Lenovo V330-141kb 81b0 bios update failed

poruka: 6
|
čitano: 1.136
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina

Bok ekipa, evo išao updateati bios na laptopu lenovo v330-14lkb i naravno skinuo bios sa origibal stranice, provjerio sve, krenuo sa updateom sa nekim programom i sada je bsod i kaže innasesible boot device. Sve je po psu, pristekan na struju bio i puna baterija. Slike biosa u privitku. Moze pomoc kako da razrijesim problem? Hvala unaprijed.

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.2.2025 18:20 (Gamer21).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Edit druga slika 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Lenovo V330-141kb 81b0 bios update failed

-učitaj defaulte, +f10 (save & exit..) .. i tad čitaš poruke-greške ili radi.

-ako ne radi, znači da je došlo do promjene bitnih postavki kao sigurnosnih, secboot-tpm.. tj trebao bi znati kako je prije bilo podešeno računalo, koji mod-boota, uefi-legacy.. (novija računala-laptopi imaju samo novi-uefi mod..) + sve povezano s tim, kao secboot .. pa do tog koja-kakva licenca je korištena ako se koristi win.. npr pirat aktiviran kms-om kojem tad treba nova aktivacija..

-ako ne boota, tad se boota neki bootabilan medij, win-installer ili minipe kao hirens-strelec ili alternativno linux-distra kao ubuntu.. i tad se vidi što radi ili ne radi, npr problem s diskom i ispravnost ostatka računala, jer nije nemoguće da se nešto pokvari što ne mora imati veze s ažuriranjem biosa.. samo se 'poklopilo' itd.

-na hirensu ima soft za fix boot problema, npr particija i sl. .. ali ako je stvar u sec.postavkama tad će disk biti nedostupan, slično kao da je neispravan ili bez drivera.. tj rezultat je isti, ne radi.. i zaštita služi upravo tome, kao i ovakav mogući problem pri čemu 99% juzera nikad nije ni trebala-tražila secboot i sl. zaštitu no to je tako..

-tek tad nešto dalje, odnosno do tad već možda radi.

edit: + naslov je pogrešan.. tj po tome što si natipkao, bios update je prošao ok.. problem imaš s bootom, koji može biti posljedica updatea, no nije isto tj bios bi tad vratio sve na staro, ne bi obavio ažuiranje uz poruku da ne diraš, ne gasiš itd.. dok ne obavi sve, pa ako si tad nešto ugasio-isključio, znaš uzrok.. ali pošto bios radi tad nisi laptop pretvorio u 'ciglu'..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.2.2025 9:27 (ihush).
13 godina

Riješio sam, update BIOS-a je za posljedicu imao da se nije ssd prepoznao, zašto je to tako? Ne znam, no opet išao na instaliranje windowsa preko usba i riješeno je. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-nije da 'ne prepozna' nego zaštita, secboot + licenca-key, jer bios ima defaultni-instalacijski za početni dio installa-postavke koje kasnije os-install zamjeni svojim pravim licenc-keyom itd..

-to je 'problem' interesa-zaštite npr ms-a.. ne kvara ili očekivanog neznanja juzera jer mu ni ne žele detaljnije objasniti uputama, tj danas se od juzera očekuje da kupi računalo i upali.. ne da nešto zna i sam podesi-instalira, što ostaje za 'profesionalce'.. kao oem predinstalliran soft i servis-održavanje, admin u firmi .. dok će kućni juzer plaćati 365 mjesečno i svi će biti sretni :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina

Jučer išao novi BIOS staviti na acer aspire 5 i na lenovo sa Ryzen i3 7330u , lenovo ideapad 1 je FANTASTIČNO odradio update biosa, gdje je sve bilo automatski putem nekog Lenovo bridgea, Acer Aspire 5 je 2021. i dosada je izašlo tipa 14 revizija Bios-a, i na njemu sam odradio relativno brzo. Al ovaj stariji model iz teme je ipak problemčiće uzrokovao, ali sad sam pametniji dakako, hvala. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice