Prilično sam googlao, ali ne mogu nikako pronaći...
Imam dva polja koja sadrže mjerenja sa senzora, recimo da se zovu a[256] i b[256]. Želim naći takve x i y, da je za njih funkcija (a[x] , b[y]) najbliže zadanoj vrijednosti c. U idealnom slučaju dakle funkcija ( a[x], b[y] ) = c, međutim prihvatljiva je i određena greška jer su x i y cijeli brojevi, a funkcija() izračunava floate.
Najgluplja varijanta da provjerim svih 256*256 mogućnosti mi nije ok jer će se stvar vjerojatno kasnije morati izvoditi na mikrokontroleru ili sličnom slabom procesoru.
Kako mogu najbrže naći x i y? Generalno ću imati dosta dobre početne vrijednosti i funkcija() bi se trebala ponašati ok (glatko, bez čudnovatih skokova i sl.).
Google čini se da preporuča Newton-Raphson metodu, međutim za nju bih trebao poznavati derivaciju funkcije, a to nemam... Mislio sam probati nekakvo binarno približavanje, da postavim x i y na 128, pa probam +64 i -64 i uzmem najbolji rezultat, pa od toga -32 i +32 i uzmem najbolji rezultat, itd, ali nisam siguran je li to najoptimalnije...