PC ne prolazi POST

poruka: 7
|
čitano: 1.092
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
PC ne prolazi POST

Prije nekoliko dana komp mi je otisao u sleep i nakon toga se više ne boota:

- Komp se normalno upali - svi ventilatori i hardovi se vrte

- Ne reagira na reset buttone, niti long press tipke za paljenje na kuscistu, mora se ugasiti na sklopki na napajanju

- Dok je upaljen ne čuje se nikakav beep iz internog zvučnika. Tipkovnica i miš se ne pale.

- Lampice od ethernet porta na matičnoj se ne pale

Do sada sam probao spajati odspajati komponente, vaditi ram i isprobavati samo s jednim keksom, odspajao spajao grafu i diskove.

Pretpostavljam da je ili napajanje ili matična, samo neznam kako utvrditi što je od tog dvoje.

Više sumnjam na napajanje s obzirom da imam kod staraca još jedan komp sa gigabytovom matičnom koji radi od 2007. Na njemu je dva puta do sada crkavalo napajanje, a matična radi bez greške.

Komp je ovaj iz profila kupljen 2013.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.4.2019 16:47 (Griz).
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
protjeran
Re: PC ne prolazi POST
Griz kaže...

- Ne reagira na reset buttone, niti long press tipke za paljenje na kuscistu, mora se ugasiti na sklopki na napajanju

- Dok je upaljen ne čuje se nikakav beep iz internog zvučnika. Tipkovnica i miš se ne pale.

Do sada sam probao spajati odspajati komponente, vaditi ram i isprobavati samo s jednim keksom, odspajao spajao grafu i diskove.

Pretpostavljam da je ili napajanje ili matična, samo neznam kako utvrditi što je od tog dvoje.

Više sumnjam na napajanje s obzirom da imam kod staraca još jedan komp sa gigabytovom matičnom koji radi od 2007. Na njemu je dva puta do sada crkavalo napajanje, a matična radi bez greške.

maticna

edit: 99% ako ventilatori rade napajanje je uredu,cim necujete nikakve zvukove post codea maticne onda je maticna defektna,velim samo jel su se danas dvije teme otvorile gdje je maticna pokvarena

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.4.2019 17:14 (HCgamingCRO).
16 godina
Griz kaže...

-normalno? to što ima struje ne znači ništa, za vrtnju ventilatora ili bilo čega je dovoljna samo struja.

-već si probao dovoljno.. ali, ponovi. Ovaj put 'po pravilima'.. :)

-odspoji sve, sve što možeš ukloniti, čak izvaditi mbo na stol.. tj ako si siguran da niej neki lim-kratki spoj, ne moraš vaditi iz kućišta, ali odspoji sve, sve žice, komponente, čak i powerbutton..

(naravno, znaš sve spojiti? raspored?.. vratiti nazad?)

za paljenje mbo je potrebno ispravno:

-mbo, napajanje, cpu .. i može powerjumper button ili kratkoslpojiš i upali se.. + naravno treba imati i pc-speaker da bi čuli beepove-alarm ili jedan beep koji je klasično OK..

-dok je isključeno, reset biosa clrcmos kratki spoj par sekundi (4-7sec je dovoljno).

-čak ne mora biti spojen monitor..

-bez rama mora se javiti alarm upravo za ram.. ovisno imaš li integriranu-onboard vga, nakon rama se može spojiti monitor, ali i dalje njije važan tj samo ako se čuje jedan beep..

kad ubadaš ram mora dobro 'sjesti', zato je bolje to raditi na ravnom stolu (u kućištu se može uvijati i tad možda ne sjedne..).. i moraš osjetiti 'klik' dok će kvačice same doći na mjesto. Ako nije dobar kontakt neće raditi.. (kad je sve ispravno)..

-sad, ako i dalje nema POSTa.. i ako se beep ne razlikuje ili ga uopće nema.. tad je 90% crkla mbo.

-ali, mbo kontrolira sve napone, ako je nešto u kratkom spoju, žica, masa, usb, disk.. zato sve odspojeno i svaki kontakt na stolu dobro utisnuti, do kraja.. do kvačice koja mora držati.

-ako nema vidljivih oštećenja, npr neki kondentator vrm (sve oko cpu..) još uvjek možda nije mbo.. jer, ako je mbo tad često trebaš pola novog kompjutera zbog kompatibilnosti + nikad nije sigurno da uz mbo nije crklo još nešto, npr ram ili ...

-napajanje, bilo koje, nije važna snaga.. ako nemaš drugi pc imaš nekog prijatelja?.. to je stvar od par minuta za probati i potvrditi da je ili nije napajanje krivac, jer je to inače 'najbolji' kvar, kupiš, spojiš.. upališ, ali prije kupnje je poželjno to provjeriti. Čak, manje trgovine-servisi, možeš tražiti 'popravak' tj ako je napajanje zamjenu-kupnju, ako nije .. ništa, 50kn za servis.. ili kako se već dogovoriš (ako drugačije ne možeš do drugog napajanja).

-mbo, nakon par godina je mala šansa da će nova podržavati sve komponente kao cpu-ram.. a ne znaš jesu li ispravni i ako kupiš identičnu mbo tad možda i ona ckrne ili i dalje imaš neispravan pc.. oglasnik je problem itd.. zato to treba provjeriti koliko god je moguće prije odluke što dalje (zato ovo sve treba ponoviti..).

-ako se upalilo i prošao post, tad je uzrok nešto od komponenti, žica.. može biti bilo što i zato ne spojiti sve odmah nazad, nego jedno po jedno.. (traje ali se sjeti da tražiš kvar, ne novi problem ili novi kvar jer sve može otići..). Prvo tipkovnicu, miš, frontpanel ledice-powerbutton.. zatim vga, na kraju disk (jer do tad ne želiš paljenje win-osa.. jer može se zbljaviti više nego je to nužno...) ako imaš neki live medij, kao linux ili minipe-hirens.. možeš tako probati, vidjeti..

+ posebno, mbo ima 24pin napajanje + 4-ili-8, izgleda slično kao za vga napajanje koje je 6-ili-8.. to treba spojiti ali nikako ne miješati.

+ između svakog spajanja pripaziti na konektore ili čudne zvukove, osjeti temepraturu chipova... prstom do 70c nema opekilina ako samo dodirneš, ako se opečeš, tad je prevruće.. normalno 30-60c..

+ne žuriti..

+ to koliko često je nešto crklo ili nešto drugo radi.. to je samo statistika, ne računaj tako jer.. sve što možeš provjeri, ne nagađaj... i ako imaš još jedno računalo, posudi napajanje.. nema veze koliko je jako.. ali ako je kvar napajanja izazvao pregaranje mbo.. tad se može i svako novo-ispravno napajanje ili bilo koja komponenta jednako pokvariti.. kad to radiš, pripremi se na brzo gašenje.

HCgamingCRO kaže...
..

...

maticna

edit: 99% ako ventilatori rade napajanje je uredu,cim necujete nikakve zvukove post codea maticne onda je maticna defektna,velim samo jel su se danas dvije teme otvorile gdje je maticna pokvarena

-(da) ne, nagađanje ili statistika.. 90% da je krivac-kvar MBO ali jednako može napajanje, jer mbo kontrolira i u slučaju problema ne dozvoljava dalje paljenje, napajanje, druge komponente pa i frontpanel kabel, usb.. to što nema beepa-posta nije dovoljan dokaz da je matična isključiv krivac, jednako može bit dvije-više komponenti.

-glavni sumnjivac je matična.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
6 godina
protjeran

ali jadnom neradi nijedan prikljucak na ploci i jos taj post code...moguce da je u tih 1 posto nesto drugo ali ja dalje velim moje misljenje je maticna

15 godina
neaktivan
Griz kaže...

A kad vratiš sklopku da li moraš stisnuti tipku da ga upališ ili se sam krene paliti?

16 godina
HCgamingCRO kaže...

ali jadnom neradi nijedan prikljucak na ploci i jos taj post code...moguce da je u tih 1 posto nesto drugo ali ja dalje velim moje misljenje je maticna

da.. (ne razumiješ me..) možemo sad 'tvrditi' (nagađati/misliti..) da je sigurno matična, ali nije sigurno, samo najvjerojatnije po datim podacima-opisu.. recimo 99%, no sigurno može biti tek kad to potvrdimo, zamjenimo.. kad PC radi.

-kao NHF savjet, izbjegni nagađati iz čarobne kugle.. i kad kažeš nekom početniku koji nema iskustva, tad on misli da je samo to.. i može doći do većeg problema, troška, kvara.. evo, ovaj gore zbog drugog starog pcja misli da nije mbo nego napajanje.. mišljenje vs konkretno-činjenice/dokaza.. a možda je on u pravu, a mi 'znalci' u krivu? .. zato svaki put izbjegni nagađanje i napomeni VELIKIM SLOVIMA (jer početnici drugačije ne razumiju..) :)) da je to mišljenje=možda.. i da je samo veća šansa da je mbo.

+ ispravna MBO, ako postoji neki problem, npr napajanje ili bilo što drugo, ne dozvoljava paljenje. Hoće li bit beepa-posta ovisi o tom kvaru, ne samo o MBO.. i mada u većini slučajeva možemo to tvrditi to je ipak nagađanje-statistika, ne nešto što smo provjerili ili činjenica. Zato i postoji procedura, kako se bez drugih komponenti pokušava otkriti-potvrditi kvar, uz mogućnost da ne mora crknuti samo jedan dio, može i više istovremeno i ako je ikako moguće to je potrebno otkriti prije kupnje nečeg ili zamjene npr vga jer tad može pregoriti i druga vga.. itd.

-npr, ako je crkao ram, tad će jednako biti beepanje kad je ram izvađen ili ubačen.. ali ne mora, jer ako je kratki spoj tad ne mora ni bootati-post.. to ovisi o kvaru, ne samo komponenti kao mbo ili ramu, nego čak i koji pin kontakta je crkao.. specifični uzrok, pad napona itd..

-samo 'pristojni' kvarovi se ponašaju prema nazovimo 'pravilima' npr beep-alarm.. recimo da je 5% kvarova takvih da ne pomaže beep, ne radi.. i tad moramo pogoditi-znati, bez da napravimo veću štetu. Pošto nas ispravna MBO štiti od većine većih kvarova (pregaranja) možemo se samo nadati da će to mbo spriječiti.. ali ako je neispravna, tad ne mora, ako nešto treće blokira rad, tad može crknuti bilo što, jednako kao što i bez postojećeg kvara može bilo koja komponenta crknuti upravo ''sad''.. tj kad se računalo pali-gasi, tad je najveće naprezanje-inicijalizacija i kao žarulja, tad ugl nešto crkne. (osim vga koje crknu pod opterećenjem jer tad vuku +200/300w i sl...). Što ako mu upravo sad ode vga?.. što ako je samo neki šaraf-metal koji radi kratki spoj ili oguljena žica.. itd.

-sve je moguće, statistika je samo šansa.. i vjerojatno je mbo neispravna :)

-poželjniji kvar je napajanje (manja šteta..) .. ili da kvara ni nema, tj neki kontakt i možda proradi ali kao loto, lakše nas zadesi da je više toga pokvareno jer može biti kaskadno, ne manje-ništa.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
6 godina
protjeran

dada imas pravo,najbolje je uvijek preispitati prvo sve da nebi kasnije se kajao sto si nesto kupio a mozda druga stvar otisla,jbga kad su pare u pitanju onda je i onih 1 posto se isplati provjeriti..onaj tko ima volje da sam sarafa 

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.4.2019 18:25 (HCgamingCRO).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice