Python vs Basic

poruka: 167
|
čitano: 34.044
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Python vs Basic
haki kaže...

i542 kada tvoja programerska karijera nadajmo se počne onda ćeš shvatiti da i u VBu postoje tipovi varijabla..

Haki jednom kada izađeš iz vrtića vidjet ćeš da je puno jednostavnije koristiti VB.NET nego C#, no budući da su ovi ad hominem argumenti lame mislim da bi bilo zgodno da ne počnemo flame war ovdje.

16 godina
neaktivan
itf4n kaže...
haki kaže...

I stoga sto ne postoje osnove itf4n, s tim jezikom nis ne mozes napraviti. A moja poanta je upravo slijedeća: zašto učiti jezik koji nema nikakvu svrhu?

Normalno da ne možeš ništa korisno napraviti (ustvari možeš, ali realno, malo je ljudi koji se time bave).

Smisao je učenje programiranja, kao što nas nekolicina govori. Pročitaj andyev post, sumira razloge zašto je Basic dobra ideja.

haki kaže...

Posjedneš ih u razred i pokazuješ im kak s ovog tu panela lijevo odvučeš gumb na ovu tu plohu u sredini i kad klikneš Run iz izbornika Build onda ti se pokaže prozor koji ima taj gumb.

Zar je to nešto komplicirano????

Ne, nije komplicirano, ali neće niti shvatiti što su ustvari napravili (instancirali objekte klase button, postavili postavke itd.). Pitaj nekog učenika kako bi to napravio bez Designer viewa. (Nemoj krivo shvatiti, motivacija je dobra stvar, ali za osnove vrijedi što je jednostavnije, to bolje)

haki kaže...

A na nivou jezika, opet ponavljam, potpuno je isto shvatiti for petlju u C# ili Javi ili Pythonu ili QBu.

Nije baš, u QBu ne moraš eksplicitno specificirati uvjet, niti naredbu in/dekrementa. Osim toga, sintaksa je sličnija našim jezicima.

Dakle, od početka.. Lijepo ih posjedneš u razred i pokažeš im kak će napraviti prozor s gumbićem. I to je gotovo za 5 min. Zašto učiti nešto totalno nepraktično kada je jednako teško, ako ne i lakše zbog povećane motivacije i zanimljivosti, učiti nešto praktično?

E nasmijao sam se ovo kad si rekao da "neće shvatiti što su zapravo napravili tipa instancirali objekt tipa button"... :))) Pa kao da je to bitno na pocetku :)) Kao da ucis djete u 1.raz osnovne skole pisati, a cudis se kaj ne zna da je olovka od posebnog oblika ugljika koji se zove grafit. :)))

Kao sto ce i dijete s vremenom to shvatiti, tako ce i ovaj programer s vremenom nauciti - proniknuti ce dublje u srz jezika. I bas je upravo ljepota tog okruzenja sto ti omogucuje da radis *konkretne* stvari bez da se previse zamaras. Ako znas kaj se događa u pozadini tim bolje. Uostalom. Nećeš ni ti početniku ići objašnjavati da to što on napiše u Qbu se ustvari interpretira, a još manje kako se interpretira. Ako ćeš tako, onda možeš počet objašnjavat programiranje od atoma.

Ja i dalje tvrdim da je sintaxa C# savrseno razumljiva početnicima. Tj. da netko tko ne zna ni jedan programski jezik i nema predrasuda ju može shvatit bez problema ili jednako lako kao i sintaxu bilo kojeg "školskog" jezka. Java je npr. školski jezik, stoga ako se ona može shvatiti može se i C#.

Ma da zaključim. Oš se kladit. Uzmi ti razred i ja ću razred i ja ću svoje učit C# a ti svoje QB pa da vidimo koji će prije naučit programirat.

16 godina
neaktivan
i542 kaže...
haki kaže...

i542 kada tvoja programerska karijera nadajmo se počne onda ćeš shvatiti da i u VBu postoje tipovi varijabla..

Haki jednom kada izađeš iz vrtića vidjet ćeš da je puno jednostavnije koristiti VB.NET nego C#, no budući da su ovi ad hominem argumenti lame mislim da bi bilo zgodno da ne počnemo flame war ovdje.

Dim i as int

int i;

Uostalom, na msnu imas uvijek dva primjera za istu stvar. Jedan u VB drugi u C#. Ta dva jezika se uostalom kompajliraju u isti byte code. Uopće je suvišno raspravljat koji je lakši jer se zbog toga 95%  podudaraju. Osim u sintaksi. Meni osobno je sintaksa VBa od rođenja organski odbojna, ali tko voli nek izvoli.

16 godina
neaktivan

Znači haki po tebi se sa VB.NETom može napraviti prozor sa botunom i to je to? [sarkazam] Heck, nisam znao. Od sada koristim samo C# - za najbolje gumbiće koje je svijet ikad vidio. High-five, Haki! And you too, C#![/sarkazam]

16 godina
neaktivan
itf4n kaže...
Nije baš, u QBu ne moraš eksplicitno specificirati uvjet, niti naredbu in/dekrementa. Osim toga, sintaksa je sličnija našim jezicima.

Aj ti to prevedi pa shvati da zivis u 1980.oj.

16 godina
neaktivan
i542 kaže...

Znači haki po tebi se sa VB.NETom može napraviti prozor sa botunom i to je to? [sarkazam] Heck, nisam znao. Od sada koristim samo C# - za najbolje gumbiće koje je svijet ikad vidio. High-five, Haki! And you too, C#![/sarkazam]

Evo polako, da me shvatis: D a   l i    t i     u o p c e    c i t a s     s t a      ja   p i s e  e em?

16 godina
neaktivan
haki kaže...

Dakle, od početka.. Lijepo ih posjedneš u razred i pokažeš im kak će napraviti prozor s gumbićem. I to je gotovo za 5 min. Zašto učiti nešto totalno nepraktično kada je jednako teško, ako ne i lakše zbog povećane motivacije i zanimljivosti, učiti nešto praktično.

Evo ti opet da vidiš što si napisao. Nije li ti palo na pamet da se sa VB.NETom može napraviti nešto više od prozora sa gumbićem?

16 godina
neaktivan
haki kaže...
Kao sto ce i dijete s vremenom to shvatiti, tako ce i ovaj programer s vremenom nauciti - proniknuti ce dublje u srz jezika. I bas je upravo ljepota tog okruzenja sto ti omogucuje da radis *konkretne* stvari bez da se previse zamaras.

Baz da se previše zamaraš? U ovom tvom kodu ima terabajt nepotrebnih podataka (ne kažem da su nepotrebni računalu, ali meni tako izgledaju). Svaki put kad trebam nešto napraviti ja ću ispisati 30 slova i znakova i neću znati što sam zapravo ispisao. Kod QB točno znam čemu mi koja sintaksa služi i u potpunosti razumijem program koji sam napisao.

Press any key to continue or any other key to quit.
17 godina
Python vs Basic

@haki - tvoja ideja učenja je jednostavno zanemariti činjenicu da je nešto nerazumljivo i preći preko toga - kao da ne postoji.

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.

4 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
i542 kaže...
haki kaže...

Dakle, od početka.. Lijepo ih posjedneš u razred i pokažeš im kak će napraviti prozor s gumbićem. I to je gotovo za 5 min. Zašto učiti nešto totalno nepraktično kada je jednako teško, ako ne i lakše zbog povećane motivacije i zanimljivosti, učiti nešto praktično.

Evo ti opet da vidiš što si napisao. Nije li ti palo na pamet da se sa VB.NETom može napraviti nešto više od prozora sa gumbićem?

Ne, ja sam mišljenja da je svrha svemira praviti prozore s gumbićem.

16 godina
neaktivan
itf4n kaže...

@haki - tvoja ideja učenja je jednostavno zanemariti činjenicu da je nešto nerazumljivo i preći preko toga - kao da ne postoji.

A tvoja ideja učenja je da dijete koje uči pisat u prvom razredu osnovne škole mora shvatiti da je to čime piše napravljeno od posebnog oblika ugljika koji se zove grafit.

16 godina
neaktivan
Python vs Basic

Najbolje uzeti QBasic i gotovo!Što se može izgubiti osim vremena,ali s tim vremenom se dobiva i neko znanje.Ja mislim da sam pogriješio što sam išao na VB a ne odmah na QBasic,Python ili čak na C++.Važno je samo imati volju,a s voljom će doći i znanjeCool!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
haki kaže...
itf4n kaže...

A tvoja ideja učenja je da dijete koje uči pisat u prvom razredu osnovne škole mora shvatiti da je to čime piše napravljeno od posebnog oblika ugljika koji se zove grafit.

Da, ako te dijete pita. Ako te netko pita što znači dio koda u C# koji radi layered window da li ćeš mu ti reći "ah to je poseban dio" ili ćeš mu objasniti što je to? A što to ne bi bilo teže objasniti i pomalo neshvatljivo on jednostavnog povlačenja kontrola na formu?

16 godina
neaktivan
andy0101 kaže...
haki kaže...
Kao sto ce i dijete s vremenom to shvatiti, tako ce i ovaj programer s vremenom nauciti - proniknuti ce dublje u srz jezika. I bas je upravo ljepota tog okruzenja sto ti omogucuje da radis *konkretne* stvari bez da se previse zamaras.

Baz da se previše zamaraš? U ovom tvom kodu ima terabajt nepotrebnih podataka (ne kažem da su nepotrebni računalu, ali meni tako izgledaju). Svaki put kad trebam nešto napraviti ja ću ispisati 30 slova i znakova i neću znati što sam zapravo ispisao. Kod QB točno znam čemu mi koja sintaksa služi i u potpunosti razumijem program koji sam napisao.

Kakvi terabaj nepotrebnih podataka treba napisati??? O čemu ti????

Šta 30 čega ćeš napisat? Daj govori hrvatski.

Ma uopće mi nije jasno što hoćeš reći.

16 godina
neaktivan
haki kaže...
itf4n kaže...

Moja ideja učenja je da dijete koje uči pisat u prvom razredu osnovne škole mora prvo naučiti slova.

16 godina
neaktivan
Python vs Basic

Zašto se vi uopće svađate/raspravljate?Da dokažete koji je programski jezik najbolji,najlakši...?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
i542 kaže...
haki kaže...
itf4n kaže...

Da, ako te dijete pita. Ako te netko pita što znači dio koda u C# koji radi layered window da li ćeš mu ti reći "ah to je poseban dio" ili ćeš mu objasniti što je to? A što to ne bi bilo teže objasniti i pomalo neshvatljivo on jednostavnog povlačenja kontrola na formu?

Upravo je poanta "naprednih" jezika njihova "učinkovitost". I to je što ti ja pokušavam objasnit. Dakle, nije nužno da netko na prvom satu programiranja nauči *kako* Windowsi pri pokretanju programa instanciraju prozor koji je ona napravila u designeru. Dapače, mislim da će svima biti intuitivno jasno da će se prikazati baš taj prozor i da je to nešto očekivano. Dapače, jednako ću lako objasniti nekome kako se to točno prikazuje taj prozor kao što ćeš ti nekome objasnit kako se to točno interpretira program u QB.

Ne vidim problem objasniti code behind rečenicom: to je kod potreban da se prikaže taj prozor koji smo nacrtali. Ako ćete ga pregledavati, tu ćete vidjeti sve postavke prozora i sadržanih kontrola koje smo postavili u dizajneru.

Uostalom, da ih se uči c++ to bi sve morali ručno programirati. Ili koristiti neki dizajner koji bi isto generirao kod kao što ga generira vb/c# tj. bilo koji jezik koji se komplajlira u MSIL.

Nadalje, u WPFu, nema vise code behinda u tom smislu već se kontrole dizajniraju kroz "posebni" :) xml - xaml ..  Tako da je developer svjesniji svojstava sučelja koje postavlja.

16 godina
neaktivan
andy0101 kaže...
haki kaže...
itf4n kaže...

Moja ideja učenja je da dijete koje uči pisat u prvom razredu osnovne škole mora prvo naučiti slova.

A hoces ga ucit latinicu ili ces ga prvo naucit ćirilicu, onako za vježbu? Amen. :D

16 godina
neaktivan
haki kaže...

A hoces ga ucit latinicu ili ces ga prvo naucit ćirilicu, onako za vježbu? Amen. :D

Kad bi ćirilica bila jednostavnija i razumljivija od latinice, možda i bi.

Sjećam se da smo u maloj školi učili pisati crte, ovako nekako:

\\\\\\\

|||||||

/\/\/\/\

XXXXX

Zašto nismo odmah učili slova? Zato što treba prvo naučiti osnove tih slova.

16 godina
neaktivan
andy0101 kaže...
haki kaže...

Kad bi ćirilica bila jednostavnija i razumljivija od latinice, možda i bi.

Sjećam se da smo u maloj školi učili pisati crte, ovako nekako:

\\\\\\\

|||||||

/\/\/\/\

XXXXX

Zašto nismo odmah učili slova? Zato što treba prvo naučiti osnove tih slova.

Krivo si me shvatio.. i ja sam se malo nedoreceno izrazio.. Tocnije bi bilo reci ... Kada bi sluzbeni jezil na svijetu bio svahili i pripadno pismo, bi li onda dijete prvo ucio pisati na hijeroglifima, za vjezbu? Jer cijelo vrijeme tvrdim da nauciti od nule programirati nije nista teze u nekom *naprednom* jeziku nego kaj je u npr QBu. S tim da ces ako radis u *naprednom* jeziku nesto i nauciti.

17 godina
Python vs Basic

Eh, ali QBasic je jednostavan.

Trud koji ćeš uložiti za učenje QBasica će rezultirati: poznavanjem QB sintakse (trivijalne, samo mali dio truda) i usvajanjem logike programiranja (ostatak).

Ako nakon toga kreneš na, npr., C++, jedini trud kojeg ćeš* ulagati jest onaj za sintaksu - logika ti je već poznata.

* - naravno, samo do neke granice. Pokazivači, OOP i sl. nisu uključeni u QB.

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.

4 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
haki kaže...

Krivo si me shvatio.. i ja sam se malo nedoreceno izrazio.. Tocnije bi bilo reci ... Kada bi sluzbeni jezil na svijetu bio svahili i pripadno pismo, bi li onda dijete prvo ucio pisati na hijeroglifima, za vjezbu? Jer cijelo vrijeme tvrdim da nauciti od nule programirati nije nista teze u nekom *naprednom* jeziku nego kaj je u npr QBu. S tim da ces ako radis u *naprednom* jeziku nesto i nauciti.

Ako je tvoj stav da se u VB.NETu ne može ništa naučiti onda čestitam na dobitku Darwinove nagrade. U VB.NETu se može PUNO više naučiti nego u C#u jer je jednostavniji i čitljiviji umjesto za početnike zbunjujuće sintakse C#a.

16 godina
neaktivan
itf4n kaže...

Trud koji ćeš uložiti za učenje QBasica će rezultirati: poznavanjem QB sintakse (trivijalne, samo mali dio truda) i usvajanjem logike programiranja (ostatak).

Ako nakon toga kreneš na, npr., C++, jedini trud kojeg ćeš* ulagati jest onaj za sintaksu - logika ti je već poznata.

Logiku programiranja, kaj god to da znacilo, se bolje moze usvojilti na aktualnim jezicima i aktualnim problemima. Dakle, zasto nekog uciti da radi u edit prozoru iz vremena DOSa 2.0 kada moze slagati prozore, za jednako ulozenog truda.

16 godina
neaktivan
haki kaže...
itf4n kaže...

Logiku programiranja, kaj god to da znacilo, se bolje moze usvojilti na aktualnim jezicima i aktualnim problemima. Dakle, zasto nekog uciti da radi u edit prozoru iz vremena DOSa 2.0 kada moze slagati prozore, za jednako ulozenog truda.

Logika programiranja se ne mora učiti u jednom od najkompliciranijih jezika, ma koliko aktualan bio. VB.NET je jednako aktualan a ipak je daleko jednostavniji od C#a.

16 godina
neaktivan
i542 kaže...
haki kaže...
itf4n kaže...

Logika programiranja se ne mora učiti u jednom od najkompliciranijih jezika, ma koliko aktualan bio. VB.NET je jednako aktualan a ipak je daleko jednostavniji od C#a.

Ja ne znam na cemu ti temeljis svoju karakterizaciju C#a kao "jednog od najkompliciranijih" i VBa kao "daleko jednostavnijeg", ali mi smrdi da pod time mislis na sintaksu. Jer da mislis na nesto drugo, rekao bi ti da ne moras u svakoj aplikaciji koristi cijeli skup mogućnosti nekog jezika.

EDIT: uostalom, primijeti da ja nisam rekao da se treba uciti u C#. Samo se protivim da se itko ide ucit programirat u QBasicu. To je idiotarija.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2009 15:25 (haki).
16 godina
neaktivan
haki kaže...
Ja ne znam na cemu ti temeljis svoju karakterizaciju C#a kao "jednog od najkompliciranijih" i VBa kao "daleko jednostavnijeg", ali mi smrdi da pod time mislis na sintaksu. Jer da mislis na nesto drugo, rekao bi ti da ne moras u svakoj aplikaciji koristi cijeli skup mogućnosti nekog jezika.

EDIT: uostalom, primijeti da ja nisam rekao da se treba uciti u C#. Samo se protivim da se itko ide ucit programirat u QBasicu. To je idiotarija.

Kao što sam prije rekao znam da su VB.NET i C# izgrađeni na istoj platformi pa time očito mislim na sintaksu, koja je kompliciranija u C#. Zato je najbolje početi učiti u VB.NETu a potom kud koji mili moji.

16 godina
neaktivan
i542 kaže...
haki kaže...

Kao što sam prije rekao znam da su VB.NET i C# izgrađeni na istoj platformi pa time očito mislim na sintaksu, koja je kompliciranija u C#. Zato je najbolje početi učiti u VB.NETu a potom kud koji mili moji.

ma nemoj. po cemu je to sintaksa c# kompliciranija?

16 godina
neaktivan
haki kaže...
i542 kaže...
haki kaže...

ma nemoj. po cemu je to sintaksa c# kompliciranija?

VB.NET:

Class Main

Sub Main()

Console.WriteLine("Hello, World");

End Sub

End Class

C#:

using System;

namespace CSharpFriends
{
class Class1
{
static void Main(string[] args)
{
Console.WriteLine("Hello, World");
}
}
}

16 godina
neaktivan

Inace, brijem da si u VB primjeru ispustio isti onaj using koji si ostavio u c# primjeru.

Inace pise isto.

A sta ti je razumljivije?

Namespace arun.VB.Namespaces
Public Class Hello
Public Function GetMessage() As String
Return "Hello, world"
End Function

End Class

End Namespace

ili

Namespace arun.CSharp.Namespaces{
public Class Hello{
public string GetMessage(){
return "Hello world";}}}

JEdino kaj je razlicito da END ovo ili ono ce u c# pise } :D To zbuni covjeka, nije siguran je li napisao kraj metode ili namespacea. Moras pazit!

Uglavnom, raspravljat o jeziku na nivou sintakse je trivijalno. Pogotovo kad se radi o deklaracijama metoda.

MSov glavni jezik kojeg ce najvise razvijati za sada i u buducnosti, na kojeg ce biti koncentrirani je C#. Stoga se zamarati ucenjem VBa kada mozes uciti C# samo zbog trivijalnosti kao sto je sintaksa, i to jos je upitno da li je jednostavnija.. Samo zato da bi poslje mogao sa VBa prijeći na C# je totalna idiotarija, također.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2009 15:50 (haki).
16 godina
Python vs Basic

-pošto je ovo preraslo u klasični flamewars, predlažem lock, jer početnici (kojima bi ovi savjeti trebali pomoči u odluci, mogu samo naučiti flamati.

Naravno, moram dati svoje mišljenje o temi (savijet) i napomena to je moje mišljenje, nikako jedino pravo/nepogrešivo.

1. -nema laganog učenja. (i točka :)) ) tj. ako netko želi na lagan način, postoje banke uzmeš gun i ako te ne uhvate. Ili na faxu daš (ono što profesor traži).

2. -podjela na ZA i POTIV ili MS i ostatak, MS ima odlične alate, Visual Studio ex. opaska da je besplatan (netko uspoređuje s dilerom?) - i drugi imaju besplatne alate, kao DevC++ i Oracle, linux itd. Dali za njih vrijedi ista opaska -dileri?? ili je samo M$ loš?

3. QBasic je izumro malo poslije dinosaura, VisualBasic podržava identičan način rada (i bez forme, samo kod -bas.moduli). Dakle ako netko navija za Basic onda obavezno Visual (spomenuti paket Studio, sadrži sve...). btw. Basic ima jednu važnu prednost, direkno ispod haube povezan s Office alatima (VBA..99%=VB), što može biti jako korisno. npr u Accessu. Spomenuti QBasic je daleko inferiorniji od punokrvnog QuickBasic-a (QB4.5 kompiler, male razlike u setu naredbi) i koristio u školstvu se isključivo zato jer je bio uključen u sve verzije OSa (DOS6-Win) do XPa.

4. nikad jedan alat nije dovoljan za sve poslove, kvalitetan programer zna više jezika, platformi... (-osim naxeema. -sarkazam) tako da prave dileme nema, potrebno je ''upoznavanje'' s više jezika, ali se počinje s 1+1=2 ili 'helllo world'. Isključivo zato predlažem Basic (unutar paketa VisualStudio), nakon tog će preći na C++/#, .net  itd. ili ostaviti sve i baviti se poljoprivredom.

btw. -ako netko želi 'jednostavnost', može učiti programirati u Excelu, spomenuti VBA ili makroi, a korisno je u firmama.

btw2. -MS je dominantan kao OS, uredski paket i razvojni IDE, automatizmom postaje logičan izbor za programera (igre?), svaka drugačija (specifična) potreba je OK, ali marginalna, pa nema mjesta u generaliziranim preporukama. Recimo kao u RH mjesto prevoditelja na Svahili... uz to se veže dobro poznavanje engleskog jezika, zbog literature i puno materijala na webu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

4 0 hvala 2
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice