to može, jer da ne može ne bi ni bio os.. dok frontend alati samo koriste os ispod haube a gui nam olakšava klikanje umjesto tipkanja i sl. 

-čak je prvi dio installa osa jednako banalna stvar, tj umjesto stikića tad je target disk, ono što će biti c: .. (particija).. uz boot particiju, recovery.. to je to, isti početni dio koji se tad nastavi dismom, tj tad umjesto da se sadržaj isoa kopira na stikić, tad se iz tog raspakirava sam os-fileovi.. ono što installer radi u prvom dijelu kad krene 'instalacija' koja je ekšli kopiranje-dekompersiranje fileova sa sourcea na target-disk.. i nakon reboota-paljenja kreće detekcija, login-ime i ostalo, kao kod predinstaliranog osa koji dobijemo uz računalo i prvim paljenjem se install dovrši.

-koliko je to danas banalno-jednostavno.. do te mjere da se može postojeći disk izvaditi iz nekog računala u ubosti u drugo, upaliti i radi (par restartova-driveri).. tj stari os kao xp bi se zblentao, stao, bsod.. na w7 su još zbog licenci to otežavali, na w8-novije je kao win2go omogućeno, osim što će tražiti reaktivaciju-key.. + ovisi o sec.boot ocijama, enkripciji, pa tad takav disk ne mora biti dostupan, zaključan.. no radio bi. Tj to ms planira, omogućava jer je cilj prelazak na free soft, uz naplatu usluge-clouda.. i tad nema razlog kao key-licenca, kao što to radi linux-free.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.10.2024 15:36 (ihush).
15 godina
Slipstream mi neće vratiti postavke instaliranih aplikacija kod clean instalacije. A upravo to je dio gdje izgubim sate i sate.
Kako kolega gore kaže, kad si mlad, nije problem, ne samo za instaliranje windowsa na čisto, nego i za puno drugih stvari. Nekad sam mogao popiti sam litru vina i uz to još 5-6 piva u sebe, sad me od dva gemišta zaboli glava!
Šta hoću reći? Da me ne zanima nikakav clean install, već odraditi nadogradnju i da to radi kako spada. Dovoljno je skinuti iso, mountati ga i pokreniti, bez ikakvih kerefeka. Sve bi to trebalo biti jako jednostavno, ali kod Microužasa nema jednostavnog!
Dati ću mu još jednu priliku da se nadogradi kroz redovni WU kad mi se pojavi i moliti krunicu da sve prođe u redu. Ako ne bude, vraćam backup na 23H2 i ne mičem se...
Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
BlackMoon kaže...
..
Dati ću mu još jednu priliku da se nadogradi kroz redovni WU kad mi se pojavi i moliti krunicu da sve prođe u redu. Ako ne bude, vraćam backup na 23H2 i ne mičem se...

-i bez krunice, upravo tako.. tj pošto si juzer koji želi nadogradnju, tad trebaš čekati da ti se nadogradnja ponudi kroz wu..  ne 'ručno' preko reda, jer još nije vrijeme za to, dok install postoji za clean koji tad tog problema nema.

-backup ti pri tome ne treba, jer ga u svakom slučaju radi automatika, dok ćeš kad ms odluči morati s 23h2 na 24-nešto.. tj imaš još 6mj za to kad će te pogurati :) jer ms i dalje ima pravilo-rutinu o tri paralelna supporta-verzije..

13 godina
zelenapaprika kaže...
BlackMoon kaže...

Imam Android: pustim da update u mobitelu odradi upgrade OS-a. Potom barem još jednom iznova instaliram novu verziju OS-a istim putem (preuzmem zadnju verziju kroz sami mobitel). I najčešće sve bude u redu, ali ne uvijek. To radim kada nemam vremena.

Kada mi se stvori nešto slobodnog vremena, resetiram mobitel na tvorničke postavke s već instaliranim najnovijim OS-om. Ali onda moram sve iznova podešavati uključujući i aplikacije.

Isto radim s Windowsima. Sada nisam imao vremena, pa sam pustio windows update da odradi upgrade na 24H2. Kada budem imao vremena, idem u clean install.

Nekada sam mogao instalirati OS i pet puta dnevno dok sam bio mlađi, sada mi se to nikako ne da.

Zašto dva puta istu verziju? Ili sam ja nešto krivo skužio? 

15 godina

-dva put je dva put.. mora biti jače od jednog :)

4 godine
dinos3 kaže...
zelenapaprika kaže...
BlackMoon kaže...

Zašto dva puta istu verziju? Ili sam ja nešto krivo skužio? 

Nekakva navika. Ako nije sjelo prvi put, bude drugi put. Imao sam problema s jednim sada već starim svojim mobitelom da update nije dobro sjeo i nisam imao nešto što su svi drugi imali s tom verzijom OS-a. Na kraju sam morao resetirati mobitel na tvorničke postavke da mi taj feature proradi.

3 godine
ihush kaže...

mctool ili rufus..

-mctool ne nudi nikakve opcije, osim početnog dijela izbora osa-jezik-edišn.. tj izbor isoa (..ili kreiranja na računalu gdje ne pita ništa jer već ima sve podatke računala i kreira update na disku kao drugi dio ispod haube tog toola..).

-razlika, mctool nudi download isoa i kreiranje stikića, .. prvi dio, download isoa radimo mstoolom. -u tome je isto-identično, isiti iso.

-tad kreće moguća razlika, ako kreira mctool, ne nudi, ne pita ništa juzera, jednostavno kreira stikić-medij.. i to je ok.

.. osim kad nije, tj da nema ms-ove blentave politike, guranja, npr tpm2.0 uvjeta, ne bi bilo potrebe za rufusom, recimo zbog starosti računala i umjetnog uvjeta koji win11 traži a koji nema nikakve veze s osom, mogućnostima računala, instrukcijama cpu-a.. (naprotiv, pravi requiremensti kao simdovi, sse4.2 koje macos traži su pravi, .. kao kad se traži ram ili disk ili gpu za igre-video..). Po ms uputama se može zaobići-isključiti te uvjete, no to je za juzera naporno (pa i za napredne-jače.. kao kopati lopatom..). Tad je zgodan rufus, tj nudi ono što ms ne nudi, da ms to nudi ne bi trebao drugi alat.. tj tad bi bila stvar izbora alata-softa koji radi isto, kao disk-part manageri i sl.

-rufus tako nudi izradu jednakog medija kao i mctool, no nudi i bez tih uvjeta + par sitnica kao juzer, regija, postavke.. koje tad skrate taj dio i eliminiraju moguću grešku-previd i sl. (jer sve što osoba radi podložno je ljudskoj grešci, npr tipfeler kod unosa imena..). .. uz tih par opcija ili zaobilaženja ograničenja, nudi i win2go, koji je prije nešto godina ms dodao u cp-u, pa uklonio, jer ne želi da juzeri imaju win2go..

-treba li juzer rufus ili te opcije? -možda.. no ako zatreba s rufusom ima, s mctoolom nema.. stvar izbora ili potrebe kao requiremenstsi.

-naravno, za svaku opciju bi bilo poželjno da juzer razumije-zna što klika (ono kad ja drvim plahtama..) tj juzer koji ne zna ništa je bolje uputiti na mctool.. mora nešto znati, što koja oznaka znači, što je mbr što gpt, što bios, boot, ntfs.. inače mu je to ko kinesko pismo-đabriš. .. lako je online, bilo koja riječ dblclck i google da odgovor, pa juzer koji to ne zna, ako zna googlati može to pročitati-znati, ako želi.. no problem je što mu je i to tlaka, želi krakti sms-post u kojem piše klikni-next.. sve veće-duže od tog mu je tlaka za čitati :) ..

-treba li juzer rufus? ovisi.. ima li starije-novije računalo, ima li potrebu ili želju za npr win2go? -kako će znati da mu to treba ako nikad nije čuo-pročitao što je to i da uopće postoji? mctoolom to neće otkriti ni slučajno, rufusom možda..

-pa završno, alat ko alat, nije rufus bolji-lošiji.. svaki alat je alat, radi ono za što je namjenjen i to oba rade odlično, točno onako kako treba. Kao što je meni potrebna cipela 45, manje žuljaju veće klapaju.. nije stvar da imam pravo izabrati drugi broj cipele, odnosno ako to napravim to je glupo, ne stvar slobode izbora.. ili neki konkretan dobar razlog zašto bi to izabrao. .. a juzer u 'pravilu' ništa od tog ne zna, čak da nešto postoji, kao ntlite-nlite.

-prednost, ako rufusom napravimo boot-install medij, tad ćemo ga moći koristiti na starom i novom računalu, jednako, tj nije to ili-ili razlika, nego ms-ov alat ostavi umjetan uvjet koji zadovoljavaju samo nova računala, bios-tpm.. i to ako su odgovarajuće podešene opcije u biosu, sve različito i tad taj stikić mada ispravan ne radi, tj install neće dalje.. dok s rufusom ako isključimo te uvjete (koji su lažni) možemo.. ili ih ne moramo isključiti no tad smo mogli isto mctoolom.. no i tad postoji razlog za korištenje rufusa vs mctoola, jer mstool downloada iso i kreira medij ili samo download.. ovisi što smo izabrali u startu-nastavku.. za rufus moramo već imati iso-install (file), a prednost, ovisno o internetu-dostupnosti i brzini veze, meni je zgodnije skinuti iso pa ga kad zatrebam kreirati kao stikić.. mada mogu svaki put skinuti, par minuta razlike, no mjesta ima pa neka iso-a.. iz tog razloga tad trebam rufus, jer mctool ne nudi izbor već skinutog isoa za kreiranje, tj uvjek ide od downloada.. zato se tad koristi rufus, kojim možemo napraviti jednak ili bez ograničenja stikić ili go .. + ostalo što nudi vezano za samu instalaciju, lakše-brže, .. zgodnije.

-sve to se može i ms-ovim alatima, kao dism .. no čemu tipkati kobasice naredbi u promtu kad mogu kliknuti u sekundi i dobiti isto, brže, bez tipfelera i sl. .. tj dism koristim kad radim nešto specifično itd.

-no.. ima i jedna veća razlika, klasično, dualnost.. tj uvođenjem uefi-ja, gpt-sheme particja na staru postojeću mbr boot shemu.. dobijemo situaciju da za sve posotji duplo, pa i mogućih problema-razlike ovisno o postvkama biosa, postojećem već instaliranom osu ili disku-particiji i da sad moramo uskladiti tri dijela, bios, bootmedij i disk, kompatibilno-isto, za isti mod rada, npr gpt. Ako je jedno različito, installer stane. + dodati na to secboot i enkripciju i imamo opet divlji zapad, tj univezalni superfloppy na fat32 koji mora bootati sve (uređaji-računala, ms vlasništvo-format ali obećanje free svima.. zato se koristi na svemu no ima ograničenja) jer nema boot-mod, tj to je 'glupi' FS koji to nema, nego se bira u bootu, tj ako u biosu posotji jedan mod, tad će bootati u tom jednom modu.. ako je to gpt, ok, ide dalje, ako nije, nema dalje.. tj staro-novo računalo.

-zato nam treba bootmeni, izbor, opcija u bootu da možemo izabrati boot mod, gpt ili mbr, tad znamo u kojem smo modu, ne slučajno, no za to treba podrška u biosu, ne diseblirano-uključeno, dok često laptop to ne nudi, tj u biosu pod opcijom imaju jednu stavku što je tek nonsens.. tj meni s jednom stavkom je besmislica, no to je tako u interesima oema i ms-a koji su partneri..

-tako imamo stanje da mctoolov superfloppy može bootati sve ali ovisi o opcijama biosa što će biti ponuđeno, dok nova računala nakon 2018me imaju nove defaulte pa će win11 uvjeti biti defaultno zadovoljeni no istovremeno tad ako je onemogućen meni ne možemo na takvo računalo instalirati stariji os-verziju, npr xp.. tj to je razlog zašto ms to tako radi i koristi oeme.. guraju nove uvjete na način da mora biti i novo računalo mada zapravo ne mora jer je uvjet lažan, nepostojeći.

-tad se rufusom kreira 'jači' FS, npr ntfs.. no on ima oderđen-zadan bootmod, ili mbr ili gpt, nije kao fat32-bez (oba).. i tad nam za novo treba gpt za staro mbr.. tj mogu nam zatrebati dva stikića-moda, no tad jedan sigurno radi a ne moramo tad loviti f-tipku za boot meni i birati mod ako je uopće ponuđen u bootu-biosu.. tj ostaje dualnost, obje tvrdnje su jednako točne-netočne, da s jednim medijem možemo oba moda i da je to tad praktičnije, kao i to da s dva sigurno možemo ako ne radi jedan radi drugi pri čemu ne ovisimo o tome što će nam bios u bootu nuditi, pa je to tad praktično za majstore.. ili kraće, imaš sve troje :)

-opet, nije da neki alat-način radi bolji stikić, rade isto, razlika je u FSu i modu bootanja, dok je sadržaj-ostatak isti, osu sporedan.. a sve to samo zato jer je došao gpt, da je samo jedan (stari mbr) tad tog problema ne bi bilo.

-a gpt je potreban zbog veličine boot-os diska-medija-storagea-drivea.. tj mbr granica je na 2TB i zato je izmišljen gpt.

-napomena.. to je dio koji se razlikuje samo u filesysu.. time i u boot modu, sadržaj stikića je isti, identičan.. nema veze s ovim dijelom priče, npr modificiran os, dodatci-postavke..

-napraviti boot medij-stikić? diskpartom za par sekundi, tj najsporiji dio je tipkati kobasicu naredbe i znati je napamet, copypasteom je brže + eliminira se greška-tipfeler.

dispart, selcect, clean, kreireanje particije i postavljanje aktivne.. u skripti to obavi za nekoliko sekundi, kao kad formatirate disk... tj upravo to se i radi i potroši veći dio tih sekundi, dok su ostalo samo oznake koje su trenutno izvršene. .. a ms u guijevskim alatima za juzera ne nudi te opcije pa ili treći alati ili tipkanje u cmd-promptu, terminalu što bi rekli pingvini..

-to obave oba alata, mctool i rufus, jednako-slično tj stvar je da rufus nudi opcije..

-zatim kreće kopiranje ili točnije raspakiravanje izabranog iso-dijela.. pri čemu u iso-instalu može biti jedna ili više verzija osa, npr home-pro-edu.. raspakiravanje isto-slično unzipanju-unraranju.. tj ms ima svoj kompresor format, dok rar-zip alati jednako mogu otvoriti-raspakirati klasičan iso, kao što ga se može i mountati .. tj iso je kao i 'zip' s razlikom da mu nije primarno kompresija smisao nego sve u jednom fileu kao folderu..

to može i juzer copypasteom na pripremljen bootabilan stikić, no opet lakše je to prepustiti alatima koji znaju source-target pathove i to obave, dok bi juzer mogao promašiti mjesto jer opet, defaultno juzer ne zna i ne mora znati baš ništa. :) .. to vremenski traje koliko traje obično kopiranje na stikić, pri čemu je vjerojatno danas stikić najsporiji dio pa će 4-7gb biti iskopirano-raspakirano kroz cca 5min ili kraće ako je stikić brži (a ako je sporiji prekinuti, nabavite brži..).

-izrada boot-install medija je zapravo banalno-jednostavna stvar. Oduvijek pristuna u svakom osu, svaki os to može, jer da ne može ne bi ni bio os.. dok frontend alati samo koriste os ispod haube a gui nam olakšava klikanje umjesto tipkanja i sl. 

-čak je prvi dio installa osa jednako banalna stvar, tj umjesto stikića tad je target disk, ono što će biti c: .. (particija).. uz boot particiju, recovery.. to je to, isti početni dio koji se tad nastavi dismom, tj tad umjesto da se sadržaj isoa kopira na stikić, tad se iz tog raspakirava sam os-fileovi.. ono što installer radi u prvom dijelu kad krene 'instalacija' koja je ekšli kopiranje-dekompersiranje fileova sa sourcea na target-disk.. i nakon reboota-paljenja kreće detekcija, login-ime i ostalo, kao kod predinstaliranog osa koji dobijemo uz računalo i prvim paljenjem se install dovrši.

-koliko je to danas banalno-jednostavno.. do te mjere da se može postojeći disk izvaditi iz nekog računala u ubosti u drugo, upaliti i radi (par restartova-driveri).. tj stari os kao xp bi se zblentao, stao, bsod.. na w7 su još zbog licenci to otežavali, na w8-novije je kao win2go omogućeno, osim što će tražiti reaktivaciju-key.. + ovisi o sec.boot ocijama, enkripciji, pa tad takav disk ne mora biti dostupan, zaključan.. no radio bi. Tj to ms planira, omogućava jer je cilj prelazak na free soft, uz naplatu usluge-clouda.. i tad nema razlog kao key-licenca, kao što to radi linux-free.

Ovo je nešto novo.

Tko ne želi čitati, ne mora.

Je li tako ?

合氣道
15 godina
Windows 11 - problemi

samo da javim napravio upgrade na 24h2 i uspio izbrisati windows old bez problema vecinu to muc i osim sta mi je nestao wallpaper nisam se zasad suocio s bugovima a dalje cu vidjet instalacija trajala kratko kojih desetak minuta

Samobor je lepa varoš
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Windows 11 - problemi

Da, a onih 8 i nešto gb šta ostane nakon kumulativnog ažuriranja sigurno nisi uspio izbrisati, kao nitko na svijetu, jer windows update cleanup javlja grešku. To je već za anale dokle ide ta hantavost, bugovitost i neurednost Microsofta (Macroužasa). Valjda ima koji malo pametniji indijac tamo, pa će ispraviti to. Jednog dana, naravno. A vjerojatno imaš disk od nekoliko TB-a, pa te nije niti briga...

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.10.2024 4:14 (BlackMoon).
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina

Osim nemogućnosti brisanja 8,5 GB viška nakon ažuriranja na 24H2 ... istovremeno je Notepad "izgubio" sposobnost provjere Hr. pravopisa kao i samoispravak napisanog teksta.

Nije da mi fali, ali baš da se izgube sposobnosti/mogućnosti unutar aplikacija … !?

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.10.2024 16:15 (stoicist).
15 godina

pa pokreni Disk Cleanup kao Administrator i ponudit će ti brisanje stare instalacije Windowsa...

ako ne, idi ručno,  prikaži skrivene mape i označi i obriši  ESD mapu i one $WINDOWS.~Q, $WinREAgent... i naravno glavnu, Windows.old

Ju je je? Je ju je!
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 11 Insider preview, beta, developer, Windows 11 - općenito
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice