Windows 10 - problemi izdvojena tema

poruka: 6.769
|
čitano: 2.047.510
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 - općenito
12 godina
Re: Windows 10 - problemi
Valentin17 kaže...
hahhaajaads kaže...

Ma update je gotov, ali nista se nije promijenilo tad. Nego otiso sam onak provjerit na A1 fejs i vidim da podosta ljudi danas i zadnjih par dana prijavljuje katastrofa brzine, meni je prvo bio blokiran na 10 mbps i polako se spustalo do 1mpbs, znaci koma. Evo prije 10ak min napravio opet speedtest i brzina se polako vraca na svoje. Znaci ipak je bilo do interneta, ali da se to desi bas u toku kad ja skidam windowse... 

Ja sam na A1, stavio ruter malo bolji, antene na krov - rezultat skok sa 7 Mb/s na 140 Mb/s. Ali više nemam podrške od strane A1, ne znam kako ću bez njih.

Cyberattack na A1 mrezu je bio jucer, taman kad sam ja windowse skidao... Uglavnom brzina se donekle vratila nekad u 11 navecer, sad je opet ono 9/9 umjesto 190-200/20. Ajd bar znam da windows nije kriv

17 godina

glavno da si odmah Windowse okrivio bez "dodatne provjere"... i tako onda krenu priče o problemima sa Windowsima gdje je dobar dio problemau stvari ko ovaj tvoj... problem "treće strane". :) i onda poslije svi vide taj problem kada se "vadi statistika pouzdanosti" a niko ne vidi da je neko možda kasnije spomenuo da ipak nije do toga kao što si ti spomenuo...

Dobar dio ih se i "prikrije", kada vide da nije to što su mislili samo se pokupe bez objašnjenja tako da opet ostane uvjerenje da su stvarno windowsi bili krivi.

kao i ono krivo "istraživanje" i "logično zaključivanje" da su cjepiva kriva za autizam...

14 godina
Gnjavator kaže...

i tako onda krenu priče o problemima sa Windowsima gdje je dobar dio problemau stvari ko ovaj tvoj...

I tako makneš zadnji update i ono što nakon njegovoga instaliranja nije radilo, magično proradi opet.

No Fear. No Excuses. No Limits. :D
16 godina
Valentin17 kaže...
Gnjavator kaže...

i tako onda krenu priče o problemima sa Windowsima gdje je dobar dio problemau stvari ko ovaj tvoj...

I tako makneš zadnji update i ono što nakon njegovoga instaliranja nije radilo, magično proradi opet.

.. pri čemu problem uopće ne mora biti povezan s updateom nego poklapanje vremena-slučajnost.. i tad ostaje 'vjera' da je upravo to riješilo problem, zabluda :)

-konkretan primjer je takav dokaz. Nema veze s računalom, osom, softom.. ima s linijom-operaterom, nešto što baš nikakve veze s računalom nema osim same linije tj kako radi internet, pa karikirano jednak rezultat ako nestane struje.. pri čemu će netko opet optužiti microsoft za bug jer to juzeri rade refleksno.

-za svaki problem, prvo se mora otkriti uzrok da bi ga mogli eliminirati.. a dio problema nije u našem dosegu, ne ovisi o nama i riješe se nekako, sami od sebe ili po duhu svetom (za vjernike).. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
Gnjavator kaže...

glavno da si odmah Windowse okrivio bez "dodatne provjere"... i tako onda krenu priče o problemima sa Windowsima gdje je dobar dio problemau stvari ko ovaj tvoj... problem "treće strane". :) i onda poslije svi vide taj problem kada se "vadi statistika pouzdanosti" a niko ne vidi da je neko možda kasnije spomenuo da ipak nije do toga kao što si ti spomenuo...

Dobar dio ih se i "prikrije", kada vide da nije to što su mislili samo se pokupe bez objašnjenja tako da opet ostane uvjerenje da su stvarno windowsi bili krivi.

kao i ono krivo "istraživanje" i "logično zaključivanje" da su cjepiva kriva za autizam...

A gle, napravio reset rutera par puta, pogledao zice i sve i nije mi bilo jasno da nakon novog windowsa internet ne radi kak treba... Na kraju trazio uzrok zasto mi je mreza limitirana na max 10mbps u speedtestu i pronasao hrpu ljudi sa doslovno tim problemom (uglavnom nesto je do windowsa bilo onda), znaci veza je bila stabilna ali internet nije prelazio 10 mpbs i sta cu drugo nego tad okrivit windowse. Tek sam posumnjao u internet kad sam vidio taj dan poruku na A1 Hrvatska fejsu gdje se netko zalio taj dan na uzasnu brzinu i velik ping (i meni je ping tad bio velik, varirao od 50-150) ali opet i tad, nisam vidio nit tu na forumu nit na drugim forumima da se itko zalio...

6 godina
hahhaajaads kaže...
Gnjavator kaže...

A gle, napravio reset rutera par puta, pogledao zice i sve i nije mi bilo jasno da nakon novog windowsa internet ne radi kak treba... Na kraju trazio uzrok zasto mi je mreza limitirana na max 10mbps u speedtestu i pronasao hrpu ljudi sa doslovno tim problemom (uglavnom nesto je do windowsa bilo onda), znaci veza je bila stabilna ali internet nije prelazio 10 mpbs i sta cu drugo nego tad okrivit windowse. Tek sam posumnjao u internet kad sam vidio taj dan poruku na A1 Hrvatska fejsu gdje se netko zalio taj dan na uzasnu brzinu i velik ping (i meni je ping tad bio velik, varirao od 50-150) ali opet i tad, nisam vidio nit tu na forumu nit na drugim forumima da se itko zalio...

Nije ti palo na pamet pokrenuti speed test na telefonu recimo. Cisto da izolujes problem.....

12 godina
Posmatrač kaže...
hahhaajaads kaže...
Gnjavator kaže...

Nije ti palo na pamet pokrenuti speed test na telefonu recimo. Cisto da izolujes problem.....

Jesam, bezicno je veza radila normalno, tipa na laptopu mi je brzina bila 190/10 kakva je i inace, na mobu je nije bila tolika ali opet dosta veca od 10.

Jos jedna zanimljivost, probao spojit lan kabel od TVa u komp i bam, brzina sad 100/20 a sa prvim kablom nije htjela prek 10/10, pa ja nemogu vjerovat  Nije mi valjda i kabel negdje bas "precvikan" bas u vrijeme kad se desio napad i kad sam radio windowse  Evo sad maloprije po 3 put resetiro ruter i brzina se vratila, sad konstantno 195/20, kakav sou

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.2.2022 16:29 (hahhaajaads).
17 godina
Valentin17 kaže...
Gnjavator kaže...

Zanimljivo da ljudima oko mene update ne radi probleme?! da nije opet neka ccleaner i avast ekipa u pitanju da im update-i prave probleme? Otkad su izašli Win10, redovno idem na ručno checkiranje updateova i nijednom nisam morao nešto deinstalirati jer se nešto raspalo, a nije baš da je malo kompjutera u igri. Dok sam kod Windowsa 2000 i XP malo-malo spašavao stvar, kod Win7 sam isto par puta imao problematične situacije, a kod Win10 jedini problemi su ukidanje jave, flasha i slično :)

6 godina
Gnjavator kaže...
Valentin17 kaže...
Gnjavator kaže...

Zanimljivo da ljudima oko mene update ne radi probleme?! da nije opet neka ccleaner i avast ekipa u pitanju da im update-i prave probleme? Otkad su izašli Win10, redovno idem na ručno checkiranje updateova i nijednom nisam morao nešto deinstalirati jer se nešto raspalo, a nije baš da je malo kompjutera u igri. Dok sam kod Windowsa 2000 i XP malo-malo spašavao stvar, kod Win7 sam isto par puta imao problematične situacije, a kod Win10 jedini problemi su ukidanje jave, flasha i slično :)

I kod mene isto. 3 kompa u kuci nikad problema a jedan koriste djeca od 10 i 13 godina i nikad virus nikad problem sa updateom.... A WU na automatici.....

17 godina
Valentin17 kaže...
Gnjavator kaže...

Tako sam nekidan instalirao novo računalo sa Win10Pro... pripremio sistem, instalirao sve programe, drivere, podesio sve kod sebe... sve radi kako je zamišljeno, super... odnesem ga na radno mjesto gdje treba raditi... ne radi serijski pisač... mamicu im Lenovsku, COM1 je onaj gdje piše broj 2 a COM2 je onaj gdje piše 1 :) A već sam pomislio da je nešto do Windowsa i programa i updatea koj je sjeo taman pred instalaciju na radno mjesto, a ono... Idem dalje, sve radi, super... idem očitati kod na bar kod čitaču koji je spojen na USB i predstavlja se u sistemu kao COM3... ne radi, probaj ovako, probaj onako, probo 5 raznih drivera i jok, neće radi, normalno ga sistem prepozna, normalno se prijavi kao COM3, čitač očita kod, kaže bip, a onda nakon minute malo dublji beeeep koj kaže da niko ne priča sa njime sa strane kompjutera... I jbg, probaj ovako, probaj onako, probaj u drugi USB port, treći, četvrti i neće i neće... već me počeo kopkati taj windows update koji se zadnji instalirao, možda sam te sreće. Na kraju u napadu ludila odem do drugog radnog mjesta koje je trenutno bilo prazno, uzmem bar kod čitač sa njega, uštekam ovamo i radi od prve bez greške... Hm, uzmem ovaj koji me zezo skoro 2 sata, uštekam ga na to drugo radno mjesto gdje je IgelOS (debian linux) i on ga uopće ne može inicijalizirati. Eto, bar kod čitač je umro taman u trenutku kada sam instalirao prvo računalo sa novom instalacijom windowsa... i "svako normalan" odmah Windowse optuži za probleme je prethodno računalo sa linuxom je radilo bez greške, kad ono, hm, hardverski problem da je eto polovično crkla komunikacija.

17 godina
Posmatrač kaže...
Gnjavator kaže...

I kod mene isto. 3 kompa u kuci nikad problema a jedan koriste djeca od 10 i 13 godina i nikad virus nikad problem sa updateom.... A WU na automatici.....

kod tebe je uzorak 3 kompa, kod mene je uzorak 5 kompjutera i server kod kuće, a na poslu i raznim "fushevima" koji me zovu čim nešto zašteka ima bar 300-400 raznovrsnih kanti i nikom, ali baš nikom WU nije zeznuo išta u sistemu. A ima tu svega, od kućnih kanti za igranje, kanti za multimediju, knjigovodstvenih servisa, kasa, projektnih ureda... pisači od matrilčnih do A0 plotera i tako to. i nikom WU nije skršio sistem.

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.2.2022 8:51 (Gnjavator).
16 godina
Gnjavator kaže...
Valentin17 kaže...
Gnjavator kaže...

..

Zanimljivo da ljudima oko mene update ne radi probleme?! da nije opet neka ccleaner i avast ekipa u pitanju da im update-i prave probleme? ..

-da, na stotinama računala radi, probleme imaju 'napredni juzeri' koji nešto ''popravljaju'' jer im se recimo ne sviđa kako to radi ms i oni znaju bolje :)

6 godina
Gnjavator kaže...
Valentin17 kaže...
Gnjavator kaže...

Tako sam nekidan instalirao novo računalo sa Win10Pro... pripremio sistem, instalirao sve programe, drivere, podesio sve kod sebe... sve radi kako je zamišljeno, super... odnesem ga na radno mjesto gdje treba raditi... ne radi serijski pisač... mamicu im Lenovsku, COM1 je onaj gdje piše broj 2 a COM2 je onaj gdje piše 1 :) A već sam pomislio da je nešto do Windowsa i programa i updatea koj je sjeo taman pred instalaciju na radno mjesto, a ono... Idem dalje, sve radi, super... idem očitati kod na bar kod čitaču koji je spojen na USB i predstavlja se u sistemu kao COM3... ne radi, probaj ovako, probaj onako, probo 5 raznih drivera i jok, neće radi, normalno ga sistem prepozna, normalno se prijavi kao COM3, čitač očita kod, kaže bip, a onda nakon minute malo dublji beeeep koj kaže da niko ne priča sa njime sa strane kompjutera... I jbg, probaj ovako, probaj onako, probaj u drugi USB port, treći, četvrti i neće i neće... već me počeo kopkati taj windows update koji se zadnji instalirao, možda sam te sreće. Na kraju u napadu ludila odem do drugog radnog mjesta koje je trenutno bilo prazno, uzmem bar kod čitač sa njega, uštekam ovamo i radi od prve bez greške... Hm, uzmem ovaj koji me zezo skoro 2 sata, uštekam ga na to drugo radno mjesto gdje je IgelOS (debian linux) i on ga uopće ne može inicijalizirati. Eto, bar kod čitač je umro taman u trenutku kada sam instalirao prvo računalo sa novom instalacijom windowsa... i "svako normalan" odmah Windowse optuži za probleme je prethodno računalo sa linuxom je radilo bez greške, kad ono, hm, hardverski problem da je eto polovično crkla komunikacija.

Ja sam par sati izgubio na tastaturu i to PS2 koja ne radi. Nema sanse da proradi. Dosla uz tudji komp. Na kraju je  prikopcan na svoj komp, radi. Moja na njegovom kompu radi. Pa ti budi pametan....

5 godina
Gnjavator kaže...

redovno idem na ručno checkiranje updateova i nijednom nisam morao nešto deinstalirati jer se nešto raspalo

U početku, nakon pojavljivanja Win 10 nisam to morao raditi, ali u zadnje 2 godine jesam, više puta sam deinstalirao zakrpe. Zadnja je bila ona koja je onemogućila printanje u mreži. Pa je trebalo čekati da to Microsoft popravi. Windowsi su ionako sve zaključaniji iz zakrpe u zakrpu, pa to postaje sve problematičnije. Takva su vremena.

5 godina
Gnjavator kaže...
Valentin17 kaže...
Gnjavator kaže...

Razliku između tebe i mene je da ti na poslu imaš rezervne uređaje, ovakve ili onakve. Što ja imam kod kuće? Od lockdowna imam jednu dodatnu jeftikaner tipkovnicu kao rezervu i s njom je došao i jeftikaner miš. Pa mi je to jedini backup. Drugih rezervnih uređaja nemam. Pa ne mogu iščupati loš HDD i staviti drugi za probu i sl.

Windowsi jesu problematični. Pogledaj kilometre problema uz sve moguće zakrpe. Svaka zakrpa ima napomenu o problemima. Nekoga ti problemi pogode, a nekoga ne. Mene je pogodio problem s printanjem preko mreže. Microsoftu je trebalo neko vrijeme da to popravi.

5 godina
Gnjavator kaže...
Posmatrač kaže...
Gnjavator kaže...

kod tebe je uzorak 3 kompa, kod mene je uzorak 5 kompjutera i server kod kuće, a na poslu i raznim "fushevima" koji me zovu čim nešto zašteka ima bar 300-400 raznovrsnih kanti i nikom, ali baš nikom WU nije zeznuo išta u sistemu. A ima tu svega, od kućnih kanti za igranje, kanti za multimediju, knjigovodstvenih servisa, kasa, projektnih ureda... pisači od matrilčnih do A0 plotera i tako to. i nikom WU nije skršio sistem.

Dugo ni ja nisam imao probleme u vrijeme kada su ljudi gubili podatke na diskovima zbog loših zakrpi i kada im se događalo svašta. U zadnje 2 godine sam imao problema. Jer Microsoft sve više zaključava Windowse zbog starih tehnologija i protokola koje je vrijeme pregazilo, a korisnici ih i dalje koriste.

Nerealno je očekivati da baš nitko od tvojih klijenata neće imati problema s Microsoftovim zakrpama.

Možda prešute probleme da ne moraju platiti servis.

16 godina
zelenapaprika kaže...
..

-aha.. kao što prešutiš šuplju gumu na autu ili šupalj zub.. a plaćanje je stvar posla, plaćaš sve, ti pa tako i drugi, plaćaju i tebe-mene mi njima itd.

kraće, problema će naravno biti (tenisilen reklama) no netko ih riješava, netko samo piše po temi i tad na googletu imaš 'puno ljudi s problemima'.. što god problem ili uzrok bio, nestanak struje ili vode, no ovisno o interptetaciji netko će za sve probleme kriviti ms, netko hdz, netko nekog trećeg.. i to je ok, ljudska osobina, normalno.. mada ne mora biti točno-isprvno itd. čak kad u to vjeruješ ili sam sebe uvjeravaš. :)

-problem s printanjem? .. problem je sigurnost, rupe, smb itd.. a tad i juzer koji to ne mora znati, dok je izvor problema aljkavi support proizvođača koji ne izda odgovarajući driver pogotovo ako ne mora, jer želi prodati drugi printer itd.

-tebi ne radi ili ti nešto radi problem.. meni radi. Što ćemo tad zaključiti, kriv je win? Kako? Imamo isti win, nije moj bolji od tvog.

-printer? printer nije dio osa, nije os, nema veze s osom.. to je stvar drivera, protokola, standarda, kao što stari dvbt više ne radi od kad je potreban dvbt2-hevc.. i pri tome je i dalje ispravna kutijica, promjenio se standard. To je valjda jasno s primjerom kutijice-prijemnika, a nije s printerom? .. kompjuteraš? riješavaš li probleme ili ih stvaraš tad si samo juzer.. ili-ili.

-kako ću riješiti neki problem? ovisi, mašta, raspoloživi resursi, drugi printer, drugo računalo, drugi os.. nešto, bilo što ali mora raditi, tj ako je to moj posao tad će raditi a ja ću se snaći.. ili mi to nije posao pa neću.

pazi povezanost, .. neki napredniji juzeri recimo isključuju update, iz nekih razloga.. no koliko primjećujem imaju probleme, tj ako su time isključili jedan problem danas, sutra im se vrati kao drugi problem + raste, zbraja se.. kao smeće koje moraš na kraju baciti a kad je više tad je teže. Što post spominje, kao sumnju.. da su isti juzeri koji recimo koriste cc i avast, isti uzorak, isti problemi, pljuvanje po nekom osu a naravno oni sve znaju najbolje i njima sve radi super osim što im ne radi nego imaju problem ponekad.. i kriv je ms-win, mada čista logika kaže ako ja i ti imamo isti os, ako jednom radi, drugom ne, tad nije os uzrok te razlike, problema, pa tako ni fix.

-da imamo auto dizelaša, ja i ti, da moj crkava nakon tankanja na nekoj benzinskoj, da ti napuniš na istoj, da se desi isto-slično.. tad bi posumnjali u recimo gorivo na toj benzinskoj.. ili na serijsku grešku istog auta, nešto zajedničko, ako postoji.. što je isto a što različito u tvom primjeru ili mojem trkeljanju? .. isti je os, isti hw-sw.. razlika je u juzeru tj znanju kako se nešto napravi pa tako ja ne napravim ukusan grah ili ćevape kao stara ćorava baba nona, no ja napravim računalo-mrežu, koje radi.. ona ne. Razlika je u grahu, loncu, ulju, kuhači? .. ne, razlika je u znanju-receptu. Kuhača je kuhača, lonac je kao gorivo ili os, isti.

5 godina
Windows 10 - problemi

Whatsapp pod Win10 nakon instalacije kumulativne zakrpe u srijedu i jučerašnjeg antimalware updatea za Win 10.

Slike u prilogu. Siva podloga aplikacije i ništa više.

Jupi!

0 0 hvala 0
16 godina
zelenapaprika kaže...

Whatsapp pod Win10 nakon instalacije kumulativne zakrpe u srijedu i jučerašnjeg antimalware updatea za Win 10.

Jupi!

-kakve veze ima whatsup s nečim?

-što sa sivom slikom.. tj ako ti nešto ne radi, imaš problem, kvar, hw ili sw uzrok.. no ako mislš da je uzrok win, tad se 99,9% varaš-grjiešiš.. ili si pogodio neki izuzetak kao jackpot-loto ..

-mogu li pomoći? npr oko whatsapa.. ne vidim razlog za korištenje na računalu.. osim ako imaš takav razlog a tad su oni koji ga rade odgovorni za to kako radi dok im je primarna briga mobitel-useri, ne win-pc, jednako kao i proizvođačima printera i sl.

-umjesto app korisit web, čemu instalirati smeće, + za rad traži resurse, hw recimo koja gpu-cpu kao za gaming jer nije isto danas h265 i recimo stariji hw koji to jedva radi pa recimo na novijem računalu ili mobitelu to radi lakše (opterećenje cpu-a ako je to bit slike.. sve što ne obavi gpu mora tad cpu itd. a tad je novi celer jači od starog xeona naprosto jer ima novi hw-dekoder..).

14 godina
zelenapaprika kaže...

Jupi!

Ovo je inače uobičajen bug na w11. Tamo wacap ne radi od početka, bez obzira koristiš li appp iz storea ili njihov instal sa weba. Ja više volim sa wacap weba jer u ovoj aplikaciji iz windows storea nema opcije da se pokreće sa windowsima. Rješenje za sad ne postoji, tražio sam guglao sam, dok microsoft ne riješi. Meni se upali tek nakon kaj ga dvaput ugasim i ručno upalim. Iako da ne ureknem zadnja dva dana radi normalno pali se sa winsima i radi bez problema. Ono kaj nisam probao, je pronaći stariji setup pa ga ne updejtati na najnoiju verziju. No kažem sad mi radi dva dana ok pa neću petljat. 

http://d-u-d.deviantart.com http://500px.com/Dado_D https://dariodrvodelic.wordpress.com/ https://www.flickr.com/photos/95774435@N02/?hide_photostream_welcome=1
5 godina
Dud kaže...
zelenapaprika kaže...

Jupi!

Ovo je inače uobičajen bug na w11. Tamo wacap ne radi od početka, bez obzira koristiš li appp iz storea ili njihov instal sa weba. Ja više volim sa wacap weba jer u ovoj aplikaciji iz windows storea nema opcije da se pokreće sa windowsima. Rješenje za sad ne postoji, tražio sam guglao sam, dok microsoft ne riješi. Meni se upali tek nakon kaj ga dvaput ugasim i ručno upalim. Iako da ne ureknem zadnja dva dana radi normalno pali se sa winsima i radi bez problema. Ono kaj nisam probao, je pronaći stariji setup pa ga ne updejtati na najnoiju verziju. No kažem sad mi radi dva dana ok pa neću petljat. 

Hvala na informaciji. Trenutno koristim Web verziju na https://web.whatsapp.com/ da izbjegnem taj bug.

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.2.2022 17:24 (zelenapaprika).
14 godina
neaktivan

WhatsApp Web je ionako bolja aplikacija od ove s Microsoft Storea. Store verzija mi toliko šteka na laptopu, kao da se radi o nekoj hardverski zahtjevnoj igri, a ne chat aplikaciji.

14 godina
ihush kaže...

npr oko whatsapa.. ne vidim razlog za korištenje na računalu..

Koji si ti lik.    Stvarno u zadnje vrijeme kao da si prolupao, bez uvrede.  Jako me počinješ podsjećati na Ramboxa, on gine za AMD, ti isto radiš na Microsoft i obadvojica poričete stvarnost čak i kad hrpa drugih ljudi i uz valjane dokaze tvrdi suprotno isto kao i ovdje, čovjek instalira update, ne radi, makne update, radi i svi su krivi osim pravoga krivca, stvarno te ne kužim, nisi ovakav bio prije.

No Fear. No Excuses. No Limits. :D
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.2.2022 7:36 (Valentin17).
14 godina
Dud kaže...
zelenapaprika kaže...

Jupi!

Evo ureko sam ga. Danas se nije upalio s kompom tj je, samo siva slika na mjestu whatsappa. Ugasim ga, dole na taskbaru kliknem desni klik i zatvori sve prozore, upalim ga ručno opet isto, opet ugasim i upalim ručno i sad radi. Tak da danas ću ić probat pronaći stariju verziju whatsappa pa nju instalirat da vidim kak će to radit. 
Btw razlog zašto koristiti whatsapp na kompu je taj da ne furaš mob stalno u džepu ili ga nemaš kraj sebe na stolu, a radiš na kompu cijeli dan pa je puno lakše tu odmah otvarati poruke slati fileove sa kompa direkt nekome itd. Tako da netko možda ne vidi potrebu za tim jer ne koristi komp ni mob na isti način i za iste potrebe. 

http://d-u-d.deviantart.com http://500px.com/Dado_D https://dariodrvodelic.wordpress.com/ https://www.flickr.com/photos/95774435@N02/?hide_photostream_welcome=1
5 godina
Dud kaže...
Dud kaže...
zelenapaprika kaže...

Jupi!

Evo ureko sam ga. Danas se nije upalio s kompom tj je, samo siva slika na mjestu whatsappa. Ugasim ga, dole na taskbaru kliknem desni klik i zatvori sve prozore, upalim ga ručno opet isto, opet ugasim i upalim ručno i sad radi. Tak da danas ću ić probat pronaći stariju verziju whatsappa pa nju instalirat da vidim kak će to radit. 
Btw razlog zašto koristiti whatsapp na kompu je taj da ne furaš mob stalno u džepu ili ga nemaš kraj sebe na stolu, a radiš na kompu cijeli dan pa je puno lakše tu odmah otvarati poruke slati fileove sa kompa direkt nekome itd. Tako da netko možda ne vidi potrebu za tim jer ne koristi komp ni mob na isti način i za iste potrebe. 

Ja volim imati desktop varijante tih messengera jer mi je lakše pisati poruke na pravoj tipkovnici umjesto na virtualnoj na mobitelu. I meni se desktop Whatsappa uspješno prikazao svaki n-ti put, pa sada koristim web.whatsapp.com dok se situacija ne sredi. Ovo je prvi put da s tom aplikacijom imam problema. Do sada je radila jako dobro. Sada bi trebalo čekati ili novi Whatsapp za PC ili da Microsoft opet nešto "popravi".

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.2.2022 15:23 (zelenapaprika).
16 godina

-nema ljutnje, .. no to su mišljenja, tvoje-moje, suprotna.

-konkretan primjer prošli problem s internetom.. možeš čačkati po računalu i internet proradi, ali kad je to stvar linije-opreratera tad nije čačkanje ono što je popravilo nešto nego linija, a to se ljudima-juzerima desi (neiskusni, popravljaju na pogrešnom mjestu, uzrok..).

-kriterij 'puno ljudi ima problem..' s interneta je bezvezarija.. jer puno je zapravo malo-zanemarivo, statistička greška u odnosu na broj korisnika i time dobiju dojam, pogrešan.. pa recept za popravak po tom kriteriju, 'ja sam promijenio miša'.. ja sam gurnuo prst u usb...itd postanu 'fixevi' koje takav neiskusan juzer primjenjuje, jer eto puno ljudi ima problem i ovo riješenje je nekome radilo.. pri čemu zaborave da je jednako tako netko dobio jackpot na lotu i da je jednaka šansa da je radnom fix ono što će njima riješiti problem, kao da dođeš u ljekarnu i uzmeš neki lijek s police.. kriterij, uzrok-posljedice, iskustvo i čudesa interneta.

-što možeš popraviti na računalu ako je problem operater-linija? možeš samo nešto pokvariti, čačkanjem.

-jel kriv os ako imaš pogrešan driver? itd.. tj treba razlikovati što je što, tko što radi, ms-win, oem uređaj kao printer.

-da i ms je dio uzroka, tj promjene u ritmu 6mj koje nameće, koje svi moraju slijediti ili imaš problem. No dio promjena su stvar nužde i ms to koristi (zloupotrebljava za svoje ciljeve) .. no štaš, oni su jači, ne ja..

-osnovna osobina ljudi kao vrste? prilagodljivost situaciji, anticipiranje-razmišljanje .. znanje. Zato kao vrsta dominiraju dok dinosaura nema. Zato se moraš ti prilagoditi uvjetima, prometa na cesti, zimi-ljeti odjećom, distanci u pandemiji, pa i načinu kako se nešto radi na računalu.. tj možeš ti imati neki svoj način, čak uspješno, možeš hodati na rukama, no većina-normalni hodaju nogama, ili pišanje protiv vjetra, beskorisno.

-ne radi ti printer? problem ako nije hw-kvar je driver, 99,999% ne os. .. ima to veze s osom naravno, kao što ima s microsoftom kad govorimo o win-osu, no ima jednako s linuxom u slučaju SMB-a kao jednog od mrežnih protokola .. pa problem jednako pogodi juzera pri čemu nije stvar u osu nego u promjeni standarda, sigurnost-rupa, kao što je promjena dvbt2-hevc prijemnika.. ne da ne radi ili da je stari loš, nego drugi standard, promjena.

-ako oem tad ne napravi na vrijeme novi driver tad nemaš driver.. a bez drivera ne radi ni jedan uređaj jer je to uvijet, samo juzeru izgleda da nešto radi po duhu svetom ako os ima bazu istih-sličnih generičkih ili autoupdate to povče.. no što ako proizvođač nije napravio? tad nema.. i tad mu ne radi. Što ako nisu popravili nešto, što ako ima recimo bug kao stricjura primjer s neiscrtavanjem buttona za scan.. ali radi kad klikneš u prazno, radi.. a radilo bi 'normalno' da je proizvođač to obavio ali nije.

-za takve probleme se ne okrivljuje os-win .. ni ms, nego oem, uređaj. .. istina ms je taj koji to gura, odbacuje stare-legacy koje su do sad desetljećima držali, prisiljavaju juzera na novom računalu na nove standarde koji nisu izbor-želja-potreba samog korisnika, tj običan korisnik nema baš ništa od tog jel disk u gpt ili mbr modu, jel koristi tpm2.0 ili ne.. nema ni os s tim veze, osu je svejedno, radi.. no ms to ne želi nego gura, zloupotrebljava.

-eto, za razliku od ramboxa, fuj-pljuj ... ms. .. no to nema veze s win-osom, radi, nije kriv os a čak ni ms nego oem mada je ms taj koji to gura.

-od 1703 nadalje su krenuli takvi buildovi, do tad je win10 imao sve, sav supprt za sav hw, od xp nadalje... pa u jednom buildu ne radi vga kao radeon driveri mjesec-dva za nove serije, dok amd nije uskladio (možemo reći i popravio-ispravio no nije to ni njihova greška jer je do tad tako radilo, to je promjena a dolazi tek kad ms izda službene verzije i ima kašnjenja tj ovisi kad njetko od oema nešto radi na što je fokusiran resursima), pa izbace drivere za printere, skenere, mrežu..

-posljednji fix iz tema o problemima, mrežni driver killer, novi radi.. problem je driver, ne os ili igra-fortnite.. a driver je stvar oema dok u killer i sl rade trikove kako bi nešto optimizirali-ubrzali, kao powersaver ili bilo koja pogrešna-različita opcija, npr veličina jumbo paketa ili broj paketa.. i tad imaš problem ili radi super.. nije to os, to je driver-oem tj u takvoj situaciji bi svaki os, svako računalo dalo jednak rezultat, win-lin-mac, svaka verzija.

-to nije problem osa.. mada je povezan, no kad staviš prst u more jednako si povezan s čitavim svijetom, naravno da os ima veze s driverom, uređajem.. ali nije os taj koji stvara driver, to je oem-proizvođač, tj stvarni proizvođač čipa kao intel-realtek.. i taj lanac kasni + komercijala (novac-plaćanja) i oemu je to trošak-briga koji ne želi.. a da bi driver bio certificiran pogodi, mora ga ponovo platiti intelu i platiti msu certifikaciju.. dok su wintel praktički glavni partneri svim oemima i kroz njih rade što žele npr opcijama koje u biosu ne postoje pa na novom laptopu nemaš izbor, tj imaš izbornik s jednom stavkom za uefi, ne bez..

- ima to veze s microsoftom.. ali nije to bug, greška, problem osa, windowsa ili bilo kojeg drugog..

- bilo koji problem, kvar, možeš otkloniti tek kad utvrdiš što je problem, uzrok, točno-konkretno.. istina možeš i slučajno, u neznanju recimo paliti-gasiti računalo i internet proradi.. jer ako je operater-server pao jednog dana će on proraditi i ako dovoljno dugo pališ-gasiš tad ćeš i tom metodom doći do interneta.. no jasno ti je što je u toj metodi pogrešno (ili nije). A takve metode navodite kao fixeve, pa do tog da je isključavanje updatea neki fix. .. može tako i gašenje interneta biti fix, jer je to naprosto uvjet, kako za update tako za ostalo što radiš, gejmanje, malware.. pa ako tad ne radi recimo email, opet je kriv os? no time si spasio računalo od virusa s interneta? .. itd.

-što kad imaš kvar, hw problem, recimo pregrijavanje nekog čipa? os je ok, driver je ok.. sve je ok ali u postu to ne možeš vidjeti tj znaš samo što juzer natipka kao info.. hoće li bilo što što ovisi o tom čipu raditi normalno? -neće, bio to zvuk-slika-mreža-nešto.. bit će problem. Može li neko čačkanje pomoći? .. može! kao paradox, tj privid-slučajnost ili privremeno.. npr juzer da bi fizički čačkao otvori kućište i drma žice.. i recimo proradi, on misli zbog drmanja žica a može biti zbog pada temperature tog čipa.. tad takav juzer to navede kao fix i idući mislli da je to pametna ideja.. tako to ide kad ekšli ne znaš, kad čačkaš, slučajnost ili privid, kao loto.. a to nije ono kako rade računala tj ona su calculator, nula-jedan, radi ili ne.

-bi li netko na prvu pomislio da je u mrežnom problemu nakon updatea kriv driver, dok svi pomisle da je kriv win ili igra? ... jer juzer misli, do sad je isti driver radio, on je ok.. no ako je promjenjen uvjet-os, tad taj driver više nije odgovarajući, pa sad imamo paradox situaciju da od 1703-nadalje imaš po 3-više drivera za isti hw, za ''isti'' win10.. tj nije isti što postojanje tih drivera govori.. sve za mbo, chipset, vga, lan.. u verziji builda.

-čak 'smiješno' tj dok nisu krenuli u abandanje kompatibilnosti unazad mogao si koristiti prastare drivere recimo wddm10 od xp-a uz problem da su tad driveri bili x32bit pa većinu za 64bit nemaš tj možeš na win-32 npr win7-8-10 do 2017me. Sad win10 koristi wddm20 i recimo vidljiva razlika za juzera je prikaz gpu u taskmanageru, stari-novi driver ima ili nema gpu u tasku. OS? to je politika-odluka ms-a.

-zakon, pravila igre.. nakon 5-6-7 god (rastezlivo, države-zakoni) nema zakonske obveze supporta, oem može i ne mora izdati novi driver za novi os. To formalno radi oem, no ekšli radi intel-realtek dok oem to upakira-rebrenda i on je to recimo dužan supportati dok to kaže zakon, nakon tog mu je to samo trošak i posao od kojeg nema zarade osim renomea + želi prodati novo dok se wintela to ne tiče tj oni traže plaćanje a sve to traje, lančano, tjedan-dva.. da nije bilo polugodišnjeg tempa bilo bi daleko manje takvih problema, no tad ms-wintel ne bi do sad dogurali do željenog stanja, tj sad postavljaju uvjet za win11 koji zadovoljavaju samo računala nakon 2018me.. mada ekšli win11 radi na svemu na čemu rade i ostali osevi, win-lin-mac i sve je ista platforma x86 od dosa nadalje time kompatibilna (ako imaš opciju u biosu, ako nemaš..). Requirementsi oseva se nisu mijenjali desetljeće ili primjer za macos-hekintoš, ako želiš radeonku ili rtxicu moraš imati noviji cpu koji supporta see4.2.. jer je to fičer koji je povezan s gpu .. stariji mac-cpu nema, noviji ima, da bi instalirao sieru i sl. moraš imati kompatibilnost ili kextove.. no macos je zatvoren sustav, kao pleyka, win je otvoren neovisan nevezan hwom kao linux i možeš instalirati na svaki kompatibilan hw.. ako ti daju opciju pa do tog da je u installer-skripti to onemogućeno tj može modificirati i zaobići uvjet, win11 radi.. jer to nije uvjet koji treba osu, ne traži ga os dok za sse4.2 stvarno traži da bi nešto moglo raditi, stvarni uvjet vs lažni koji služi samo promjeni tj wintel cilju..

-prilagodi se, neće oni tebi, jači su.

edit: 

za dud & zelenapaprika, korištenje whatsappsa.. to je stvar proizvođača, resursa i želje koje ulaže u desktop verziju, smećasti-bloat soft koji je često i nužno zlo.. (koristimo svi čak i ako ne želimo, moramo.. neovisno računalo ili mob)..

-kad proizvođač napravi dobar soft tad će raditi dobro. Pošto ms stalno gura u svom smjeru, njima se to jednostavno neće.. boli ih kiki, važan im je mobač.

-klasična stvar interesa, za pc gaming na win je izdavačima igara to primarno važno, za konzole je tad konzola itd. a ovo je primarno mobilna u fokusu, ne desktop, os-juzer..

-alternativa, možete koristiti linux, macos.. tj vaš izbor ovisno o ostatku alata-softa koji koristite, ako pak morate na win ili je to izbor, tad nema razloga za loš rad neke app koja nema veze s osom kriviti os, mada je ms taj koji stvara promjene time i problem koji do sad nije postojao tj tempo koji moraju pratiti svi u lancu ili juzer ima problem, no nije kriv os čak pravno ni ms.. pa ne možemo ništa, pogotovo u ovoj temi.

-za takve probleme, prijedlog, otvoriti temu s odgovarajućim naslovom, soft-problem, jer ovo nije os problem niti se tad u osu može pronaći fix problema dok to ne napravi proizvođač softa, a tad bi recimo po toj temi bilo lakše pronaći upute-način ako je nešto moguće podesiti ili fixati da to radi, npr skripta i sl. ili izuzetak, neki trik.. nešto što bi se moglo koristiti za taj soft do iduće verzije i idućeg problema.

-da je ms-u to želja-cilj npr da whatsapp radi uredno, tad bi ms napravio sve što može, tad bi ovo bila prigodna tema za pronaći takav odgovor-pomoć, no ms-u je to nevažno, suprotno, konkurencija.. čak nije isključeno da ms namjerno koliko može to radi, no dok nema tužbe nije kažnjivo tad je 'ok'.

-zašto se recimo neka kvalitetno napisana app ne ruši, nema glupastih problema kao ovo? igre rade satima, rade, adobe i sl soft radi, nema nestajanja dijela app-slike i sl. .. to kaže da je stvar u proizvođaču, nije problem win.

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.2.2022 11:31 (ihush).
16 godina
Samo kratko: whatsapp UWP app radi na windows 11 bez problema, zauzima manje mjesta i ukupno bolja je od win32 aplikacije, koja zauzima skoro više prostora od Autocada :)
Još radi takve gluposti, da nakon svakog update-a ostavlja instalacijski fajl i stari izvršni fajl na disku, pa se čovjek upita što mu je pojelo prostor odjednom? Odahnuo sam otkad preferiram UWP aplikacije. Za sve postoji rješenje, manje prostora zauzimaju, auto-update, nema straha od trojanaca, virusa i ostalog smeća.
Ukupno, sve izgleda mnogo urednije.
Recimo samo primjer: Umjesto megalomanskog MS Office-a, koji će mi instalirati sve i svašta što neću nikad koristiti (ClickToRun online install je najveće zlo svijeta), zavući se sa svojim pizdarijama u gotovo svaki folder i podfolder, tražiti da ga platim odjednom ili godišnje, koristim UWP app Ultra Office, koji nije ništa drugo već jedna inačica Libre Offica. Ne zauzima puno prostora, lijepo sučelje, otvara sve MS Office dokumente, a sposoban odraditi gotovo sve kao MS Office. I sve to za 0 kuna!
Pa neka oni druge jebu s MS Office-om, muzu od njih novce i podvaljivaju čvoljavi One Drive, koji je gori od ijednog malwarea…

Od win32 aplikacija koristim samo Icaros za “popravljanje” thumbnails prikaza i dodavanja još malo podataka o datoteci, RegCool za počistiti smeće u registry bazi ako ga eventualno bude (bolji i jednostavniji program od defaultnog koji se poziva na “regedit” i prvo mi spali oči), i Emby server, jer Kodi ne podnosim organski. Naravno, sva tri su portable programi.
Naravno, tu je i Edge koji sve više postaje nametljiv i ide stopama pokojnog Internet Explorera bar što se dosađivanja tiče. Edge postoji na MS Storeu, ali je još uvijek klasična win32 aplikacija i nema ga svrhe brisati jer su ga ukopali duboko u system, pa sam ga prihvatio kao sekundarni browser jer mi treba za neke druge stvari. Firefox mi je uvijek bio i ostao “number one”, a još mi je draži otkad se pojavio kao UWP aplikacija..,
Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i jednostavno, hm...prodane duše! Takvi i slični njima, brzo bi prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.2.2022 13:56 (BlackMoon).
Moj PC  
4 0 hvala 1
17 godina
zelenapaprika kaže...
Gnjavator kaže...
Valentin17 kaže...
Gnjavator kaže...

Razliku između tebe i mene je da ti na poslu imaš rezervne uređaje, ovakve ili onakve. Što ja imam kod kuće? Od lockdowna imam jednu dodatnu jeftikaner tipkovnicu kao rezervu i s njom je došao i jeftikaner miš. Pa mi je to jedini backup. Drugih rezervnih uređaja nemam. Pa ne mogu iščupati loš HDD i staviti drugi za probu i sl.

Windowsi jesu problematični. Pogledaj kilometre problema uz sve moguće zakrpe. Svaka zakrpa ima napomenu o problemima. Nekoga ti problemi pogode, a nekoga ne. Mene je pogodio problem s printanjem preko mreže. Microsoftu je trebalo neko vrijeme da to popravi.

A kod mene u firmi preko tisući mrežnih printera i nijedan update ih nije ubio... Sad. jel to do problema sa updateom ili sa lošim proizvođačkim driverima... kao kada bi ja svojedobno rekao da WinXP ne valja zato što se nije moglo printati na CononFax jer je korisito neke drikove da je trigerirao DEP protection... ono, kad smo već kod problema sa mrežnim printanjema. kad je uzorak 5-6 modela Xeroxa, pa 3 vrste HP-a, pa 2-3 vrste Nashuateca pa vrste Samsunga... i sve radi :)

17 godina
zelenapaprika kaže...
Gnjavator kaže...
Valentin17 kaže...
Gnjavator kaže...

Više imam rezerve kod kuće nego na poslu :) Kantu iz 2006. godine i 5-6 HDDOva većih od 500GB,a  bome sam si sa AliExpresa nabavio par komada SSDova za zajebancije... A što se tiče kilometara problema... još je duža kolona onih koji nemaju problema, samo što oni šute i rade. I onda kada bi zbrojio one koji imaju probleme i koji nemaju, ovi koji imaju bi ispali zanemariv postotak, a onda još kad pogledaš koliko ih je samo skrivilo problem.

17 godina
zelenapaprika kaže...
Gnjavator kaže...
Posmatrač kaže...
Gnjavator kaže...

Dugo ni ja nisam imao probleme u vrijeme kada su ljudi gubili podatke na diskovima zbog loših zakrpi i kada im se događalo svašta. U zadnje 2 godine sam imao problema. Jer Microsoft sve više zaključava Windowse zbog starih tehnologija i protokola koje je vrijeme pregazilo, a korisnici ih i dalje koriste.

Nerealno je očekivati da baš nitko od tvojih klijenata neće imati problema s Microsoftovim zakrpama.

Sa većinom imam takve dogovore da se prelamaju troškovi tako da se uopće ne broji koliko puta su me zvali, tako da ti ta teorija o šutnji da ne plaćaju ne drži vodu...

BTW, baš sam maloprije remote riješavao problem koji ispada nerješiv... Recepcija hotela, HP Laserjer P2014 spojen na USB port. I samo odjednom USB printing support u device manageru dobije žuti trokutić sa uskličnikom i printing ne radi... I onda je nekad dovoljno pobrisati taj "uređaj" i restartati komp da proradi, nekad moram kompati i po registry-u da ga pobrišem, a nekad treba i printer isključiti pa uključiti... i sad bi svi rekli da windowsi ne valjaju, da je driver ovaki ili onaki... samo ima jedan problem, na tom mjestu otkad taj printer pravi probleme su bili Windowsi XP, Win7 32bit, Win10 32bit i sada je Win10 64bit... U međuvremeni se promjenilo i hrpu USB kablova i dva kompjutera su se promjenila, ali problem je ostao isti... i jbg, kad im crkne, riješimo preko anydeska i vozi dalje, nekad tjedan dana, nekad 3 mjeseca ali problem je tu... ili je problem u printeru, ili u driveru.... al većina majstora bi zaključila da je do Windowsa 99%

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 - općenito
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice