AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.630
|
čitano: 6.612.075
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)

Ja sam imao AM4 punih skoro 6 godina (nikad u životu nisam bio toliko dugo na istoj platformi), promijenio 3 generacije procesora i dva puta RAM i sve ok bilo.  Tu kod tebe bi trebalo sve vidjeti jel sve optimalno podešeno, kako treba (treba 2. i 4. slot) pa tek onda izvlačit zaključke da nešto ne valja. Mislim, naravno, nije nemoguće da tu nešto ne valja, ali treba prvo sve podesit kako treba pa vidjeti. 

itomic009
16 godina

Stavio sam maloprije na 2933 MHz, pa vidim kako će biti. Možda bi se trebalo i poigrati sa naponom, za 10 mV podići? Sa 1.35 na 1.36 V za 3200 MHz. Ili pak podići latencije... Ma, ne da mi se zezati.

2 godine
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Memorijski kontroler kod ryzena je u iod chippletu. Serija 3xxx i 5xxx imaju isti, nije se ništa posebno mijenjalo. Pogledaj na kojoj fekvi ti radi fclk, trebao bi biti na pola frekve rama (2933 ram/1466 fclk ili 3200 ram/1600 fclk).

Moj PC  
0 0 hvala 2
16 godina

Na 1467 MHz je.

2 godine
Izzy kaže...

Na 1467 MHz je.

To je ok s obzirom na brzinu rama. Ako i dalje imaš nestabilnosti možeš probat podići voltažu soc-a ako je ispod 1.1v. Čak do 1.2 nije problem, iznad toga ne bi išaoo. Koliko vidim ti keksi bi morali raditi stabilno na 3200 uz 1.35v jer im je to xmp tako da dizanje njihove voltaže ne bi trebalo imati učinka za stabilnost.

12 godina
Izzy kaže...

Na 1467 MHz je.

Za bios, ak mozes probaj sa drugim USB stickom.

Ja sam se nedavno zajebaval sa apdejtom biosa na b850 ploci.. znaci sve napravim kak treba i nece.. sjetim se da imam drugi stick, probam njega i bam, radi.. znaci ganc novi usb nece ali ovaj kojeg imam od 2013 radi kak treba.

16 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Napon SOC-a mi je otprilike 1.01 V. Po tome bi slobodno mogao podići na 1.1 V, ali još neću to dirati. Prvo ću vidjeti kako će raditi na ovih 2933 MHz (pri 1.35 V). Što se tiče sticka, tražio sam već drugi, znam da ga imam, ali ga ne mogu naći. Lako ga kupim u svakom slučaju.

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.7.2025 9:48 (Izzy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Izzy kaže...

Memorijski kontroler je integriran u procesor kod Ryzena, je li tako? Ako je tako, pitam se je li on bolje izveden kod procesora 5000 serije u odnosu na sve prethodne serije?Trebao bi biti, zar ne? Konkretno, zanima me zbog moje kombinacije B450 matične ploče i Ryzen 5 3600 procesora. Možda bi procesor 5000 serije donio bolju stabilnost i kompatibilnost RAM-a sa matičnom pločom?

Ima skoro tjedan dana (ugradio sam u nedjelju) da sam kupio 2x16 GB RAM-a i imam probleme slične onima koje sam imao kada sam relativno dugo koristio 2x8 GB Kingston memorije (XMP, 3200 MHz) u 1. i 3. utoru. Ali prebacivanjem u 2. i 4. je sve dobro na kraju radilo sa Kingston RAM-om (XMP uključen), ali ovih novih 2x16GB G.Skill Ripjaws V sa XMP-om (3200 MHz) mi je jučer rezultiralo BSOD-om.

Htio sam danas nadograditi UEFI na prvu sljedeću verziju (8.01), ali sustav ne vidi firmware datoteku na USB sticku (formatirao sam ga u FAT32 datotečni sustav). Probao sam u više USB utora. Stražnjih i prednjih, ali u UEFI-u se ne vidi, tj. taj Instant Flash kada pokrenem ne nalazi ništa. U Windowsima se uredno vidi da je na sticku, raspakirana. Da ne bi netko mislio da nisam raspakirao .zip datoteku. Sada je UEFI na verziji 5.70 i to od kada sam kupio matičnu ploču u studenom 2023. Tako da sam danas postavke RAM-a vratio na tvorničke (automatske). Bitna mi je stabilnost.

Ryzen 3000/Zen2 ili 5000/Zen3, memorijski kontroler je vrlo sličan, ili kod 5000 Desktop serije je recimo malo bolji.

Ako ti matična može izgurat ddr4 memoriju visoke frekvencije, onda ti samo ostaje Desktop procesor kao jedini problem u praksi=memorija ne radi ili je nestabilno itd.

Ak hočeš u AM4 socketu vrtiti ddr4 memoriju visoke frekvencije, e onda moraš gledat samo Ryzen 4000G ili 5000G APU modele.Oni imaju puno bolji memorijski kontroler, i valjda znaš da su to izvorno mobilni procesori nagurani na Desktop.Recimo kao primjer, ovaj moj APU 4000G serije bez frke izgura defoltnu ddr4 4400mhz memoriju.To su činjenice i to testirane, ali takva memorija je preskupa fučkaj ga sad.

Za kraj konkretan primjer iz AM5 socketa, kad je Gskill ekipa pokazala ddr5 memoriju na 10600mhz.Ali tu memoriju danas ne može izgurat niti jedan Desktop Zen 4 ili Zen 5 proc.Ali zato tu memoriju bez frke u AM5 socketu vrti R5 8500G.

https://www.anandtech.com/show/21431/gskill-demonstrates-ddr5-10600-memory-modules-on-ryzen-apu

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.7.2025 15:32 (rambox).
17 godina
Izzy kaže...

Napon SOC-a mi je otprilike 1.01 V. Po tome bi slobodno mogao podići na 1.1 V, ali još neću to dirati. Prvo ću vidjeti kako će raditi na ovih 2933 MHz (pri 1.35 V). Što se tiče sticka, tražio sam već drugi, znam da ga imam, ali ga ne mogu naći. Lako ga kupim u svakom slučaju.

G.Skill memoriji nije strano da ne radi po xmp profilu na starijim amd pločama, najlakše rješenje je da učitaš xmp i onda učitane vrijednosti ručno pretipkaš i ugasiš xmp, tako radi stabilno.... Ne moraš nužno sve, primarne i sekundarne moraš i osim toga još napon memorije i memorijskog kontrolera namjestiš onoliko koliko ga xmp profil postavlja...

I ažuriranje biosa svakako, česte promjene su upravo kompatibilnost za memoriju...

16 godina

Evo ima nekoliko dana da je sve u redu. Imati ću na umu tvoj savjet i sve ostale koje sam dobio. Hvala.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice