AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.722
|
čitano: 6.669.557
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
hahhaajaads kaže...
Ja sad nemam pojma jel su oni krivo napravili testove ili su jednostavno lagali, po trenutnim reviewima 5950X je doslovno rame uz rame sa 12900k u gamingu.

Tbh, pratio sam bas CSGO, tamo sam ocekivao da cu vidjet ogroman boost s obzirom da imaju velik single core perf, no izgleda da su opet i u CSGOu isti iako 5950X ima pun kufer slabiji single core (inace, CSGO obozava single core performanse, bar do sad).

Iako, ovo uopce nije za usporedbu jer Zen 3 je ipak sad 2 generacije stariji od Intela. Sto se tice Zen 3 sa V-Cache, to ce bit jos jedan trik koji nece donijet nista performansi u gamingu, vjerovatno ce malo poboljsat single i multi da se priblizi Intelu i to je to, flop.

AMD namjerno koči/ili prezentira samo ugrubo, vezano za 3D V-Cache u situaciji gdje se 64mb ili 128mb može potpuno iskoristit.

Realan gejming napredak bit če i veči od na ploči prikazanih 15% prosječno.Ima dosta igrica, koje eto obožavaju što veči L3 Cache.Dodatnih 64mb ili 128mb, to je ipak vrlo drastično povečanje L3 Cache.

Podebljano nije zezancija, i to buš videl u 2022 godini kroz par aplikacija koji jako voliju veliki L3 Cache=što više to bolje.

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-procesori-opca-tema/249569.aspx?page=917&jumpto=6404802&sort=asc&view=flat

Imaj u vidu, R9 5900X dobit če dodatnih čak 128mb 3D V-Cache.

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.11.2021 19:11 (rambox).
14 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Riknila mi je moja Asus B450-F i servis ne priznaje reklamaciju () pa moram uzeti nesto drugo. Sta uzet za 3700X, a da je cjenovno do 100€?

0 0 hvala 0
15 godina
Što ne priznaje garanciju
Intel i AMD fanboy Po danu navijam za AMD a preko većeri za Intel
14 godina

Ogrebotine po straznjoj strani maticne. Ovo su jedine koje sam nasao. Ova gornja kod rupe ajd ja sam vjv kad sam sarafio za cooler, ali ovo dolje to da ja jesam to sam morao milimetarski s necim bas povuc po tome kanalu. Sutra cu ih zvat da vidim tocan razlog zbog cega tocno.

17 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

5600X vs 12600K

S obzirom da je 5600X malo "zastario" (u smislu da je Intel vec predstavio 11gen i 12gen), odlicno se ponasa naspram novog 12gen, tj. sad popularnog 12600k.

Evo i Jarroda

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.11.2021 16:29 (hahhaajaads).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
hahhaajaads kaže...

5600X vs 12600K

S obzirom da je 5600X malo "zastario" (u smislu da je Intel vec predstavio 11gen i 12gen), odlicno se ponasa naspram novog 12gen, tj. sad popularnog 12600k.

Evo i Jarroda

Ovaj drugi Jubitu link je podrapan, pokrpaj to u suprotnom lete kartoni.

Da u gejmingu nema bitne razlike, ili ako je negdje R5 5600X malo brži vjeorjatno se oslanja(igrica voli veliki L3) na svoj veliki 32mb L3 cache.

R5 5600X, 32mb L3

i5 12600K, 20mb L3

i5 11600K, 12mb L3

32mb L3 je fakat velika količina, do Zen 2 lansiranja to je bilo neviđeno na klasičnom Desktop procesoru.AMD je to imenoval kao Game Cache, iako u par situacija bitno diže CPU performanse i izvan gejminga.

https://youtu.be/pwsLSrcoCgE

Opet je forum pošandrcal, pa ne može normalno Renderirat niti običan Jubitu link.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.11.2021 16:17 (rambox).
16 godina
rambox kaže...
hahhaajaads kaže...

5600X vs 12600K

Evo i Jarroda

Ovaj drugi Jubitu link je podrapan, pokrpaj to u suprotnom lete kartoni.

Da u gejmingu nema bitne razlike, ili ako je negdje R5 5600X malo brži vjeorjatno se oslanja(igrica voli veliki L3) na svoj veliki 32mb L3 cache.

R5 5600X, 32mb L3

i5 12600K, 20mb L3

i5 11600K, 12mb L3

32mb L3 je fakat velika količina, do Zen 2 lansiranja to je bilo neviđeno na klasičnom Desktop procesoru.AMD je to imenoval kao Game Cache, iako u par situacija bitno diže CPU performanse i izvan gejminga.

https://youtu.be/pwsLSrcoCgE

Opet je forum pošandrcal, pa ne može normalno Renderirat niti običan Jubitu link.

Forum je BOG-I-BATINA, pogledaj druge komentare na najpoznatijim i jako uglednim IT stranicama, kao da se djeca svađaju iz osnovne čiji je tata jači.

BTW: Idemo na pravu stvaru, napisat ću samo naslov a do nađem linkove ostale idemo na u pravu temu:

Intel Core i9-12900K and Core i5-12600K Review: Retaking the Gaming Crown.

14 godina

Strašan skok Intela, 5 i pol fpsa nad dvije godine starom arhitekturom.

twice the pride double the fall
Moj PC  
10 0 hvala 0
7 godina
dad0r kaže...

pa svakako je veci nego Ryzenom 5 i pol fps nad 10 godina starom arhitekturom 

14 godina
3dfx kaže...
dad0r kaže...

pa svakako je veci nego Ryzenom 5 i pol fps nad 10 godina starom arhitekturom 

Sve pet ali bolje ikad nego nikad zato barem sad imamo malo zdravije tržište nego prije.

twice the pride double the fall
16 godina

Nisam ovo znao, ovaj recezent kaže kako mu se to nikad nije dogodilo sa ni jednim cpu do navedenog.

https://hothardware.com/news/amd-ryzen-5000-zen-3-failures-powergpu-investigation

kradem mine iz minskog polja
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.11.2021 12:37 (dery).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
neaktivan

Kada bi trebala izaći nova generacija Ryzen procesora? Voleo bih da bude neki dobar R5 6600 (ili koji će već biti) po nekoj ceni od oko 200 evra. Intel već par godina izbacuje fine i jeftine i5 (F) procesore. Planirao sam kupiti 11400 ili 12400, ali ako se od AMD-a smeši neka luda igračka sačekao bih još.

0 1 hvala 0
13 godina
Dragonbane kaže...

Kada bi trebala izaći nova generacija Ryzen procesora? Voleo bih da bude neki dobar R5 6600 (ili koji će već biti) po nekoj ceni od oko 200 evra. Intel već par godina izbacuje fine i jeftine i5 (F) procesore. Planirao sam kupiti 11400 ili 12400, ali ako se od AMD-a smeši neka luda igračka sačekao bih još.

Na proljeće će izaći zadnji Zen 3 redizajn za većim L3 cacheom koji bi u gamingu trebao dovesti do 15-ak% boljih performansi (ovisi od igre do igre koliko koriste L3). Prvi veći korak bi isto trebao biti sljedeće godine, ali na jesen, kada dolazi Zen 4 sa podrškom za DDR5, ali postavlja se pitanje koliko će to biti isplativo zbog cijene samog RAM-a.

17 godina
Dragonbane kaže...

Od Intela planiraj samo žuto, ili još bolje F verziju ako je samo za gejming sa novom grafom od 600eura.

Od AMD-a dobit češ znatno jefitniji R5 5600X, vjerojatno oko 200$ ali to tek za dva ili tri mjeseca tu negdje.

Tu je i R5 5600G Cezanne APU, i sa dobrim razlogom vrlo se dobro prodaje.Alder Lake i5 iGPU i dalje je loš, tu se ništa bitno nije promjenilo dakle za sirotinjski iGPU gejming i dalje samo AMD.

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.11.2021 13:37 (rambox).
4 godine
neaktivan
rambox kaže...

Od Intela planiraj samo žuto, ili još bolje F verziju ako je samo za gejming sa novom grafom od 600eura.

Od AMD-a dobit češ znatno jefitniji R5 5600X, vjerojatno oko 200$ ali to tek za dva ili tri mjeseca tu negdje.

Tu je i R5 5600G Cezanne APU, i sa dobrim razlogom vrlo se dobro prodaje.Alder Lake i5 iGPU i dalje je loš, tu se ništa bitno nije promjenilo dakle za sirotinjski iGPU gejming i dalje samo AMD.

Pod uslovom da "žutalj" neće koštati više od 250 evra kod nas. F je okej ali ja volim imati taj iGPU za svaki slučaj.

11 godina
Sta stvarno ce AMD cekat godinu dana da izbaci cpu i chipset da ddr5 podrsku?!?! Ne vjerujem
7 godina

A čemu?

GdjeSuBikovi kaže... Dabog da ti dica igrala na toj i5-ici umisto na ryzenu.
14 godina

ekipa pomoc, mozda nije prava tema ali ovdje se krece najvise AMD korisnika..

na drugom kompu imam asus tuf gaming x570 plus plocu/5900x, radila je mozda par dana...uglavnom odjednom se vise ne zeli upaliti, venilatori se ne vrte, no upale se LED-ice, memorija isto ima LED-ice i one svijetle ali ventilatori ne, samo na pocetku trznu..

istekao sam one kablove 4-pin, 8-pin, ponovno ustekao i proradilo...idem upalim par sati poslije i opet ista stvar...ali sad vise to ne pomaze... nekako mi je cudno da bi ti kablovi prekidali, isto novo napajanje (silverstone 750W)...

citam po netu, dosta problema sa tom plocom, barem sa starijim verzijama BIOS-a, ovdje je zadnji..

jel netko imao slicno iskustvo ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina

Ako ti ploca nema dijagnosticke ledice, ustekaj zujalicu da provjeris da nije hardverski problem. Ako si sirovina kao ja, mozda si stegnuo hladnjak, na granicu da ti ram radi/neradi. 

Takoder provjeri sve spojeve, jesu li pravilno i dobro ustekani. 

Jedna lasta ne čini proljeće, a kamoli dvije.
17 godina

AMD live čitaba, nije vezana za nikakve Desktop CPU ili GPU điđebiđe.Ali ipak nikad se ne zna, možda AMD najavi nešto i za Desktop onako usput reda radi.

Nikakve najave za Desktop, osim eto reda radi za spomenuti ranije najavljene dvije serverske CPU varijante.Milan-X+3D V-Cache, i prema glasinama več od ranije poznat Zen 4 serverski CPU.

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.11.2021 17:43 (rambox).
Moj PC  
3 1 hvala 1
3 godine
protjeran
rambox kaže...

AMD live čitaba, nije vezana za nikakve Desktop CPU ili GPU điđebiđe.Ali ipak nikad se ne zna, možda AMD najavi nešto i za Desktop onako usput reda radi.

Nikakve najave za Desktop, osim eto reda radi za spomenuti ranije najavljene dvije serverske CPU varijante.Milan-X+3D V-Cache, i prema glasinama več od ranije poznat Zen 4 serverski CPU.

One graficke su im bas zanimljive, 600w hbm2e i chiplet od skoro 15k jezgri.

Ovo mozemo gledati i kao Teaser sto nas ocekuje u mainstream karticama. Samo mislim da nebude hbm memorija, vec normalnga gdd6 ili kaj vec bude tad. Onda vjv ode i ovih 600w daleko vise buduce da je ovo na 1.7ghz.

Btw, intel odusta od hedt-a i servera?

7 godina

Od hedta da.

GdjeSuBikovi kaže... Dabog da ti dica igrala na toj i5-ici umisto na ryzenu.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Lol
Da odustao od servera, a još uvijek prodaje skoro 90% novih x86 serverskih procesora i zarađuje ogromnu lovu na njima.
Što misliš da se amd bezveze trsi oko servera, a jedva da je prešao 10% udjela u prodaji novih procesora
3 godine
protjeran
picajzla0707 kaže...
Lol
Da odustao od servera, a još uvijek prodaje skoro 90% novih x86 serverskih procesora i zarađuje ogromnu lovu na njima.
Što misliš da se amd bezveze trsi oko servera, a jedva da je prešao 10% udjela u prodaji novih procesora

Pa dobro, to je jasno. Nece AMD  tako uskoro sustici to, ipak je bilo desetljece intela dok nije dosao epyc. Vecinom se serveri grade  pod ugovorima i ne trampaju toliko cesto kao mi procesore. Ali AMD i njima daje mogucnost bios upgrade-a i ubacivanje novog cipa u istu platformu, pa je mozda sada googleu i ekipi jednostavnije sljedecih 10 godina raspisati ugovore sa AMD-om, a intel gubi pomalo market i mind share, prije 2017-te to je bilo 100% na intelovu stranu. Steta mislio sam da ce uspjeti sa ovom arhikteturom mozda se vratiti u to, buduci da su im cipovi stvarno dobri u MC-u sa tim malim jezgrama, ali AMD je najavio 128 cip i prica se vec o 256 core cipu...sto tu intel moze os napraviti bas me zanima, a cloud je vrlo vjv buducnost. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.11.2021 11:55 (UltrasVinkovci).
12 godina
Nije bilo 100% nego cca 95%, od tada se amd digao do 10% polovicom ove godine, što puno jer je to možda 5% ukupne prodaje, ali za amd je to duplo veća prodaja u par godina.
I to samo ubrzava, jer se očekuje do polovice sljedeće godine oko 15% udjela, što je dodatnih 5% u manje od godinu. Ogroman rast zapravo i sve brži
3 godine
protjeran
picajzla0707 kaže...
Nije bilo 100% nego cca 95%, od tada se amd digao do 10% polovicom ove godine, što puno jer je to možda 5% ukupne prodaje, ali za amd je to duplo veća prodaja u par godina.
I to samo ubrzava, jer se očekuje do polovice sljedeće godine oko 15% udjela, što je dodatnih 5% u manje od godinu. Ogroman rast zapravo i sve brži

Sve je to ok, neka im je, ali vidi: Intel ima xeon sa 32 core, sto nebi stavio recimo 32\96 xeon sa malim jezgrama. Ako 12900k sustize cak i 5950x u neim takvim taskovima, onda bi ovakav xeon sprasio amd-ov srednji segment tj 32, 48 i mozda cak 56 core epyc. A najjace je sto imaju 3 gen xeon na 10nm, valjda im ova arhiktetura ipak neskalira toliko kao AMD-ov chiplet dizajn.

12 godina
Pa intel sigurno neće sjedit mirno, ali baš ne pratim razvoj serverskih procesora da bi uooće mogao nagađati što i kako će se događati. Znam da investitori očekuju lagani oporavak o intela, dijelom radi povećanja udjela na automobilskom tržištu, ali dijelom i na serverima i svemu ostalom. Koliko će to biti i kako se slaže to sa velikim rastom amd-a nemam pojma
17 godina
UltrasVinkovci kaže...
Btw, intel odusta od hedt-a i servera?

Da nemaju kaj ponudit, a da bi bilo konkurentno cijenom i da ne bi trošilo kao tenk.

Zato i dalje nema Thredrriper Zen3 5000 serije.AMD i dalje sjedi na njemu, nema potrebe za lansiranje ionako je pametnije proizvodne kapacitete preusmjerit na bitnije segmente.

https://hothardware.com/news/ryzen-threadripper-pro-5995wx-64-core-zen-3-cpu-benchmarks

Ovo je rokerski trailer za prvu originalnu Tredripanovič seriju.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice