Win 7 i win xp

poruka: 9
|
čitano: 2.460
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Win 7 i win xp

Pozdrav,

imam na kompu instaliran xp, sad bih htio instalirat win 7 ali da imam dual boot. Imam d particiju na koju sam namjenio da ga instaliram (oko 300GB). Sad me zanima dali da pokrenem instalaciju 7 iz windowza xp ili da krenem ispocetka sa dvd bootom. (da ne zaludim win xp).

Hvala

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Win 7 i win xp

Ne ,pokreni clean install sa dvd-a. Kad završiš ,trebat će eventualno popraviti boot sektor xp-a ,a najjednostavniji način je sa EasyBCD-om.

Za dual-boot je dobro imati i ovaj programčić ,možeš ga skinuti iz EasyBCD-a.

Omogućuje ti direktno bootanje iz jednog u drugi OS ,bez da ideš kroz boot manager.

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.10.2009 11:05 (kizo2703).
17 godina
neaktivan
Win 7 i win xp

Nisam instalirao i koristio sedmicu od prve javne bete, ali koliko sjećanje služi i instalacija je kao i vista

slobodno možeš pokrenuti instalaciju sa xp-a i samo prati korake instalacije.

Neće biti nikakvih problema što se tiče dual boot-a.

Ako je sedmica ista kao i vista prilikom instalacije, a je :)... ako kreneš boot sa dvd-a vjerojatno će ti oba os-a

zavisno koji podigneš imati dodjeljeno C  bez obzira što si 7-icu instalirao na drugu particiju.

Pokretanjem instalacije iz xp-a stavljaš 7-icu na D i tako ostaje i kasnije pod my comp.

Davorka Ručević - Kasandra... forever :)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ok, hvala na odgovoru, onad idem iz windowza......pa ce se dual boot sam stvoriti jel tako?!

hvala vam

16 godina
neaktivan
Win 7 i win xp

archer ,ako se pokrene instalacija iz XP-a ,Sedmica će se instalirat na ISTU particiju i od XP-a će ostat samo windows.old. Čovjek hoće dual boot ,pa prema tome instalaciju treba pokrenuti sa DVD-a i usmjeriti da se instalira na drugu particiju. (D ,u njegovom slučaju)

Jedino tako može dobiti dual boot!!

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.10.2009 16:46 (kizo2703).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

pozdrav,

poceo sam instalaciju win 7 iz win xp i kod instalacije me pitao na koji diski želim da stavim win 7. (nakon toga sam prekinuo, jer sam morao ici). tako da mislim da mogu instalaciju izvest iz win xp-a, ali neznam što je sa dual bootom.

hvala

16 godina
neaktivan

Dobro ,ako pita onda je sve u redu i znaš kud. Ali ipak je sigurnije krenuti sa DVD-a kad radiš clean istall.

Ako je sve u redu ,Sedmica će automatski prepoznati da je tu XP i nakon završetka instalacije i reboota u boot manageru prije ulaska u sistem ćeš imat izbor : Windows 7 i Previous version of Windows - to je XP.

Edit :  Iskreno ,nisam nikad ni pokušaval pokretat instalaciju Sedmice  iz Windowsa ,jel jednostavno iz navike uvijek krećem sa CD/DVD-a.

Moj savjet : Da budeš siguran ,preimenuj D u recimo ,Win 7 ili kaj već hoćeš tak da možeš odmah prepoznat. No ,to je tvoja volja!!

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.10.2009 18:39 (kizo2703).
17 godina
neaktivan

pozdrav,

d se zove win_novi....na to sam vec promislio....... hvala na pomoci

17 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

archer ,ako se pokrene instalacija iz XP-a ,Sedmica će se instalirat na ISTU particiju i od XP-a će ostat samo windows.old. Čovjek hoće dual boot ,pa prema tome instalaciju treba pokrenuti sa DVD-a i usmjeriti da se instalira na drugu particiju. (D ,u njegovom slučaju)

Jedino tako može dobiti dual boot!!

Nažalost, nisi u pravu što se tiče onoga što sam napisao.

Upravo sam instalirao Win 7.

Situacija slijedeća:

Imao sam na C particiji win Xp, a na D Vistu koju sam odlučio zamjeniti sa Win 7.

Podignuo sam XP i iz njega pokrenuo instalaciju Win 7. Kod pitanja za nadogradnju ili čistu instalaciju, odabrao čistu.

Kod pitanja za particiju/disk odabrao onu na kojoj je već bila Vista.

Dobio upozorenje da će postojeći fajlovi...blablabla... biti u folderu windows.old i kliknuo next.

Instalacija je malo potrajala zbog toga jer sam si dao "malo vitra" pa nisam prije pobrisao D particiju čime bi riješio ovo sa windows.old

Nakon nekoliko restartanja sve funkcionira bez problema u dual boot-u sa win XP.

Enivej...zašto sam pisao ono prije za pokretanje iz windowsa...

Istina, nisam instalirao Vistu na više od desetak kompova i dva puta na svoj, ali kod prvih par zezova isto sam pokretao sa DVD-a i uvijek

kada se sustav podignuo, bilo xp ili vista, dobio da je trenutno podignuti označen kao C.

Naravno u slučaju kada postoji dual boot.

Kada instalaciju pokrenem iz postojećeg operativnog to se nije dešavalo i ako stavim vistu na D onda se tako i ponašala i sve putanje vode na D:\...

Vjerojatno ništa strašno, ali mene živciralo

Davorka Ručević - Kasandra... forever :)
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice