Hulje su ubacile taj lik Ciri još u trojku da bi mogli gurati tu svoju agendu gdje ženski lik umjesto kuhače drži mač. Sve nam to rade oni.
Pogledaš samo tko je napustio CDPR, koga su zaposlili pa ti bude jasno zašto je glavni lik Ciri i fokus na nepravdu žena u ta vremena kako je rekao direktor studija...
U svakom slučaju očekujemo nešto slično concordu, dustbornu, outlawsu, dragon age-u... Ne znam tko se više danas veže za ime studija i igre, to danas više apsolutno ništa ne znači.
Očekujem više floop nego nekakvu izvrsnu igru. Nažalost
ako zele bit ubisoft 2.0, slobodno. na kraju krajeva, sami sebe ce devastirat jer ljude ne zanima woke debilana.
sto se tice te neke tematike, sam witcher je svijet je rasisticki nastrojen, seksizam i ostale sheme su normalna pojava. to svi odavno znaju i vide. problem je kad se ti elementi, koji su realno sekundarni (ali pridonose prici itd) pocnu previse naglasavat. nikoga to ne zanima. oni tu moraju biti jer ne bi bilo smisla da ih nema, ali ne do te mjere da idu u tezu apostrofaciju cijele situacije.
to sto ljudi odlaze iz studija, to je priroda same industrije. recimo, creative director je otisao iz firme 2018 godine nakon 12 godina u firmi. ljudi zele nesto novo, ne zele bit vezani nonstop za jednu te istu firmu. ono sto mene zanima je kako trenutni CEO, Michael Nowakowski drzi uzde. on je taj koji ima zadnju rijec. bez obzira koga oni zaposlili i ko radi u firmi, on je odgovoran. e sad, nakon upitnog launcha cyberpunka, pitanje je jel si oni mogu priustiti dodatne failove. po meni mislim da ne jer trebaju nesto sto ce revitalizirat povjerenje u firmu.
ja ne ocekujem nista. davno sam sebe obuzdao i ne skacem ny hype. bit ce sta bude, steta bi samo bila da witcher franchise nestane (kao recimo ac) samo zato jer ljudi guraju debilne ideologije.
Upravo o tome nažalost i pričam, naravno devsi su odlazili i odlaziti će... Problem je tko dolazi na njihovo mjesto i sa kakvim idejama i ideologijama.
Nemam ništa protiv da igram kao crnac, gay, šta već... Ali kada se cijeli narativ svodi oko spolne osnove, a priča i gameplay padaju u drugi plan onda dobimo
nešto poput gore navedenih igri. Za koje su krajnjem korisniku ( gameru ) rekli da nisu igre za njih, da ih ne moraju igrati niti kupovati, pa kada floopnu onda su ti isti gameri krivi za propast. :D
U svakom slučaju Ghost of Yotei, Witcher 4 i naravno nova igra Naughty Dog-a ( zaboravio ime ) su mi ispale iz košarice kao potencijalne igre. Ono čemu se veselim je Gothic 1 remake i dawn of bloodwalker mi djeluje interesantno.
Hulje su ubacile taj lik Ciri još u trojku da bi mogli gurati tu svoju agendu gdje ženski lik umjesto kuhače drži mač. Sve nam to rade oni.
bog ti pomoga sinko, witcher 3 je izasa 2015 godine, kakve to veze ima sa agendama!? tada niko ziv nije niti mislio o tim debilanama, narocito jer je igra formulirana tamo 2011/2012. o cem ti trabunjas?
Pa gledajući sve knjige, Ciri nije puno manje glavni lik od Geralta. Dva lika s daleko najviše "screen timea" u knjigama
bog ti pomoga sinko, witcher 3 je izasa 2015 godine, kakve to veze ima sa agendama!? tada niko ziv nije niti mislio o tim debilanama, narocito jer je igra formulirana tamo 2011/2012. o cem ti trabunjas?
Ociti trol/ sarkazam
Pa gledajući sve knjige, Ciri nije puno manje glavni lik od Geralta. Dva lika s daleko najviše "screen timea" u knjigama
Ženski lik uopće nije problem. Problem su ovakve gluposti c/p: But what’s catching the most attention is how the developers at CD Projekt Red have seemingly confirmed they plan to use Ciri’s storyline to explore sexism and gender politics in the medieval-inspired world of The Witcher. Ima ovakvih bezvezarija još naravno.
Ženski lik uopće nije problem. Problem su ovakve gluposti c/p: But what’s catching the most attention is how the developers at CD Projekt Red have seemingly confirmed they plan to use Ciri’s storyline to explore sexism and gender politics in the medieval-inspired world of The Witcher. Ima ovakvih bezvezarija još naravno.
nesto slicno ima i u clanku iz rock paper shotgun.
sam link clanka koga zanima je ovdje. ono sto je zanimljivo je da je naslov clanka, citiram "Having Ciri as The Witcher 4 lead will help the game explore the Witcher world's sexism, say CD Projekt" E sad, kad idem trazit tu kljucnu rijec "sexism", dobijem ovaj paragraf: ""I mean, I would say the world of The Witcher is a really dark one that's really inspired by, of course, dark fantasy folklore," Weber commented, when asked about the game's portrayal of gender politics and sexism. "But also medieval to early Renaissance history, and that is a world that was tough - tough for many different groups, women among them. As an example, in The Witcher, we also deal a lot with racism when it comes to non-humans, and this is something that we want to keep up with The Witcher 4. I think it's something that has always been really important.
Po meni, ovo veze nema sa onim sta je u naslovu i sta je ovaj lik rekao, odnosno izjavio. u nastavku jos dodatno objasnjava neke segmente. moja poanta ovdje je da su novinari ti koji stvaraju problem gdje ga nema, pretpostavljam zbog klikova.
treba dobro pazit sta razno razni nazovi novinari pisu i citat sta su ljudi zaista izjavili.
sam link clanka koga zanima je ovdje. ono sto je zanimljivo je da je naslov clanka, citiram "Having Ciri as The Witcher 4 lead will help the game explore the Witcher world's sexism, say CD Projekt" E sad, kad idem trazit tu kljucnu rijec "sexism", dobijem ovaj paragraf: ""I mean, I would say the world of The Witcher is a really dark one that's really inspired by, of course, dark fantasy folklore," Weber commented, when asked about the game's portrayal of gender politics and sexism. "But also medieval to early Renaissance history, and that is a world that was tough - tough for many different groups, women among them. As an example, in The Witcher, we also deal a lot with racism when it comes to non-humans, and this is something that we want to keep up with The Witcher 4. I think it's something that has always been really important.
Po meni, ovo veze nema sa onim sta je u naslovu i sta je ovaj lik rekao, odnosno izjavio. u nastavku jos dodatno objasnjava neke segmente. moja poanta ovdje je da su novinari ti koji stvaraju problem gdje ga nema, pretpostavljam zbog klikova.
treba dobro pazit sta razno razni nazovi novinari pisu i citat sta su ljudi zaista izjavili.
Da, ali se dotični želi dotaknuti socijalnih problema u izmišljenom svijetu čudovišta i magije, gdje krajni gamer želi ići okolo i "klati" sve kao pravi witcher.
Kad igram igru, zadnje što želim je u njoj se zamarati društveno/socijalnim/religijskim/terorističkim problemima stvarnog svijeta bilo koje vrste.
Ukoliko Geralta spasi kuhačom kad pijan upadne u kotao vruće janjetine, to još nekako... Radnja novog Witchera bi se trebala odvijati u kuhinji kako bi konzervirana ekipa bila zadovoljna.
ja očekujem isto flop, ne toliko zbog političkih pizdarija, nego jer mi se čini da sve što su odlučili oko ovoga je čisto radi zadovoljenja dioničara odnosno zgrtanja profita. Naravno da svi koji prave igre to rade zbog profita, međutim ovdje mi se čini da je ono sve sranje sa Cyberpunkom uzrokovalo stav "ajmo ići na ono što ljudi provjereno vole". To je ubisoftov način i lako moguće da bude takav i rezultat.
Nadam se da sam potpuno u krivut, ali bolje nemati nikakva očekivanja.
Da, ali se dotični želi dotaknuti socijalnih problema u izmišljenom svijetu čudovišta i magije, gdje krajni gamer želi ići okolo i "klati" sve kao pravi witcher.
Kad igram igru, zadnje što želim je u njoj se zamarati društveno/socijalnim/religijskim/terorističkim problemima stvarnog svijeta bilo koje vrste.
Da, osim što se taj "izmišljeni svijet" temelji na pravom i ima vlastite društveno/socijalne/religijske/terorističke probleme još od prve knjige. I osim što Geralt nije jednodimenzionalan lik koji ide okolo i "kolje" sve kao pravi Witcher. Očigledno nekolicina vas nije shvatila ni svijet ni likove knjiga i prijašnjih igara. Igrajte bolje DOOM, tamo igrate pravog macho muškarca i nitko vam ne pokušava podvaliti woke propagandu.
Ovako izgleda CDProjectRED developer team. Ne treba nista dalje govoriti. Gore mi stiscete minuse, ali vjerujte mi da je kompanija skroz izgubila smjer i da su se founderi skroz odjavili. Radim u slicnim firmama ili sam radio i cesto se desava da oni koji su zapoceli kompaniju postanu taoci svojih zaposlenih zbog stroge birokratije koja brani zaposlene. Ima snimak gdje Asmongold objasnjava kako te firme funkcionisu. Neko od zaposlenih predlozi, hajmo ubaciti gejeve/trans sta god i ovi glavni menadzeri ne smiju protestovati, jer ce ispasti da mrze gej/trans osobe. I stvarno ne znam ko finansira sve te socijalne pokrete, kome to ide u korist? Pokazalo se da nema nikakva finansijska korist, da su mnoge firme unistene zbog toga, primjer Ubisoft.
Ovako izgleda CDProjectRED developer team. Ne treba nista dalje govoriti. Gore mi stiscete minuse, ali vjerujte mi da je kompanija skroz izgubila smjer i da su se founderi skroz odjavili. Radim u slicnim firmama ili sam radio i cesto se desava da oni koji su zapoceli kompaniju postanu taoci svojih zaposlenih zbog stroge birokratije koja brani zaposlene. Ima snimak gdje Asmongold objasnjava kako te firme funkcionisu. Neko od zaposlenih predlozi, hajmo ubaciti gejeve/trans sta god i ovi glavni menadzeri ne smiju protestovati, jer ce ispasti da mrze gej/trans osobe. I stvarno ne znam ko finansira sve te socijalne pokrete, kome to ide u korist? Pokazalo se da nema nikakva finansijska korist, da su mnoge firme unistene zbog toga, primjer Ubisoft.
to je ubisoft poceo raditi sa ac igrama, tamo u odyssey i ubacivati neke zenske ratnike na svakom uglu bez neke prevelike logike, nastavili sa ac valhalla da bi dozivljeli vrhunac sa cokoladnim samurajem.
i nije cudno da su ljudi oprezni/skepticni prema nekim stvarima.
to je ubisoft poceo raditi sa ac igrama, tamo u odyssey i ubacivati neke zenske ratnike na svakom uglu bez neke prevelike logike, nastavili sa ac valhalla da bi dozivljeli vrhunac sa cokoladnim samurajem.
i nije cudno da su ljudi oprezni/skepticni prema nekim stvarima.
Nisu problem zenski likovi, recimo Game of Thrones ima koliko hoces zenskih likova i sve smo ih voljeli (neke mrzili, tipa Cerci). Problem je sto su price postale previse senilne, previse sigurne da nikog ne bi uvrijedili. Najgori primjer je Starfield, gdje je prica toliko senilna, da nisam mogao ni gameplay gledati od muke, a kamo li da kupim igru. To je krenulo jos od Fallout 4, jako losa prica. Kao da su pisali pricu Diznijevi pisci.
Vanguard nisam ni htio ispratiti koliko mi se sve to smucilo. I mislim da od 2025 da ce dev firme poceti da bjeze od DEI politike da ne bi propadale.
O bože, nema veze vrijeme i steamDB će pokazati. Čekamo AC Shadows za prve rezultate besmislene ideje.
![poslano s mobilnog telefona](/forum/slike/frommobile.png)
Sve je moguce. Nadam se da im je novi Dragon Age dobra pouka
Vanguard nisam ni htio ispratiti koliko mi se sve to smucilo. I mislim da od 2025 da ce dev firme poceti da bjeze od DEI politike da ne bi propadale.
budimo realni, bethesda nikad nije imala neki extra main story. te se igre radi toga niti ne igraju.
sto se tice samih zenskih likova, jedan primjer kad vec pricamo o disneyu. kad je dolazi thor raganrok u kina, valkyrie je bila okarakterizirana primarno po tome sto je lgbtq plus minus puta dijeljeno whatever lik. i to je u principu to. to je glavna dimenzija lika. koga za to briga? prvo, zasto se to apostrofira toliko (zato sto ti je kreativnost na razini vrtica), drugo, zar to nije bolje nekako ukljuciti u njen lik kroz nekekav dialog ili scenu da bude prirodno, odnosno da ima nekog smisla. tako da, ne cudi me takvo ponasanje jer je ocito da nije bitna kvaliteta nego poruka
jedna digresija vezano za starfield. main story tamo cak i nije toliko los. problem je sto je to rpg. ima toliko stvari koje su bare bones da te zaboli glava, a toliko toga se moglo stavit i napravit igru boljom, prvenstveno jer je cijela poanta new game plus. zato me jako brine sta ce bit sa elder scrolls 6. tu ne da nemam ocekivanja nego se pripremam na najgore.
budimo realni, bethesda nikad nije imala neki extra main story. te se igre radi toga niti ne igraju.
Sa ovim se 100% slazem. Skyrim ima jako los story-telling, ali niko ga nije igrao zbog price :D
Bethesda zapravo moderima duguje pare i pare što su im godinama fixali igre.
Zapravo da odem korak dalje kriminalno loš studio koji su spasili sami fanovi fixanjem bugova.
Zapravo da odem korak dalje kriminalno loš studio koji su spasili sami fanovi fixanjem bugova.
tocno tako. da nema modera, mogu se zakopat
Pokusali su u dosta navrata da naplacuju modove, sto je meni logicno, ali r/neckbeard zajednica je to protestovala i povuceno je. Kad bi developeri modova mogli zivjeti od njih, imali bi i bolje modove.
Pokusali su u dosta navrata da naplacuju modove, sto je meni logicno, ali r/neckbeard zajednica je to protestovala i povuceno je. Kad bi developeri modova mogli zivjeti od njih, imali bi i bolje modove.
wat?? Jesi normalan? I onda uz zbuganu igru bi imao izbugane modove koje bi ti još rado platio? ili si sarkastičan ili te ja ne razumijem što si htio napisati?
Ne znam, nije da očekujem turbo flop, ali mislim da neće biti neko rekek djelo. Nemam niš protiv Ciri ako neće iću u woke smjeru 'svijet protiv žena'...Ali gotovo sam siguran da će dobar dio biti neka vrsta politike.
Inače ne kupujem te agenda igre (Veilguard i recimo ovo novo od ND-a), ali odigrao sam TLoU 2, i u više navrata sam se lupao po glavi, kako ta sranja nemaju mjesta u igrama.
Problem Ubisofta je i nekvaliteta igara, Outlaws nema nikakve politike i agende, jedino je glavni lik žensko (ako se to računa) pa je igra opet teški prosjek, i ne vrijedi ni blizu 70/80€.
Ubisoft nije izbacio hvale vrijednu igru preko 10 godina i ne očekujem ništa spektakularno od njih tako skoro, ako i uopće.
Ali one su tu i prisutne su od prvog dijela.
Dakle, meni je serija grozna jer su morali ubaciti crnce u slavensku mitologiju, da bi se prikazale rase, samo sam čekao da krenu po boji diskriminirati. Objašnjenje je da se ide na rasne uloge i da se potiče tolerancija i bla bla. Ali rasna problematika je u Witcheru prikazana više nego igdje drugdje, jer imate ugnjetavane Scoitele" odnosno ne-ljude. Svima koje to pali mogu se poistovjetiti sa njima i rasnom borbom koja se dešava i danas, u zapadnom svijetu intenzivno i stalno, u RH tek počinje sa priljevom stranih radnika, ali je tu i sve više prisutna, i svaki se može pronaći u tome. Ono što je (meni) problem, je što krenu naglašavati sa crnim glumcima, sa Dandelionom koji je u seriji morao postati pe*er i slično - meni tu nema mjesta takvim glupostima, a budući se već radnja dotiče takvih stvari, redundantno to naglašavati sa crnom Tris itd.
Da li me nužno smeta Ciri kao lead u Witcher 4? Apsolutno ne, kao takvoj, ali Ciri je premoćan lik na kraju Witchera 3 da bi bila uvjerljiv protagonist u RPG igri gdje krećemo sa lvl 1 i mučimo se i razvijamo lika.
Kolega Obi je spomenuo mogućnost da je moguće da je prošla ritual i žrtvovala svoje moći kako bi postala punokrvni witcher te da ima smisla da kreće od nule, ali ja ne vidim motiva za tim... Jedino ako je nekako "spontano" žrtvovala svoje moći da spasi svijet, pa je u stvari "slaba" , te prođe ritual da bi postala witcher i nastavila se boriti, ali onda ostaje pitanje kako je toliko stara, kao djevojka preživjela taj ritual, ima ta priča (vodili smo raspravu) gdje je rezerviran za muške jer je vezan uz adrenalin, odnosno testosteron, gdje ti "jači" pojedinci preživljavaju ritual i mutacije koje on donosi.
Sve ćemo vidjeti. Mene ženski protagonisti apsolutno ne muče. The last of us mi je jedna od omiljenih franšiza, tamo dosta pratimo Ellie, koja ne samo da je bespomoćna mlada djevojka, ujedno i lezba, od samog početka, pa se "prirdno" izgradi u motiviranog pojedinca koji čini sve što se može, a nekada i više od toga, zbog jakih motiva, da preživi i spasi i/ili osveti osobe koje su joj drage. Možda nategnuto, ali izuzetno dobro napravljeno i "paše" . Da li je vjerojatno da štrkljava mlada djevojka učini 10% onoga što Ellie može? Ne! Ali u igri mi nije djelovalo niti nemoguće, niti neuvjerljivo i guštao sam u oba nastavka, te se nadam trećem.
Sve ovo mi je uvod u komentar za Witcher 4 i Ciri - da li me smeta što je ona novi witcher? Ne! Smetat će me ako će biti glupo objašnjeno kako je postala, mora imat j*beno dobre razloge da uopće pokuša ritual, bit će strahovito neuvjerljivo ako se nekako odrekne svojih moći, samo da bi si ispunila postati witcher, ako to bude downgrade. Mogu napraviti shemu da je a) u spašavanju svijeta izgubila moći, htjela nastaviti borbu protiv nadrealnog, pa prošla ritual da dobije dio moći koji joj to omogućuje, ili b) njene moći nekontrolirano rastu, ne može zaustaviti taj proces, postaje opasna za okolinu, pa prođe ritual koji ih poništi kao očajnički pokušaj da spasi sebe i prestane ugrožavati ljude bliske sebi.
Ono što mi je tu i dalje sporno je što W3 ostavlja mogunost da je a) Ciri mrtva, b) Ciri carica Nilfgarda umjesto witcher. Namjerno ne stavljam spoilere, ovo je x godina nakon izlaska igre, kome je spoiler možda ne treba ovdje ni biti.
Jakih protagonista smo u Witcher svijetu imali i prije, i Tris i Jen su poprilično jake osobe sa ogromnim ulogama u witcher svijetu. Mi igramo uloge Geralta, pa je on kao "glavni lik", ali ove dvije nisu ništa manje bitne ni za Ciri, ni za svijet. Od savjetnika kraljeva, do boraca u ratovima do svačeg nečeg, nije da fali jakih, moćnih, žeskih likova. Kao i witcheri, one također moraju žrtvovati mogučnost imanja djece, svima je okrutno na ovaj ili onaj način postati moćan. Tu su nekako izjednaćene ženske uloge maga/vještica i muške witchera, iako postoji muški mage, ne znam što i da li uopće oni nešto žrtvuju, ne sjećam se svih.
Ciri možda mora, možda ne žrtvovati stvari. Možda sa njom prestaju dani eldera i elder blooda, možda ne. Nadam se da se obnavljaju witcheri i da ne izumiru sa njom, nekako, da je barem to priča oko prolaska rituala, da se obnavlja red witchera.
S obzirom da ju u knjigama nekoliko "zainteresiranih strana" želi uloviti kako bi im rodila dijete koje će onda postati Ubermensch, moguće da je dio motiva i ta ne mogućnost da više ikad ima djecu. Zaboravio sam bome kako je sve to odrađeno u W3. Trebao bih ga opet odigrati sad kad završim sa zadnjom knjigom.