Četiri diska u 9 mjeseci

poruka: 42
|
čitano: 8.155
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Četiri diska u 9 mjeseci

Pozdrav

Riknula su mi 4 diska u devet mjeseci kao što tema kaže(2 samsunga f3 i dva ssd-a).

Zadnji koji mi je riknuo je bio mach extreme 80gb ssd .Neko veče igram bc2 i pojavi mi se plavi ekran.Restartam komp i kako je  bio ahci mod pri očitavanju diska(ssd) ne pokaže mi ništa tj kaže da ga nema.Ugasim komp,izvučem sata kabal vratim ga nazad i on ponovo prepozna disk.skeniram sa hd tune i nadje mi brdo bad sectora.

Svaki disk koji je riknuo je pokazao bad sectore.Doduše podatke sa ova dva samsunga sam uspio spasiti ali sa oba ssd-a nisam.

Zanima me što ih uništava.Napajanje(koliko vidim to je najčsći uzrok ali moje napajanje je kvalitetno i novo(1god)),matična??

Može li matična uništavat diskove??

još da napomenem ,siguran sam da diskovi nisu mojom krivicom otišli jer pazim šta radim.

Jedino mi je prije tri tjedna par puta nestalo struje dok je komp bio upaljen(HEP).

Još nešto: NBVID mi je na 1.125 a ddr3 volatage na 1.75. Drugačije komp neće radit,mrzne se i štajaznam.Sasvim slučajno sam otkrio ako malo poveća voltaže da radi kao sisa

lp

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.5.2011 15:43 (Kill Frenzy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Četiri diska u 9 mjeseci

Welcome to the club. Meni u firmi (i sefu doma) ako sta crkava to su diskovi. Ja sam u 2 godine promijenio 3 komada na svom PC-u u firmi. On je promijenio 1 u kompu u firmi, jedan u nekakvom servercicu u firmi i nekoliko komada doma :)

Svi se napajaju preko APC-ovog UPS-a, (sto jaceg sto slabijeg), sve komponente su razlicite i slicno... Sto da ti kazem. Duhovi :)

Mentalist je moj idol...

0 0 hvala 0
15 godina
Četiri diska u 9 mjeseci

Evo ovo ja imam i preko toga ide sve(prednaponska zaštita)

http://www.commel.hr/naslovnica/proizvodi/prenaponska-zastita.aspx#a7

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Četiri diska u 9 mjeseci

sa matičnom sigurno nema veze a psu teško...jedino ako imaš MS od 200w :) ja bi jednostavno rekao nesreća...meni u 10 godina je krepalo 2 diska koji su imali deblji staž

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
Četiri diska u 9 mjeseci

Više sam lud. Da sam baš toliki baksuz:D

Mislim da ću uzet jedan disk od 1.5 ili 2tb na kojeg ću prebacit sve i stavit ga sastrane,van pc-a.Strah me za sve te  bluray serije i filmove.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Četiri diska u 9 mjeseci
Kill Frenzy kaže...

Pozdrav

Riknula su mi 4 diska u devet mjeseci kao što tema kaže(2 samsunga f3 i dva ssd-a).

Zadnji koji mi je riknuo je bio mach extreme 80gb ssd .Neko veče igram bc2 i pojavi mi se plavi ekran.Restartam komp i kako je  bio ahci mod pri očitavanju diska(ssd) ne pokaže mi ništa tj kaže da ga nema.Ugasim komp,izvučem sata kabal vratim ga nazad i on ponovo prepozna disk.skeniram sa hd tune i nadje mi brdo bad sectora.

Svaki disk koji je riknuo je pokazao bad sectore.Doduše podatke sa ova dva samsunga sam uspio spasiti ali sa oba ssd-a nisam.

Zanima me što ih uništava.Napajanje(koliko vidim to je najčsći uzrok ali moje napajanje je kvalitetno i novo(1god)),matična??

Može li matična uništavat diskove??

još da napomenem ,siguran sam da diskovi nisu mojom krivicom otišli jer pazim šta radim.

Jedino mi je prije tri tjedna par puta nestalo struje dok je komp bio upaljen(HEP).

Još nešto: NBVID mi je na 1.125 a ddr3 volatage na 1.75. Drugačije komp neće radit,mrzne se i štajaznam.Sasvim slučajno sam otkrio ako malo poveća voltaže da radi kao sisa

lp

Matična nemože uništavat jer ono samo prenese podatke ali kod napajanje da i moguće jer on obično varira pad i nagli napon i svega pomalo uništi elektrika u hardu. Bilo bi dobro da promjeniš neko bolje napajanje ako se u tih 9 mjeseci ne dogodi nijedan kvar znači da si riješio problem.  A ove boldane što si opisao to je u napajanje da nerade kako treba kao što sam rekao da napajanje varira pad i rast napona. Makni taj napajanje i stavi novije i bolje da što prije riješiš dok ti nije napravio veće štete.

Nenad
15 godina
Četiri diska u 9 mjeseci

Nije ovo napajanje loše. Nije noname već dobar ako ne i odličan tagan.

Da je falš lako moguće.I bolja napajanja odu kvragu

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Četiri diska u 9 mjeseci

nije tagan više šta je bio...bolje neki seasonic ili corsair

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Četiri diska u 9 mjeseci

Meni sef ima corsaira misim CX650 pa mu non stop crkaje. Jbg... Probao je sa WD-om, Hitachijem, Samsungom... no difference...

Mentalist je moj idol...

0 0 hvala 0
15 godina
seth kaže...

nije tagan više šta je bio...bolje neki seasonic ili corsair

Jep,znam.

Zvat ću legu  da ga ispita.Ima onaj đavo za mjerenje.

Napajanje ima garanciju tako da nebi  išao sad kupovat novo a da ovo ne provjerim

17 godina
Četiri diska u 9 mjeseci

pa CX nevalja...valjda se to zna...tj. nije da nevalja nego nije kao HX ili VX

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Četiri diska u 9 mjeseci

Postoji li softverski način provjere napajanja?

Mislim da ne....

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Kill Frenzy kaže...

Postoji li softverski način provjere napajanja?

Mislim da ne....

možeš samo voltaže provjerit ali to ne govori puno

15 godina
Četiri diska u 9 mjeseci

Prošlo napajanje smo provjeravali sam ako se ne varam amper metrom.mislim da se tako zove.:D

Jel to u ok način provjere napajanja?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

ma je da...i ako ima 12v...tebi V mora bit +- 5% ali opet...svako napajanje drugačije radi na drugačijem kompu...znači da bi ti bilo najbolje uzet nešto pristojno i gotovo...a to ti neće proć na garanciji

15 godina
seth kaže...

ma je da...i ako ima 12v...tebi V mora bit +- 5% ali opet...svako napajanje drugačije radi na drugačijem kompu...znači da bi ti bilo najbolje uzet nešto pristojno i gotovo...a to ti neće proć na garanciji

Proći će.Neznam koliko točno mora bit odstupanje da  priznaju u reklamaciju ali prolazi

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.5.2011 16:20 (Kill Frenzy).
17 godina

otić ćeš tamo i reći šta? da ti psu jebe diskove...oni će uzet tester, testirat i vidjet će da radi...nemogu oni "dugoročne" testove napravit

17 godina
Kill Frenzy kaže...

Evo ovo ja imam i preko toga ide sve(prednaponska zaštita)

http://www.commel.hr/naslovnica/proizvodi/prenaponska-zastita.aspx#a7

Ko prvo ta prenaponska zastita ti ne valja, to je loše samo za ukras uglavnom jer je jeftino i nepouzdano ispod 200kn ništa od postene prenaponske zastite tj ovo dole na linku APC prvenstveno kaj drugo ili neki Belkin slicne cijene.{#}

http://www.protis.hr/products/details/prenaponska-zastita-apc-pf8vnt3gr/5543

Ima još jedan moguci problem, kakva ti je struje tj jel napon stabilan ili varira to je vrlo bitno jer ak imaš nestabilan napon elektronika i komponente stradaju kaj drugo. Jedan UPS ili stabilizator napona, je u tom slucaju još i potrebniji u kom djelu Hrvatske ziviš zapravo.{#}

http://www.protis.hr/products/details/apc-le600i-stabilizator-napona-broj-uti-nica-4-vrsta-uti-nice-iec-320c13-dodatna-za-tita-iec320/33447

http://www.bug.hr/forum/topic/ostale-hardverske-teme/stabilizator-napona/97794.aspx?page=0&jumpto=1887223&sort=asc&view=flat

Nadam se da ne nabijaš, s zvucnicima tj basevima u sobi di ti je komp jer vece vribracije mehanici diskovi ne vole nikak.{#}

http://www.reliastream.com/cast/start/niorozco/
15 godina
seth kaže...

otić ćeš tamo i reći šta? da ti psu jebe diskove...oni će uzet tester, testirat i vidjet će da radi...nemogu oni "dugoročne" testove napravit

Recimo da mora davat 12v +-5 i to je ok.Ako daje recimo +7 to je već za reklamaciju.Sjećam se da sam to bio pričao s jednim likom u vemilu,serviser.

15 godina
rambox kaže...

Ko prvo ta prenaponska zastita ti ne valja, to je loše samo za ukras uglavnom jer je jeftino i nepouzdano ispod 200kn ništa od postene prenaponske zastite tj ovo dole na linku APC prvenstveno kaj drugo ili neki Belkin slicne cijene.{#}

Ima još jedan moguci problem, kakva ti je struje tj jel napon stabilan ili varira to je vrlo bitno jer ak imaš nestabilan napon elektronika i komponente stradaju kaj drugo. Jedan UPS ili stabilizator napona, je u tom slucaju još i potrebniji u kom djelu Hrvatske ziviš zapravo.{#}

http://www.protis.hr/products/details/apc-le600i-stabilizator-napona-broj-uti-nica-4-vrsta-uti-nice-iec-320c13-dodatna-za-tita-iec320/33447

http://www.bug.hr/forum/topic/ostale-hardverske-teme/stabilizator-napona/97794.aspx?page=0&jumpto=1887223&sort=asc&view=flat

Nadam se da ne nabijaš, s zvucnicima tj basevima u sobi di ti je komp jer vece vribracije mehanici diskovi ne vole nikak.{#}

Ovo ok?

16 godina
neaktivan

To su dvije različite stvari, stabilizator napona i prenaponska zaštita.

Međutim, ne vjerujem da je to uzrok crkavanja diskova nestabilan napon. Imao ti 220, više ili manje, variralo to u nekim granicama +- 20V, na izlasku iz napajanja imati ćeš isti napon. To je računica malog Ivice da se napon napajanja mijenja s oscilacijama mreže. Ako imaš odstupanja tipa 7V umjesto 5V, tada napajanje ne valja, a to nema veze s mrežom..

Loši diskovi, (ne)sreća su najvjerojatniji uzroci tvog veselja..

17 godina
Kill Frenzy kaže...
rambox kaže...

Ovo ok?

Nije ne to je slabija Belkin serija, ovo tvoje kaj imaš sad košta otprilike ko taj Belkin a ista je i kvaliteta i to je to.{#}

http://www.reliastream.com/cast/start/niorozco/
17 godina
moderator
Ako ima kvalitetno napajanje s aktivnim PFC-om (power factor correction), koje bi trebalo moći korigirati napone od 100 do 230 volti (ili tako nekako), onda mu je stabilizator napona samo nepotrebni trošak. Ja bih prije rekao da mu napajanje koje ima ne radi kako treba (kakve veze ima je li to skupo xy brandname napajanje, ako je možebitno defektno?) i da bi trebao kupiti drugo.
15 godina
Četiri diska u 9 mjeseci

Ako je tako uzmem novo.

sigurni ste da nije ploča u pitanju?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Kill Frenzy kaže...
seth kaže...

Recimo da mora davat 12v +-5 i to je ok.Ako daje recimo +7 to je već za reklamaciju.Sjećam se da sam to bio pričao s jednim likom u vemilu,serviser.

WOOOOW....12V da, +-5 isto da, ali ne +-5V, nego +-5%!!!!

Pa da ti 12V rail daje 11 već ti je komp u banani, hehe, a kamoli da daje 7. To bi samo ventovi radili.

15 godina
Četiri diska u 9 mjeseci

Onda ću gledat da mi ssd zamjene nekim dobrim napajanjem i ok.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
moderator

Maticna odnosno kontroler maticne zaduzen za diskove moze samo degradirati performanse i nista drugo. Ja sumnjam na napajanje i njegovu sposobnost da regulira pikove napona.

Moja preporuka ti je da nabavis novo napajanje i uzmes prenaponsku zastitu a ako ti budget dozvoljava uzeti i UPS. UPS nikako ne skodi :)

P.S

Kazes dva SSD-a? Zar nisu bili pod garancijom?

PORTOVA ima 65536 komada - Aner Begovic..haker iz Bosne
15 godina
Četiri diska u 9 mjeseci

Jesu bili su.Prvo sam uzeo g.skill koji je riknuo za dva dana pa mach extreme koji je gurao 4 mjeseca i neki dan riknuo.

Ako mi ne daju u zamjenu napajanje prodat ću ssd i uzet napajanje.

Eto odma da kažem dakle radi se o mach extreme 80 gb.Kad ga dobijem u zamjenu a dobit ću ga vjerojatno jer u linksu ne daju baš zamjenu za nešto drugo bit će ssd ovdje u oglasu,potpuno nov,zapakiran za 1000 kunića.Novi je 1400 ako se ne varam

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
seth kaže...

Ja imam usranog fortrona od 400W starog jedno 3  godine i nista mi nije crklo. Komp mi cak nije ni uzemljen jer nemam suko utikac u sobi.

Mentalist je moj idol...
17 godina
tnakir kaže...
seth kaže...

Ja imam usranog fortrona od 400W starog jedno 3  godine i nista mi nije crklo. Komp mi cak nije ni uzemljen jer nemam suko utikac u sobi.

ako je PNF onda je taj oke

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice