Konfa koju imam, kupljeno sve u 11mj 2023. znaci novo.
GIGABYTE B650 GAMING X AX
G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5-6000, CL36 - 32GB dual kit
Hladnjak DeepCool AK620 Zero Dark
Gigabyte GF RTX4070 Gaming OC, 12GB, GDDR6X
Samsung SSD 2TB NVMe 980 PRO
Napajanje ASUS ROG-STRIX-850G, 850W, 80+ Gold, Modular
Kućište XPG Starker AIR, 2x120, ARGB, black
Seagate HDD, 5TB, 5400rpm, SATA, 128MB
Procesor AMD Ryzen 7 8C/16T 7700X
Također novi 240hz monitor Samsung Odyssey 27 inchin i stari Benq 144hz.
Problem nastaje u totalno random situacijama. Monitori se ugase, ventilatori na grafi se upale na 100%, ali PC se ne ugasi, ostaje upaljen jer čujem zvukove. Tek dok ručno resetiram PC se ugase ventilatori.
Random je što se desi dok igram igre, dok gledam film, dok sam na desktopu/youtube, dok ne radim ništa, znaći nema pravila, ugasi se kad bilo. Nekad prođe par dana bez problema, nekad par puta dnevno.
Da pronađem gdje je greška išao sam individualno benchmark i stress test odradit na CPU, GPU, RAM-e sa više različitih programa i nije bilo nikakvih problema.
Ono što sam probao:
- Update GPU drivera
- Update BIOS-a
- Undervolto GPU
- Undervolto CPU
- Upalio i ugasio XMP
- Provjerio sve kablove da li su uštekani
Čitajući po internetu, ljudi koji imaju taj problem su ga riješili na svakakve naćine, znaći nekome je matična, nekome grafa, nekome rami, nekome kabel od monitor, nekome termalna pasta. Ne postoji neko rješenje koje je pomoglo svima.
Da li ima netko ideju šta mogu probati, jer ne mogu ovako ništa na PCu raditi. Sve je pod garancijom ali ne želim slati komp nazad dok ne probam sve što se može probati jer ne mogu bez kompa tjedan dana biti, treba mi za posao.