Imam na kompu Win XP profesional i DVD i CD przilicu i nijednog nema u My computer. Sto da napravim da ih mogu koristiti?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Da li ti ih prepoznaje u biosu tj. da li su ti prikazani u post screenu?
Prvo provjeri da li su dobro spojeni.
Hoće to;)
Ako je sve spojeno po ps-u i ništa drugo ne pomaže, pročitaj radnju ispod i dobro pazi da ne brišeš nešto drugo.
Imao sam taj problem i stvar radi pa opis čuvam pod obavezni tekstovi.
Napravi backup registrija za svaki slučaj.
Step 1: Start Registry Editor
Click Start, click Run, type regedit, and then click OK. Registry Editor starts.
Step 2: Delete the UpperFilters registry entry
1. In Registry Editor, expand My Computer, and then expand HKEY_LOCAL_MACHINE.
2. Expand SYSTEM, and then expand CurrentControlSet.
3. Expand Control, and then expand Class.
4. Under Class, click {4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}.
5. In the right pane (topic area), click UpperFilters.
Note An UpperFilters.bak registry entry may also appear. To delete the UpperFilters registry entry, you must click UpperFilters and not UpperFilters.bak.
6. On the Edit menu, click Delete.
7. When you receive the following message, click Yes to confirm the deletion of the UpperFilters registry entry:
Are you sure you want to delete this value?
The UpperFilters registry entry is removed from the {4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} registry subkey.
Note Do not exit Registry Editor. You must have this program for the next step.
Step 3: Delete the LowerFilters registry entry
1. In Registry Editor, expand My Computer, and then expand HKEY_LOCAL_MACHINE.
2. Expand SYSTEM, and then expand CurrentControlSet.
3. Expand Control, and then expand Class.
4. Under Class, click {4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}.
5. In the right pane (topic area), click LowerFilters.
Note An LowerFilters.bak registry entry may also appear. To delete the LowerFilters registry entry, you must click LowerFilters and not LowerFilters.bak.
6. On the Edit menu, click Delete.
7. When you receive the following message, click Yes to confirm the deletion of the LowerFilters registry entry:
Are you sure you want to delete this value?
The LowerFilters registry entry is removed from the {4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} registry subkey.
8. Exit Registry Editor.
Prvo provjeri da li su dobro spojeni.
Dobro su spojeni, malo prije sam ih nanovo slozio i pregledo.
Ovo gore ne pomaze jer nemam lower filters, samo uper, kod bootanja ih ocita, samo ih nema u my computer i nemogu nista ocitat s njih, dakle kao da ih nema. Neznam sta bi moglo bit, pomagajte...
EDIT: i moram napomenut da je to otkad je nova maticna stavljena, jer je stara osla, ali u pocetku je radio barem CD, dok DVD nije, a onda sam reinstaliro Windowse i sad nece nijedan :(
Pa jel niko nema ideju sta bi moglo bit?
SATA driveri?
Zaboravio sam napomenuti da nemam SATA nego one siroke kablove, neznam kako se zovu...
Zovu se IDE kablovi, moze i ATA, a i PATA, sve je to isto. A sto se tice problema, tesko je direktno rec o cemu se radi, ali imao sam tokom svoje "karijere" slicnih problema nekoliko i nikad nije bio isti razlog. Ali evo najcescih rijesenja: promjena napajanja, promjena IDE kablova, i onaj postupak sa registryem mi je pomogao par puta koji vidim da je vec tu opisan, dalje reinstalacija windowsa, ali fresh, a ne repair ili upgrade. AK onis od toga ne pomogne onda vec treba razmisljati o neispravnim uređajima, a to su ili čitači ili ide kontroler na matičnoj. Ak oti je i hard na istom takvom širokom kabelu ( IDE ) onda vjerojatno nije kontroler, ali ako su ti hard na jednom IDE kabelu a optika na drugom IDE onda probaj stavit hard i jednu optiku na isti kabel i vidi da li tako radi.
Nadam se da nisam pre zbrčkano odgovorio, pozdarv
Moram pogledat za napajanje, inace taj komp je star jedno 5,6 godina... Nista nije mijenjano osim maticne. Zapravo DVD przilica je kupljena nova i nije puno koristena tako da odbacujem mogucnost neispravnosti. DVD i CD ROM uredno rade, otvaraju ladice i kod bootanja ih prepozna BIOS. Oni su spojeni razlicitim kablovima. E sad, ja sam probo zamijenit slotove, ali onda nece uc u windowse, kaze error... Imam IDE1 i IDE2, Hard mi je inace na 1 , a optika na 2. Probat cu onda spojit hard i DVD zajedno na jedan kabel pa javim. A ako ni to ne pomogne, onda cu probat reinstall windowsa... Hvala na odgovoru!
Nema na čemu, samo ti javi kako je bilo kad to zamijeniš, ja ću odgovorit čim stignem. E da, i nemoj tek tako odbacivat moguću neispravnost bilo čega, to što je novo i što je malo korišteno ti niš ne garantira, baš zato jer postoji mogućnost neipravnosti zato proizvođači daju garanciju. Uglavnom, problem ti je malo spetljan pa se nemože baš točno ubost šta je, ali probaš tako kako sam napisao, pa ćemo vidjet šta dalje po rezultatima. Pozdrav
Imas pravo, probat cu onda to pa javim ;)
OK, i kad budeš postao rezultate mi isto samo molim te ovo objasni jer ne kužim šta si to mijenjao ..." E sad, ja sam probo zamijenit slotove, ali onda nece uc u windowse, kaze error..."
Evo pa odgovori kad stigneš.
Imam 2 utora IDE na maticnoj. Na 1. je hard, na 2. su DVD i CD, i kad sam zamijenio, nije se htio dic windows...
aha, sad kuzim. ok, samo ti sad probaj spojit jednu optiku na isti ide kabel na kojem je i disk, samo pazi da ta optika bude postavljena jumperom na slave, ne zaboravi na to. I naravno pogledaj napone koje ti daje PSU
EDIT: i moram napomenut da je to otkad je nova maticna stavljena, jer je stara osla, ali u pocetku je radio barem CD, dok DVD nije, a onda sam reinstaliro Windowse i sad nece nijedan :(
...možda si imao stare ATA kablove sa ćetrdeset vodova, noviji su bili sa osamdeset pa ti zato nije
radio DVD...i također provjeri da li je namješteno da ti "rade" u PIO ili DMA modu...
...možda si imao stare ATA kablove sa ćetrdeset vodova, noviji su bili sa osamdeset pa ti zato nije
radio DVD...i također provjeri da li je namješteno da ti "rade" u PIO ili DMA modu...
Jel mozes pojasnit malo? nisam nikad cuo za to...
evo jedan copy :))
1. Otvorite Device Manager (My Computer-Hardware-Device Manager)
2. Kliknite na znak plus pored "IDE ATA/ATAPI Controllers" i dva puta kliknite na "Primary
IDE Channel"
3. Pod "Advanced Settings" provjerite Device 1 postavke. Vjerojatno je postavljeno na PIO transfer mode.
4. Postavite ga na "DMA if available".
Isto ponovite i za "Secondary IDE Channel" ako je u PIO modu.
Ukoliko ovo ne pomogne, u većini slučajeva pomaže reinstaliranje IDE kanala koji ne želi prihvatiti DMA mode, na sljedeći način:
Desni klik na IDE kanal, zatim uninstall i pritisnite ok.
Restartajte računalo i pogledajte sada dali je IDE kanal prihvatio DMA mode.
U nekim slučajevima najviše što ćete dobiti je MultiWord, ali i to je u svakom slučaju puno bolje od PIO moda.
...ako ne radi u DMA modu moraš nabaviti "nove" minimalno ATA 100 kablove ili ATA 133...
Ovo gore ne pomaze jer nemam lower filters, samo uper, kod bootanja ih ocita, samo ih nema u my computer i nemogu nista ocitat s njih, dakle kao da ih nema. Neznam sta bi moglo bit, pomagajte...
I? Jesi izbrisao uper, stisnuo F5, restartao komp?
Problem sam resio. :) A evo sada cu da napisem kako. My Computer - desni klik - Manage - Device Manager - IDE ATA/ATAPI controllers - Kliknemo s leve strane na + otvaranam se meni trazimo "Primary IDE Channel", dvoklik na njega , iz padajuceg menia biramo "Advanced Settings", Device 0
Device Type: Kod mene je bilo na "None", i cd rom vidi u bios a kada udjem na my comp nema ili kad ga trazim u device manager, tu gde pise Device Type: None kliknemo na none i postavimo "Auto Detection", kada smo to izabrali, kliknemo na "Ok", sada restartujemo komp, i kada se komp restartuje, u desni ugao kod sata pojavljuje nam se Found New Hardware i ispod toga ime uredjaja. To je to. Evo i slika. :) Ja sada imam 1. Mali problem, a to je sigurno do bios u podesavanjima, udjem u bios namestim da mi je na 1. Mesto hdd a na drugo citac.
Kada na cd-u ima neki cd npr instalacija win xp-a automatski pokrece sa cd-a. Ne znam kako to da resim.
[reimg]http://www.dodaj.rs/f/2K/ns/4iRODIum/zajedno.jpg[/reimg]
[reimg]http://www.dodaj.rs/f/u/3i/2zZYQny/rezultat.jpg[/reimg]
Dude, ova tema je stara 4 godine...