Danas sam kupio laptop Lenovo z580 sa Win7 Home premium 64 bit. Prvi put ga upalim i ponudi mi 3 opcije za bootanje. Prvo je ATA HDD, drugu ATAPI CD, i PCI Lan. Sto god od toga odaberem pojavi mi se poruka "Media Test failure, check cabel. Kako da osposobim laptop za normalan rad. Molim pomoc.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Iz napisanog zaključujem da je kupljen sa OS-om?
Koji bi trebao biti instaliran?
Krivo pogrjesio sam, bez OS-a je. Dakle trebam ga instalirati. A kad pokrenem instalaciju pojavi se ta poruka.
Uđi u BIOS i namjesti da ti prvo boota sa CD-a, a na drugo mjesto stavi HDD.
Na taj način će ti kad staviš DVD za instalaciju njega i pokrenuti!
U biosu imam ponuđeno ATAPI CD:Optiarc DVD RW AD-7740H i USB CB, isto tako ATA HDD ST1000LMu24 i USB HDD, koje od toga?
U biosu imam ponuđeno ATAPI CD:Optiarc DVD RW AD-7740H i USB CB, isto tako ATA HDD ST1000LMu24 i USB HDD, koje od toga?
ATAPI CD:Optiarc DVD RW AD-7740H
Hm, a daj onda i sliku bootordera (liste uređaja za boot, ono što si namještao).
Tako i stavim ali opet nista, pojavi se ovo:
"Instalacija prijenosnika" LOL, kam ces ga instalirati, na stol?
Ali salu na stranu.
Jel si stavil u DVD ROM, Bootabilni DVD s windowsima?
Evo bootordera
Opcija pod
1. ATAPI DVD ROM...
-kad izlazis ti moras kliknuti save and exit, il ice te on pitati "Do you want to save..." i potvrdis sa "y" (mozda ces morat kliknut "z" da bi dobil "y") - bez navodnika, naravno
EDIT:
U pravilu ako se pojavljuje poruka "Media test failure, check cable" znaci da su postavke CMOSA posemerene. Probaj naci nesto tipa "Load Defaults" ili "Return to factory settings" ili "Seup Defaults" i onda na Save and exit i stavit nove windowse
1. ATAPI DVD ROM... Mislis ATAPI CD ROM, nemam DVD?. Normalno kliknem save and exit i spremim sve, al nece i nece
1. ATAPI DVD ROM... Mislis ATAPI CD ROM, nemam DVD?. Normalno kliknem save and exit i spremim sve, al nece i nece
Da atapi cd. Koje Windowse stavljas gore? Nadam se da xp, a ne 7.
Pogle kaj sam napiso u EDIT-u u prosloj poruci.
Stavio sam default al nist opet. I stavljam win 7. Jel to problem neki?
Stavio sam default al nist opet. I stavljam win 7. Jel to problem neki?
Je to je veliki problem!
Stvar je u tome da si reko da nemas DVD ROM, nego samo CD ROM, a Win 7 dolazi na DVDu. A ko bi reko CD ROM ne cita DVDe
A jel moguce instalirati Win xp i nakon toga sa Externog HDD-a win 7?
A jel moguce instalirati Win xp i nakon toga sa Externog HDD-a win 7?
Sa eksternog HDD da ti budem iskren, ne znam. Ja sam osobno stavljal Win XP preko USBa na netbook i da ne duljim to je PAIN IN THE ASSSSS. Pol dana posla.
Sa 7 bi trebalo biti jednostavnije.
- kolko znam/sam sazno upravo, sa 7 samo otpakiras iso file na usb i idesn na boot from usb u biosu. I dalje bi ti trebalo biti ko normalna instalacija.
Problem je kaj ima neki posebni program s kojim moras formatirati USB i onda stavit gore 7. Ne znam kak se program zove.
Pa koji to noviji laptop danas ima optički pogon, a da nije bar DVD-RW? Ako je ovo taj laptop o kojem govoris, onda mora imati DVD-RW drive. A i naa slici koju si okacio pise Optiarc DVD RW AD-7740H...
Probaj Windoze 7 dignut sa USB-a, ali ti imas DVD, fino ti pise na slici koju si okacio gore. Te blesave poruke zna baciti kad DVD nije boot, otiđi do nekog frenda ili s. i trazi ga Boot Windowse 7!!
Rjesio sam. :D. Problem je bio u windowsima, DVD nije valjao. Svejedno hvala svima.
Drago mi je!
Baš sam jučer čitao u jednoj sličnoj temi takav savjet, ali se nisam sjetio kopirati ga ovdje!
Evo da napomenem za instalaciju HP-ovih prijenosnika koji dolaze sa predinstaliranim Linuxom. Za instalaciju windowsa najbolje je formatirati sve particije, pa čak i onu sa HPtools i onda u biosu postaviti Boot sa DVD-a i nastaviti instalaciju po uobičajenoj proceduri i svakako je potrebno imati ispravan DVD od windowsa, jer sam se i sam namučio, dok nisam shvatio da je DVD neispravan.
Ako netko može dopuniti instalaciju drivera sa HP-ovih stranica, jer je problem što se za isto računalo nude driveri raznih proizvođača, pa kako onda znati koji je hardware na računalu, ako stoji "unknown device".
nakon instalacije windowsa instaliraš neki od programa tipa AIDA64 i preko njega vidiš koje su komponente unutra
Evo AIDA64 kaže: Seagate- Momentus Thin 320LT007 2,5" 320GB, fizički diskovi 172GB i 132 GB, opet nedostaje 16GB.
Disk je uvijek manji nego sto pise tako da ti tih 16gb ne fali.
To je uvijek tako i normalno je, nijedan disk nema zapravo 320Gb...a meni se neda po ko zna koji put objašnjavat zašto pa koristi google...