Doslo vrijeme da i ja napisem po neki mali tutorial. Mali zato jer se tu nema sto previse filozofirat. Stvar je vrlo jednostavna i funkcionalna. Radi se o nacinu kako za par lipa pojacati radio signal wireless antene (omnice-vrsta antene koja siri signal u svim smjerovima jednako). Naravno stvar je isprobana u praksi stoga se mozete upustiti u posao, a da se ne morate bojati kako cete izgubiti bezveze vrijeme.
Ova stvar je korisna samo ako imate antenu koja siri signal u svim smjerovima, a vama treba usmjeren signal. To su one male antenice koje dobijete sa routerima i AP-ima koje imaju po defaltu izlaznu snagu 2-3 dbi, ovisno o proizvodjacu. Posto omnica siri signal u svim smjerovima, reflektor reflektira signal koji se siri u suprotnom smjeru od nas – prijamnika i time dobijemo osjetno jaci signal.
Ja sam pojacivac (reflektor signala) isprobao na ovakvoj kucnoj anteni od 10 dbi. Nemam nazalost svoj vlastiti ADSL nego se konektiram preko susjeda . Ne pitajte zasto – duga prica. Imam srece posto imam opticku vidljivost i udaljen sam od susjedovog routera 30-ak metara. S navedenom antenom dobio sam mogucnost da se povezem na internet, ali signal je bio slab. Ovisno o vremenu znao sam imat 18 - 5,5 dbi. Naravno veza je cesto znala pucat.
Prvo si skinite nacrt u PDF formatu.
1.dio
Nacrt koji sam vam dao u PDF-u sam jednostavno isprintao na tzv. hummer papir (zbog same cvrstoce konstrukcije) i na njega obicnim ljepilom za papir naljepio alu-foliju. Kada naljepite alu foliju, naici cete na mali problem. To su naborani dijelovi (u kojima je zrak) ispod povrsine folije. Njih mozete djelomicno izravnat noktom, ali najbolje bi bilo kada bi zaljepljenu stranu reflektora izvaljali staklenom bocom ili slicnim predmetom. Time cete i djelomicno dobit na polukruznom obliku. Na PDF nacrtu vide se crte kojih ima ukupno 6. Kroz njih morate proci skalpelom kako bi kasnije mogli pricvrstiti drugi dio.
2. dio
Radi se o samome dijelu reflektora kroz kojeg prolazi antena – drzacu (tocke kroz koje prolazi antena su oznaceni simbolom – X). Navedene tocke samo zarezete skalpelom – u obliku oznacenog slova X – dubinu zareza procjenite po promjeru svoje antene na koju namjeravate staviti reflektor. Zatim drzac presavinite za 180 stupnjeva, ali tako da vam razmak izmedju presavinutih strana bude oko 3-4 cm. Bitno je da ga ne presavinete pod ostrim kutom, nego da dobijete zaobljeni oblik. Po nacrtu drzaca vidite da on ima ukupno 6 dijelova (na svakoj strani 3) koji prolaze kroz izrezane otvore strane na koju ste ljepili alu foliju. Njih jednostavno provucite kroz 6 izrezanih dijelova reflektora i presavinite nakon sto ste ih provukli i jednostavno zeljepite primjerice selotepom.
Kada ste sa svim gotovi, jednostavno provucite antenu kroz drzac kao sto je prikazano na SLICI.
Samo da napomenem nesto. Znam da mi fali vise slika, ali danas sam da tako kazem sklepal to na brzinu i brzo isao provjerit dal stvar radi, usput nisam nista slikao zbog brzine, a za koji dan mogu stavit svoju sliku. Ako kome nesto nije jasno, slobodno pita, ali ovo je vrlo jednostavno pa mislim da nikome od vas ovo nece predstavljati problem. Moj rezultat je i vise nego zadovoljavajuc – sa 12 Mbit sam dospio na 54 Mbit, zna past na 48 Mbit samo zato jer mi se susjed seta po sobi ;).