- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
sva tri su puna rupa ..
i da bi bio "siguran" morash biti znalac i dobro posloziti sve sto treba
u takvom slucaju mac/linux mozda u konacnici jest malo sigurniji
ali trenutno je "sigurnost" posljedica zanemarivog trzisnog udjela ta dva os'a
sto ce s vremenom promjeniti ..
meni na macu je super surfati jer se nemam cega plasiti sumnjam da netko "hosta" trojana za mac'a na hotteen.pr0n
a na windowsima koji su dobro podeseni imaju AV i sto treba imati
ipak klikam samo poznate stranice ..
Microsoft im samo treba priprjetiti da će izdati Internet Explorer 6 za Linux i OS X.
sva tri su puna rupa ..
i da bi bio "siguran" morash biti znalac i dobro posloziti sve sto treba
u takvom slucaju mac/linux mozda u konacnici jest malo sigurniji
ali trenutno je "sigurnost" posljedica zanemarivog trzisnog udjela ta dva os'a
sto ce s vremenom promjeniti ..
meni na macu je super surfati jer se nemam cega plasiti sumnjam da netko "hosta" trojana za mac'a na hotteen.pr0n
a na windowsima koji su dobro podeseni imaju AV i sto treba imati
ipak klikam samo poznate stranice ..
Vrlo kriva pretpostavka.
Zašto?
Zašto?
Zato jer mac, a pogotovo linux nemaju ni približno sigurnosnih rupi kao windowsi. I ne mislim na malware.
mislim da nisu u pitanju sigurnosni razlozi nego cijena..... zasto za nesto platiti 5-6 puta vise ako mozes dobiti nesto slicno jeftinije (mac) ili cak i besplatno (linux)
ili...... platis 50$ i imas linux, i full podrsku, stabilno, i bez mallware-a
EDIT: citiram: “Linux is open source and we feel good about it,” said one employee. “Microsoft we don’t feel so good about.”
mislim da nisu u pitanju sigurnosni razlozi nego cijena.....
Da, jer Google inače ima veeelikih problema s manjkom para
@buffer overflow
pa ja mislim da ako zelis napisati malware ili sto god za mac i linux imas dovoljno rupa da bi to napravio
ali ljudi to ne rade .. sumnjam da ne rade jer je puno teze
vec zasto bi radio trojan neki za linux za kojeg ocekujes da ga koristi neki geek
kada to vrijeme mozes utrositi u pisanje za win i pokriti 3 mlrd neukih domaćica s izbusenim i nepatchiranim windowsima
mislim da nisu u pitanju sigurnosni razlozi nego cijena.....
Da, jer Google inače ima veeelikih problema s manjkom para
Nema, ali gugl ne bi postao toliko brzo skup da su se od pocetka ponasali kao pijani milijarderi.
uostalom, a zasto da placaju mikrosoftu? Zasto ne bi iskoristili linux ili mac a sa razlikom pokupovali jos hrpu drugih kompanija kad itako vec sve kupuje gugl
uskoro ce i sam sebi i prodavati
Zašto?
Zato jer mac, a pogotovo linux nemaju ni približno sigurnosnih rupi kao windowsi. I ne mislim na malware.
Iskreno od tebe sam očekivao neki suvisao odgovor, a ne ovakvo... Da ne kažem sad što po Windowsima.
Za Linux još koliko-toliko i vrijedi tako nešto, ali OSX je švicarski sir od rupa (i desktop i mobilna verzija).
Nema virusa, trojan, adware, spyware... Windows omogućuje sve to unijeti u vaše računalo prilično brzo. Prosječno vrijeme prije nego što se Windows PC (spojen na internet sa Service Pack 2 zadano) zarazi je oko 40 minuta, ponekad je potrebno manje od 30 sec.
Tko možete instalirati vatrozid, antivirusni alat, osloboditi od IE explorera i Outlooka(ZAMJENA FIREFOX I THUNDERBIRD. Molite se da pirati nisu dovoljno pametni da prevladaju ove zaštite. Microsoftu će trebati oko mjesec dana da bi update bio na raspolaganju, a to se ne događa često. Ili možete instalirati LINUX i čvrsto spavati od sada. Open Source software (LINUX) znači da više očiju provjerava kod i to konstantno. Svaki programer na planeti Zemlji može preuzeti kod i ima uvid u njega (PROVJERITI ZA SIGURNOSNE NEDOSTATKE). To je stotine tisuća ljudi (možda milijun), u odnosu na tisuće (Microsoft). Ako netko otkrije sigurnosni propust u open source programu, kontaktira Open Source zajednicu, oni vide i riješe. Rješenje(ažuriranje) obično se pojavljuje unutar nekoliko dana, ponekad čak i za nekoliko sati.
Decko... imas tipku uredi...
Ne pisi velikim slovima.
Nauci se kulturi i procitaj pravila foruma prije nego ih pocmes krsiti.
Nema virusa, trojan, adware, spyware... Windows omogućuje sve to unijeti u vaše računalo prilično brzo. Prosječno vrijeme prije nego što se Windows PC (spojen na internet sa Service Pack 2 zadano) zarazi je oko 40 minuta, ponekad je potrebno manje od 30 sec.
Tko možete instalirati vatrozid, antivirusni alat, osloboditi od IE explorera i Outlooka(ZAMJENA FIREFOX I THUNDERBIRD. Molite se da pirati nisu dovoljno pametni da prevladaju ove zaštite. Microsoftu će trebati oko mjesec dana da bi update bio na raspolaganju, a to se ne događa često. Ili možete instalirati LINUX i čvrsto spavati od sada. Open Source software (LINUX) znači da više očiju provjerava kod i to konstantno. Svaki programer na planeti Zemlji može preuzeti kod i ima uvid u njega (PROVJERITI ZA SIGURNOSNE NEDOSTATKE). To je stotine tisuća ljudi (možda milijun), u odnosu na tisuće (Microsoft). Ako netko otkrije sigurnosni propust u open source programu, kontaktira Open Source zajednicu, oni vide i riješe. Rješenje(ažuriranje) obično se pojavljuje unutar nekoliko dana, ponekad čak i za nekoliko sati.
- na koliko tema C/P, otvaranje acc. zbog trolanja bi trebalo bit kažnjivo... jer to nije rasprava nego pamflet bez osnova.
- ban?
- Open Source nije linux. Niti je sav source onen niti je sve free.
- sigurnosnih rupa ima svugdje (da ne ulazimo u prebrojavanje).
- kakve veze ima thunderbird s temom ili OSom, svatko koristi što želi, kao i player ili OS, dok u nekim slučajevima izbor nije moguć.
- itd.
Linux je dobar (što je najmanje važno u ovoj prići), google ima svoje interese / razloge.. (o kojima mi vjerovatno nemamo info..)
Ovo stvarno nikako ne kontam.
Kakve veze pirati imaju s likovima koji prave viruse
Google je ovo učinio u svrhu pripreme terena za svoj OS. Windows može isto biti dosta sigurna platforma, samo treba izbaciti IE i WMP, ne istaliravati bete (u MS-u je u zadnje vrijeme sve u beti, nije mi jasno kako SP može biti izdan u beti), no ostaje ipak činjenica da je Linux mnogo sigurnija platforma. Velik problem malwarea na Windowsima su zbog piratskog softvera kojeg korisnici instaliravaju ih kojekakvih izvora, bez da razmišljaju o sigurnosti, dok je većina softvera na Linuxu open source i u 99.999% sigurna
Ne. Problem uopće nije u piratskim verzijama... To zapravo nema uopće niti veze sa privatnim korisnicima (niti su oni cilj iole ozbiljnijeg napada, uglavnom).
Problem je u tome što se sis adminu ne da vršiti update na regularnoj bazi i općenito kako spada održavati sustav.
Sjetite se samo onoga crva od prije godinu ili kolko već... Kao super uber mega malware koji u suštini
a) oslanja se na glupost krajnjeg korisnika
b) koristi propust koji je zakrpan još za vrijeme Franje Ferdinanda
Dogodi se i na Linuxu poneki sigurnosni problem:
Linux infection proves Windows malware monopoly is over; Gentoo ships backdoor?
Dogodi se i na Linuxu poneki sigurnosni problem:
Linux infection proves Windows malware monopoly is over; Gentoo ships backdoor?
Dodadjat ce se sve vise ako ce imat sve vise korisnika...
Sad kad Google ostavlja winse, mogao bi past kao najkoristenija trazilica... Zanimljivo ce bit :)
Zasto bi pao?
Zasto bi pao?
Pa kolko znam oko 90% ljudi koristi winse...
Zasto bi pao?
Pa ljudi na winsima opet mogu koristit google.
Zašto bi ga netko napuštao jer se vrti na macu/linuxu?
Zasto bi pao?
Da, ali nisu svi MS fanboyevi koji će prestati koristiti nešto samo zato jer se netko drznuo taknuti njihovog voljenog vođu
Zasto bi pao?
Pa ljudi na winsima opet mogu koristit google.
Zašto bi ga netko napuštao jer se vrti na macu/linuxu?
Eh, to mi je zato kaj nisam procital o cem se zapravo radi... My bad...
Zasto bi pao?
Da, ali nisu svi MS fanboyevi koji će prestati koristiti nešto samo zato jer se netko drznuo taknuti njihovog voljenog vođu
:S
Zasto bi pao?
Pa nisu glupi odbacit alat koji nema konkurencije radi glupih ideala.
Kako npr. Appleovci kupuju kompove koji su ispod konkurencije radi glupih ideala... Majkrosoftovci nisu takvi
i prvi rezultati su tu. sergey brin predpostavlja (iako je predpostavka majka svih zajeba) da u googleu manje od 20% ljudi koristi windowse link
I inače je OSX užasno eksponiran, po ulici, po fensi firmama, po lokalima, po korporacijama i uredima, po školama i sveučilištima, da ne govorim po medijima gdje je često plaćeno al još češće i nije ... puste reklame gdje samo skinu jabuku sa poklopca recimo ili dokumentarci. Kad izađeš van hrvatske, rekao bi da je odnos OSX - Win obratan od onog što govore statistike. Kad god sjednem u čekaonu na aerodromu od 5 ljudi koji vade laptop bar 3 su na macu. Ista stvar po hotelima, još i više ...
Opet statistike govore i da je 90% brand name mašina preko 1000 $ prodao upravo apple ( u USA ), tako da i to ima smisla, jer to su te mašine po uredima gdje su dobro plaćeni ljudi, po hotelima i slično ...