Koji tele objektiv?

poruka: 33
|
čitano: 16.093
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Koji teleobjektiv?
pitanje

Kupio bih jednog telca za svoj K-m, a izbor bi bio između:

SMC Pentax-DA 50-200mm ED 1380kn

SMC Pentax-FA J 75-300mm F4.5-5.8 AL 1380kn

Sigma 55-200mm F4-5.6 DC, Pentax 55mm 1570kn

Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO, Pentax 58mm 2000kn

Tamron 70-300mm F4-5.6 Di Lens for Pentax AF oko 150USD(ili malo manje) na ebayu za novog plus poštarina i carina

Budući da mi je elkarrde već rekao da je bolje kupiti Pentax objektive, da su malo kvalitetniji, prva dva bi bili recimo uži izbor.

Cijene koje sam napisao za Pentax su cijene za gotovinu u Protisu, a za Sigmu u Optimumu. Nisam provjeravao da li ih imaju na lageru.

Nešto love imam, al nemam baš za bacanje pa bi trebao malo pomoći, ipak ću ga imati duže vrijeme. Ako neko ima šta drugo za napomenuti, dodati, dobro bi došlo, samo da je tu negdje u cijenama do 300 eura.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Koji teleobjektiv?

Ja bi išao na 55-200 sigmu (nešto brža blenda od 75-300 pentaxa)

Olympus E-3, ZD 12-60, Sigma 30mm f1.4, FL-50R, HLD-4
16 godina
neaktivan
Koji tele objektiv?
autorov komentar

Zaboravih napisat da je prvi Pentax isto F4-5.6

Zanima me dal se isplati uzimat ove do 300mm, jer sam naletio na par informacija da je Pentax FAJ 75-300mm do 200mm dobar, odnosno oštar, a dalje postaje mutniji. Ne znam jel to točno i jel slična stvar sa sigmom i tamronom.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Koji tele objektiv?
jozak kaže...

Zaboravih napisat da je prvi Pentax isto F4-5.6

Zanima me dal se isplati uzimat ove do 300mm, jer sam naletio na par informacija da je Pentax FAJ 75-300mm do 200mm dobar, odnosno oštar, a dalje postaje mutniji. Ne znam jel to točno i jel slična stvar sa sigmom i tamronom.

Onda na Pentax ovaj prvi još bolje. Sada o mutnoći ovisi dosta stvari kao i otvor blende (recimo moj 12-60 je najoštriji na F8 u gotovo svim žarišnim duljinama)
16 godina
neaktivan
Koji tele objektiv?
autorov komentar

Zapravo Sigma 70-300 ima macro mogućnost, skuplja je 600kn, a jednako brza  Neodlučan

Ma mislim da me najviše muči šta ih ne mogu vidjet i probat, a pogotovu ne na jednom mjestu Plač

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
jozak kaže...

Zapravo Sigma 70-300 ima macro mogućnost, skuplja je 600kn, a jednako brza  Neodlučan

Ma mislim da me najviše muči šta ih ne mogu vidjet i probat, a pogotovu ne na jednom mjestu Plač

Ako ti je bitan macro onda odi na sigmu (još može i više dobaciti).
17 godina
neaktivan
Koji tele objektiv?

razlika između f/4.5 i f/4.8 je četvrtina blende, gotovo potpuno zanemarivo, pogotovo kod sporih teleobjektiva, kao što su svi nabrojani.

od svih gorenavedenih, osobno nebi kupio niti jednog, već pentax DA 55-300mm f/4-5.8 ED. ili DA* 50-135mm f/2.8 ED (IF) SDM, no to je već osjetno skuplje staklo.

u usporedbi sigma 55-200 vs. pentax 50-200, pentax je bolji izbor - kvaliteta izrade low-cost sigmi se ne može mjeriti s kvalitetom izrade pentaxa.

pentax FAJ 75-300, sigma 70-300 DG i tamron 70-300 Di su full-frame objektivi, nepotrebno veliki i teški objektivi za aps-c senzore.

btw, FAJ 75-300 je kit teleobjektiv za zadnji pentaxov analogni fotić - Pentax *ist.

no da, pentax DA 50-200, ili DA 55-300 (oko 2700 kn) su najbolji izbor. sigma samo ako ti baš stvarno treba taj lažni macro.

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Koji tele objektiv?

Ja savjetujem da se skupi još para i kupi prava stvar, a to je Pentax DA* 50-135mm f/2.8 ED (IF) SDM.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Bara kaže...

Ja savjetujem da se skupi još para i kupi prava stvar, a to je Pentax DA* 50-135mm f/2.8 ED (IF) SDM.

Najbolje bi bilo, ali košta oko 7000 kuna, neka sam vidi
16 godina
neaktivan
Koji tele objektiv?
autorov komentar

E kad bi imao toliko love.....

budem pogledao malo, probat ću u hg šrotu pitat da pogledam kakav je 55-300.

Možda uzmem rabljeni 50-200. Tako još uvijek eksperimentiram sa dužinama a i nisu neki novci. Kad se negdje nađem, onda ću vjerojatno uložit više.

Mislio sam, ako ne potrošim puno love, da bi uzeo i nekakav stari manualni prime što brži. Čisto radi igranja.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
jozak kaže...

Možda uzmem rabljeni 50-200. Tako još uvijek eksperimentiram sa dužinama a i nisu neki novci. Kad se negdje nađem, onda ću vjerojatno uložit više.

Mislio sam, ako ne potrošim puno love, da bi uzeo i nekakav stari manualni prime što brži. Čisto radi igranja.

rabljeni DA 50-200 i neki stari manualni prime je dobar izbor. još možda i najbolji, rekao bi. ;)

ma, prime je uvijek dobar izbor, ja imam samo jedan zoom objektiv, i rado bi ga zamijenio za nekoliko prajmova, makar ih trebao nosati uokolo sve. :D
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...

ma, prime je uvijek dobar izbor, ja imam samo jedan zoom objektiv, i rado bi ga zamijenio za nekoliko prajmova, makar ih trebao nosati uokolo sve. :D
da ne tražiš ti možda po povoljnoj cijeni, uz objektive, i kojeg magarca da sve to vuče? Belji se
mislim, stradat će ti leđa Smijeh
17 godina
neaktivan
draenei kaže...
elkarrde kaže...

da ne tražiš ti možda po povoljnoj cijeni, uz objektive, i kojeg magarca da sve to vuče? Belji se
hm. možda bi trebao i o tome razmisliti, u pravu si. Smijeh

baš gledam s čim bi sve zamijenio svoj 85-205mm f/3.8 zoom. recimo s ovim bi bio zadovoljan: 85mm što brže blende (ne sporije od f/2), 100/105mm macro, 135mm, 150/180mm 200mm. našlo bi se mjesta i za 90mm macro, 120mm i onaj jedan drugi od 150/180mm.

5 (ili čak 8!) objektiva umjesto jednog zooma? uvijek! Nevinašce
17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...

and how about.......dva magarca? Smijeh
16 godina
neaktivan
elkarrde kaže...
draenei kaže...
elkarrde kaže...

hm. možda bi trebao i o tome razmisliti, u pravu si. Smijeh

baš gledam s čim bi sve zamijenio svoj 85-205mm f/3.8 zoom. recimo s ovim bi bio zadovoljan: 85mm što brže blende (ne sporije od f/2), 100/105mm macro, 135mm, 150/180mm 200mm. našlo bi se mjesta i za 90mm macro, 120mm i onaj jedan drugi od 150/180mm.

Morati ćeš zaposliti nekog nosača. Meni su isto jako dobri prime objektivi
17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...
 Morati ćeš zaposliti nekog nosača. Meni su isto jako dobri prime objektivi
prajmovi su osjetlo lakši od zoomova, 5 brzih prime stakla je teško kolko i dva brza zooma, tak da nije bed za nošenje.

prime objektivi jako dobri? recimo da ja zoomove smatram samo praktičnim smećem. Namigiva
17 godina
jozak kaže...

Obrisano (DrNasty).

Nema prodaje na forumu.
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 15:04 (DrNasty).
17 godina
moderator

Nemojte prodavati preko foruma, idete u OT i krsite pravila, sve u jednom :)

Ako imas proizvod (objektiv) koji on zeli, takodjer si mu se ti mogao javiti preko PM-a, da niko ne zna.

Resistance is futile (if < 1 ohm)
17 godina
neaktivan
DrNasty kaže...

Ako imas proizvod (objektiv) koji on zeli, takodjer si mu se ti mogao javiti preko PM-a, da niko ne zna.

kaj je to stvarno protiv pravila? svašta...

btw, kaj ak netko drugi želi isti taj objektiv? kaj nebi više offtopic bilo da sad svi idu pisati svoje želje, kaj bi htjeli kupiti? ;)
17 godina
moderator
elkarrde kaže...
 kaj je to stvarno protiv pravila? svašta...

Isjecak pravila:

Reklamiranje - Reklamiranje usluga, web-stranica, prodaje ovoga i onoga je strogo zabranjeno. Forumaši koji to budu radili bit će ekspresno izbačeni s foruma, a reklame obrisane.

Da, zabranjeno je, jer takodjer na BOL-u postoje mali oglasi, koji sluze upravo tome. Forum je za druge namjene. :)

elkarrde kaže...
btw, kaj ak netko drugi želi isti taj objektiv? kaj nebi više offtopic bilo da sad svi idu pisati svoje želje, kaj bi htjeli kupiti? ;)
 Ne razumijem pitanje. Ako naslov teme koja se otvori govori opcenito o tom objektivu, nije OT dati misljenje, diskutovati, izraziti zelju za kupnjom tog objektiva, ali govoriti o tacno odredjenom proizvodu u svrhu prodaje, to je vec... :)
Resistance is futile (if < 1 ohm)
17 godina
neaktivan
DrNasty kaže...

Da, zabranjeno je, jer takodjer na BOL-u postoje mali oglasi, koji sluze upravo tome. Forum je za druge namjene. :)

oh, ja bio uvjeren da je to umrlo pred koju godinu. očito nisam u toku... Smijeh
17 godina
DrNasty kaže...

Hehe zanimljivo.

Hardver/Slaganje PC konfiguracija/

Gaming komp. za 9000 kn

Evo moja konfiguracija:

Procesor:Intel Core2Quad

Matična ploča:Asus P5Q3 P45

Grafička kartica:XFX Radeon HD4890

Memorija:Corsair 4GB DDR3

HDD:Western Digital

Optički pogon:Pioneer

Kučište:NZXT Apollo

Napajanje:600W OCZ

Evo još monitor:Samsung 24'

Sve iziđe oko 10132 kn.Još tih 1000kn dodas i to je to

Znaci ovo je dozvoljeno,ali nemoj slucajno nekom rec da ti se javi na PM jer to je komercijalni oglas i doma ce vam doc MiB i flashat vam bios da sve zaboravite kaj ste napisali.

16 godina
neaktivan
autorov komentar
prihvaćeno rješenje

nisam dugo bio online. Obaveze, obavezeNamigiva

Nego da riješimo pitanje, pentax DA 55-300mm f/4-5.8 ED u navedenom popisu bi bio najbolji/najskuplji izbor.

Meni je najbolje rješenje rabljeni DA 50-200mm f/4-5.6 ED i manualac.(nekoliko manualaca  Cool)

btw,

nabavio sam jednog m42 135mm f/2.8. Navodno nije neka kvaliteta Auto Revuenon, a vjerojatno sam ga i malo previše platio, ali šta se tiče slikanja, fenomenalan mi je. Mislim da si moram nabavit još koji manualni: i jedan širi, i jedan brži, i jedan duži, jedan tek tolikoNevinašce.

Sve u svemu, tek sad kužim šta je sve @elkarrde mislio kad je pričao o starim objektivima. Mislim da neću tako skoro kupovati ove nove, može se živjeti bez auto focusaSmijeh!

17 godina
neaktivan
jozak kaže...

nisam dugo bio online. Obaveze, obavezeNamigiva

Nego da riješimo pitanje, pentax DA 55-300mm f/4-5.8 ED u navedenom popisu bi bio najbolji/najskuplji izbor.

Meni je najbolje rješenje rabljeni DA 50-200mm f/4-5.6 ED i manualac.(nekoliko manualaca  Cool)

btw,

nabavio sam jednog m42 135mm f/2.8. Navodno nije neka kvaliteta Auto Revuenon, a vjerojatno sam ga i malo previše platio, ali šta se tiče slikanja, fenomenalan mi je. Mislim da si moram nabavit još koji manualni: i jedan širi, i jedan brži, i jedan duži, jedan tek tolikoNevinašce.

Sve u svemu, tek sad kužim šta je sve @elkarrde mislio kad je pričao o starim objektivima. Mislim da neću tako skoro kupovati ove nove, može se živjeti bez auto focusaSmijeh!

revuenoni su gotovo redovito rebrandani ruski objektivi, 70ih i 80ih je par njemačkih firmi prodavalo na zapadu ruske objektive pod svojom markom.
ne vjerujem da je loš, u to doba su objektivi bili rađeni za filmove od ISO 100, a ne ko danas, kad se blende nadomještaju visokim osjetljivostima senzora.
(to današnje cmizdrenje "meni treba visok iso" su gluposti i prikrivanje nesposobnosti fotografa, ako se prije moglo uspješno slikati na kodachrome od ISO 25, onda se danas sigurno može slikati na ISO 800 u svim uvjetima. jedino, treba brzi prime, a ne neki tamo zoom)
hehe, sad ti treba još samo jedna 28ica, i jedna brza 50ica, i za početak si miran.
nabavi si još i neki M42 fotić, počni slikati na film - analogija te nauči disciplini, znaš da imaš ograničen broj fotki, znaš da imaš samo jedna pokušaj, za kojeg će ti biti žao i truda i vremena i love ako ispadne loš.
iz vlastitog iskustva znam da s digitalcem okinem 100 fotki, presretan sam ako je od toga 20 dobrih. s 35mm analognim ispucam film od 36 fotki i žao mi je ako nema barem 30 dobrih. u srednjem formatu, s 12 fotki po filmu, muka mi dođe već ako samo jedna nije savršena. to me naučilo da sad i s digitalnim fotićem slikam sporije, preciznije i pažljivije.
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.5.2009 15:20 (elkarrde).
16 godina
neaktivan
autorov komentar
elkarrde kaže...
nabavi si još i neki M42 fotić, počni slikati na film 
  Ti stvarno hoćeš da mene žena ubije  SmijehSmijehSmijehSmijehSmijehSmijeh

17 godina
Koji tele objektiv?

Ujme ovog elkarrdea... nemamo svi brze objektive... sta se tice visokog ISO-a. Ja ga izbjegavam u sirokim krugovima... izoblici mi boje (uz zrnatost) tako da povise 400 i ne idem. na visim iso postavkama moram postavljat wb da mi ne vuce na pretjerano zutu a to mi se neda. Radije se malo vise fiksiram (cucnem, zid ili naslonim na nesto) pa fotkam pri manjoj osjetljivosti. Nedavno sam bio u jednoj foto radnji gdje mi se jedan fotograf (koji inace snima pireve) kune da on ne korisit blic nego snima pri visokim iso postavkama (>3200 ISO ASA) sta meni stvarno nije jasno ko mu je dao posao. Ok, pri ispisu fotki zrnatost se i ne primjeti toliko, ali brate imas se ti sta zezat oko jedne fotke prije nego je ispalis na pisac (ili kako se to vec zove u foto radnjama).

Sta se tice F4.5 objektiva.... takav je moj telac... ali samo do 80mm... poslije toga ide na 5.6... (osnovni kit od Sonya)... I znate sta... dosta ostrije mu fotke ispadaju nego na onom zoom kit objektivu od sonija... a jos kad sam vidio ove nove kit objektive i usporedbu fotki (najvise ostrina) srce me steglo koje sam smece kupio. Mislio sam da sam kupio smece od aparata (A200) ali sam gledao kakve ljudi fotke snimaju sa A200 (flickr) sa sigminim objektivima ili CarlZeis (iako mi kombinacija tih objektiva sa A200 nije jasna). Fotke su ostre ko britva. Tako kad me malo prodje recesija mislim si ubost sigmu nekakvu F2.8...

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.5.2009 22:51 (tnakir).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
jozak kaže...
elkarrde kaže...
nabavi si još i neki M42 fotić, počni slikati na film 
  Ti stvarno hoćeš da mene žena ubije  SmijehSmijehSmijehSmijehSmijehSmijeh

Smijeh
M42 fotić se da nabaviti za stvarno sitnu lovu, evo recimo, ja kupio Pentaxa Spotmatica SP (proizvodio se od '64. do '67.) u odličnom stanju za ispod 200 kn (uključujući i poštarinu iz amerike). filmovi nisu problem, svaki bolji foto-studio prodaje i filmove, ima ih i u DMu po 9 kn. možeš slikati i na crno-bijeli film, to možeš čak i doma razviti.
no, prvo se malo izživi na digitalcu, kad te film počne zvati, znaš di se moraš javiti. Namigiva
tnakir kaže...

Ujme ovog elkarrdea... nemamo svi brze objektive... sta se tice visokog ISO-a. Ja ga izbjegavam u sirokim krugovima... izoblici mi boje (uz zrnatost) tako da povise 400 i ne idem. na visim iso postavkama moram postavljat wb da mi ne vuce na pretjerano zutu a to mi se neda. Radije se malo vise fiksiram (cucnem, zid ili naslonim na nesto) pa fotkam pri manjoj osjetljivosti.

Tako kad me malo prodje recesija mislim si ubost sigmu nekakvu F2.8...

hehe, zato kupiš stare objektive koji su puno brži od današnjih, pa ti blenda 2.8 ubrzo postane nedovoljno brza. Smijeh
rekoh već nekoliko puta, sve je kompromis. možeš dobiti:
1. kvalitetnu i brzu optiku,
2. sa svim fičrima (uglavnom AF),
3. za malo love
odaberi samo dvije stavke. Namigiva
nek te ne bude strah od postavljanja custom WBa, poboljšat će ti fotke osjetno. recimo, meni je jedna od najkorištenijih funkcija na digitalcu upravo custom WB. ili slikaj u raw, pa namještaj WB kasnije - gnjavaža, slažem se, no ponekad nema drugog izbora.
btw, radije ubodi nekakvog tamrona, generalno su kvalitetniji od sigmi.
Poruka je uređivana zadnji put ned 31.5.2009 12:15 (elkarrde).
17 godina
Koji tele objektiv?

Hmm ja si sada gledam za neki tele.  Sigma ili Tamron 70-300? Neznam jos, ali morat cu se odluciti.

Nakon prebacujem se na stare m42 objektive. Jednu 50icu i još nešto. Samo me sada muči izbor tele... Sramim se

55-300 mi je preskup. Sta mi vi predlazete?

LP

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Koji tele objektiv?

ni sigma ni tamron, imao sam oba, imam jos negdje tamrona, ne mogu sa pentaxom 55-300

tamron je opticki bolji od sigme i ima 1:2 macro, odlican je portretni na 70mm vec od f4 je ok, samo na 200-300 zovu ga purple monster, jako zafrkane ljubicaste aberacije pravi nezgodne za otkloniti.

Meni je posluzio za prvu ruku.

0 0 hvala 1
17 godina
Koji tele objektiv?

E znam da da ima puno kromatske aberacije na 200-300mm. I sigma isto ima 1:2 macro, i verzija APO od sigme dosta smanjuje kromatsku aberaciju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice