Trebam savjet oko konfiguriranja RAID sustava

poruka: 8
|
čitano: 2.869
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Trebam savjet oko konfiguriranja RAID sustava

Trebam savjet od nekoga sa praktičnim iskustvom oko konfiguriranja RAID polja.

Daklem... situacija je sljedeća:

Imam 1TB disk (nije sistemski) koji na sebi nosi 3 particije (veličina trenutno nije bitna, važna je tehnika :) )

Particija A: nebitni podaci (instalirane neke aplikacije i sl. tu mi je bitna brzina čitanja/pisanja)

Particije B i C: važni podaci

Htio bih nabaviti još jedan 1TB disk i skonfigurirati (ako je moguće) da mi je particija A (i odgovarajuća na novom disku) u RAID 0

Particije B i C bi volio staviti u mirror (RAID 1).

Prvo, da li je to uopće moguće napraviti (svemogući google baš ne pomaže) ?

Drugo, da li to iskonfigurirati kroz sam kontroler (tijekom bootanja sustava, podignuti RAID konfigurator) ili kroz windoze ?

Najvažnija stvar, ne želim izgubiti ništa od postojećih podataka na disku (a toga ima oko 250GB)

Ako je bitno, imam win 7 x64, diskovi su u ACPI načinu rada, ostatak konfe je u my PC.

Google is your friend
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Trebam savjet oko konfiguriranja RAID sustava
nece ici..nemozes samo particije stavljat u raid..ili hdd ove stavi u raid ili nista..
addicted to HD :)
17 godina
Zura kaže...

Htio bih nabaviti još jedan 1TB disk i skonfigurirati (ako je moguće) da mi je particija A (i odgovarajuća na novom disku) u RAID 0

Ovo je nemoguće koliko znam. Ili će sve biti RAID0 ili RAID1. A za ostalo nisam siguran, netko drugi će već znati Namigiva

edit: pretekao me, onda je ovo da ili sve ili ništa u RAID...

Najbrži put do čovjekova srca je pomoću šake Chucka Norrisa. ...:::www.lan-wars.com:::...
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.9.2009 17:04 (Pero Dinamit).
16 godina
Zura kaže...

Trebam savjet od nekoga sa praktičnim iskustvom oko konfiguriranja RAID polja.

Daklem... situacija je sljedeća:

Imam 1TB disk (nije sistemski) koji na sebi nosi 3 particije (veličina trenutno nije bitna, važna je tehnika :) )

Particija A: nebitni podaci (instalirane neke aplikacije i sl. tu mi je bitna brzina čitanja/pisanja)

Particije B i C: važni podaci

Prvo, da li je to uopće moguće napraviti (svemogući google baš ne pomaže) ?

Drugo, da li to iskonfigurirati kroz sam kontroler (tijekom bootanja sustava, podignuti RAID konfigurator) ili kroz windoze ?

Najvažnija stvar, ne želim izgubiti ništa od postojećih podataka na disku (a toga ima oko 250GB)

Ako je bitno, imam win 7 x64, diskovi su u ACPI načinu rada, ostatak konfe je u my PC.

Koliko sam shvatio, ti bi htio napraviti RAID 10, a to se može napraviti sa minimalno 4 diska.

17 godina

za raid 0 su ti potrebna 2 diska tj dobijes performanse u slucaju da ti jedan disk rokne gubis sve..

raid 1 ti znaci 1:1 znaci dobis performanse ali ti jedan disk sluzi kao backup znaci gubis onih 1 tb

a ostali raidovi su ti potrebni vise od 2 diska...

ja ti u svakom slucaju preporucam

da napravis

raid 0 od 2 diska po 320 ili 500gb

a ovaj jedan od 1 tb napravis kao backup.. to jest napravis taj backup rucno jednom tjedno .. tako i ja radim.

16 godina

Zura kaže da ima disk od 1 TB i da su mu na A particiji nebitni podaci i on bi htio kupiti još 1 disk od terabajta. Nadalje, misli spojiti particiju A na starom disku sa novim diskom što ne može, znači Zura, za RAID 0 moraš spojiti 2 diska. Ne particiju i disk.

Za RAID 1 moraš isto tako spojiti 2 diska, a ne particiju i particiju. Znači tebi treba RAID 10, a to je kombinacija RAID-a 1 i 0. Za formirati RAID 10 treba imati barem 4 diska. Ako hoćeš tako, kupi još 3 diska, ali mislim da ti se to baš ne isplati. Možda ti je najbolje napraviti to što kaže toxic. Osobno nikada još nisam radio RAID polje, tako da nemam praktičnog iskustva.

16 godina
neaktivan

Ako se RAID polje radi softwerski (pod operacijskim sustavom) on ti dopušta da kreiraš particiju koja će biti u RAID polju sa drugom particijom.  Čak ne bi trebalo biti bitno da li imaš dva fizička hard diska (mada se onda gubi smisao RAID polja, osim u određenim specijalnim situacijama koji mi trenutno nisu interesantni).

Ah.. još ću probat malo istraživati, u najgorem slučaju budem kupio još jedan Hard i probao :)

btw. RAID 0+1 (ili kako god ga zvali) mi nije interesantan jer to nije ono što hoću.

@toxic: za tvoju ideju mi trebaju još 2 dodatna diska, a to ne namjeravam kupovati.

@izzi: ne, ne namjeravam spojiti particiju i disk, planiram na novom disku napraviti 3 identične particije (kao na starom) samo što bi te particije povezao na način kako sam napisao.

Prije jedno 7-8 godina sam u Windows NT radio nešto slično sa SCSII diskovima ali samo sa RAID 1 poljem. Imao sam 2 različita diska (različiti kapaciteti) i RAID polje je bilo veličine manjeg diska. Ostatak većeg diska je bio zasebna particija.. Međutim diskovi su bili prazni pa me nije bilo briga. Ne znam da li tako nešto mora podržavati kontroler ili je svejedno da li to pokušam u windowsima. Također nisam siguran da li na 2 diska mogu raditi 2 različita RAID polja. Nigdje nisam vidio pozitivan ali niti negativan odgovor. Svi primjeri su rađeni samo sa jednim ili sa drugim (RAID 0 ili 1)

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.9.2009 21:58 (Zura).
16 godina
neaktivan

Ipak sam našao nešto što bi mi moglo biti od pomoći:

Link i tablica

Umjesto tijekom bootanja sistema (i pristupanja RAID konfiguratoru) moram ići kroz operacijski sustav i koristiti Matrix RAID konfiguraciju.

Mislim da je tema iscrpljena i može LOCK.

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.9.2009 16:29 (Zura).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice