Problemi sa Sapphirevon Ati radeon HD4870

poruka: 21
|
čitano: 7.247
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
pitanje

Moj problem je sa VPU recoverom koji resetira grafičku karticu prilikom igranja igara ( i onih manje zahtjevnih ). Smanjio sam frekvenciju Gpu i takt memorije ali problem se opet pojavljuje. Zanima me zašto se grafička tako brzo pregrije? Smijeh

Čuo sam da grafička zahtjeva "jake" procesore za potpunu iskoristivost. Moj procesor je amd phenom 4x2.2 Ghz, imam 4 gb rama, ali mislim da je problem samo u grafičkoj kartici?

Spasite mene neznalicu!Šutim

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Problemi sa Sapphirevon Ati radeon HD4870
duxqwe kaže...

Moj problem je sa VPU recoverom koji resetira grafičku karticu prilikom igranja igara ( i onih manje zahtjevnih ). Smanjio sam frekvenciju Gpu i takt memorije ali problem se opet pojavljuje. Zanima me zašto se grafička tako brzo pregrije? Smijeh

Čuo sam da grafička zahtjeva "jake" procesore za potpunu iskoristivost. Moj procesor je amd phenom 4x2.2 Ghz, imam 4 gb rama, ali mislim da je problem samo u grafičkoj kartici?

Ako imaš Drivere Catalyst 8.12 probaj rućno povečati okretaje ventilatora.Općenito serja HD4800 ima problema sa zagrijavanjem zbog spore regulacije referentnog hladnjaka. Što se tiče proca nema nikakve veze sa resetiranjem grafe ali definitivno je usko grlo.
microman
16 godina
neaktivan

skini ati try tools i s njim povecaj brzinu ventilatora

ja mislim da ti je problem samo u temperaturi grafe

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
prihvaćeno rješenje

odi u ati catalyst control center-> overdrive-> stisni na ključ-> digni brzinu ventilatora na 35%(idle), load (55%)

To vrijedi ako je referentna, ako nije onda nek ti netko drugi kaže...

Ovdje imas sve o hd4870

Ovo je najbolji način za ati graficke(poriktavanje venta tj ovisnost brzine venta o temperaturi)- slika, to se podesi u ATT-u

Konfa: athlon x2 5000+ BE @3,0Ghz / HD4870 2D(300,250)- 3D(780,950) / 2x2GB kingmax 800MHz / corsair TX650W / WD 6400AAKS blue edition / Pioneer 215-DBK / ASUS M2N-privremena/ logitech x-530 LAPTOP - ACER 5630G ( t5800, hd3470,2GBram ,320GB hdd) MSN- drazen016@net.hr
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.1.2009 23:08 (Hyperion).
17 godina
neaktivan

nije cudo kaj ti se resetira...imam i ja takvu i dok nisam diro postavke hladnjaka temperatura je u igrama bila oko 80...sad mi je vent cijelo vrijeme na 60 % i buka me uopce ne smeta...po ljeti cu stavit 100% :D

Q6600 @ 3.0 GHZ, 1.39V 2x2 GB Redline Mushkin 1000 mhz (5-5-5@15) Gainward HD 4870 512 MB Western Digital Caviar 640 GB Fortron 650w Spire Fourier IV

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
duxqwe kaže...

ako moš vratije nazad u dućan ili probaj povećati vent u katalistu ako nebude bolje bacije i kupi nesto od GF
MB-Gigabyte-EP35-DS3P-Q9450 4×2.66-Crosair Dominator 4×1GB DDR-2,1066Mhz-HDD-2×SAGATE 31000340as 1-TB-NVIDIJA GF 8800 Gts 512-Thermaltake W0131R,850W-Samsung T220P 1920×1200,ful HD Revoltec tipkovnica miš-Predator gejmer laser 3300dpi kućište HELLGATE-3000
17 godina
giga kaže...
duxqwe kaže...

ako moš vratije nazad u dućan ili probaj povećati vent u katalistu ako nebude bolje bacije i kupi nesto od GF
 Sram te bilo!!! Nagovaraš ga da uzme Geforce
Konfa: athlon x2 5000+ BE @3,0Ghz / HD4870 2D(300,250)- 3D(780,950) / 2x2GB kingmax 800MHz / corsair TX650W / WD 6400AAKS blue edition / Pioneer 215-DBK / ASUS M2N-privremena/ logitech x-530 LAPTOP - ACER 5630G ( t5800, hd3470,2GBram ,320GB hdd) MSN- drazen016@net.hr
16 godina
Hyperion kaže...

Ovo je najbolji način za ati graficke(poriktavanje venta tj ovisnost brzine venta o temperaturi)- slika, to se podesi u ATT-u

tako sam si ja napravio, samo sa malo manjim brzinama ventilatora i temperatura nikad ne prelazi 65 stupnjeva.
17 godina
protjeran

Ma samo ti stavi zadnji Catalyst (8.12) i povećaj broj okretaja na barem 80%.

Intel Celeron D331 2,66Ghz, 2GB DDR2-800Mhz RAM, nVIDIA GeForce 8400GS 256MB, Hitachi 80GB HDD, MBO MSI P4M900M2-L Windows Vista Ultimate SP1

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Dečki hvala na savjetima, povećao sam brzinu ventilatora, malo buke nikom ne šteti ( moš mislit ).

Trebao bi komp zabetonirat da se nečuje iritantno "šššššššššššššš" ili mjuzu pojacat do kraja.

Blažena tišina.

16 godina
neaktivan
autorov komentar

Ne znam zašto ali evo moram napisati, ova rješenja nisu zaliječila ranu. Nekako sam se navikao na buku, ali error se vratio, valjda imam ukletu grafičku. Šalu na stranu. Upravo se bacam u dublji studij proučavanja samog problema. valjda ću konačno pronaći razlog tj. odgovor na prokleto Zašto?. Negdje mora biti odgovor. Nije me briga da li postoji mogućnost popravka, već Zašto je pokvareno? ili, bolje pitanje, Gdje je pokvareno?

Voljena slika1 prugastog desktopa se nastavlja pojavljivati. Error je neizbježan. Ja sam se navikao. Pitanje je vremena kada će se nakon pokretanja neke igre pojaviti taj zastor. Što reči, valjda sam naučio biti pun razumjevanja. Igre više ni ne pokušavam igrati. :D

Shvatih da ako ikada više budem kupovao nešto tehničko, prvotno ću se dobro raspitati i naučiti (koliko-toliko, bar općenito) tehničku stranu samog principa i pouzdanosti rada kao i potencijalne iskoristivosti onog čega plaćam, ne vođen samo onom must have gadgets kojeg imamo samo da bi rekli da ga imamo, a pojma nemam što smo dobili, do li da možemo igrati igre na ultrahight postavkama.

P.S. Budimo realni, kap koja je prelila čašu je blokada (inače normalna i posve očekivana), nebrojenog ali velikog - n-tog na n-tnu puta. Ali ovaj put se povukao neki samookidač. Valja sam nekako osvješteniji, pitanje se postavlja prije no što se izblamiraš. Bolje spriječiti nego liječiti.

1. http://www.techsupportforum.com/attachments/video-card-support/63650d1263239206-weird-crash-screen-p110110_20.27.jpg

2. http://www.techsupportforum.com/attachments/video-card-support/63651d1263239248-weird-crash-screen-p110110_20.27-01-.jpg

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.3.2010 22:41 (duxqwe).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Dobri ljudi, vi koji morete pomoć hajmo malo aganžmana.

Evo žalopojke i na engleskom (http://www.techsupportforum.com/hardware-support/video-card-support/450735-weird-crash-screen-2.html#post2629661), jer sam našao jednog pajdu s sličnim problemom (Pa zar u Rvatskoj sam ja jedini kupio Ati radeon 4870? Dajte vi koji imate vražju 4800 seriju, pišite...):

"Hi there, I have a similair problem with my configuration. Here is little story of mine. After hard working on summer 2009, I decided to spend money on new comp. Yes, boughted my computer year and half ago, and I was happy like a little child - until I get it...
I ordered this configuratrion:
PSU - COOLERMASTER EXTREME 600 W, passive PFC, retail
Motherboard - MSI K9A2 Platinum, Am2+, S940, AMD790+SB600, 7.1, GB. LAN, 6XSATA2, 2xSATA
Graphic Card - Ati Sapphire RADEON HD 4870, GDDR5, 512 MB, TV, 2xDVI, PCL-EX
CPU - AMD Phenom X4 9550, 2.2 GHz, 4MB cache, socket AM2+, 65 nm, BOX (Quad Core)
RAM- RAM, 4 GB (2GB + 2GB), DDR 2, PC-6400, 800 MHz, MUSHKIN Value Series
Hard - HDD SEGATE-MAXTOR Barracuda 500 GB, serial ATA-II, 7.200 o/min., 32 MB cache (STM3500320AS)
Box - Midi Tower, CHIEFTEC Aegis CH-05B-B-OP, bez napajanja, black
DVD writer - DVD+/-RW & DVD+/-R, PIONEER DVR-115DBK, 20x, 8x dual layer 8.5 GB, bulk, black

When I got it, I was angry on myself and that thrown bloody money.
At first I hate all that noise that was coming out (and still is, but somehow I get used on it) from machine. But the suprise happened when I discovered that sweet error with striped picture on my monitor. I doubted on my graphic card. After some comparison I was pretty sure in my doubt. I tried to find some solution on the internet, as well as posted the explanation of my problem. I get advice like: install new driver, try ati tray tools, manage with your fan in catalyst control center....

But, nothing changed. Still, everytihing was the same. The error continued to show on some games, or it is better to say somtimes, bacuse there was no guarantee - there was only a hope that it will gone somehow with the time. So I learned (accepted the fact that the graphic card which I paid 370$ is unreliable and with factory error).

The truth is that I didn't want complain because I couldn't be without a computer in that indefinite time. I was impatient, as still I am.
But, the important thing is that all that showed how stupid I was. For me, in that time, the most important thing was to got the best configuration in my financial possibilities (exactlier - I wanted to play all new games as futured ones).
Now when I remember what I was playing, I can say mostly it was warcraft 3 (yes, the truth is that I could run and was playing the new games like cod:mw or stalker, but even they were unreliable as the appear of the error was the question of the time; once I got the error while playing dota, it was hard to say was I disapointed or angry - but I get used on it, and this computer brakes a single chance for me to be a game addictive - which is the only positive side).
Now, a year and half ago I am searching for solution again, but not for the reason I want to play new games. I come over with that.
Now I want to find the reason of my problem. You now, the biggest mistake of mine was that I was buying something which I overestimated. Even I was reading a reviews in magazines I was a Noob, as well as greed tehnic maniac. I wanted something that is the best, someting with I can say - "This is my imortal computer, and yes I payed it with my money!". Except I payed it with my money, and nerves, I payed mostly with my naive/greed. Now if I would buy a new computer, at first I would spent a few monthes on forums searching and informate myself: How it is working? On what principle? What I need it for? Is it best buy?. After I get knowledge i would be competative to buy a computer, and purpose will be knowledge instead a must have fu**in new gadget. The idiots buy something which they don't know what it is for. They make their own opinion on facts they heard by somone or read in one article where is writen it is the best. I was one of them."

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.3.2010 15:31 (duxqwe).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

pozdrav,,ja imam 4870 ali club3d,znam da te dvije kartice imaju razlicite hladnjake..ali vjerujem da nemaju neku preveliku razliku u hlađenju ali ajmo..moja se konstantno grije na 80c i nemam nikakvih problema sa resetiranjem ili nekim erorima..malo vise mi se grijala kad sam imo vistu ultimate x64 ali kad sam preso na 7-dmicu stvar se promijenila i u performansama i u grijanju na bolje...maslim,ja neznam sta da ti kazem ali ako ti ona nije radila otpocetka neznam zasto ju nisi odmah iso reklamirat??????????tvoj proc je o.k i uopce nije usko grlo za tu karticu!!!

@pughhh@
Moj PC  
0 1 hvala 1
17 godina
MasterZulu kaže...

pozdrav,,ja imam 4870 ali club3d,znam da te dvije kartice imaju razlicite hladnjake..ali vjerujem da nemaju neku preveliku razliku u hlađenju ali ajmo..moja se konstantno grije na 80c i nemam nikakvih problema sa resetiranjem ili nekim erorima..malo vise mi se grijala kad sam imo vistu ultimate x64 ali kad sam preso na 7-dmicu stvar se promijenila i u performansama i u grijanju na bolje...maslim,ja neznam sta da ti kazem ali ako ti ona nije radila otpocetka neznam zasto ju nisi odmah iso reklamirat??????????tvoj proc je o.k i uopce nije usko grlo za tu karticu!!!

buuuuuuu nisi to trebao reći!

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
16 godina
neaktivan

Ja imam Gigabyte HD4850 i ima onaj referenti (da ne kazem jadni) hladnjak koji i nije bas neka sreca. Naravno kartica se grije ko luda pod opterecenjem. U novom STALKERu (Call of Pripyat) ili Falloutu 3 se temperatura zna dici do 106C a referentni ventilator(cic) se vrti ko lud i zbilja ga se cuje ali jos ni jednom mi se nije desilo rusenje ili smrzavanje kartice/kompa.

Kolko sam po netu citao ljudi mecu one AC ili Scythe collere na njih i onda se temperatura osjetno smanji. Meni se iskreno nije dalo s time zezat jer cu je takitak uskoro mjenjat za 58xx.

Of all the things I've lost, I miss my mind the most :D
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Hyperion kaže...
MasterZulu kaže...

buuuuuuu nisi to trebao reći!

decko nemoj prduckat tu po forumu ipravit se pametan,pogledaj malo svoj komp kako si ga slozio...tvoj komp je jedno veliko usko grlo za 5850...

molim te ima phenoma x4 pa koji ce mu k...c neki jaci za tu grafu...koja je izasla prije vise od 2god

@pughhh@
17 godina
MasterZulu kaže...

decko nemoj prduckat tu po forumu ipravit se pametan,pogledaj malo svoj komp kako si ga slozio...tvoj komp je jedno veliko usko grlo za 5850...

molim te ima phenoma x4 pa koji ce mu k...c neki jaci za tu grafu...koja je izasla prije vise od 2god

Phenom na 2.2Ghz si slijep? To nemože prdnut, čak je Athlon x2 (da onaj stari) jači od tog. Nemoj pričat gluposti. Da radimo usporedni test moj proc vs ovaj phenom sa HD4870, moj bio dobio više fps-a i stabilnijih fps-a, puno manje framedrope-ova.

Šta fali mom compu? Proc OC-an na 3,4GHz, 3 jezgre, 4GB 1066Mhz DDR2 ram-a, napajanje vrti 3 HD5850... Kakve ti gluposti pričaš?

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.3.2010 17:00 (Hyperion).
17 godina

Kojeg vraga vi tu pišete...Četverojezgreni phenom usko grlo....Za što??....Za napredni 3D rendering i slične stvari, MOŽDA, ali i tam se jako dobro snalazi, a kamoli za igre...
Pa još Core2Duo sa dvije jezgre drži večinu igara...
A HD 4870 nikako nije slaba grafa...Dostatna je za sve, a bit če i još 2-3 godine...
Ovaj problem najlakše češ riješiti ako odneseš grafu u servis...Problem je vjerojatno hardverske prirode ( samo nagađam ) a na to ne možeš puno utjecati.

http://it.forumi.hr/ Moj forum.Registrirajte se.
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.3.2010 17:04 (Ad4pt3r).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Povrh svega i procesor mi sad nevalja. Ne znam što da kažem. Novo kupovat neću, a i ne mogu tako skoro. Ja sam mislio da ako bacim 200-njak kuna na cooler za grafu ću se riješit prokletog errora. Hvala vama koji ste podjelili mišljenja o svojoj grafi.

Evo jedna problema koja mogu poistovjetit sa svojim (premda ne kužim njegov zaključak:

"UPDATE

Great news! Well at least for me. I received a new vbios from sapphire today and applied new thermal paste to the vga and the results are incredible. My idle temperature is now 38C! I play now Divinity 2 with everything maxed out in 1280x1024 in 70-75C(i only found one "torture" place in the game near a waterfall it can bring up my T to 90 in ~4 minutes but then it stays there). Oh and did i mention now i use 700 Mhz instead of 500? Mass effect 2 which caused the system halt too now runs in 60-65 C."

1. http://forums.guru3d.com//showthread.php?t=316494

Kontaktirao sam dotičnog preko p.m-a, čekam odgovor, ali mi nije jasno gdje je skinuo new vbios i kod ovoga thermal paste, da li to znači da trebam mazati GPU unutar grafičke???

Apsolutna konfuzija

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.3.2010 17:25 (duxqwe).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Vbios je za grafiku! Reko je da je dobio ga od Sapphire tako i ti kontaktiraj proizvođača paš dobit BIOS! Valjda na official stranicama weba pa na Support odi tamo negdje... Thermal paste je kao kod procesora ispod coolera u tankom sloju se nanosi. E da šta ti je sa procesorom? Što ne radi dobro? Njemu se rušio sustav zbog pregrijavanja komponente, a tebi... Kakve su temperature ti? Imaš u catalyst control centru Overcolcking kartica tamo pogledaj malo fan speed i temperature.Namigiva

she caught me off my guard amazes me the will of instinct
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Moram reć da sam uspio (bar za sada igra koja je inače blokavala je uredno radila - ima Boga i dobrih tutoriala).

Dakle što sam napravio.

Pratio sam slijedeći tutorial: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=118175

Zatim sam prema navedenom napravio profil u ati tray tools-u.

Kako je bilo rečeno, kreirao sam "2d" (160.00 Core Speed, 250.00 Memory Speed i Voltage 1,083, Fan je na 28 %) i "3d" profil (750.00 Core Speed, 900.00 Memory Speed i Voltage na max 1,263, fan je automatic prema sljedećoj slici - http://gi272.photobucket.com/groups/jj190/61280IDZ8X/ATT-autotableexample.jpg).

Dakle sve je to namješteno u auto overclocking i regulacija je i više nego uredna.
Dok sam igra Battlefield: BB2, čulo se kako se fan vuče intezivno na intervale ali nikada (po čujnosti bi rekao) nije prešao 60% i to kratkotrajno da bi se opet supustio na blago pirenje. Odlično.

P.S. Nije mi jasno gdje je onda bio problem jer kada sam u CCC-u namjestio ventilator statičnih na 60% uz strašno brujanje, efekt errora bi bio isti. Ne shvaćam, što sam drastično promjenio.

Ja sam se tutorialom služio čisto kopiraj što je rečeno, nemam nekog predzanja da bi shvatio. Bitno da je pomoglo. Nadam se da je za stalno.

EDIT: hvala @Hyperion-u kojega sam danas najviše umorio svojim neznanjem i @LuxZg-u koji je sastavio tutorial. Kao i svima vama momcima koji ste se odazvali na ovaj poziv u pomoć i udjelili svoje iskustvo i mišljenje. Ako netko ima neko objašnjenje zbog čega se stvar promjenila volio bih da objasni, da otkrijemo i izvor problema (ako je moguće) jer ja stvarno pojma nemam. Za mene je to sve kao čudo.

Živili!

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.3.2010 22:53 (duxqwe).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice