Koj programski jezik odabrati?

poruka: 23
|
čitano: 3.358
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Ovako dosao sam u dilemu.

Koj programski jezik da odaberem:C++,C#(OOP mi nije problem) ili oba dva pomalo.

Koj jezik mislite da bi mogao postat popularniji u narednih 4-5 godina i znanje kojeg od ta dva ce biti trazenije.

Koj je jezik opcenito mocniji.

Bitno mi je da je jezik cross-platform znaci Windows,Linux i Mac OS.

Hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Koj programski jezik odabrati?

Ova tema je po milioniti put...

Nisi rekao ono glavno - šta želiš programirati?
Ugl. vidio sam po drugim temama da se raspituješ za OOP i šta ti sad znači "OOP mi nije problem", ako mene pitaš uzmi knjigu o C#-u i uči na Windowsu, što se Linuxa tiče imaš Mono, a za Mac OS, da budem iskren - nemam pojma nit me zanima. {#}

C++ je bolji za neke stvari, a C# za neke druge, tako da ih ne možeš baš tako jednostavno komparirati.

C# je "moderniji", mada ti to nije neki argument, ali radi C# i sa njim paralelno baze, jer će ti trebati.

BTW, jezik ti niko ne smije nemetnuti, vidi koji ti se više sviđa i radi.

14 godina
neaktivan
To je i problem,neznam koj mi se vise svidja.
Vazno mi je da radi na Win i Linuxu sa sto manje izmjena koda i ne zelim bit vezan za MS.
Planiram radit desktop aplikacije i poslje se mozda malo ubacit u game dev.
16 godina

Kakvog znanja imas o algoritmima?

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Tesko ih matematicki smisljam al ih u kod lako ubacujem.
17 godina
FireMan97 kaže...
Tesko ih matematicki smisljam al ih u kod lako ubacujem.

WTF.... Elaborate pls

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
14 godina
protjeran
FireMan97 kaže...
To je i problem,neznam koj mi se vise svidja.
Vazno mi je da radi na Win i Linuxu sa sto manje izmjena koda i ne zelim bit vezan za MS.
Planiram radit desktop aplikacije i poslje se mozda malo ubacit u game dev.

Pa dobro onda, ako koristiš Win i Linux, pa možda i Mac, koji su onda cross-platform jezici?

C i java.

S time da naučiš C, pa C++, pa C#, Javu i pokrio si sva tr OS-a do jaja. Ajd može malo i pythona.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';fu
16 godina
neaktivan
FireMan97 kaže...

Ovako dosao sam u dilemu.

Koj programski jezik da odaberem:C++,C#(OOP mi nije problem) ili oba dva pomalo.

Koj jezik mislite da bi mogao postat popularniji u narednih 4-5 godina i znanje kojeg od ta dva ce biti trazenije.

Koj je jezik opcenito mocniji.

Bitno mi je da je jezik cross-platform znaci Windows,Linux i Mac OS.

Jezik je jezik, radi na svim platformama na kojima postoji interpreter ili kompajler.

Pravo pitanje je zapravo koji framework hoćeš i kaj hoćeš raditi.

Nema niti jedan da valja i da je cross platform. Net framework možeš slobodno zaboraviti ako hoćeš cross platform (Mono je možda lijep u očima Windows programera, u očima GNU/Linux korisnika je to stvar koja se izbjegava, a vak i onak gadno kaska za Net frameworkom).

Kaj se tiče "moćnosti" jedan i drugi (i hrpa drugih koji se danas koriste) su jednako moćni i sve kaj možeš napraviti u jednom možeš napraviti i u drugom.

Kaj se tiče znanja, u narednih 4-5 godina, opet je pitanje kaj hoćeš raditi. Ako hoćeš raditi Windows aplikacija onda ne trebaš gledat dalje od C# i Net frameworka.

Ako hoćeš raditi GNU/Linux aplikacije, tu je situacija već složena i imaš veći izbor i frameworka i programskih jezika (makar ako se pogledaju glavne distribucije nekak je u prednosti GTK odnosno Gnome i C, ali vidim da se masovno počelo i u Javascriptu programirat).

Ako hoćeš raditi OS X i iOS aplikacije onda imaš Cocoa (Touch) framework i Objective-C (i razvojni alati postoje isključivo na Macu).

Ako ti je vrlo važno da aplikacija radi na više platformi jedno od rješenja (ali to je daleko od idealnog, bilo kaj da izabereš) je Qt framework. On je prvenstveno rađen za C++, no danas imaš bindinga za hrpu manje i više popularnih jezika.

I na kraju ponavljam, jezik više manje, najvažnija stvar je framework koji ćeš koristiti. Bilo koji jezik se nauči vrlo brzo, radu u frameworku je ono kaj je komplicirano.

14 godina
neaktivan
Mozes mi molim te rec koju ulogu ima framework u programiranju tj. Za sta sluzi.
14 godina
neaktivan
FireMan97 kaže...
Mozes mi molim te rec koju ulogu ima framework u programiranju tj. Za sta sluzi.

Framework ti olakšava posao, to je skup ili biblioteka gotovih funkcija i klasa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Software_framework

17 godina
neaktivan

Ukratko, framework je softverska platforma (nakupina gotovog koda) koja olakšava izradu aplikacija, budući da implementira standardne elemente aplikacija (npr. složeniji tipovi podataka, elementi sučelja, algoritmi, ...)). Kada sam pročitao tvoj drugi post, odmah mi je na pamet pao Qt (kao što je spomenuo čćžđš).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.5.2012 16:29 (hrx).
14 godina
neaktivan
Ok,mislim da cu odabrati Qt.
Posto sam na mobu mozete li mi ukratko reci sta sadrzava taj framework i dali s njim mofu radit GUI ko sa WPF ili cu morat naucit OpenGL?
17 godina
neaktivan
FireMan97 kaže...
Posto sam na mobu mozete li mi ukratko reci sta sadrzava taj framework i dali s njim mofu radit GUI ko sa WPF ili cu morat naucit OpenGL?

Ucini si uslugu i najprije nauci (dobro) programirati prije sto krenes koristiti bilo kakve frameworke

ili raditi desktop gui aplikacije.

Takoder bi ti preporucio da si pogledas neke interpretirane jezike kao python ili ruby jer je

programiranje u njima manje kompleksno i zabavnije, pogotovo za pocetnika.

All problems in computer science can be solved by another level of indirection
14 godina
neaktivan
FireMan97 kaže...

http://qt.nokia.com/products/

Ukratko: naravno, da možeš.
Qt i OpenGL su dva različita frameworka, koji ćeš koristiti zavisi od tvojih potreba.

14 godina
neaktivan
Mogu li koristit dva frameworka istovremeno?
Dali postoji neki fw u kojem se GUI pise u HTML-u?
14 godina
neaktivan

Ja u klin ti u plocu...
Znas li uopce sto je HTML?

17 godina
neaktivan

Zaboravi Qt; možda bi trebao početi sa http://tryruby.org (programski jezik Ruby) ili http://www.codecademy.com (Javascript).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Sve je to super, al on još nema cilj šta bi radio, šta bi programirao, e tada bi mu mogli konkretnije pomoći, a ovako mu mogu u isto staviti i Rails i Qt.
@fireman
Smisli šta te interesuje.

14 godina
neaktivan

Ovako odabrao sam C++ jer je brzi,ima veliku bazu korisnika i bez problema se izvrsava na linuxu samo se nadam de se u dogledno vrjeme nece prestat korist ili da ce "zastarit" i za sada cu razvijat aplikacije bez ikakvog frameworka.

Hvala na sudjelovanju u ovoj temi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Super!, lakši dio posla obavljen, slijedi onaj "teži" - knjigu, Google, IDE i na posao, kuckaj pomalo, brzati ili preskakati ni slučajno, pravi pauze... Obavezno kreni ispočetka, ali da valja. Ako te bilo šta interesuje, pucaj!, zadatke imaš ovdje, pošto znaš neke osnovne stvari sada malo prouči C++ compiler, linker, debuger... Onda kreni sam osnovnim sintaksičnim stvarima, kada se dovedeš do petlji pogledaj ovdje, tu su zadaci sa netjecanja, polako radi zadatke sa razumjevanjem, ako slučajno zapneš pitaj, ali ne kod nego objašnjenje.
Sretno!

15 godina
neaktivan

Tvoj problem je što do sada vjerovatno nisi programirao. Kao početnik, najbolje bi bilo da uzmeš C++ i kreneš s njim. Na početku trebaš naučiti osnove programiranja i trebaš naučiti razmišljati kao programer. Nakon što to svladaš, možeš krenuti na razvijanje aplikacija i na neki moderniji jezik (kao C#, koji je za Windows desktop aplikacije nešto najbolje). Želim ti svu sreću u učenju i zapamti da prvo moraš naučiti osnove, pa tek onda kreni na razvijanje aplikacija.

Dvije stvari su beskonačne; svemir i ljudska glupost, ali što se svemira tiče nisam posve siguran.
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Za sada znam osnove C++-a,varjable,osnovni input/output ,znam koristit if,for i while petlju,operatore sad to samo treba upotrjebit i skupit iskustvo.

EDIT: imam malo iskustva al ne u programiranju nego u skriptanju(oko 1.5 god),tj Pawn skripterskom jeziku koj ima sintaksu vrlo slicnu C++-u.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pawn_%28programming_language%29

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.5.2012 20:16 (FireMan97).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
FireMan97 kaže...

Za sada znam osnove C++-a,varjable,osnovni input/output ,znam koristit if,for i while petlju,operatore sad to samo treba upotrjebit i skupit iskustvo.

EDIT: imam malo iskustva al ne u programiranju nego u skriptanju(oko 1.5 god),tj Pawn skripterskom jeziku koj ima sintaksu vrlo slicnu C++-u.

Taj Pawn je jezik, to kaj ga zovu skripterski više manje, on je jezik koji je vrlo sličan C-u, ne C++-u.

Ti znaš (prema ovome kaj pišeš) osnove osnova i to ne C++-a nego C-a.

Istina, sve kaj napišeš (gotovo sve, ne ću ulazit u razliku) u C-u bez problema kompajliraš s C++ kompajlerom. Ali ono važno zbog čega se koristi C++ je njegova objektno orijentirana paradigma (nije da se ne može koristiti na druge načine, ali budimo realni, nastal je da bude C s klasama).

O tome ti ne znaš puno ili gotovo ništa. Za korištenje skoro svakog frameworka kojeg sam spomenul ranije je nužno poznavanje objektno orijentirane paradigme. Neovisno o jeziku, važna je sama paradigma. Na koji način to funkcionira, kaj su klase, kaj su objekti, kak se razmjenjuju podaci među njima i slično.

Ali da bi to mogel znati prvo trebaš znati osnovne strukture podataka (integer, char, string, hash od osnovnih, da ne nabrajam one komplexnije). Trebaš znati osnovne algoritme (tipa sortiranje, pretraživanje stabala, povezane liste itd).

I kad to sve naučiš (plus još puno toga kaj nisam navel) onda poznaješ osnove programiranja koje možeš primjeniti u bilo kojem programskom jeziku koji je proceduralne ili objektno orijentirane paradigme.

Ali osnove programiranje su samo osnove, ti znaš programirati u nekom jeziku, ali to ne znači da znaš programirati za Windowse, GNU/Linux ili iOS. Već za pristup fajlovima programski jezici koriste dodatne biblioteke (koje je neko unaprijed programiral u nekom od jezika) koje trebaš ponovno naučiti koristiti, a koje ovise o OS-u za kojeg programiraš (tu dolazi prava prednost frameworka tipa Qt jer on ima dosta toga ugrađenog u sebe, pa se on brine za pristup fajlovima ovisno na kojem OS-u je, a ti učiš i koristiš Qt-ove funkcije/klase za pristup fajlovima).

Moj savjet je, ako stvarno želiš naučiti programirati, da trenutno zaboraviš na C++ i uzmeš Python. Ima hrpa materijala na netu - knjiga, video tutoriala i ostalog. Uzmeš neku knjigu za početnike koja ima zadatke u sebi i kreneš s tim.  Lijepo i bez previše patnje ćeš naučiti osnove i proceduralnog i objektno orijentiranog programiranja. A nakon toga je prelazak (ako ćeš još uvijek biti zainteresiran za programiranje) na neki programski jezik iste paradigme gotovo trivijalan, samo naučiš sintaksu novog jezika.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice