Kadet MORH-a

poruka: 204
|
čitano: 112.931
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Kadet MORH-a

Kada vidis crno bijelo nije daltonizam : ) , to je sljepoca na boje. A kao sto si rekao postoji vise vrsta daltonizma, protonopija problem s crvenom bojom, deuteranopija (zelena) i tritanopija (plava boja). mene muci crvena, tj najcesci oblik daltonizma mjesanje nijansi crvene i zelene. E sad ako kazes da to nije toliki problem ako su u pitanju nijanse, onda odlicno. 

I na tim selekcijskim kampovima, testiranja se vrse samo trbusnjaci, sklekovi trcanje, ili ima jos toga?

15 godina
neaktivan
RE: Kadet MORH-a

to je samo dio cjelokupne ubuke... moraš zadovoljit  segmenta.. vojna obuka ( uvježbavanje koraka, obuka s naoružanjem, kopanje rova, orjentacija u prostoru i još puno toga)  motoričku provjeru ( trčanje sklekovi i trbušnjaci)  i test kod psihologa..i u sklopu svega toga ima još puno stvari koje se rade..

15 godina
neaktivan
Kadet MORH-a

To je prije, ili poslije potpisivanja ugovora?

15 godina
neaktivan
Kadet MORH-a

imam pitanje indirektno vezano za ovu temu.

znaci sto je s ljudima koju su vec zavrsili faks a ocu radit u morhu? to ide samo preko njihovih natjecaja svakih par godina ili?

hvala

15 godina
neaktivan
15 godina
neaktivan

ne možeš potpisat ugovor ako ne prođeš kamp...

15 godina
neaktivan
Kadet MORH-a

Natječaj je u tijeku. Zna li se koje su kvote za upis, npr. građevina?

15 godina
neaktivan
Kadet MORH-a

Vidjeh ovaj topic ovdje otvoren, pa me zasvrbilo, toliko dezinformacija i gluposti ovdje pa sam se morao regat odmah i napisat nešto :)

Naime, bivši sam Kadet MORH-a. Odmah da iskreno kažem, tih godinu dana se baš i ne sjećam nešto previše :) Ne, nije zbog drilanja, straha, napora... Već zbog ludog i otkačenog provoda :) neznam kako je sad tamo, ali onda kad sam ja bio..mila majka :D  Izlazilo se srijedom, petkom i subotom. Ili se pilo kod nekoga u sobi ili se islo na savu ili kod nekog frenda u stan.. Razbijačina do mile volje. I to ne samo od alkohola, bilo je tu svega.. Naravno, to je bio posve moj izbor, mene i mojeg tadašnjeg društva iz vojarne. Ne kažem da su sad svi tamo neznam ja kakvi. Ali mogu reći da je velika većina tamo uvijek bila spremna za cugu i zajebanciju. I sve super. Ekipa je više nego ok tamo bila :) još i danas sam si ostao dobar s puno ljudi odande. No kad malo promislim i kad bi mi netko rekao, ajde repriziraj godinu u kadetima i mijenjaj kaj hoćeš - ma nebi mijenjao ama baš ništa. Cijela godina u zagrebu me koštala cca 14000 kn (oko 6500kn stipendija godišnja i 7500kn školarina). Besplatna klopa, refinanciranje svega kaj sam potrošio na iksici u menzi, besplatna teretana, masa sportova kojima sam se mogao baviti i kojima se tada jesam bavio, besplatne trenirke, tenke (nisam fešn polis, al te tenke su ODVRATNE bile :(( ), vojnički pulover koji sam si ostavio za uspomenu (predobar je), povrat putnih troškova do doma i natrag, udobna soba, komp u sobi (ok smještaj) i na kraju ono neprocijenjivo - uspomene na viđene stvari u Delnicama (Bojna za specijalna djelovanja iliti BSD) , na kampovima, šoranje iz kalaša, nastava subotom ujutro u vojarni prespavana na klupama), šuljanja ponoći van iz vojarne i ujutro upitnih motoričkih sposobnosti natrag u vojarnu, maaaa...bilo je svega.

Ali sad ozbiljno. Ako netko planira ići u kadete i ako već hoćete vojnu karijeru kasnije, postupite ovako. Upišite PROMET ili EKONOMIJU (neznam jel još uvijek primaju te faxeve). A sad, bit će sigurno uzdaha, opet ovaj omalovažava ekonomiste i prometnjake. Ne. hoću reći da si izaberete čim lakši faks jer vam je tako svejedno. Ako si natrpate težak, tehnički faks na pleća, to vam je bezvezna muka i trud, da bi vas poslije stavili za stol u nekoj zabiti. Rečenica koju su nam ponavljali vjerojatno najviše puta tamo je da smo mi budući generali HV-a, da se mi školujemo sa tim ciljem. Ne vidim što će general FER-ovac ili strojar hrvatskoj vojsci. Uzalud utrošen napor. S takvim faksom ste u civilu tate-mate. Ja sam se u kadete ubacio zato jer nam je striček na prezentaciji u školi došao s pričom da kadeti imaju pravo na besplatne instrukcije (laž),  da vas tamo konstatno uče bontonu, da smo tamo pod konstatnim nadzorom... uglavnom klasično vojničko šopanje vojničkim elitizmom...bla bla.. Budući da sam doma bio prilično labilne volje za učenjem, a uvijek sam htio završiti dobar tehnički faks, mislio sam si, to je to... završavam u roku sigurno uz te sve bajne stvari koje nam je striček prodao na predavanju. No, prevario sam se. Nadzora skoro pa i nema, po danu nešto da, po noći nula bodova... bar je tako onda bilo. Ali usprkos svemu, bilo je jako lijepo tamo...

Zapravo...najbolja stvar je bila kad nekome spomenete..ono... "Ma da, ja sam kadet, gore na Črnomercu živim..." instant rekacija je "Daj ne seeerii! Kak supeer!"... naravno, bilo je i idiota koji su se osjećali inferiorno pa su odmah krenuli sa omalovažavanjem hrvatske vojske, kak je jadno sve tamo.. No nisam se previše obazirao na to. Oni nisu imali pojma o tome, a ja sam znao sve o tome. I znao sam da sam vikend prije pobjedio u rastavljanju/sastavljanju kalaša... i da sam ja pucao iz AK47, a debilčeki nisu :P Ehhh da...bila su to vremena. Iako sam kihnuo poražavajuće te godine na faksu i iduće promijenio studij, ne bih mijenjao tu godinu. Ima nešto u tome dok osjećate pripadnost vojsci, kad idete na svečanosti u svečanoj uniformi, kad vas mama vidi u toj uniformi, kad počne lijat suze, kad se komadi lijepe ko muhe na drek dok vide tu uniformu...da, jednom smo si priustili izlazak u svečanoj uniformi :D ...

Tako da...ako mogu sumirat sve osjećaje koje iam u sebi vezano uz mojih godinu dana tamo... Da, drago mi je da sam to proživio i vidio, da sam upoznao takav život bar djelomično. S druge strane, drago mi je da se sve zbilo kako se zbilo i da sam izletio van. Ne zbog nekih mirovnih misija (teške gluposti), već zato jer mi je sve materijalno iz vojske djelovalo prilično dotrajalo i istrošeno, nesigurno... A i nagledao sam se sirovina i bisera u vojsci... nekako sam stekao dojam da je vojska puna polupismenih šminkera koji poziraju uz generale, ili možda su i sami generali mahom ti polupismeni pozeri i šminkeri... Mogu nabrojat na prste jedne ruke ljude koji su me se jako dojmili, većina iz BSD-a i 2 narednika iz Splita. Istinske legende. Ostali...sjećam im se samo imena, i to možda.. Vojska u Hrvatskoj je katastrofa (što se opreme tiče) i ako već odlučite ići tamo, imajte na umu da nosite glavu u torbi jer većina opreme tamo je 3-4 puta starija od vas. S druge strane, neke stvari koje sam tamo naučio, kako životne lekcije, tako i s vpjnih predavanja, koriste mi još i danas. I sigurno sam drukčija osoba jer sam prošao to što jesam...

15 godina
neaktivan
Kadet MORH-a

zato i jesi BIVŠI kadet šta ti je više stalo do izlazaka i pijančevanja nego do faksa..

To sve stoji i ja volim izać i popit koju sa ekipom, ali ako želite zbog učestalog tulumarenja (srijeda , petak ,subota i još ako se uz to zalomi koji drugi dan  kao kolegi) ić u kadete, nemojte, jer će vam se kad tad to obit o glavu a nije baš mala svota koju kasnije morate vraćat.. to je sad malo teže izvest na način koji je opće prihvaćen među kadetima  jer je uveden dežurni časnik ili dočasnik  u kadetskoj koji je tamo 24 sata i malo je teže ući u kadetsku da te ne opazi.

Istina oprema hv-a je stara i dotrajala ali takav je standard u cijeloj državi i to nemožemo ni ja ni ti promjeniti, ali na smještaj i opremu kadeta se nitko ne može pobuniti... sobe su bolje uređene nego u bilo kojem domu, svake godine se dobiva novi komplet sportske opreme, dostupni su besplatni sportski tereni (vanjsko i unuturanje nogometno igralište sa umjetnom travom,tereni za košarku , odbojku) teretana, borilačka dvorana te novootvorena dvorana.. rijetki su oni kojima je to sve dostupno  potpuno besplatno..

kadeti su prava prilika za one koji žele završiti faks u roku te raditi u OSRH.. dolazak u kadete nisu samo izlasci i tulumarenje, naravno ima i toga i uvijek će biti ali sa svakim novim naraštajem u sve manjoj mjeri jer kriteriji u kadetima , ali u zadnje vrijeme i u cijeloj vojsci postaju sve stroži..

17 godina
neaktivan
Karamazov kaže...

Jesu li ti starci bili sretni kada su morali vratiti 20-30tak tisuca kuna jer si otpisan zbog pada godine? ;)

15 godina
neaktivan
Kadet MORH-a

Pa ako mislite ići u kadete jer vam mame ne daju da tulumarite i izlazite, pa mislite da ćete tamo moći zafrkavati svih, onda je to stvarno plitko.

Ako pogledate, tko plaća to školovanje? Svi ljudi koji rade, znači moji roditelji, vaši roditelji, i zar je to sve vrijedno za nekoga da tamo dođe provede godinu svog života ne trijezneći se???? Ma daj, trebali su ti uzet duple pare šta si tamo bio i svima kao tebi. Ja sam se prijavila za Kadet ove godine, Fakultet prometnih znanosti, aeronautika, i stvarno se mislim tome posvetit, jer da želim tulumariti ostala bih studirati ekonomiju uSplitu i išla po Baćama i mislila kako je sve to straaaašno super, a u biti za par godina bih skužila da nisam ništa završila, živim sa roditeljima i jeeeej! Baš to želim. Cjelodnevni ispred dućana -.-

15 godina
neaktivan
Kadet MORH-a

jel ima određeni broj koliko kadeta regrutiraju svake godine?

Neću žvaku oću kusur
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.4.2010 22:40 (cola777).
15 godina
neaktivan

ima, a to ovisi o tome koliko je slobodnih soba

15 godina
neaktivan
Kadet MORH-a

o kojoj se cifri radi, otprilike, ako znaš naravno

Neću žvaku oću kusur
15 godina
neaktivan

a u mom naraštaju je bilo 60 u zg-u i 30 u splitu, naraštaj prije 55 zg 20 split, sve ti ovisi o broju kadeta koji izađu iz programa kadet odnosno oni koji odu u temenljnu časničku, ili odustanu..

15 godina
neaktivan
Kadet MORH-a

Vidim da je hrpa ljudi zabrinuta "što ako odem u rat", ako netko tako razmišlja onda nije vojska za njega i bolje da se ne prijavljuje jer su takvi nepotrebni i samo mogu izazvati neko sranje kad se uplaše.

Ako znaš da nešto nije za tebe budi moralan i nemoj se time baviti, specijaliziraj se u nečemu drugome da budeš koristan.

No, ako je praksa da se takve individue primaju i još i napreduju, jadna nam majka onda

15 godina
neaktivan

good post

Neću žvaku oću kusur
15 godina
neaktivan

istina, ali na kampu i na lječničkom pregledu se provodi hrpa psiholoških testiranja i razgovora sa psihologom, i ako oni prepoznaju da nisi za to ili  osjete nekakav strah (a jako su dobri  u tom prepoznavanju) nema šanse da upadneš u program jer je to jedan aspekt koji moraš zadovoljit..

15 godina
neaktivan
Kadet MORH-a

Točno, ako je sustav normalan oni odmah detektiraju ako ne na prvim testovima onda tijekom obuke,

a nije se lako prijavit na kadet jer budući da ne primaju puno ljudi hrpa prijavljanih otpadne na tom selekcijskom kampu, tak je prošla sestra od mog frenda prije par godina kad je išla, uglavnom ne prima se sad tko stigne,

a i morali su prvih godina promijenit sistem jer je hrpa ljudi otpala nakon prve godine zbog faksa koji nisu polagali u roku, a morhu se to ne isplati da sad mora od svih tih ljudi potraživat nazad novac i ostale potrošene resurse.

15 godina
neaktivan

nisu mjenjali nikakav sistem.. u ugovoru stoji  stavka da svaki kadet mora sakupiti min. 45 ects bodova i svako ko to ne ispuni leti, i nije točno da im se ne isplati, ne morhu nego državi, jer ipak morh troši državni novac, i kad neki kadet dobije raskid ugovora itekako im se isplati jer njima na račun sjeda cca 15 000 kn  u godini po svakom  kadetu koji dobije raskid.. i šta se tu njma ne isplati.. tako im je svejedno hoćeš ti položit sve ili nećeš, kako su nam rekli njima je draže da ostane 10 kadeta koji redovito izvršavaju svoje obaveze nego 60 koji su uvijek u zaostatku

15 godina
neaktivan
Kadet MORH-a

Od prijavljenih koliki je postotak onih koji su izbačeni zbog nedovoljno ects bodova ?

15 godina
neaktivan

e to neznam..

17 godina
neaktivan
Kadet MORH-a

Evo malo za zainteresirane: http://www.morh.hr/hr/karijera-u-morh-a-i-os-rh/kadet/kadeti-o-projektu-kadet.html

Inače, uvjeti su odlični i svakako preporučljivi.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
15 godina
neaktivan
Kadet MORH-a

Da vas pitam one koji znaju za vojsku koliko godina moraš imati da ideš vojsku ja imam 17 još malo 18.i koliko si na obuci kod njih 1 mjesec 2 ...

i kamo te večinom šalju na obuku.

Hvala!!!

15 godina
neaktivan
Kadet MORH-a

i još nešto koju srednu školu moraš imati.ja sam elektroničar-mehaničar 3 srednje  završni razred jer sam nedje vidio da trebaš imati četverogodišnju pa vas pitam da li ja

mogu u vojsku sa trogodišnjom školom

Hvala!

15 godina
neaktivan

nakon završene srednje sškole možeš ić u vojsku (za običnog ročnika), za kadete  moraš upisat faks..  u ročnike možeš i sa trogodišnjom.. Svi oni koji novi uđu u vojsku idu prvo u požegu gdje je smješten obučni centar za temeljnu vojnu obuku, a kasnije ideš di te pošalju..

15 godina
neaktivan

Hvala Smijeh

15 godina
neaktivan
Kadet MORH-a

Samo da Vas još pitram tko zna ili ako može staviti link ili poslati u PM kako idu vojni činovi po redu ono poručnik general,major dalje neznam

Hvala :D

15 godina
neaktivan
sonsty kaže...

Samo da Vas još pitram tko zna ili ako može staviti link ili poslati u PM kako idu vojni činovi po redu ono poručnik general,major dalje neznam

Hvala :D

hahhaha major LoL

evo pogledaj na ovom linku imaju činovi
http://hr.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cinovi_u_Oru%C5%BEanim_snagama_Republike_Hrvatske

Neću žvaku oću kusur
15 godina
neaktivan

Vojnički činovi-pozornik ,razvodnik

dočsnici-skupnik,desetnik,narednik,nadnarednik,stožerni narednik, časnički namjesnik

časnici-poručnik,natporučnik,satnik,bojnik,pukovnik,brigadir

generali-brigadni general,general bojnik,general pukovnik, general zbora, i stožerni general

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice