http://www.infidigm.net/articles/solder/
Je li tko probao lemiti SMD? Gdje mogu nabaviti ovaj solder sucker?
Moze li mi netko zalemiti ft232 na plocicu (dogovorimo se oko cijene)?
http://www.infidigm.net/articles/solder/
Je li tko probao lemiti SMD? Gdje mogu nabaviti ovaj solder sucker?
Moze li mi netko zalemiti ft232 na plocicu (dogovorimo se oko cijene)?
Solder sucker imas za kupit u chipoteci.
SMD nije tesko lemit (ja cesto radim s njim). Trebas imat samo malo bolju (špicastiju lemilicu :D)
Kako se to zove na hrvatskom? Ususavac lema? xD
Ako ne uspijem ili je cijena prevelika, se mozda dogovorimo da mi ti napravis to i posaljes (naravno platim ti)?
Solder sucker bi bila tinol pumpa. Ručnih imaš u svakoj radnji sa elektro materijalom.
ja ih imam 2 doma.
ako uzimas, uzmi sto vecu i kvalitetniju jer ce ti ostajati komadici lema i moguce ce ti biti kratkospojiti i jako je vazan kada skidas djelove sa plocice.
rade pitaj nekoga da dode do tebe da ti pokaze pa mu plati kada ti to napravi i POKAZE!
Trenutno bas i nemam dovoljno novaca za kupnju ekstra dobre tinol pumpice.
http://www.chipoteka.hr/www_new/modules/moduli/shop/product.php?sifra=8010400125
Hoce to biti dovoljno?
Uh... A drugo pitanje, kako da napravim plocicu s tako malim vodovima?
@dario111cro bit ce dovoljno takvu ja imam doma i dobro radi =D
Super :D
A sto kazete na ovu metodu izrade plocica:
http://www.riccibitti.com/pcb/pcb.htm
Hoce li biti dovoljno precizna za SMD? :)
neznam, ja radim osvjetljivanjem i dovoljno jako je precizno :D
ovo za peglu sam čuo da moras jako stiskat peglu na plocicu .....
Pa nije problem malo stisnut peglu :p Cini mi se ovo lakse od fotopostupka.
Gdje ima za nabaviti zeljezov(III) klorid?
Imas u kronosu (electronic centru) ili mozes koristiti 20 ml peroksida i 80 ml solne kiseline peroksid moze biti 3 % ili 9 % a ako imas 30 % onda ja uzimam 5 ml 30 %peroksida i 40 ml solne
http://www.chipoteka.hr/www_new/modules/moduli/shop/product.php?sifra=8090532501
Izgleda da ima i u chipoteci... Hvala svima na pomoci.
o mozes s lemilicom bez problema rijesit. samo kasnije uzmes skalp ili tanko nesto i prodes izmedu svih nozica da nije kratki spoj il s povecalom pogledas
o mozes s lemilicom bez problema rijesit. samo kasnije uzmes skalp ili tanko nesto i prodes izmedu svih nozica da nije kratki spoj il s povecalom pogledas
Od svega imam samo skalpel. Znači - tražim i dalje.
ne mora bit skalp tanki nozic. tanka plastika tanko malo kacavide.
bilo sta da provjeris da ti nisu spojene il da ti ne ostane prljavstvina
ne mora bit skalp tanki nozic. tanka plastika tanko malo kacavide.
Izgleda da se ne razumijemo. Može bit i nožić, da, kacavida, nokat, pimpek ili se samo povuče preko lemilicom TKO IMA LEMILICU. Ja nemam, ni lupu, ni tinol, ni ništa.
Dakle, još jednom: tražim nekog s opremom za SMD ili običnom lemilicom i jako vještim rukama da mi zalemi jedan 144 pinski čip.
a onda se ispricavam ja sam skuzio da nemas skalp a ne lemilicu XD
odi kod kineza kupi 25W za 30kn i tjt drzat ce ti bar pol godine :)
Ako si blizu pule moze se napravit
Sad bu Lacko imao gdje da isproba novu homemade lemilicu :D
pa za tako nes je rodena :D hahahhaha
eto imam ATTEN 858D+ vec par mjeseci i donekle sam se upoznao s njom
i onda dobijem ovu plocu BA41-02243A (GCE) i doslovno se ubijem da skinem i jedan mali smd kondenzator a kamo li mosfet
moram ju dici do 440 stupnjeva i dosta grijat da bi odlemio i naj manji dio
s drugim stvarima nemam takvih problema, ali ova ploca me ubi
e sad dali je do mene do lemilice ili do bloce ili totalno radim nesto krivo?
a kad sam vidio ovaj filmic totalno sam odljepio
www.youtube.com/watch?v=5Ts6lPkYDsU
Replacing a surface mount capacitor
Replacing a surface mount capacitor (youtube)
pa molim lijepo ako moze neki savjet
Savjet: obična lemilica
Samo dodaj lema.
pliz, gdje da dodam lema kad je kontakt ispod plastike?
Pozdrav,
isprike što dižem staru temu.
Tražim nekog tko mi može zamijeniti SMD čip.
Riječ je o 56 pinskom HTSSOP IC-u sa PowerPAD-om (kontakt ispod kućišta). Išao bih se još i sam igrat sa običnom lemilicom da nije ovog PowerPAD-a.
Taj pad je moguće zalemiti lemilicom ako ne sebi ima vie(rupe koje spajaju slojeve tiskane pločice). Staviš čip na pločicu i zagrijavaš viu sa druge strane te će se lem teko prenjeti na drugu stranu(ispod čipa).
Pad služi za disipaciju topline sa čipa na pločicu. Ovisno koliko struje prolazi kroz njega(bilo kao izvor ili ponor) možda ga i netreba zalemiti, odnosno čip može sam disipirati toplinu koje se na njemu generira.
Ako baš trebaš zalemiti pad moraš koristiti reflow pećnicu(neznam jel možeš lemilicom na vrući zrak bez via na padu). Sumnjam da netko ovak doma ima reflow pećnicu. Možeš pitati kod ljudi koji se bave izradom pločica jeli ti mogu to zalemiti (npr. 1, 2 ....) ili u nekom servisu(koriste pećnice da reflowaju grafičke, matične....), ali opet je pitanje koliko će para tražiti.
Taj pad je moguće zalemiti lemilicom ako ne sebi ima vie(rupe koje spajaju slojeve tiskane pločice). Staviš čip na pločicu i zagrijavaš viu sa druge strane te će se lem teko prenjeti na drugu stranu(ispod čipa).
Nažalost nema.
Pad služi za disipaciju topline sa čipa na pločicu. Ovisno koliko struje prolazi kroz njega(bilo kao izvor ili ponor) možda ga i netreba zalemiti, odnosno čip može sam disipirati toplinu koje se na njemu generira.
Opet nažalost , kod ovog čipa pad je ujedno i GND terminal, tako da mora biti zalemljen.
Ako baš trebaš zalemiti pad moraš koristiti reflow pećnicu(neznam jel možeš lemilicom na vrući zrak bez via na padu). Sumnjam da netko ovak doma ima reflow pećnicu. Možeš pitati kod ljudi koji se bave izradom pločica jeli ti mogu to zalemiti (npr. 1, 2 ....) ili u nekom servisu(koriste pećnice da reflowaju grafičke, matične....), ali opet je pitanje koliko će para tražiti.
Da, ovo za reflow mi je jasno... Vidio sam da ekipa po netu to radi sa lemilicom na vrući zrak, to sam se nadao da ima nekog tko bi mogao obaviti ovdje. Hvala na sugestijama, ukoliko se nitko ne javi, probati ću kontaktirati ovu ekipu.
pozdrav, ima li koga da se bavi lemljenjem cipova u Zagrebu? u pitanju je BIOS cip. lp